文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 自考外贸函电历年真题并附答案

自考外贸函电历年真题并附答案

2002 年4 月全国高教自考外贸函电试题

一、单项选择题(本大题共20 小题,每小题1 分,共20 分)在每小题列出的四个选项中只有

一个选项是符合题目要求的,请将正确选项前的字母填在题后的括号内。

1. Fifty cases of Green Tea you sent us were found to be badly damaged. This was apparently attributable to packing.( )

A. inferior

B. superior

C. faulty

D. mistake

2. We trust you will do your best to have this matter right away.( )

A. settle

B. to settle

C. settling

D. settled

3. By joint efforts we can both friendship and business.( )

A. increase B .promoted C .expand D. extend

4. We you for the special offer you send us.( )

A. thank

B. appreciate

C. be grateful

D. beindebted

5. We are looking forward to your L/C for Order No 123.( )

A .receive B. receiveing C. be received D. be receiving

6. This is our best price, which we have concluded many orders with other buyers in your city.( )

A. on

B. for

C. by

D. at

7. As it involves only a small , we hope you will have no difficulty on promotion.( )

A. quality B .figure C. quantity D. number

8. O ur payment terms ( 付款方式)are , irrevocable letter of credit for the full invoice value.( )

A. confirmed B .combined (联合) C. committed D. completed

9. Since the premium varies with the scope of extra premium

is for buyer ’s account, should additional risks be covered?( )

A. assurance

B. insurance

C. business

D. enterprises

10. Please see to it that the goods we ordered are shipped as soon

as the covering letter of credit you.( )

A. gets

B. comes

C. arrives

D. reaches

11. We shall advise you by cable as soon as the goods .( )

A. will ship

B. will be shipped

C. ship

D. are shipped

12. According to the shipping it will be impossible for us to

ship the goods in October.( )

A. schedule (时刻表)

B. timetable ( 公共汽车、火车的时刻表)

C. plan

D. scheme (计划,方案)

13. This offer is firm, subject to your immediate reply should reach us not later than the end of this month.( )

A. it

B. they

C. what

D. which

14. We cannot entertain your suggestion it does not seem workable.( )

A .because B. for C. so D. therefore

15. your information, we have received a crowd of enquiries

from buyers in other directions.( )

A. On

B. For

C. By

D. At

16. W e enclosed our Purchase Confirmation No. 4848 in duplicate.( )一式两份in triplicate (一式三份)

A .in B. for C. with D. through

17. We cannot present entertain any fresh orders for Younger Brand Men's Shirts.( )

A.of

B.at (目前)

C.to

D.for

18. you like other items, kindly let us know and we shall be

only too pleased to make you offers direct.( )

A. In case B .In the case C. In this case D. In that case

19. Generally we cover insurance definite (明确的)instructions from our clients.( )

A. in absence of

B. in the absence of

C. in no absence of

D. in all absence of

20. We lodge (声明)a claim you the short--weight.( )

A. with with

B. for for

C. with for

D. for with

二、填空题(每空1 分,共25 分)

1. Can you offer us machine tools with the following specification?

2. To trade with the people of all countries on the basis

of equality and mutual benefit is our established policy.

3. P lease make sure that the stipulations in the L/C are in exact accordance with the terms of the Sales Contract.

4. W e shall certainly contact you, as soon as we are in a position to entertain new business in your district.

5. W e note from your letter of September 10th that you are interested in walnut meat.

6. O wing to unusual shortage of stock, this offer is made, subject to the goods being unsold.

7. T here is always a ready market for Sewing Machines, provided they are of good quality and competitive in price.

8. W e shall cancel the contract if you fail to open the relative L/C

by the end of this year.

9. W e shall open an L/C in you favor with Barclay's Bank here to the extent of 15000.

10. I t is necessary for you to comply with our shipping instructions.

11. W e refer to you letter of May 2.

12. I t is our sincere hope that you will direct your efforts to the promotion of this new product in your market to our mutual benefit.

13. W e shall be glad to receive you offer for walnut meat, shipment, during September/October _for transshipment

at Hongkong.

14. W e prefer Chinese bicycles to Japanese bicycles _for

their fine quality.

15. W ill you send us by return mail pamphlets and price list

for your exports?

