文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点

及解析

班级:___________ 姓名:___________ 分数:___________

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息

2.请将答案正确填写在答题卡上

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

一、单项选择

1. Students who graduate with experience will be given ________ over those who never work in

any company.

A.prediction B.preference

C.presence D.Preparation

【答案】

【解析】

试题分析:考察近形词辨析。A. prediction 预测;B. preference 偏好;C. presence 出现;D. Preparation准备。该句意思为:有工作经验的毕业学生比那些没有工作经验的学生更受欢迎。故选B。

考点:考察近形词辨析

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

二、完形填空

完形填空(共1小题)

The writer Devin with his friend Johnson went to his favourite news-stand.Johnson ___ the salesman selling the newspapers gently, but in return he received poor ___.The salesman never even looked up at his customer when he ___ the late-night edition.Accepting the ___, Johnson politely smiled and wished the salesman a pleasant weekend.The salesman made an unclear sound and seemed ___ that the two men had completed their business.As the two friends walked down the street, Devin asked, “Does he always treat you so ___?”

“Yes, ___, he does,” Johnson responded.“And are you always so ___ to him?” “Yes, I am!” Johnson ___ as they turned a corner.“Why are you so nice when he is so unfriendly to you?” Johnson ___, “Because I don’t want him to ___ how I am going to act.”

Is it your circumstances or the difficult people in your life that determine your ___? When we

allow our conflicts to ___us, we behave as if getting rid of our difficulties is our only priority(优先考

虑的事).___, it doesn’t really matter how we treat one anothe r.For example, we’ll say, “This ___ is causing me problems right now so I don’t care about exercising ___, self-control, and loving kindness.Instead, I want to let him know how ___ I am because of his action.”

We forget our difficulties will eventually ___.But the way we handle conflicts will influence our ___ for a long time.Will you only respond to the momentary crisis or will you be more concerned about the ___ of what kind of person you are becoming? Who decides how you will behave when the pressure is on?

2.A.paid B.greeted C.invited D.praised

3.A.respect B.service C.instructions D.advice

4.A.printed B.took C.completed D.requested

5.A.record B.radio C.newspaper D.food

6.A.relieved B.encouraged C.disappointed D.worried

7.A.rudely B.separately C.seriously D.quickly

8.A.obviously B.originally C.unfortunately D.finally

9.A.serious B.kind C.smart D.enthusiastic

10.A.struggled B.hesitated C.continued D.watched

11.A.ordered B.wondered C.advised D.explained

12.A.imagine B.decide C.answer D.doubt

13.A.appearance B.responses C.growth D.progress

14.A.control B.wound C.cheat D.kill

15.A.Instead B.Again C.Besides D.Therefore

16.A.exam B.trip C.person D.enemy

17.A.pressure B.power C.duty D.patience

18.A.angry B.proud C.glad D.fearful

19.A.increase B.exist C.appear D.weaken

20.A.lives B.experiments C.friendship D.team

21.A.time B.use C.value D.nationality 【答案】

2.B

3.B

4.D

5.C

6.A

7.A

8.C

9.B

10.C

11.D

12.B

13.B

14.A

15.D

16.C

17.D

18.A

19.D

20.A

21.C

【解析】

2.根据下文中说那个在报摊里卖报纸的人对Johnson的态度冷漠,可知此处说的是Devin是跟那个人打招呼,故选B。

3.respect尊重;service服务; instructions 指引; advice建议。根据句意并结合各个选项的意思,故选B。

4.根据故事情节的发展,Johnson是要买报纸的,故他是要求(request)要一份晚报,故选D。

5.根据前文中的the late-night edition,可知Johnson接过了他要的报纸(newspaper),故选C。

6.relieved放心的,宽慰的;encouraged受鼓舞的;disappointed失望的;worried担心的。根据对上下文的理解,并结合各个选项的意思,可知答案为A。

