文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文,根据短文内容选择填空

Hi, I'm Peter. I was busy last weekend. On Saturday, I read books at home in the morning. After breakfast, I cleaned my room and washed my clothes. In the afternoon, I played football with my friends. In the evening, I helped my mom wash the plates. On Sunday, I visited my grandparents. And I helped them clean their room. I did my homework after dinner. I watched TV at night. How busy I was!

(1)On Saturday morning, Peter _____ at home.

A. read books

B. washed his clothes

C. cleaned his room

(2)On Saturday afternoon, Peter ____ with my friend.

A. played badminton

B. played basketball

C. played football

(3)Peter visited his ______ on Sunday.

A. friends

B. teachers

C. grandparents

(4)On Saturday evening, Peter helped his mom _____.

A. wash the clothes

B. clean the room

C. wash the plates

(5)On Sunday, Peter _____ after dinner.

A. did his homework

B. watch TV

C. clean the room

【答案】(1)A

(2)C

(3)C

(4)C

(5)A

【解析】【分析】短文描述了彼得上个周末我很忙,星期六早上在家看书,早饭后打扫房间,洗衣服。下午和朋友一起踢足球,晚上帮妈妈洗盘子;星期日去看望祖父母,帮他们打扫房间。晚饭后彼得做作业,晚上看电视。

(1)根据所给的短文,Hi, I'm Peter. I was busy last weekend. On Saturday, I read books at home in the morning.你好,我是彼得。上个周末我很忙。星期六,我早上在家看书。可知星期六早晨彼得上在家看书,故答案为A.

(2)根据所给的短文,In the afternoon, I played football with my friends. 下午,我和朋友一起踢足球。可知彼得星期六下午和朋友一起踢足球,故答案为C.

(3)根据所给的短文,On Sunday, I visited my grandparents. 星期日,我去看望我的祖父母。可知星期日彼得去看望祖父母,故答案为C.

(4)根据所给的短文,In the evening, I helped my mom wash the plates. 晚上,我帮妈妈洗盘子。可知星期六晚上彼得帮妈妈洗盘子,故答案为C.

(5)根据所给的短文, I did my homework after dinner.晚饭后我做作业。可知星期日晚饭后彼得做作业,故答案为A.

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。

2.阅读理解阅读短文,补全句子。

I had a great holiday. Every day I had fun with my friends. On Monday we went to a Western restaurant. We ate good food. On Tuesday we sang and danced in the park. On Wednesday we swam in the sea. On Thursday we climbed a mountain with Peter.

(1)On Monday we went to ________and ate ________.

(2)On Tuesday we ________ and ________ in the ________.

(3)On Wednesday we________.

(4)On Thursday we ________ with Peter.

【答案】(1)a Western restaurant;ate good food

(2)sang;danced;park

(3)swam in the sea

(4)climbed a mountain

【考点】阅读理解

【解析】【分析】这是介绍作者假期活动的短文。

(1)根据短文叙述On Monday we went to a Western restaurant.We ate good food.(周一我们去了一家西餐厅。我们吃了美食。)可知应填 a Western restaurant和ate good food。故答案为:a Western restaurant,ate good food。

(2)根据短文叙述On Tuesday we sang and danced in the park.(周二我们在公园里唱歌跳舞。)可知应填sang, danced和park。故答案为:sang, danced,park。

(3)根据短文叙述On Wednesday we swam in the sea.(周三我们在大海里游泳。)可知应填swam in the sea。故答案为:swam in the sea。

(4)根据短文叙述On Thursday we climbed a mountain with Peter.(周四我们和Peter 一起爬山。)可知应填climbed a mountain。故答案为:climbed a mountain。

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的相关句子补全句子。

3.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。

Tom was a very lazy boy when he was eleven years old. He didn't like doing anything. He had to go to school on weekdays, but he didn't study hard in the class and didn't do any homework after school. His father and mother were both doctors, and back then they hoped Tom could become a doctor, too. But one day, Tom said to his mother, "When I finish school, I want to be a cleaner." "A cleaner?" his mother asked. "That's not a very good job. Why do you want to become a cleaner?" "Because then I would only have to work one day a week," Tom said happily. "Only one day a week?" his mother was very surprised. "Why do you say that? And how do you know?" "Well," Tom said, "I know that the cleaner comes to our house to work only on Thursday because I see her only on that day."

(1)Tom is seven years old now.

(2)Tom studied very hard.

(3)Tom's parents were doctors.

(4)Tom's parents hoped Tom could become a doctor.

(5)Tom wanted to be a cleaner. Because he thought the cleaner only worked in his house on Thursday.

