文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含解析

【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含解析

【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含

解析

一、中考英语阅读理解汇编

1.阅读理解

Andrew Hollennan, a 12-year-old boy, loved playing in the open land near his home. The land was wet and forested, and made a home for birds, other animals and many different plants. It made the perfect place for him to study and get to know the nature. He had seen some red- tail hawks, red foxes, wood turtles and other animals. He also found special native flowers.

Suddenly it was announced that the "empty" land would be improved by a lot of houses on it. The plants would be removed, the animals would run away and most would probably die. Then the wet soil would be covered with extra grounds. When he heard about the news, he was not happy. He was very worried that the land and water would be polluted.

Andrew wrote down clearly all the researches he had down about the area, and how the houses would affect the local environment. He sent letters to members of local government and television reporters. He also called on his neighbors to oppose the building of the houses. Although he was only 12 years old, he had the courage and wisdom of a person much older. Andrew's teachers described him as gentle, shy and active. His classmates also admired how much he knew about local animals and plants, and the environment. Each day after school, Andrew went door-to-door, to ask the people to sign, who did not want the houses to be built. In only one month, he got the signatures of 250 people.

In the end, the land remained a safe place for birds, animals and plants that belonged there.

Andrew won many prizes for his brave and great work to stop the houses being built, and thus help save the environment.

(1)The passage is mainly about _______.

A. 250 people who signed to help Andrew

B. a brave boy who cared for the environment

C. the open land that suited animals and plants

D. the research on improving the environment

(2)The underlined word "oppose" in the passage probably means______.

A. support

B. dislike

C. disagree

D. prefer

(3)Andrew was very worried because _______.

A. the animals would be killed

B. new houses would be built on the open land

C. not all the neighbors were going to sign

D. he was praised by his teachers and classmates.

(4)We can infer that _______.

A. The land would remain as it used to be

B. The open land would be built into a park

C. The neighbors would have to move away

D. Andrew would soon work for the government

【答案】(1)B

(2)C

(3)B

(4)A

【解析】【分析】主要讲了12岁的小男孩Andrew是怎样阻止建筑物在空地上建立的。(1)主旨题。根据全文可知主要讲了12岁的小男孩Andrew是怎样阻止建筑物在空地上建立的。,即是怎样关心环境的,故选B。

(2)推断题。根据全文可知Andrew反对建立建筑物,所以他号召邻居反对建筑物的建立,所以oppose意思是反对,不同意,即disagree,故选C。

(3)细节题。根据Suddenly it was announced that the "empty" land would be improved by a lot of houses on it.可知新建筑物将在空地上被建立,所以Andrew是担心的,故选B。(4)推断题。根据In the end, the land remained a safe place for birds, animals and plants that belonged there.可知最后,这片土地仍然是属于那里的鸟类、动物和植物的安全之地。即这片陆地仍然和以前一样,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.阅读理解

Mail, games, music, news, chat rooms and shopping!The Internet is part of the way we live today. "It's easy to get onto the Internet. The only thing we need to do is use a modem which is used for connecting a computer to a telephone line. The Internet is changing and growing all the time. More and more people have computers and use the Internet. Using the Internet means surfing the World Wide Web(That's the "www" you always hear about.).The Web has large numbers of websites in it. They are the places you go to get information and do things.

Where do these websites come from?They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture?You are sent to another page. It's all because of the web designer. Web designers do a lot of work by using a computer programming(程序编辑)language.

Is Web design all about computer programming? No. It's about making something new. Web designers must imagine a lot when they are making a website. It must look good and be fun to use. A big part of Web design is art. They choose the best pictures and colours to make the website look good. They also write the things that you see on the website. An important part of their job is to share ideas with the website manager about how to design the website well.

(1)This passage is mainly about .

A. computer programming languages

B. the Web designers' work

C. the website manager's work

D. the way to get onto the Internet

(2)More and more people are using the Internet because it's .

A. easy and useful

B. beautiful and funny

C. colourful and hopeful

D. changing and colourful

(3)It's possible for us to change websites by just a click because of .

A. the modem's help

B. the telephone line's help

C. the Web designers' work

D. the website manager's work

(4)Which of the following is WRONG?