7.通过前文那个卖报纸的人对Johnson一连串的态度,可知他是很粗鲁无礼的(rude),故

选A。

8.Johnson每次去那个摊子里买报纸,受到的都是同样粗鲁的待遇,这样的一种遭遇必然是不幸的(unfortunately),故选C。

9.根据上文描述的Johnson的态度,可知道他一直对那个卖报人都是很友善的(kind),故选B。

10.struggle挣扎;hesitate犹豫;continue继续;watch看。根据下文的内容,可知Johnson

和他的朋友们还在继续聊这个话题,故结合各个选项的意思,可知选C。

11.此空格的前面有一个why提问的疑问句,空格后又有一个because回答的句子,可知它们

之间应该是要进行解释的,故答案选D。

12.根据下一段的第一句中的Is it your circumstances or the difficult people in your life that determine your 47 中的determine,可知此处也应该用determine或者它的同义词,故选B。13.appearance出现,外表;response反应;growth成长;progress进步。根据句意,可知道

此处应选B。

14.control控制;wound是受伤;cheat欺骗;kill杀。分析上下文,可知此句话的意思是:当我们允许我们的矛盾来控制我们的时候,我们就会表现得好像是要把这些麻烦摆脱掉就是一

件优先考虑的事情。可知此处答案选A。

15.分析空格前后两个句子的意思,可知此处需要用一个表示总结的词,故选D。

16.根据下文中的一句Instead, I want to let him know…中的him,可知此处是指一个恩。可知

此题的答案为C符合。

17.pressure压力; power 力量;duty责任;patience耐性。根据此空格后面的self-control

和loving kindness两个词,可知空格中的词应该与这两个词的意思和语意接近,故选D。

18.angry生气的;proud自豪的; glad高兴的;fearful害怕的。根据前文中所说的内容,可

知一般的人都会因为受到这样的一种待遇而感到生气,故答案选A。

19.根据意思,可知作者的意思是,这种生气与愤怒会随着时间的过去而逐渐地消退和减少,

故选D。

20.联系上下文可知此处作者应该是说这会影响着我们的人生(life),故选A。

21.联系上下文,并且结合各个选项的意思,可知这里说的是关注人生的价值(value),故选C

考点:人生百味

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

三、阅读理解

22.The host poured the tea into the cup and placed it on the small table in front of his guests, who were a father and daughter, and put the cover on the cup. Apparently thinking of something, he hurried into the inner room, leaving the thermos (热水瓶) on the table. His two guests heard a cupboard opening.

They remained sitting in the sitting room, the ten-year-old daughter looking at the flowers outside the window, the father just about to take his cup, when the crash came, right there in the sitting room. Something was hopelessly broken.

It was the thermos, which had fallen to the floor. The girl looked over her shoulder, shocked, staring. It was mysterious. Neither of them had touched it, not even a bit. True, it hadn't stood steadily when their host placed it on the table, but it hadn't fallen then.

The explosion caused the host to rush back. Gawking at the steaming floor, the host said "It doesn't matter! It doesn't matter!"

The father started to say something. Then he said softly, "Sorry, I touched it and it fell."

"It doesn't matter," the host said.

When they left the house, the daughter said, "Daddy, did you touch it?"

"No. But it stood so close to me. "

"But you didn't touch it. I saw your reflection in the window glass. "

The father laughed. "What then would you give as the cause of its fall?"

"The thermos fell by itself. The floor is not smooth. Daddy, why did you say that you …"

"That won't do, girl. It sounds more acceptable when I say I knocked it down. There are things which people accept less the more you defend them. The truer the story you tell, the less true it sounds. "

The daughter was lost in silence for a while. Then she said, "Can you explain it only in this way?" "Only in this way," her father said.

56. Which statement is a possible theme of this story?

A. People rarely tell the truth.

B. You can't always make people believe the truth.

C. If you defend yourself, people will believe you.

D. People should take the blame for what they didn't do.

57. It can be inferred from the story that the father _______.

A. didn't know the host well

B. felt satisfied that he didn't tell the truth

C. was sorry that he told the truth

D. didn't think the host would believe the truth

58. From the story we know that the daughter ________.

A. thought her father should tell the truth

B. didn't know why the thermos fell

C. knocked over the thermos

D. strongly objected to her father's explanation

59. The underlined "gawking at" probably means _______.

A. staring at with anger

B. looking at curiously

C. glancing at hopelessly

D. looking at in a dull way

【答案】56-59. BDAD

【解析】略

C

Napoleon, as a character in Tolstoy’s War and Peace, is more than once described as having “fat little hands.’’ Nor does he “sit well or firmly on the horse.’’ He is said to be “undersized.’’

with“short legs’’ and a “round stomach”. The issue here is not the accuracy of Tolstoy’s description--it seems not that far off from historical accounts but his choice of facts:other things that could be said of the man are not said. We are meant to understand the difference of a warring commander in the body of a fat little Frenchman. Tolstoy’s Napoleon could be any m an wandering in the streets and putting a little of powdered tobacco up his nose—and that is the point.