【答案】(1)0

(2)0

(3)1

(4)1

(5)1

【考点】阅读理解

【解析】【分析】大意:短文讲述了汤姆是个懒惰的男孩,他的父母都是医生,他们希望汤姆也能成为一名医生,但是汤姆想做一个清洁工。因为那样一周只需要工作一天。(1)句意:汤姆现在七岁了。根据 Tom was a very lazy boy when he was eleven years old. 可知汤姆现在十一岁了。故答案为错误。

(2)句意:汤姆学习很努力。根据 Tom was a very lazy boy when he was eleven years old. 可知汤姆是个非常懒惰的男孩。故答案为错误。

(3)句意:汤姆的父母是医生。根据His father and mother were both doctors, and back then they hoped Tom could become a doctor, too. 可知汤姆的父母是医生。故答案为正确。(4)句意:汤姆的父母希望汤姆能成为一名医生。根据His father and mother were both doctors, and back then they hoped Tom could become a doctor, too. 可知汤姆的父母希望汤姆能成为一名医生。故答案为正确。

(5)句意:汤姆想当个清洁工。因为他以为清洁工星期四才在他家工作。根据When I finish school, I want to be a cleaner. Only one day a week? 可知汤姆想当个清洁工。因为他以为清洁工星期四才在他家工作。故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

4.阅读理解阅读短文判断正误。

Yesterday was Saturday. Liu Yun was very busy. In the morning she helped her mother clean the room and wash the clothes. After lunch she did her homework. At 4 o'clock she went out and played games with her friends. In the evening she felt very tired but happy and she went to bed at 9 o'clock.

(1)Yesterday morning Liu Yun played games with her friends.

(2)After lunch Liu Yun helped her mother clean the room.

(3)Liu Yun was busy but happy yesterday.

(4)Liu Yun went to bed at nine last night.

(5)Liu Yun didn't do her homework yesterday.

【答案】(1)0

(2)0

(3)1

(4)1

(5)0

【考点】阅读理解

【解析】【分析】大意:短文讲述了星期六刘云做了许多事情。

(1)句意:昨天上午刘云和朋友们一起玩游戏。根据 In the morning she helped her mother clean the room and wash the clothes. 可知早上刘云帮妈妈打扫房间和洗衣服,故答案为错误。

(2)句意:午饭后,刘云帮妈妈打扫房间。根据 After lunch she did her homework. 可知午饭后刘云做了家庭作业,故答案为错误。

(3)句意:刘云昨天很忙,但很开心。根据 Yesterday was Saturday. Liu Yun was very busy. In the evening she felt very tired but happy and she went to bed at 9 o'clock. 可知云昨天很忙,但很开心,故答案为正确。

(4)句意:刘云昨晚9点睡觉。根据In the evening she felt very tired but happy and she went to bed at 9 o'clock. 可知刘云昨晚9点睡觉,故答案为正确。

(5)句意:刘云昨天没有做作业。根据 After lunch she did her homework. 可知刘云昨天做作业了,故答案为错误。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子是否正确。

5.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误

There are many more and more animals in danger at present, so it is our responsibility to protect them. It's wrong for people to hunt animals for their meat and fur, for they are our good friends. We should protect them instead of killing them.

Pandas, which are one of the endangered animals, live in the forests and live on bamboo leaves. They can just live safely in the natural protection zones. We should stop killing animals and protect them.

(1)The story tells us many animals are in danger.

(2)It's wrong for people to hunt animals for their meat and fur, for they are our good friends. (3)People shouldn't protect them instead of killing them.

(4)Panda can just live safely in the natural protection zones.

(5)We should stop killing animals and protect them.

【答案】(1)1

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1

【考点】阅读理解

【解析】【分析】这是呼吁人们保护动物的短文。

(1)句意:这个故事告诉我们许多动物都处于危险中。根据短文叙述There are many more and more animals in danger at present (目前许多越来越多的动物处于危险境地。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

(2)句意:人们猎取动物来获得肉和皮毛是错误的,因为它们是我们的好朋友。根据短文叙述It's wrong for people to hunt animals for their meat and fur, for they are our good friends. (人们猎取动物来获得肉和皮毛是错误的,因为它们是我们的好朋友。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

(3)句意:人们不应该保护它们而是杀死它们。根据短文叙述We should protect them instead of killing them. (我们应该保护它们而不是杀死它们。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。

(4)句意:大熊猫仅仅能够安全地生活在自然保护区。根据短文叙述They can just live safely in the natural protection zones. (它们仅仅能够安全地生活在自然保护区。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

(5)句意:我们应该停止猎杀动物并来保护它们。根据短文叙述We should stop killing animals and protect them. (我们应该停止猎杀动物并来保护它们。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断句子正误。

6.阅读理解阅读理解

This is Ted's China diary.

Saturday, July 23 Sunny and hot Bill's family took me to Xidan today. It's a famous shopping centre in Beijing.