A. "Www" means "World Wide Web".

B. There are a few websites on the web.

C. The Internet has changed people's lives.

D. We can do things like shopping on the Internet.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性。

(1)主旨题。根据本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性可知文章主要讲网页设计师的工作,故选B。

(2)细节题。根据It's easy to get onto the Internet可知越来越多的人在使用互联网,因为它简单有用,故选A。

(3)推理题。根据They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture You are sent to another page它们是由网页设计师制作的。当你点击一个单词或图片会发生什么?您将被发送到另一页可知,因为网页设计师的工作我们只需点击一下就可以改变网站,故选C。

(4)细节题。根据The Web has large numbers of websites in it 网络中有大量的网站可知网上有几个网站是错误的,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Thousands of years ago, Britain was covered by thick forests, home to many animals which no longer live in the United Kingdom. There were wolves and bears, many different kinds of deer and large wild cows. There were less than four million people. They lived in small villages protected by wooden walls from the animals outside.

All this has changed, of course. Now the population of the United Kingdom has increased to sixty-five million. Three-quarters of Britain is covered with fields, towns or cities. Although 25 percent of land is countryside, new methods of farming mean that there are fewer birds and small animals living in fields than ever before. The United Kingdom is one of the few countries in the world that does not have a large wild animal that eats meat. In Scotland there are only 400 wildcats, but these are much smaller than wolves.

Some people would like to change things, however! Some organizations and writers say that

Britain needs to become more natural again. They suggest that trees and plants that grew in the UK before towns and cities were built should be allowed to grow again. They even say that large wild animals which have not lived in the UK should be helped to return and live wild. They call this "rewilding".

Not everyone agrees. In the last twenty years, over one million trees which at first grew in Scotland have been planted and there are plans for more—but wild animals? Some people ask if wolves will attack sheep or even humans. They are also angry that rewilding might mean an end to walking in the hills which so many people enjoy. So far there are no wolves or bears in Britain's forests—but soon there might be!

(1)What was the population of the UK thousands of years ago?

A. About 25 million.

B. Over 65 million.

C. More than 61 million.

D. Not more than four million.

(2)Why are there fewer birds and small animals in fields in the UK?

A. Because more trees have been planted.

B. Because there are more large wild animals.

C. Because pollution is much worse than before.

D. Because people use new methods of farming.

(3)Which paragraph gives opinions from "rewilding" supporters?

A. Paragraph 1.

B. Paragraph 2.

C. Paragraph 3.

D. Paragraph 4.(4)What are some people against?

A. Living closer to nature.

B. Planting more and more trees.

C. Helping large wild animals return.

D. Building more villages and towns.

(5)What's the best title for the text?

A. Making Britain wild again

B. A trip to wild Britain

C. An introduction to Britain

D. Protecting the environment.

【答案】(1)D

(2)D

(3)C

(4)C

(5)A

【解析】【分析】短文大意:主要向同学们介绍了几千年来英国本土环境的变化以及"rewilding"运动,表明了民众对环境问题的关注。

(1)细节理解题。由第一段第3行"There were less than four million people.可知可知很多年前英国不超过4,000,000人,故选D。

(2)细节理解题。由第二段第3、4行…new methods of farming mean that there are fewer birds and small animals living in fields than ever before.可知是新的务农方式使得小鸟和小动物少了,故选D。

(3)推理判断题。由第三段They call They suggest that trees and plants that grew in the UK before towns and cities were built should be allowed to grow again. They even say that large wild animals which have not lived in the UK should be helped to return and live wild. They call this

"rewilding". 可知第三段是动物回归野外的支持者的观点,故选C。

(4)推理判断题。由第四段 Some people ask if wolves will attack sheep or even humans. They are also angry that rewilding might mean an end to walking in the hills which so many people enjoy. 可知一些人反对帮助大的野生动物回归,故选C。

(5)主旨大意题。通读全文可知文章是关于英国动物回归野外的观点看法,故选A。

【点评】此题考查阅读理解。这篇短文涉及了细节理解,推理判断和主旨大意题。对于细节理解题,我们可之间从短文的细节中找出问题答案。对于推理判断题要根据文章的细节,进行仔细推理判断,确定问题答案。对于主旨大意题要根据文章的中心思想确定。

4.阅读理解

What are the basic ingredients(要素)of good manners?A strong sense of fairness is one of them.

A friend once told me an experience that he had. When he was driving along a one—lane(单行小路), unpaved(未铺路的)mountain road, the car ahead of his produced clouds of choking dust(呛人的尘土), and it was a long way to the nearest paved main road. Suddenly, the car ahead stopped at a wider place on the road. My friend thought there must be something wrong with the car ahead. He stopped and asked if anything was wrong. "No," said the other driver. "But you've endured my dust so far. I'll endure yours the rest of the way."