It is a way the novelist uses to show the moral nature of a character. And it turns out that, as Tolstoy has it, Napoleon is a crazy man. In a scene in Book Three of War and Peace, the wars having reached the critical year of 1812,Napoleon receives a representative from the Tsar(沙皇), who has come with peace terms. Napoleon is very angry:doesn’t he have more army? He, not the Tsar, is the one to make the terms. He will destroy all of Europe if his army is stopped. “That is what you will have gained by engagi ng me in the war!” he shouts. And then, Tolstoy writes, Napoleon “walked silently several times up and down the room, his fat shoulders moving quickly.’’

Still later, after reviewing his army amid cheering crowds, Napoleon invites the shaken Russian to din ner. “He raised his hand to the Russian’s…face,” Tolstoy writes, and “taking him by the ear pulled it gently….” To have one’s ear pulled by the Emperor was considered the greatest honor and mark of favor at the French court. “Well, well, why don’t you say anything?’’ said he, as if it was ridiculous in his presence to respect any one but himself, Napoleon.

Tolstoy did his research, but the composition is his own.

23.Tolstoy’s description of Napoleon in War and Peace is _________.

A.far from the historical facts B.based on the Russian history

C.based on his selection of facts D.not related to historical details

24.Napoleon was angry when receiving the Russian representative because _________.

A.he thought he should be the one to make the peace terms

B.the Tsar's peace terms were hard to accept

C.the Russians stopped his military movement

D.he didn’t have any more army to fight with

25.What did Napoleon expect the Russian representative to do?

A.To walk out of the room in anger.B.To show agreement with him.

C.To say something about the Tsar.D.To express his admiration.

26.Tolstoy intended to present Napoleon as a man who is _________.

A.ill-mannered in dealing with foreign guests B.fond of showing off his iron will C.determined in destroying all of Europe D.crazy for power and respect

27.What does the last sentence of the passage imply?

A.A writer doesn’t have to be faithful to his findings.

B.A writer may write about a hero in his own way.

C.A writer may not be responsible for what he writes.

D.A writer has hardly any freedom to show his feelings.

【答案】

23.D

24.C

25.D

26.B

27.

【解析】

23.从Para1 第四句“…it seems not that far off from…but his choice of facts” 可知。

24.文章所述之故事,是为了刻画拿破仑爱面子、争强好胜的人物性格。

25.前一段提及,俄罗斯使者带着和平条约到来,使得拿破仑王者尊严受损,因此用餐时,拿破仑想借着“taking him by the ear pulled it gently…”给使者一个下马威。

26.从拿破仑接见俄罗斯使者一事,可知拿破仑是一个好强、对权力和尊严狂热的人。

27.“findings”从“research”中来,意思是,即使调查发现史实是这样,但作者也不需要原原本本地照搬事实来进行创作。

阅读理解。

An insect bee stands out on the logo of the Scrip ps National Spelling Bee, despite “Bee” being unrelated to the name of the insect. “Bee” refers to “a gathering”, where people join together in an activity.

The National Spelling Bee was formed in 1925 as a collection of many local spelling bees,organized by Louisville. With competitions, cash prizes, and a trip to the nation's capital, it was hoped the Bee would stimulate “general interest among pupils in a dull subject”. Mark Neuhauser won the first National Spelling Bee held that year, by successfully sp elling “gladiolus”.In 2014,

there were two winners of the Bee—a conclusion that has only happened three other times in Bee history, and not since 1962. Sriram Hathwar, a 14-year-old from New York and Ansun Sujoe, a

13-year-old from Texas shared the excitement as co-champions after 22 rounds of spelling. Each took home over $30,000 in cash, scholarships and bonds.

The Spelling Bee has been held every year except for 1943-1945 due to World War Ⅱ.Later, the Scripps Company acquired the rights to the program in 1941. The bee is held in late May or early June of each year.It is open to students who have not yet completed the eighth grade, reached their 15th birthday, nor won a previous National Spelling Bee.Its goal is educational:not only to encourage children to perfect the art of spelling, but also to help enlarge their vocabularies and widen their knowledge of the English language.