We went to Xidan Bookshop first. Bill's father bought some books for me. He bought two English books about China and one English-Chinese dictionary. I am happy because now I can learn more about China and also learn more Chinese.

Next we went to a big shopping mall. First I bought a lovely toy panda for my cousin. I also bought silk scarves for my mum and Tina, and a silk shirt for my dad. Then Bill took me to a special kite shop. There were so many beautiful kites. Bill bought me a kite that looks like a bird. Bill is going to teach me to fly it tomorrow.

Last, we went to a restaurant. We ate delicious Beijing duck there. I really like Chinese food. Questions:

(1)Who took Ted to Xidan?

(2)Where did Ted go first?

(3)What did they eat at the restaurant?

(4)What are Ted and Bill going to do tomorrow?

【答案】(1)Bill's family.

(2)He went to Xidan Bookshop first.

(3)They ate delicious Beijing duck there.

(4)Bill is going to teach Ted to fly the kite tomorrow.

【考点】阅读理解

【解析】【分析】大意:短文讲述了泰德的日记。

(1)句意:谁带泰德去西单?根据Bill's family took me to Xidan today. 可知比尔的家人。,故答案为 Bill's family.

(2)句意:泰德先去哪儿了?根据We went to Xidan Bookshop first. 可知他先去西单书店,故答案为 He went to Xidan Bookshop first.

(3)句意:他们在餐馆吃了什么?根据 We ate delicious Beijing duck there. ,可知他们在那里吃了美味的北京烤鸭,故答案为 They ate delicious Beijing duck there.

(4)句意:泰德和比尔明天要做什么?根据 Bill bought me a kite that looks like a bird. Bill is going to teach me to fly it tomorrow. 可知比尔明天要教泰德放风筝,故答案为 Bill is going to teach Ted to fly the kite tomorrow.

【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行回答。

7.阅读理解根据短文内容判断正误。

I get up at six thirty in the morning. Then I wash my face and brush my teeth. I go to school at seven thirty. I go to school by bus. Classes begin at eight. We have six lessons every day. We have four lessons in the morning and two in the afternoon. Classes are over at four thirty. After school, we clean our classroom. Then we go home.

I get home at five. We have dinner at six thirty. After dinner, I do my homework. I go to bed at nine or ten.

(1)I go to school by bus.

(2)We have seven lessons every day.

(3)After school, we play games.

(4)We have dinner at 5:30.

(5)I go to bed at nine or ten.

【答案】(1)1

(2)0

(3)0

(4)0

(5)1

【考点】阅读理解

【解析】【分析】大意:短文讲述了我一天是日常生活。

(1)句意:我乘公共汽车上学。根据I go to school by bus. 可知我乘公共汽车上学,故答案为正确。

(2)句意:我们每天有七节课。根据We have six lessons every day. 可知我们每天有六节课,故答案为错误。

(3)句意:放学后,我们玩游戏。根据After school, we clean our classroom. Then we go home. 可知放学后我们打扫教室,然后回家,故答案为错误。

(4)句意:我们5:30吃饭。根据 We have dinner at six thirty. 可知我们6:30吃饭,故答案为错误。

(5)句意:我九点或十点睡觉。根据 I go to bed at nine or ten. 可知我九点或十点睡觉,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

8.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致

Hi, Xiaoling,

Thanks so much for inviting me to visit you in China I can't wait to see you. I am very excited to stay with your family. But I can't speak Chinese at all. Please teach me. I know China is very big. And the Chinese food is very famous. I can't wait to try all the delicious food. And there is a lot of natural beauty in China. I really want to see the beautiful lakes and waterfalls in China. I finally got my passport last Monday and I booked my plane ticket yesterday. I will arrive at Baiyun Airport on July 10th. The plane lands at 2:00 pm. I'm so excited.

See you then, Janet.

(1)Xiaoling wrote this letter.

(2)Xiaoling invited Janet to visit her in China.

(3)Janet can't speak Chinese at all.

(4)Chinese food is very famous.

(5)Janet can't wait to try all the delicious food in China.