Another ingredient is empathy(同情心). It makes a person see into the mind or heart of someone else. Recently I happened to read such a story in a book.

A man was having dinner alone, and he was trying to open a bottle. But he failed. Then he asked a waiter for help. The waiter took the bottle, turned his back and opened it without difficulty. Then the waiter closed it again and turned back. He pretended(假装)to make a great effort to open the bottle without success. Finally he took it into the kitchen and returned very soon. He told the man that he managed to open it, but only with a tool.

Yet another ingredient is the ability to treat people alike(一视同仁). No matter who he is and what he does, everyone is worth respecting.

(1)The driver in the car ahead stopped to___.

A. repair the car

B. have a rest

C. ask the way

D. let the back car go (2)The underlined word "endure" probably means___ in Chinese.

A. 原谅

B. 容忍

C. 抱怨

D. 谴责(3)In fact the waiter opened the bottle___.

A. by himself easily

B. with a tool

C. with difficulty

D. without success (4)The second story may happen___.

A. in the kitchen at home

B. on the main road

C. in the restaurant

D. on the busy street

(5)The best title of the passage is "___".

A. The Ability to Solve Problems

B. The Ways to Help Others

C. The Good Manners to Treat Others

D. The Empathy for Strangers

【答案】(1)D

(2)B

(3)A

(4)C

(5)C

【解析】【分析】本文讲的主要内容是对待别人好的礼仪是什么。

(1)细节理解题。根据"But you've endured my dust so far.I'll endure yours the rest of the way. 但到目前为止,你已经忍受了我的灰尘,我会在剩下的路上忍受你的,可知他是想让后面的车先走,故选D。

(2)词意猜测题。根据the car ahead of his produced clouds of choking dust(呛人的尘士),…"But you've endured my dust so far. I'll endure yours the rest of the way."在他前面的汽车产生了呛人的尘土,……“但是到目前为止你已经endure了我的灰尘,我将在剩下的路上endure你的,“可推知是忍受的意思,故选B。

(3)细节理解题。根据The waiter took the bottle,turned his back and opened it without difficulty.服务员拿起瓶子,转过身,毫不费力地打开了瓶子,故选A。

(4)推断题。根据A man was having dinner alone,.…The waiter took the bottle.…一个人独自吃饭……服务员拿了瓶子,……可知是在一家餐厅,故选C。

(5)主旨题。根据What are the basic ingredients(要素)of good manners?良好礼仪的基本要素是什么?可知本文讲的主要内容是对待别人好的礼仪是什么,故选用“对待别人好的礼仪”为题合适,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

5.阅读理解

【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含解析

"I am a selfish child.

I hope the sunshine lies only upon me, so I can feel its warmth.

I am a selfish child.

I hope there is a corner of the world that can comfortable for me when I am sad,

I am a selfish child.

I hope my mom belongs only to me, so I can enjoy the sweetness of love. "

This poem was written by a middle school student in a lonely mountains town in Yunnan Province during her first poetry class. The girl missed her mother, who died when she was 5. Kang Yu, the teacher who taught the girl how to write the poem, graduated from Renmin University of China in Beijing in 2015. Soon after her gradation, Kang moved to a town in Yunnan, and worked as a teacher at a middle school there.

Kang said, "Compared with students in the city, perhaps students in the countryside need a way to express their feelings and be heard more." Supported by the headmaster and other teachers, the school held eight poetry classes for students every year.

As the classes grew in popularity, Kang became the school's favourite teacher. After she finished her teaching at the school in June 2017, she returned m Beijing and planned to study abroad.

However, on Teachers' Day in 2017, Kang received a big box full of poems and Letters written by students at her old school. She felt she was needed and decided to abandon her plan of studying abroad. Instead, she set up Enlighten our Future, a charity that reaches students in the countryside how to write poems.

"Now, I go to several places every week I sleep less than six hours a night and the job provides no vacations and little money, but the happiness and satisfaction I feel is rewarding enough." Kang said.

(1)What's the poem about at the beginning of the passage?

A. A world which is full or love.

B. A mother who misses her child.

C. A child who is in need of mother's love.

D. A child who can feel the sun's warmth.

(2)What's the meaning of the underlined word "abandon"?

A. work out

B. carry out

C. give up

D. make up

(3)Which of the Following information is TRUE according m the passage?