28.When did Mark win the National Spelling Bee?

A.In 1925.B.In 1941.

C.In 1962.D.In 2014.

29.What does the underlined word “stimulate” in Paragraph 2 probably mean? A.Influence.B.Lose.

C.Inspire.D.Show.

30.We can conclude from the text that ________.

A.Ansun is allowed to take part in the Bee again if he likes

B.the goal of the Bee is more commercial than educational

C.the Bee has already been held for ninety times

D.the first prize has been shared four times in Bee history

31.What's the purpose of writing the text?

A.To make people know a new kind of insect-spelling bee.

B.To introduce a competition about spelling words.

C.To discuss the ways of participating the Scripps National Spelling Bee.

D.To share Mark Neuhauser's pleasure of winning the competition.

【答案】

28.A

29.C

30.D

31.B

【解析】

试题分析:

28.细节理解题。根据第二段第一句中“The National Spelling Bee was formed in 1925”及第三句中“Mark Neuhauser won the first National Spelling Bee held that year”可知,全国拼写大赛从1925年开始举行,Mark是首届拼写比赛的冠军。故A项正确。

29.词义猜测题。根据文章对比赛的介绍和画线词前“it was hoped”以及画线词后“general interest”与“dull subject”的对比可知,举办拼写大赛是为了激发广大学生对英语拼写的兴趣。

故画线词stimulate意为“启发,激励”,与inspire同义。故选C项。A项意为“影响”;B项意为“失去”;D项意为“展示,显露”,都不符合题意。

30.推理判断题。根据第二段第四句中“In 2014,there were two winners of the Bee—a conclusion that has only happened three other times in Bee history”可知,2014年的冠军由两名参赛者共享,这之前也有过3次这样的情况。故D项正确。根据第二段倒数第二句中“Ansun Sujoe,a 13-year-old from Texas shared the excitement as co-champions”可知,Ansun Sujoe是2014年拼写大赛的冠军之一,同时根据最后一段第四句“It is open to students who have not yet completed the eighth grade, reached their 15th birthday, nor won a previous National Spelling Bee.”可知,之前拼写比赛的获胜者不能再参加该比赛,故A项错误;根据最后一段第五句中“Its goal is educational”可知,B项错误;根据第二段第一句中“The National Spelling Bee was formed in 1925”及第三段第一句中“The Spelling Bee has been held every year except for

1943-1945”可推知,拼写大赛的举办次数还不足90次,故C项错误。

31.写作意图题。通读文章可知,本文主要介绍了在全球享有盛誉的美国年度英文拼写大赛。B项符合文章中心,是本文写作的目的。故选B。

The 2016 Rio Olympic Games have come to an end. Without doubt, many Chinese sports fans sat in front of the TV and cheered our athletes on, hoping that they would get as many gold medals as possible.

But sometimes our desire for gold medals can result in the sadness of failure. When Liu Xiang, China’s track hero, pulled out of the Beijing Olympics due to injury, he greatly disappointed many Chinese sports fans.

But things are different now. In the 2016 Rio Olympic Games, we saw a healthier and more lenient Chinese attitude toward the sportspeople, fully in line with the Olympic spirit.

China didn’t win any gold medals on the first day. But, instead of criticizing the athletes who failed to finish on top of the podium(领奖台), the majority of fans were happy with their efforts. “Reacting in the right way when an athlete misses out on gold shows the maturity of a person, and is also a challenge for a country to face up to in the process of development,” commented CRI. Swimmer Fu Yuanhui won fans’ hearts, even if she only won a bronze medal in the 100m backstroke final. Her fans on her Sina Weibo micro blog have increased 100,000 to over 6 million. Many sports fans appreciated her straightforward character and attitude toward competition.

“The warm support from Internet users shows that public attitude toward competitive sport and the Olympics have gotten to a higher level,” said an article in the People’s Daily.

32.From passage 2, what can we know about Liu Xiang?

A.He is still a famous athlete.

B.He didn’t complete his event in the Beijing Olympics.

C.The audience desired him little.

D.He was required to give up the competition.

33.What does the underlined word “lenient” mean in Paragraph 3?