【答案】(1)0

(2)1

(3)1

(4)1

(5)1

【考点】阅读理解

【解析】【分析】大意:这是珍妮特写给小玲的信件,她想要来中国旅游,她不会说中文,但她想尝尝所有美味的食物,想看中国美丽的湖泊和瀑布,她已经拿到护照,订了机票,将于7月10日到达白云机场,飞机下午2点降落。

(1)句意:小玲写了这封信。根据 See you then, Janet. 可知珍妮特写了这封信,故答案为错误。

(2)句意:小玲邀请珍妮特到中国访问。根据 Thanks so much for inviting me to visit you in China I can't wait to see you. 可知小玲邀请珍妮特到中国访问,故答案为正确。

(3)句意:珍妮特根本不会说中文。根据 But I can't speak Chinese at all. 可知珍妮特根本不会说中文,故答案为正确。

(4)句意:中国菜很有名。根据 And the Chinese food is very famous. 可知中国菜很有名,故答案为正确。

(5)句意:珍妮特迫不及待地想尝尝所有的美味佳肴。根据I can't wait to try all the delicious food. 可知珍妮特迫不及待地想尝尝所有的美味佳肴,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

9.阅读理解读一读,选择合适的句子补全对话,并根据对话内容补全表格。

(1)读一读,选择合适的句子补全对话

新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

Sam: Wow, you look so happy. ________

Sarah: She's Jean, the tallest girl in my class.

Sam: ________

Sarah: 1.68 metres. She's 0.08 metres taller than me.

Sam: She looks so thin. ________

Sarah: She's 48kg. I'm heavier than her.

Sam: ________

Sarah: I'm 49kg. But she's one year younger than me.

Sam: ________He looks so strong.

Sarah: He's Mr. Zhang, our PE teacher. He's 20kg heavier than me.

(2)根据对话内容补全表格

新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

(2)1.6metres;49kg;11;1.68metres;69kg

【考点】阅读理解

【解析】【分析】(1)A. How heavy are you?你多重?

B. Who is she?她是谁?

C. Who's that man?那个人是谁?

D. How tall is she?她多高?

E. How heavy is she?她多重?

①根据下文She's Jean她是Jean。可知上文询问她是谁,故选B。

②根据下文1.68 metres.1.68米。可知上文询问她多高,故选D。

③根据下文She's 48kg.她48公斤。可知上文询问她的体重,故选E。

④根据下文 I'm 49kg. 我49公斤。可知上文询问你的体重,故选A。

⑤根据下文 He's Mr. Zhang, our PE teacher.他是张先生,我们的体育老师。可知上文询问他是谁,故选C。

(2)①根据Sarah: 1.68 metres. She's 0.08 metres taller than me. 可知Jean身高1.68米,Jean比Sarah高0.08米,因此Sarah1.6米,故答案为1.6metres。

②根据 Sarah: I'm 49kg。可知Sarah49公斤,故答案为49kg。

③根据But she's one year younger than me.她比我小一岁。Sarah12岁,因此Jean11岁,故答案为11。

④根据Sarah: 1.68 metres. 可知Jean身高1.68米,故答案为1.68metres。

⑤根据下文 He's Mr. Zhang, our PE teacher. He's 20kg heavier than me. 他是张先生,我们的体育老师。他比我重20公斤,因此他69公斤。故答案为69公斤。

【点评】本题考查补全对话和阅读理解,首先将对话浏览一遍,理解选项意思,联系上下文,将选项补充进对话之中,确保逻辑通顺,其次读表格,抓住关键词,在对话中寻找答案。

10.阅读理解根据表格补全句子与短文。

新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

②Wu Yifan is 5 kilograms________than Amy.

③Amy is one year ________than John.

④Wu Yi fan is ________ year younger than Amy.

⑤John is 0.04 metres ________ than Amy.

(2)根据表格信息补全短文

Hello, I'm John. I'm 13 years old. I have two good friends. They are Wu Yifan and Amy. Wu Yifan is 13, too.And he's the ________ of us. Amy is one year ________ than both of us. But she is the ________ of us. She is also the ________. I'm three kilograms ________ than ________.

【答案】(1)shorter;heavier;older;one;taller

(2)tallest;older;oldest;shortest;heavier;Wu Yifan

【解析】【分析】表格描述了约翰13岁,1.6米高,58公斤,吴一凡13岁,1.66米高,55公斤,艾米14岁,1.56米高,50公斤。

(1)①根据所给的表格,约翰 1.6米高,吴一凡 1.66米高,可知约翰比吴一凡矮0.06米,shorter较矮的,故答案为shorter.

②根据所给的表格,可知吴一凡55公斤,艾米50公斤,吴一凡比艾米重5公斤,heavier 较重的,故答案为heavier.

③根据所给的表格,艾米14岁,约翰13岁,可知艾米比约翰大一岁,older较大的,故答案为older.

④根据所给的表格,吴一凡13岁,艾米14岁,吴一凡比艾米小一岁,one1,故答案为

one.

⑤根据所给的表格,约翰1.6米高,艾米1.56米高,约翰比艾米高0.04米,taller较高的,故答案为taller.

(2)①根据所给的表格和短文,约翰是最高的,tallest最高的,故答案为tallest.

②根据所给的表格和短文,艾米14岁,约翰和吴一凡13岁,艾米比他们两个大一岁,older较大的,故答案为older.