A. Kang ever worked at a school named Enlighten our Future.

B. The school held eight poetry classes for students every term.

C. Kang said she was doing a well-paid job and had some vacations.

D. Before Kang set up the charity, she taught in Yunnan for about two years.

【答案】(1)C

(2)C

(3)D

【解析】【分析】短文大意:康玉毕业于中国人们大学,毕业后去了云南的一个小镇在那里当一个中学老师,她觉得和城市的孩子相比,他们更需要一种方式来表达自己的情感。让更多的人倾听他们的心声。于是她在这所学校里每年给孩子们上八节诗歌课。为了这些孩子她放弃了出国学习的计划。她成立了一个叫“点亮未来”的公益组织,教给孩子们如何写诗。

(1)细节理解题。根据This poem was written by a middle school student in a lonely mountains town in Yunnan Province during her first poetry class. The girl missed her mother, who died when she was 5.可知这首诗表达了女孩对母亲的思念和渴望得到母爱。故选C。

(2)词意猜测题。根据Instead, she set up Enlighten our Future, a charity that reaches students in the countryside how to write poems.可知她放弃了出国计划。work out算出;carry out实行;give up放弃;make up组成,故选C。

(3)推理判断题。根据Kang Yu, the teacher who taught the girl how to write the poem, graduated from Renmin University of China in Beijing in 2015. Soon after her gradation, Kang moved to a town in Yunnan, and worked as a teacher at a middle school there.和After she finished her teaching at the school in June 2017, she returned m Beijing and planned to study abroad.和However, on Teachers' Day in 2017, Kang received a big box full of poems and Letters written by students at her old school. She felt she was needed and decided to abandon her plan of studying abroad. Instead, she set up Enlighten our Future, a charity that

reaches students in the countryside how to write poems. 2015年毕业后她来到这个学校,2017年7月回到北京,2017年教师节收到孩子们来信,她放弃出国机会成立公益组织,可知在成立公益组织前她在云南教学两年,故选D。

【点评】此题考查阅读理解。这个阅读理解涉及细节理解,词意猜测和推理判断题。对于细节理解题,可直接词文章中找出问题答案。对于词意猜测题根据上下文的联系确定单词在文章中的意思,对于推理判断题,要仔细阅读短文,根据短文的细节推理判断问题的正确答案。

6.阅读理解

【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含解析

(1)What kind of the letter may the passage be?

A. An admission letter.

B. An apology letter.

C. A business letter.

D. A thank you letter.(2)How much should Zhang Wei pay in all to enter the university?

A. HK$ 55,935.

B. HK$ 55,810.

C. HK$ 55, 685.

D. HK$ 55,560.(3)If you were Zhang Wei, how would you feel at this letter?

A. Annoyed.

B. Excited.

C. Upset.

D. Anxious.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

【解析】【分析】句意:这是张伟的一张香港中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,学习方式,学位以及费用。

(1)细节理解题。根据文中的语句The Chinese University of Hong kong Admission Notification提示可知,这是一张录取通知书,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句HK$ 55,560.(for native students)以及Zhang Wei (Yuyao,Ningbo)提示可知,张伟的学费是HK$ 55,560,故选D。

(3)理解归纳题。这是一张香港中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激动,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

7.阅读理解

John was well known in his village as a mean(吝啬) man. One day, he said to a poor hungry boy, "I will give you three meals and twenty-five pence if you are willing to do a day's work for me." The boy agreed. But in fact, he was more interested in the meals than the money.

"You can have breakfast," said John, "and then you can start work." After John gave the boy a very small breakfast, he said, "Now you can have your lunch. This will save us a lot of time." The boy agreed and had a poor lunch. Then John said, "What about having dinner now?"

When the boy finished his dinner, John looked very pleased and said, "Now you can do a long day's work." "Sorry," said the boy as he stood up to leave John's house, "I never work after dinner."

(1)The boy agreed to work for John because he wanted to .

A. work hard

B. get food

C. help John

D. punish him

(2)John let the boy have meals first because he wanted to let the boy .

A. go home early

B. thank for his kindness

C. have more working hours

D. have a rest first

(3)We know from the passage that John would feel about the boy at last.

A. worried

B. glad

C. sorry

D. angry

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

【解析】【分析】本文讲述了John为了让男孩一整天工作,让男孩把早饭和晚饭一起吃了,最后男孩没有工作。

(1)细节题。根据文章提到的But in fact, he was more interested in the meals than the money 可知,他是想得到食物,故选B。

(2)细节题。根据文中提到的 This will save us a lot of time. 可知,他想让这个男孩为他多工作,故选C。

(3)推断题。根据文章提到的 said the boy as he stood up to leave John's house, I never work after dinner可知,男孩拒绝工作,因而这个男人会感到生气,故选D。

【点评】考查了细节题和推断题两种题型,做此类题的时候,熟悉文章大意,熟悉问题,带着问题到文中找出答案,同时联系上下文,找出推断题的正确答案。

8.阅读理解

Why does the sky change colors?