三、英汉翻译(本大题共10 小题,每小题 2 分,共20 分)

1. W e would like to inform you that at present we can supply you with various kinds of men's leather shoes. 1.我们想通知贵公司我们目前可以供应你们各式各样的男式皮鞋。

2. A s we said previously, it is only in view of our long friendly relations that we extend you this accommodation. 2.我们以前曾说过,只是鉴于双方的长期友好关系,我们才给你方这一照顾。

3. I f you make us an offer at competitive prices we can sell a large quantity of chemical product in our district. 3.如你方以竞争性价格报盘,我们能在我方地区大量销售化工产品。

4. We advised you in our letter of Dec.1, that we would like to place

a trial order with you for 50 pieces Flying Pigeon Bicycles. 4. 我方曾在

12 月1 日信中告知你方,我方愿向你方试订50 辆车飞鸽牌自行车。

5. A fter reinspection at the port of destination, the quality of the goods shipped ex S.S. “Red Star ”under Contract No. CT7543 was

found not in compliance with the contract stipulations. 5. 经在目的港的复验,发现“红星”轮装来的第CT7543 与合项下货物质量与合同规定不符。6.We wish to call your attention to the validity of the L/C, since there

is no possibility of L/C extension. 6 此信用证无展延可能,特此提请你方注意该信用证的有效期。

7. We send you a brochure on the various kinds of bicycle now available for export 7.兹寄去一份有关我公司目前可供出口的各式自行车的小册子。

8. Please advise us whether you iron nail packed in plywood kegs of

60kgs,net and whether you can ship our order from stock. 8.请告你方铁钉是否以胶合板桶装,每桶净重60 公斤,以及是否可供现货。

9. Since the premium varies with the scope of insurance, extra premium is for buyer's account, should additional risks be covered.

9. 保险费随保险的责任范围不同而异,如投保额外险,额外险费由买方负担。

10. W e shall be glad to ship the goods by a direct steamer to Vancouver within 30 days after receipt of you L/C. 10. 我们将乐意在接到你方信用证后30 天内,将货物交由驶往温哥华的直达轮装

四、汉英翻译(本大题5 小题,每小题 3 分,共15 分)

1.鉴于这一事实,我们已将包装改为小木箱

1. I n view of the fact, we have changed the packing to small wooden cases.

2. 希望早日报给我们车床的实盘,最好电开。

2. It will be appreciated if you will immediately let us have your firm offer for lathes, preferably by cable.

3. 因无直达班轮,请允许转船。

3. A s there is no direct steamer to your port, please allow transshipment.

4. 很遗憾,我们不能接受这一索赔,因为你们的保险没有包括“破碎险”。

4. M uch to our regret, we cannot accept this claim as you have not covered the

risk of breakage.

5. 如果你方不接受我们的建议,我们想提交仲裁解决。

5. If you don't accept our propositions, we might submit the matter to arbitration.

五、撰写英文书信(本大题20 分)

XXX 先生:

事由:158 号信用证

你方第121 号定单,8 公吨核桃仁,金额计 2 ,500 美元标题项下的信用证收到。

你方信用证金额似嫌不足。你方定单正确的成本加保险费运费的总值应是

2,960 美元,相差460 美元。

鉴于上述情况,请将你方信用证金额增加460 美元。一俟接到你方信用证

修改通知书,当安排交货不误。

XXX 谨上

Dear Mr. XXX;

Re:L/C No. 158

We wish to acknowledge receipt of the captioned Letter of Credit for the amount of USD2,500 covering your Order No. 121 for 8 M/T Walnutmeat.

It appears that the amount in your L/C is insufficient, as the correct total

CIF value of your order comes to SUD2,960 instead of USD2,500, the difference being USD460.

In view of the above, please increase the amount of your L/C by USD460.

On receipt of your amendment we shall arrange shipment without fail.

Sincerely yours

参考答案:

一、单项选择题(每小题1 分,共20 分)

1.C

2.D

3.B

4.A

5.B

6.D

7.C

8.A

9.B 10.D

11.D 12.A 13.D 14.A 15.B

16.A 17.B 18.A 19.B 20.C

二、填空题(每空1 分,共25 分)

1. with

2.with, on

3.in, with

4.in

5.in

6. to

7.for, of

8.by

9.in, with, to 10.for

11. to 12.to, to 13.for, during, for 14.to, for 15.by for

三、英汉翻译(每小题2 分,共20 分)