③根据所给的表格和短文,艾米1.56米高,约翰1.6米高,吴一凡1.66米高,艾米是最矮大的,shortest最矮大的,故答案为shortest.

④根据所给的表格和短文,约翰58公斤,吴一凡55公斤,约翰比吴一凡更重,heavier 更重的,故答案为heavier,Wu Yifan.

【点评】本题考查了阅读理解,根据表格内容,完成句子补全对话,使句子和对话完整。

11.阅读理解阅读短文并填空。

Teacher : Boys and girls, it is goingto be Children's Day this Friday. Let's have a party in our classroom from 2:00 to 4:00.

Children: Hooray!

Miss Li:What are you going to bring?

A: I'm going to bring some snacks.

B:I'm going to some sweets and balloons

C:I'm going to bring some drinks from home.

Teacher:Great! I'm going to bring some apples. What are we going to do at the party?

D: Let's play some interesting games.

Teacher: Good!Who are you going to invite(邀请)?

Children:We are going to invite our parents.

新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

the afternoon;in our classroom;With snacks and drinks;Come and have fun!

【解析】【分析】(1)根据表格内容,关键词Date是日期的含义,再结合短文内容it is goingto be Children's Day this Friday.得知应该填写六月一日。因为六月一日是儿童节。故填写1st June (Friday)。

(2)根据表格中关键词Time,是时间的含义,结合短文内容Let's have a party in our classroom from 2:00 to 4:00.故填写2 to 4 , in the afternoon。

(3)根据表格中关键词Place,是地点的含义,结合短文内容Let's have a party in our classroom from 2:00 to 4:00.故填写in our classroom。

(4)根据表格内容,分析此处应当填写携带物品,故填写With snacks and drinks。

(5)根据表格内容分析,此处填写聚会的邀请目的和意义。欢迎参与并且玩得尽兴。故填写Come and have fun。

【点评】考查同学的阅读能力。同学平时要多记与节日有关的单词。

12.阅读理解我的好朋友是谁?读短文,圈出我的好朋友

This is my best friend. He is a boy. He is from the UK. He has no hair. He can speak English well and he can speak a little Chinese. He has no glasses. He is short. He looks very funny.

新版小学六年级英语阅读试题含答案(1)详细解析

【答案】

【解析】【分析】大意:介绍主人公最好的朋友。

根据He is a boy. He is from the UK. He has no hair.可知,主人公的朋友是男孩且没有头发,来自于英国。对比这些人物图片中,只有最后一个男孩没有头发符合描述。故最后一个男孩画圈。

【点评】考查阅读理解。注意根据句意,圈出合适的人物。

13.阅读理解判断下列句子与短文内容是否相符。A

Mr Smith lived in a city.There were too many cars and there were not enough roads.Buses were the only kind of public transport.There were traffic jams(交通堵塞)all the time.Most people hated driving.One day,Mr Smith was going to an important meeting.He got on a very crowded(拥挤的)bus.There were lots of cars on the road so the bus was moving very slowly.Mr Smith was worried he might be late.

"Can you go any faster?" he asked the bus driver.

"Yes,I can,but my bus can't."the bus driver said.

(1)There were too many cars and roads in Mr Smith's city.

(2)Buses were the only kind of public transport in Mr Smith's city.

(3)Most people hated driving because their cars were not good enough.

(4)The bus was moving slowly because there were lots of cars on the road.

(5)Mr Smith wanted the bus driver to drive fast.

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1

【解析】【分析】大意:介绍史密斯先生居住城市的交通情况。

(1)根据There were too many cars and there were not enough roads可知,道路较少,但是有许多的小汽车。与题干句子不符。故选错误。

(2)根据Buses were the only kind of public transport可知,史密斯城市里公共汽车确实是唯一一种公共出行方式。故选正确。

(3)根据There were too many cars and there were not enough roads可知,路况交通不好是因为城市里有许多的小汽车而不是汽车不好。故选错误。

(4)根据There were lots of cars on the road so the bus was moving very slowly可知,路面确实有许多的汽车因此公共汽车开得非常慢。故选正确。

(5)根据"Can you go any faster?" he asked the bus driver可知,史密斯先生确实想要司机开快点。故选正确。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据关键句进行判断。

14.阅读理解阅读下列短文,为每小题选出最佳选项。B

Two hundred years ago there were no telephones or mobile phones in China.People wrote letters to get in touch with their friends or relatives.Once there was an old woman,she lived alone in a village.Her son was working in the city.One night she missed her son.She could not get sleep.She wanted to write a letter to him.But she could not read or write.After some time she got up and knocked on her neighbour's door."Mr Lee,could you please write a letter to my son for me?"she asked.It was the middle of the night and Mr Lee wanted to sleep.He didn't get up or open the door.He said loudly to the woman,"I wish I could help you but I have a problem.My handwriting is very bad at night.Only I can read it.If I write the letter now, I'll have to visit your son and read the letter to him.Maybe you should come back tomorrow.''