What is the sky? How high is it? What color is it? What birds can live above it? These questions are difficult to answer, aren't they?

In fact, the sky has no color. Then why does the sky look blue?

We know that there is air around the world. When planes fly, they need air to lift their wings.

Planes can't fly very high. That is because the air gets thinner when they go higher. The same will happen to us if we go high enough. If we go up about 1, 200 kilometers from the earth, we'll find no air there. Some birds can fly into the sky as high as a plane, but they cannot fly or live without air.

Looking up above us, you will see the blue sky with white clouds. It is usually light blue. The color would be bluer when you see on the top of a high mountain. And you will see fewer clouds in the sky between you and the sun.

Sometimes the sky doesn't look blue. When the sun rises and falls, you will see red, orange, and other colors in the sky. Such are the most beautiful moments of the day.

Who can see the colors of the sky high above the earth? The astronauts! They can see those beautiful colors of the sky from the outer space. However, before flying into outer space, they sit in a spaceship high above the earth, and there is no air at all. The sky would be that dark and its color would be black.

Now you may understand that we see colors because the air scatters(使散射) the sunlight. light travels through the air. Without air, there would be no light or colors.

(1)Planes can't fly as high as possible because_________.

A. the sky is blue

B. the wings are heavier

C. the sky has no color

D. the air becomes thinner

(2)When you stand on the top of a high mountain, you will see_________.

A. more air

B. the bluer sky

C. more colors

D. more clouds

(3)In Ningbo, we might see many colors in the sky at _________during the day.

A. 6: 00 a. m.

B. 10: 00 a. m.

C. 1: 00 p. m.

D. 2: 00 p. m.(4)The sky changes colors because____________.

A. it's colorful itself

B. the world is colorful

C. the sunlight has colors

D. the air scatters the sunlight

【答案】(1)D

(2)B

(3)A

(4)D

【解析】【分析】本文介绍了天空为什么是有颜色的。

(1)细节题。根据Planes can't fly very high. That is because the air gets thinner when they go higher可知,飞机不能飞得尽可能高,因为空气变得稀薄了,故选D。

(2)细节题。根据The color would be bluer when you see on the top of a high mountain可知,当你站在高山的山顶上,你会看到蓝天,故选B。

(3)推理题。根据当太阳升起和落下时,你会看到天空中的红色、橙色和其他颜色。这是一天中最美好的时刻When the sun rises and falls, you will see red, orange, and other colors in the sky. Such are the most beautiful moments of the day可知,在宁波,我们可

能会在白天上午的6点看到天空中的许多颜色,故选A。

(4)细节题。根据Now you may understand that we see colors because the air scatters (使散射) the sunlight,可知天空会变色,因为空气散射阳光,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

9.阅读理解

【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含解析

Do you think laughter can help you deal with pain? Scientists from Britain did two experiments (实验). The first was done in a lab. People wore special wristbands(腕带). Some of them were asked to watch comedies while others watched serious programs. Then the scientists tightened(勒紧)the wristbands to see how much pain the people could feel.

The other test was done at an art festival. Some people watched a comedy show and others watched a drama(戏剧). At the same time, they had to put their backs against the wall and keep their legs bent(弯曲的)just like sitting on a chair. They did this before and after the show. Scientists found that just 15 minutes of laughter improves people's ability to stand pain by 10%. However, the serious programs and the drama didn't make a difference to pain at all.

The study found that the magic power of laughter comes from endorphins(内啡肽). These are chemicals(化学物质). They are produced by the human body. They make you feel less pain and can make people feel happier. Exercise can produce endorphins. Your muscles(肌肉)move in and out when you are laughing. Scientists believe that this makes your muscles tiring, so we start to produce endorphins.

Scientists also found that the only real and relaxing laughter works not just polite laughter.

Next time you have a headache, get together with a group of Mends, watch a funny movie and laugh. You will soon feel a lot better because laughter is the best medicine.

(1)Scientists knew how much pain the people felt by___________ in the first experiment.

A. eating delicious dishes

B. putting backs against walls

C. tightening special wristbands

D. sitting on comfortable seats

(2)The other test was finished _________________.

A. on a chair

B. in a lab

C. on Sports Day

D. at an art festival

(3)Endorphins can help human body________________.