A.unhappy B.serious

C.complaining D.tolerant

34.People like Fu Yuanhui because of her ________.

A.kindness to the fans

B.winning a bronze medal

C.attitude to competition

D.Weibo mirco blog

35.What does the author mainly want to tell us in this passage?

A.Learning how to face up to challenge.

B.Winning gold medals is important.

C.Changing attitude to athletes is a must.

D.Getting as many gold medals as possible.

【答案】

32.B

33.D

34.C

35.A

【解析】

试题分析:本文是在学习如何面对挑战。

32.B推理判断题。根据第二段中When Liu Xiang, China’s track hero, pulled out of the Beijing Olympics due to injury, he greatly disappointed many Chinese sports fans.可知刘翔因伤没参加北

京奥运会。故选B。

33.D词义猜测题。根据文章第二段可知:刘翔因伤没能参加北京奥运会,他使很多中国体育

迷感到失望。但是到了2016年里约奥运会情况不一样了,我们看到一个更健康、更宽容的

中国人对运动的态度。可知划线此的意思是:容忍的。故选D。

34.C细节理解题。根据第五段最后一句Many sports fans appreciated her straightforward character and attitude toward competition.可知是她对比赛的态度,人们喜欢她。故选C。

35.A主旨大意题。纵观全文,再根据文章最后一段“The warm support from Internet users shows that public attitude toward competitive sport and the Olympics have gotten to a higher level,” 从网民的热烈支持,显示了公众的态度转变,并且奥运会已经达到了一个更高的水平。可知本文是在学习如何面对挑战。故选A。

【名师点睛】

利用上下文提供的情景和线索,进行合乎逻辑的综合分析进而推测词义,是阅读过程中的一

大关键,这也是近年来高考考查的热点。最常见的就是利用上下文语境、常识和语法关系推

断词义。1.抓住所需推断词汇前后的“mean”或系动词或破折号等直接定义该词的部分。2.抓

住文章主旨与该段所表达的中心。特别对于议论文要牢记论点与论据的相互支撑关系。36.D

词义猜测题。根据文章第二段可知:刘翔因伤没能参加北京奥运会,他使很多中国体育迷感

到失望。但是到了2016年里约奥运会情况不一样了,我们看到一个更健康、更宽容的中国

人对运动的态度。可知划线此的意思是:容忍的。故选D。

考点:考查新闻报道类阅读

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

四、单词拼写

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

36.

第三部分写作(共三节,满分55分)

第一节:单词拼写(共10分,每题1分)

根据下列句子及所给汉语注解,写出空缺处各单词的正确形式。(每空只写一个单词)

66. On festivals they used to act and sing in praise of ____ (英雄) who lived long ago.

67. Abraham Lincoln was one of four presidents who were ____ (谋杀).

68. A ____ (图书管理员) is a person who is in charge of or helps to run a library.

69. My teacher is really very kind. I’ll never forget the ____ (恩惠) he has done to me.

70. The head teacher has made a few minor ____ (调整) to our seats.

71. She likes him, because he is ____ (体贴的) towards others.

72. When I said some people w ere so stupid, I wasn’t ____ (指) to you.

73. The weather of Xi’an in ____ (一月) is very cold, especially at night.

74. In the ____ (二十) century, country music became more and more popular in America.

75. A vast amount of the Amazonian rainforest is being ____ (破坏) every day.

【答案】

66. heroes 67. murdered 68. librarian 69. favor

70. adjustments 71. considerate 72. referring 73. January

74. twentieth 75. destroyed

【解析】略

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

五、短文改错

37.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处,多者(从第1l处起)不计分。

Dear Mum and Dad,

In London at last,we are having great time!

To stay in a hotel in an old castle,and we tried to make a reservation.However,that hotel was booked full. So, instead,we get a couple of beds in a dormitory.Stay in a dormitory was a lot of fun because there were lots of people from various place.

If you had come without us,you would have enjoyed Europe either.All of the paintings I’ve seen so far is fantastic.Now I think van Gogh is his favourite artist.

Is there anything specially I can bring you?

Li Ming

【答案】1. 在having∧great之间加a;2. 去掉and we tried 中的and;3. get→got;4.