(1)People had no or two hundred years ago.

A. telephones

B. mobile phones

C. both A and B

(2)The old woman couldn't read or write.She went to school.

A. always

B. sometimes

C. never

(3)The old woman asked her neighbour to .

A. write a letter for her

B. read a letter for her

C. teach her how to write a letter

(4)Mr Lee was not with the old woman.

A. kind

B. happy

C. honest(诚实的)

(5)Mr Lee didn't want to help the old woman because .

A. he couldn't write well at night

B. he wanted to sleep

C. he couldn't see well at night

【答案】(1)C

(2)C

(3)A

(4)C

(5)B

【解析】【分析】大意:讲述两百年以前,中国人远行在外与家中亲友的沟通方式。(1)根据 Two hundred years ago there were no telephones or mobile phones in China可知,两百年前中国人们没有电话或者手机。故选C。

(2)根据She wanted to write a letter to him.But she could not read or write可知,她从来没有上过学校。故选C。

(3)根据“Mr Le e,could you please write a letter to my son for me?”可知,老妇在请求别人代他给儿子写信。故选A。

(4)根据老妇与邻居李先生的对话"Mr Lee,could you please write a letter to my son for me?"she asked.It was the middle of the night and Mr Lee wanted to sleep.He didn't get up or open the door可知,李先生说谎话不诚实拒绝老妇,不愿牺牲自己晚上睡眠时间来为老妇写信。故选C。

(5)根据It was the middle of the night and Mr Lee wanted to sleep可知,李先生实际上是想要睡觉因此不愿帮助老妇。故选B。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据关键句选择正确的答案。

15.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。

Many years ago, there were no tall buildings in our city. There were some small houses. Only a few people lived here. They were farmers and fishermen. The air was clean. Now there are lots of tall buildings. Toc many people live here. They do many different jobs. The traffic is busy and noisy.

(1)There were some small houses here many years ago.

(2)The air wasn't clean then.

(3)Now people do many different jobs in the city.

(4)The traffic is busy and noisy.

【答案】(1)1

(2)0

(3)1

(4)1

【解析】【分析】大意:短文讲述了许多年前城市和现在城市生活对比。

(1)句意:多年前这里有一些小房子。根据 Many years ago, there were no tall buildings in our city. There were some small houses. 可知多年前这里有一些小房子,故答案为正确。(2)句意:当时空气不干净。根据 The air was clean. 可知空气很干净,故答案为错误。(3)句意:现在人们在城市里做了许多不同的工作。根据They do many different jobs. 可知现在人们在城市里做了许多不同的工作,故答案为正确。

(4)句意:交通繁忙、嘈杂。根据 The traffic is busy and noisy. 可知交通繁忙、嘈杂,故答

案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

16.阅读理解阅读理解

My name is Lucas. I’m ten years old. I live in a house. It’s near the gym, but it’s far from school.

I go to school by bus. I have a little pet cat. It’s yellow and white. I like my cat. I like to play with it. Ann is my friend. She is eleven years old. She lives near my home. She likes to play ping-pong. On Saturday or Sunday, we go to the gym with my pet cat.

(1)How old is Ann ?

A. She is 10 years old .

B. She is 11 years old .

C. She is 12 years old .

(2)Where does Lucas live ?

A. He lives in a house.

B. He lives in a gym.

C. He lives in a school. .

(3)How does Lucas go to school ?

A. By bike .

B. By bus .

C. By car .

(4)What does Ann like ?

A. She likes to play with a pet .

B. She likes to play ping-pong .

C. She likes to go to the gym .

【答案】(1)B

(2)A

(3)B

(4)B

【解析】【分析】短文描述了卢卡斯住在一所房子里,它在健身房附近,乘公共汽车上学,他有一只宠物猫,安是他的朋友,她十一岁了。她住在他家附近。她喜欢打乒乓球。在周末他们和宠物猫一起去健身房。

(1)根据所给的短文,Ann is my friend. She is eleven years old.安是我的朋友。她十一岁了。可知安十一岁了,故答案为B.

(2)根据所给的短文,My name is Lucas. I’m te n years old. I live in a house.我叫卢卡斯。我十岁了。我住在一所房子里。可知卢卡斯住在一所房子里,故答案为A.

(3)根据所给的短文,I go to school by bus.我乘公共汽车上学。可知卢卡斯乘公共汽车上学,故答案为B.

(4)根据所给的短文,She likes to play ping-pong.她喜欢打乒乓球。可知安喜欢打乒乓球,故答案为B.

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。

17.阅读理解阅读理解

Jim: Hi, Sue! How was your summer holiday?