A. keep better build

B. feel less pain

C. get more muscles

D. produce worse results (4)According to the passage, we can infer that ___________________.

A. running can produce endorphins

B. watching TV programs can stand pain

C. different kinds of laughter earl treat illness

D. muscles can improve people's ability to laugh

(5)We can probably find this passage in a _________________.

A. guide book

B. movie poster

C. travel diary

D. medical magazine

【答案】(1)C

(2)D

(3)B

(4)A

(5)D

【解析】【分析】本文讲述了笑声就能使人们忍受疼痛的能力提高。

(1)细节题。根据People wore special wristbands人们戴着特殊的腕带可知,科学家通过带手腕的方式来测试并知道人们感受到了多少痛苦,故选C。

(2)细节题。根据The other test was done at an art festival可知另一项测试是在艺术节上进行的,故选D。

(3)细节题。根据They make you feel less pain可知,内啡肽可以帮助减少疼痛,故选B。

(4)推理题。根据Exercise can produce endorphins可知,跑步可以产生内啡肽,故选A。

(5)推理题。根据laughter is the best medicine.可知文章来自医学杂志,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

10.阅读理解

SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS

【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含解析

At the station:

?Be patient. Line up on the platform(站台) and wait for the train.

?Be polite. Let passengers get off first.

?Do not rush onto the train. It is dangerous.

?When you hear a "beep" sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.

On the train:

?Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty.

?Do not run on the train.

?Give your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies.

A. be a careful driver

B. buy MTR tickets

C. be a good passenger

D. keep safe at home

(2)People who will get on the train should __________. A. wait in line B. open the door C. ask for help D. leave the seats

(3)When you hear a "beep" sound, ____________. A. close the door B. rush onto the train C. get off the train at once D. stop and wait for the next train

(4)The text is probably a __________. A. report B. notice C. diary D. poem

【答案】 (1)C

(2)A

(3)D

(4)B

【解析】【分析】文章介绍了地铁站的一些应遵守的规则。

(1)细节理解题。根据 SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS 可知,本文主要告诉读者如何成为一名乘客,故答案是C 。

(2)细节理解题。根据 Be patient. Line up on the platform (站台) and wait for the train. 可知,上火车应该排队等候,故答案是A 。

(3)细节理解题。根据 When you hear a "beep" sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train. 可知,当你听到了警示声音,不能上车,要等下一趟车,故答案是D 。

(4)主旨大意题。根据文章内容可知,这是一则通告或者告示,告诉乘客有关乘车安全事宜,故答案是B 。

【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题和和主旨大意题。细节理解题比较简单,可知直接从文章中找到答案,主旨大意题则需要根据结合文章的主要内容确定中心意思。

11.阅读上面的信息,选择正确答案。 ①

Jackie, Are you good at fixing printers? The one in my office doesn't work.

Please help!

Grace

② You can make a cake in about fifteen minutes. First, heat the oven to 350℉. Then, put the flour (面粉) in a bowl and add the milk, butter, eggs and salt. ③ Found

A

purple schoolbag. Found at the gate. Call Janet at 457-4611. ④

Telephone Message

From: Luke Sanger

To: Mr. Miller ⑤Our running club members meet at 7: 00 p.m. every Wednesday. We run in two groups: Beginners (for anyone )

Message: Call him back at 3: 00 p. m. on June 29 at his office number (234-3688). The experienced (for runners who can do 12miles or more )

Join us to keep fit! Call Esteban Lopez at 617-555-

3697.

A. office

B. mobile phone

C. printer

D. cake

(2)We may read Text ② in a ________.

A. cookbook

B. music magazine

C. weather report

D. story book

(3)Text ③ should be a ________.

A. thank-you note

B. letter

C. postcard

D. notice

(4)According to Text④, Luke Sanger should be ________ at 3: 00 p. m. on June 29.

A. at home

B. in the office

C. on the plane

D. at the restaurant

(5)In Test ⑤, the running club members meet ________.