Stay→Staying;5.place→places;6. without→with;7. either→too;8. is→are;9. his→my;10. specially→special

【解析】1.考查冠词。have a great time“玩的开心,过的愉快”,是固定短语。句意:最后在

伦敦,我们玩得很开心。故在having和great之间加a。

2.考查连词。句意:为了能住在一个老城堡的旅馆里,我们尝试预约。这里不定式作目的状语,此句是简单句,不需要用连词,故去掉and we tried 中的and。

3.考查时态。根据上下文,可知这里在描述过去的经历,用一般过去时,故get改为got。

4.句意:住在集体宿舍非常有趣。作主语要用名词或动名词,故Stay改为Staying。

5.考查可数名词复数。句意:住在集体宿舍非常有趣,因为有来自各地的很多人。place是可

数名词,这里用复数形式,故place改为places。

6.句意:如果你和我们一起来,你也会在欧洲玩的很开心。根据句意可知,介词应该用with,故without改为with。

7.句意:如果你和我们一起来,你也会在欧洲玩的很开心。肯定句用too表达两种相同的情

况(也),either用于否定句,故either改为too。

8.考查主谓一致。句意:目前为止我看到的所有画都非常的棒。此句主语All of the paintings,故系动词用are,故is改为are。

9.句意:现在我认为梵高是我最喜欢的艺术家。故his改为my。

10.句意:有什么特别的东西我可以带给你吗?此句应用形容词special作后置定语修饰anything,故specially改为special。

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

六、阅读填空

阅读下列材料,从所给的六个选项(A, B,C, D, E, F)中,选出符合各个小题要求的最佳选项,选项中有一项是多余选项。

The people below are all trying to choose which TV programme to watch. After the description of these people, there is information about six TV programmes A-F. Decide which programme would be most suitable for the person mentioned in questions 1-5 and then mark the correct letter (A-F) on your answer sheet. There is one extra paragraph about one programme which you do not need to use.

_________38.Although Rob lead a quiet life in a small village, that doesn’t stop him from wanting to find out about the latest scientific development.

_________39.Bella enjoys eating out but can’t afford to spend very much at the moment as she is saving for a holiday. She has never learnt how to cook, so now might be quite a good time to find out!

_________40.Dan is interested in taking wildlife photographs and enjoys the kind of programme which gives him a chance to see a professional photographer at work.

_________41.Gina is a music teacher. Although she prefers classical music, she likes to follow the kind of music that interests the teenagers she teaches.

_________42.Ron’s wife is in hospital. He wants to find a programme suitable for his three-year-old son while he gets on with the housework and prepares a meal.

TODAYS TELEVISION PROGRAMME PREVIEW

A.TV1 7:20 p.m. Find o ut more about Australia’s animal life. This film was made last year by one of Australia’s best-known cameramen, Dougie Bond. He spent over 200 hours filming the birds, animals and fish that inhabit this beautiful continent and for the first time brings some of these unusual animals to our TV screens.

B.TV3 9:00p.m. The popular science programme is back with the latest in technology and medicine. This week, cars that run on sunlight and the story of one baby’s fight to live.

C.TV2 8:10p.m. Do you think what goes into the food most of us eat every day of the week? Tonight’s programme takes a serious scientific look at the bread industry. Whether you bake your own bread or just enjoy buying it, this programme will give you an interesting insight into something most of us eat every day of the week.

D.TV1 5:15p.m. Busy parents? Bored children? Do you want something educational to entertain your children while you do something else? This popular magazine programme is for the under-fives. More music, fun, songs and games with Carla and Larry.

E. TV3 8:45p.m. If you’ve always wanted to cook, now’s your chance to learn. In the studio are two chefs who will take you through some simple recipes step by step. This is a repeat of the popular series shown last year, and available from good bookshops.

F. TV3 7:40p.m. The latest new music. Pete Hogg looks at the best of the current rap, raga and new jack swing plus new video releases. This is the programme that tells you all about what’s happening on the music scene and brings you interviews with tomorrow’s you ng artists.

【答案】

38.B

39.E

40.A

41.F

42.D

【解析】

39.B项中的“technology and medicine”正对应 scientific。

40.从关键词cook 可知应选E

41.A 项中的 animal life对应wildlife,cameramen对应 photographs

42.从关键词music 可知应选F

43.Ron 需要为三岁的儿子找到合适的节目,D项中的节目是为五岁以下孩子准备的,正合Ron 的心意

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

七、信息匹配

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项A major source of teen stress is school exams, and test anxiety is not uncommon. When you recognize your teen is under stress, how can parents help your teen stay calm before an exam?