Sue: It's fantastic.

Jim: Where did you go?

Sue: I went to London to see Big Ben and the Tower Bridge. They're great! How about you?

Jim: I had good time, too!

Sue: Where did you go?

Jim: I went to Australia to see the Sydney Opera House. I like it very much!

(1)Where did Jim go?

A. Big Ben.

B. The Tower Bridge.

C. The Sydney Opera House.

(2)How was Jim's summer holiday?

A. He had good time.

B. Boring.

C. Tired.

(3)Where did Sue go?

A. Australia.

B. London.

C. China.

【答案】(1)C

(2)A

(3)B

【解析】【分析】大意:通过对话形式讲述主人公吉姆和苏暑假游玩的地方。

(1)根据Sue: Where did you go?Jim: I went to Australia to see the Sydney Opera House.可知主人公吉姆去澳大利亚歌剧院。故选C。

(2)根据Sue: I went to London to see Big Ben and the Tower Bridge. They're great! How about you?Jim: I had good time, too! 可知主人公吉姆在那里玩的非常开心。故选A。

(3)根据Jim: Where did you go?Sue: I went to London to see Big Ben and the Tower Bridge.可知苏去了英国伦敦。故选B。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。

18.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。

Dear Peter,

Thank you for your letter. Now I'm going to answer some of your questions. You ask me about the weather in Beijing in winter. It's quite cold and it often snows in winter. After snowing, the ground is white. And I can skate on the ice. It's very interesting to skate. I like winter best.

You ask me when it is the best time to come to China. I think the best time to come to China is in spring or in fall. It's often too hot in summer and it's too cold in winter. I have to finish this letter now. Ask your brother to come to China with you together. Welcome to Beijing soon. Yours,

Jim

(1)Which country is Jim in?

A. America.

B. China.

C. Canada.

(2)What season does Jim like best?

A. Spring.

B. Summer.

C. Winter.

(3)What is the best time to come to China?

A. Spring.

B. Summer.

C. Spring or fall.

(4)Is it very hot in summer in Beijing?

A. Yes,it is.

B. No,it isn't.

C. I don't know.

(5)What is the text(文章)?

A. A letter.

B. A story.

C. A piece of news.

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)A

(5)A

【解析】【分析】该短文主要介绍吉姆给皮特的一封回信,回答了信中的一些问题

(1)细节阅读,根据You ask me about the weather in Beijing in winter.得知在中国,故选B。

(2)细节阅读,根据 I like winter best. 得知最喜欢冬季。故选C。

(3)细节阅读,根据I think the best time to come to China is in spring or in fall.得知来中国最好的季节是春季或者秋季,故选C。

(4)细节阅读,根据It's often too hot in summer 得知夏天很热,做肯定回答,故选A。(5)细节阅读,根据Dear Peter和Yours,Jim得知是一封信,故选A。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

19.阅读理解阅读理解并判断。

The traffic lights are the same in every country. There are always three lights: red, yellow and green. Red means "stop" Yellow means "Wait", and green means "Go". In most parts of China, drivers drive on the right side of the road. In the US, drivers drive on the right side too. In England and Australia, however, drivers drive on the left side of the road. If you go by car, by bike or on foot, you must know the traffic rules.

(1)The traffic lights are different in every country.

(2)Red means "Stop". Yellow means "Wait", and green means "Go".

(3)In most part of China, drivers drive on the left side of the road.

(4)In England and Australia, drivers drive on the right side of the road.

(5)People must know the traffic rules.

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)0

(5)1

【解析】【分析】①根据所给的短文, The traffic lights are the same in every country.每个

国家的交通灯都是一样的.故答案为错误.

②根据所给的短文,Red means "stop" Yellow means "Wait", and green means "Go". 红色表示“停止”黄色表示“等待”,绿色表示“走”.故答案为正确.

③根据所给的短文,In most parts of China, drivers drive on the right side of the road.在中国的大部分地区,司机开车行驶在马路的右侧.故答案为错误.

④根据所给的短文,In England and Australia, however, drivers drive on the left side of the road.然而,在英国和澳大利亚,司机靠左行驶.故答案为错误.

⑤根据所给的短文,If you go by car, by bike or on foot, you must know the traffic rules.如果你开车去,骑自行车或步行,你必须了解交通规则.故答案为正确.

【点评】本题考查了阅读理解,首先理解短文意思,然后根据所给的句子判断句子是否正确.

20.阅读理解阅读短文,判断下列句子是否正确。

Ann went to Qingdao with her friends on her holiday. They went there by train. They went to the beautiful beach. The weather was sunny and hot. So they had great fun playing in the water.They ate lots of fresh fish for lunch. In the afternoon, they rode bikes. Jack fell off his bike and hurt his leg. So Jack stayed at the hotel and watched TV. On the second day, Ann took many pictures of the sea. And she bought some gifts for her parents. Anyway, they had a good time. (1)Ann went to Qingdao by train.