A. once a week

B. twice a week

C. once a month

D. twice a month

【答案】 (1)C

(2)A

(3)D

(4)B

(5)A

【解析】【分析】大意:本文介绍感谢信,蛋糕制作流程,失物招领,和电话和俱乐部等的信息。

(1)细节题。根据 Are you good at fixing printers? 可知打印机出了问题,故选C 。

(2)推断题。本则内容主要介绍如何做蛋糕,因此此则信息可能来自烹饪的书籍,故选A 。

(3)推断题。本则内容是是失物招领,所以应该是通知,故选D 。

(4)推断题。根据 Call him back at 3: 00 p. m. on June 29 at his office number (234-3688).可知 Luke Sanger 六月29日下午3点应该在他办公室里,故选B 。

(5)细节题。根据 Our running club members meet at 7: 00 p.m. every Wednesday.可知,跑步俱乐部成员每周三晚上7点见面,即一周见面一次,故选A 。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

12.阅读理解

In order to tell you what I believe, I must bring up something from my personal history.

The turning point of my life was my decision to give up my business job and study music. My parents, although sharing my love of music, didn't think it was a good choice that I took up music as a job. Considering my family background, this was understandable. My grandfather had taught music for nearly forty years at Spring Hill College in Mobile, and though he was much loved by his students, he didn't earn (挣钱) enough to provide for his large family. As a result of this example in the family, my parents strongly asked me to go to the college instead of a

conservatory(音乐学院) of music although I loved my violin and spent most of my spare time practicing.

Before my graduation from Columbia, the family ran into some money problems and I felt it was my duty to leave college and take a job. That was why I took a business job, which I always think of as the wasted years. I went into it for money, for being able to help the family. Money is all I go out of it. It was not enough. I felt that life was passing me by.

My wish was to save enough to quit(退出)and then go to Europe to study music. I continued to make money, and finally, bit by bit, I earned enough to make myself able to go abroad. The family got out of the trouble and ▲ . I felt like a free man and sailed for Europe. I stayed for four years, worked harder than I had ever dreamed of working and enjoyed every minute of it.

"Enjoyed" is too soft a word. I walked on air. I really lived. When I broke away from business, it was against the advice of all my friends and family, but if I had stayed in business, I do not believe I would have made a success of living.

(1)The writer presented his grandpa's example in order to .

A. show how much his grandpa was loved by his students

B. tell to be a musician wasn't a good choice for the writer

C. explain why his parents disagreed him to take up music as a job

D. thank his parents' support for studying in the conservatory of music

(2)How did the writer feel when he was taking his business job?

A. Successful.

B. Shameful.

C. Hopeful.

D. Painful.

(3)Which of the following can best fill in the blank in Paragraph 4?

A. my point was that business was not for me.

B. my help was no longer necessary.

C. I earned so much to support my family.

D. I got up early to practice the violin.

(4)From the underlined sentence "I walked on air", it can be inferred that the writer .

A. couldn't find his place in a new environment

B. couldn't make a success of living

C. felt free because he was doing what he loved

D. felt pity for beginning a new life

【答案】(1)C

(2)D

(3)B

(4)C

【解析】【分析】文章大意:文章通过爷爷的故事告诉我们为啥他的父母反对他从事音乐工作,到后来真正的做了自己喜欢做的事。

(1)推理判断题 My grandfather had taught music for nearly forty years at Spring Hill College in Mobile, and though he was much loved by his students, he didn't earn(挣钱) enough to provide for his large family. 可知,作者引用他爷爷的例子是来告诉我们从事音乐工作挣不到钱,不能够养家,从而说明他的父母不同意他从事音乐事业。故答案是C。

(2)推理判断题,根据 That was why I took a business job, which I always think of as the wasted years. 作者经商的目的是为了帮助家人,但是对于他而言,他认为是浪费时间,因此可以推测他是痛苦的。故答案是D。

(3

)信息匹配题,根据 The family got out of the trouble 可知,他的家人已经走出了困境。一开始我们就知道作者经商的目的是为了帮助家人,既然家人已经走出了困境,那么他的帮助也不再必要了。故答案是B。

(4)推理判断题,根据 I felt like a free man and sailed for Europe. I stayed for four years, worked harder than I had ever dreamed of working and enjoyed every minute of it. 可知,作者向往自由,而I walked on air直译为在空中行走,没有牵挂,没有认可阻拦,因此这一句话的目的是他已经感受到了自由,这样就可以做自己喜欢做的事。故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本题主要涉及到了推理判断题,推理判断题相对来说是一种比较难以掌握的题型,除了要充分理解,还必须要进行合理的推理论证在能够得到正确答案,而信息匹配题则需要先理解选项的意思,然后根据空缺处前后句的逻辑关系去取舍,最终确定答案。

13.阅读理解

One day an American called Simon went to London to visit his friend. Rick told him that his flat was on the first floor. When he arrived, Simon went straight to the first floor of the building. But he was told that there was no Rick on that floor. Do you know why?