Be involved. Parents need to be involved in their teen’s work.43. What they look for is your presence — to talk, to cry, or simply to sit with them quietly. Communicate openly with your teen. Encourage your teen to express his worries and fears, but don’t let them focus on those fears.

Help them get organized. 44. Together , you and your teen can work out a time—table in which he can study for what he knows will be on the test.

Provide a calm setting. Help your teen set up a quiet place to study and protect his privacy. Give them a nutritious diet. It is important for your teen to eat a healthy, balanced diet during exam times to focus and do his best. 45. If this happens, encourage your teen to eat light meals or sandwiches. A healthy diet, rather than junk food, is best for reducing stress.

46. Persuade your teenager to get some sleep and /or do something active when he needs a real break from studying. Making time for relaxation, fun, and exercise are all important in reducing stress. Help your teen balance his time so that he will feel comfortable taking time out from studying to spend time with friends or rest.

Show a positive attitude. 47.Your panic, anxiety and blame contribute to your teen’s pressure. Make your teen feel accepted and valued for his efforts. Most importantly, reassure your teen that things will be all right , no matter what the results are.

A.A parent’s attitude will dictate their teen’s emotions.

B.Exam stress can make some teens lose their appetite.

C.They will only make the situation worse.

D.Encourage your teen to relax.

E. The best thing is simply to listen.

F. Help your teen think about what he has to study and plan accordingly.

G. Your teen may also make negative comments about themselves

43.E

44.F

45.B

46.D

47.A

【解析】

试题分析: 青少年的压力主要是来自于学校的考试,学生们中存在考试焦虑症的现象是很常见的。那么当意识到孩子在考试前处于压力下的时候,家长们应该如何去呢?在本文中作者对此提出了一些中肯的建议。

44.E。根据空后内容可知当孩子有压力的时候,家长要陪伴在孩子身边,而从破折号后to talk, to cry, or simply to sit with them quietly可以判断E选项内容符合语境,选E。

45.F。本段内容是要求家长帮助孩子学会做事有条理,有安排,也就是帮助孩子根据情况做好计划,而F选项内容也是讲家长帮助孩子制定好计划,内容可以承接上下文,故选F。46.B。根据空后内容If this happens, encourage your teen to eat light meals or sandwiches.可以判断前面应该提到了孩子的食欲问题,而纵观选项B选项内容符合语境,选B。

47.D。本段内容是关于家长要建议孩子在学习之余要有合理的放松,比如锻炼,娱乐等,而D选项内容是鼓励孩子们要学会放松,内容恰好可以概括本段中心,可以做为主题句出现,选D。

48.A。根据空格前后内容可知作者建议家长要保持冷静的态度,不要让自己的情绪影响了孩子,由此判断A选项内容可以起到承接上文,引起下文的作用,故选A。

考点:考查信息匹配。

2018-2019年高中英语河北高考联考试卷【34】含答案考点及解析

八、书面表达

48.

第二节:写作(满分30分)

中国每年都会发生好几十万起交通事故,许多人都因此而丧生。据2009有关部门统计,中国的交通事故还在成倍的上升。请针对这一社会问题谈谈造成此状况的主要原因并提出解决的方法。

注意:

1.词数120-150;

2.可适当发挥,以使行文连贯;

3.参考词汇:drunk driving醉酒开车;the speed limit限速

Possible version:

Owing to several hundred thousand traffic accidents, tbousands of people lost their lives annually in China. A survey conducted in 2009 showed that the car accidents were still increasing at a very high rate.

As far as I’m concerned, there are several reasons for the high increase of the traffic accidents. Firstly, the fast growing number of private cars may cause severe traffic accidents. Secondly, Drunk driving may be a deadly killer. Thirdly, some drivers ignore the speed limit and drive too fast.

Then,by what means shall we decrease the traffic accidents in China? My first suggestion is to develop adequate public transportation which is effective and punctual. Meanwhile, we should punish the drunk drivers severely. Punishments should range from a large fine to imprisonment. Last but not least, we should stick to the speed limit and drive safely.

【解析】略