(2)The weather was cool and windy.

(3)They didn't eat fresh fish.

(4)Jack stayed at the hotel because he hurt his foot.

(5)Ann bought some gifts for her parents.

【答案】(1)1

(2)0

(3)0

(4)0

(5)1

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍安妮和她的朋友一起去青岛度假的事情。

(1)细节理解,根据They went there by train.知他们坐火车去青岛,故答案为正确。

(2)根据The weather was sunny and hot.知天气晴朗很热,故答案为错误。

(3)根据They ate lots of fresh fish for lunch. 知他们吃了很多新鲜的鱼,故答案为错误。(4)细节推断,根据Jack fell off his bike and hurt his leg. So Jack stayed at the hotel and watched TV.知杰克腿受伤了,故答案为错误。

(5)根据And she bought some gifts for her parents.知她给父母买了一些礼物,故答案为正确。

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,根据问题通读文章,注意句子关键词。

新版小学小升初英语阅读理解含答案(3)

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文, 选择正确的答案。

Tom is a good boy. He is going to visit his friends in New York next week. He wants to give some presents to them. Yesterday morning, he went shopping with his parents. In the shop, he saw many presents, such as toy cars, shoes, clothes and CDs. They were very nice. He bought a yellow dress and a green sweater for his friend, Kate, and some books for his friend, Jack. Tom was very happy. Then he went home happily.

(1)Where are Tom's friends?

A. In London.

B. In New York.

C. In Nanjing

(2)What did Tom do yesterday?

A. He visited his friends.

B. He went shopping with his grandparents.

C. He went shopping with his parents.

(3)How many people went shopping yesterday?

A. Two.

B. Three.

C. Four.

(4)He bought for his friend, Jack.

A. a yellow dress

B. a green sweater

C. some books

(5). When is Tom going to visit his friends?

A. Next week.

B. Next month.

C. Next year.

【答案】(1)B

(2)C

(3)B

(4)C

(5)A

【解析】【分析】本文主要讲述Tom是个好男孩,下周要去拜访朋友,昨天上午他和爸妈去商店给朋友选礼物,他非常开心,然后回家了。

(1)细节理解。根据第二句“He is going to visit his friends in New York next week.”可知,汤姆的朋友来自于纽约,故答案为B。

(2)细节理解。根据第四句“Yesterday morning, he went shopping with his parents.”可知,昨天下午他和父母去购物了,故答案为C。

(3)推理判断。根据第四句“Yesterday morning, he went shopping with his parents.”可知,昨天下午他和父母去购物了,一共三个人,故答案为B。

(4)细节理解。根据第七句“He bought a yellow dress and a green sweater for his friend, Kate, and some books for his friend, Jack. ”可知,他给他的朋友Jack买了一些书,故答案为C。(5)细节理解。根据第二句“He is going to visit his friends in New York next week.”可知,他是下周去拜访朋友,故答案为A。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读理解阅读理解

Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. The farmer took the hare home and cooked a delicious meal for himself. That night he thought, I needn't work so hard. All I have to do is wait every day by the stump to pick up the hare that runs into it. So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it. But from then on, he never saw another hare run into the tree stump.

(1)Once upon a time, there was _______ working in the field.

A. a doctor

B. a farmer

C. a rabbit

(2)The farmer took _______ home and cooked a delicious meal for himself.

A. the hare

B. the tortoise

C. the bird

(3)But from then on, he _______ saw another hare run into the tree stump.

A. often

B. seldom

C. never

(4)From the story, we know the farmer is a ______ man.

A. clever

B. lovely

C. foolish

(5)From the story, we can tell the farmer that he should _______ .

A. work hard

B. give up farming

C. wait for the hare

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)C

(5)A

【考点】阅读理解

【解析】【分析】大意:短文讲述了守株待兔的故事。

(1)根据 Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. 可知从前有一个农民在田里干活,故答案为B.

(2)根据 The farmer took the hare home and cooked a delicious meal for himself. 可知农夫把野兔带回家,为自己做了一顿美味的饭,故答案为A.

(3)根据 But from then on, he never saw another hare run into the tree stump. 可知但从那时起,他再也没有看到一只野兔跑到树桩上,故答案为C.

(4)根据 So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it. 可知从故事中我们知道农夫是个愚蠢的人,故答案为C.

(5)通读短文可知,我们可以告诉农夫他应该努力工作,故答案为A.

【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

3.阅读理解阅读理解,判断句子正误

Hi. My name is Zhangpeng. I'm 11 years old. I'm 1.62 metres tall. I'm 45 kilo-grams. I like