In fact, the British call the first floor of a building the ground floor. The floor above the ground floor is the first floor, which Americans would call the second floor.

The story shows that there are a few culture differences between Britain and America, though the British and Americans both speak English.

The British usually hide their feelings. They seldom start a conversation with strangers. For example, on the train the British often spend their time reading newspapers or books. But Americans are quite different. They're more active and easier to talk with.

The British and Americans may use different terms for many things. The British usually use football, eraser and mail while Americans prefer to use soccer, rubber and post.

(1)Simon went to London to .

A. visit his friend

B. spend his holiday

C. study English

D. have a meeting (2)Which picture shows us where Rick's flat was?

A. B. C. D.

【英语】初三英语英语阅读理解汇编答题技巧及练习题(含答案)含解析

(3)According to the passage, the British usually spend their time on the train.

A. playing cards

B. talking loudly

C. doing some reading

D. singing and dancing

(4)What's the best title for the passage?

A. Differences in Culture

B. Simon's Funny Story

C. Information Abroad

D. Hiding the Feelings

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

(4)A

【解析】【分析】文章大意:通过实例说明英国和美国之间有一些文化差异,尽管英国和美国都讲英语。

(1)细节理解题。根据文中的语句 One day an American called Simon went to London to visit his friend. 可知,Simon到伦敦去拜访朋友,故选A。

(2)细节理解题。根据文中的语句 In fact, the British call the first floor of a building the ground floor. The floor above the ground floor is the first floor, which Americans would call the second floor.理解可知,Rick在二楼,故选B。

(3)细节理解题。根据文中的语句For example, on the train the British often spend their time reading newspapers or books. 英国人喜欢在火车上读书,故选C。

(4)理解归纳题。根据文中的语句The story shows that there are a few culture differences between Britain and America, though the British and Americans both speak English.理解可知,不同的国家风俗习惯也不一样,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

14.阅读理解

Different countries have different customs in giving presents.

IN CHINA you must never give a clock to a Chinese person, because the sound of the word for "clock" is similar to the sound for "death" in Chinese. Also, don't wrap(包裹)a present in white, black, or blue paper, because these are the colors for funerals(葬礼). Don't give a knife,

because something sharp(锋利的) can cut a friendship.

IN RUSSIA if we give flowers as a present, we have to give all odd numbers of them(one, three, five, etc.) because even numbers of flowers(two, four, six, etc.) are for funerals.

IN GERMANY flowers are a good present to take to your dinner hostess, but don't take her red roses because it means you are in love with her. Don't take thirteen of anything because it's an unlucky number. Don't take an even number of anything, either. Don't wrap your present in white, brown, or black paper.

(1)Why can't we give a clock as a present to a Chinese? Because in Chinese .

A. the word "clock" has the same meaning with the word "death".

B. the word "clock" has the same sound with the word "death"

C. the word "clock" has the same meaning with the word "knife"

D. the word "clock" means "dangerous"

(2)You may take if you go to a birthday party in Russia or in Germany.

A. 10 flowers

B. 13 flowers

C. 9 flowers

D. 11 red roses (3)thirteen is an unlucky number.

A. In China

B. In Russia

C. In Japan

D. In Germany

(4)Which of the following is TRUE?

A. Neither Chinese nor Germans wrap presents in black or white paper.

B. Both Chinese and Russians wrap presents in black or white paper.

C. Both Chinese and Germans wrap presents in black or white paper.

D. Neither Chinese nor Russians wrap presents in black or white paper.

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)A

【解析】【分析】文章大意:不同的国家在送礼物上有不同的习俗。

(1)细节理解题。根据文中的语句 IN CHINA you must never give a clock to a Chinese person, because the sound of the word for "clock" is similar to the sound for "death" in Chinese. 可知,在中国,送“钟”与送“终”谐音,因此人们不送钟表给别人,故选B。

(2)理解归纳题。通读第三段与第四段语句可知,在俄罗斯,如果我们送花作为礼物,我们必须送奇数的花;德国,不要送红玫瑰,且13是不吉利数字。故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句Don't take thirteen of anything because it's an unlucky number. 可知,在德国,13是不吉利的数字,故选D。

(4)细节理解题。根据文中的语句Also, don't wrap a present in white, black, or blue paper, because these are the colors for funerals. 与Don't wrap your present in white, brown, or black paper.可知在中国与德国都不能用黑色与白色的纸包装,故选A。

【点评】考查阅读理解。本题主要考查了细节理解题,归纳题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。

15.阅读理解