1. 我们想通知贵公司我们目前可以供应你们各式各样的男式皮鞋。

2. 我们以前曾说过,只是鉴于双方的长期友好关系,我们才给你方这一照顾。

3. 如你方以竞争性价格报盘,我们能在我方地区大量销售化工产品。

4. 我方曾在12 月1 日信中告知你方,我方愿向你方试订50 辆车飞鸽牌自行车。

5. 经在目的港的复验,发现“红星”轮装来的第CT7543 与合项下货物质量与合同规定不符。

6 此信用证无展延可能,特此提请你方注意该信用证的有效期。

7. 兹寄去一份有关我公司目前可供出口的各式自行车的小册子。

8. 请告你方铁钉是否以胶合板桶装,每桶净重60 公斤,以及是否可供现货。

9. 保险费随保险的责任范围不同而异,如投保额外险,额外险费由买方负担。

10. 我们将乐意在接到你方信用证后30 天内,将货物交由驶往温哥华的直达轮装出。

四、汉英翻译(每小题3 分,共15 分)

1. I n view of the fact, we have changed the packing to small wooden cases.

2. I t will be appreciated if you will immediately let us have your firm offer for lathes, preferably by cable.

3. A s there is no direct steamer to your port, please allow transshipment.

4. M uch to our regret, we cannot accept this claim as you have not covered the

risk of breakage.

5. I f you don't accept our propositions, we might submit the matter to arbitration.

五、撰写英文书信(本大题共20 分)

Dear Mr. XXX;

Re:L/C No. 158

We wish to acknowledge receipt of the captioned Letter of Credit for the amount of USD2,500 covering your Order No. 121 for 8 M/T Walnutmeat.

It appears that the amount in your L/C is insufficient, as the correct total

CIF value of your order comes to SUD2,960 instead of USD2,500, the difference being USD460.

In view of the above, please increase the amount of your L/C by USD460.

On receipt of your amendment we shall arrange shipment without fail.

Sincerely yours

2006 年(上)自学考试全国统一命题考试外贸函电试卷

第一部分选择题

一、单项选择题(本大题共20 小题。每小题l 分,共20 分)在每小题列出的四个备选项中只有一个是符合题目要求的。请将其代码填写在相应的位置上。错选、

多选或未选均无分。

1. If you are interested, we will be pleased to send you a sample

charge.

A. with

B. without

C. free

D. free of

2. We shall appreciate us CIF Melbourne.

A. you quote

B. you to quote

C. your quoting

D. to you quoting

3. Please be assured that your future orders will be satisfactorily

A. exercised

B. made

C. done

D. executed

4. If you are prepared to increase your to 15%, we shall be pleased to purchase the complete stock.

A. price

B. discount

C. sales volume

D. cost

5. Our illustrated catalogue shows various types of bathroom fittings and their available sizes.

A. enclosed

B. that enclosed

C. is enclosed

D. which enclosed

6. As soon as we have your catalogue, we shall contact you by fax.

A. studied

B. inspecte

C. examined

D. researched

7. We are pleased to your offer and place a trial order with you.

A. make advantage of

B. make use of

C. take advantage of

D. take use of

8. As you failed to make delivery in time, we have no choice our order with you.

A. but to cancel

B. but cancel

C. but canceling

D. but cancelled

9. As our factory is now fully occupied with orders, we regret having to yours. ( )

A. refuse

B. decline

C. reject

D. return

10. We also wish to advise you that the prices we quoted are our prices.

A. new

B. cheap

C. rock bottom

D. easiest

11. We thank you for attending our request so promptly.

A. with

B. upon

C. to

D. at

12. The time of waiting for payment agreed upon by both sides is the period of

A. shipment

B.letter of credit

C. draft

D. credit

13. We have been happy to your credit based on your promise to pay according to our terms.

A. expand

B. prolong

C. extend

D. lengthen

14. the terms of payment as stipulated in the contract, please establish an irrevocable letter of credit in our favor.

A. In fact

B. As a matter of fact

C. In contrast with

D. In accordance with

15. When submitting our quotation, we suggested that the relevant L/C

as early as possible.

A. be established

B. establishes

C. is established

D. would be established

16. the unforeseen difficulties on the part of the suppliers, we regret being unable to ship the goods within the time limit of your L/C.

A. Owing to

B. As

C. Because

D. Since

17. Your order will be delivered on October 15 you requested.

A. like

B. since

C. as

D. when

18. The insurance shall be from the time of the engineer's departure from China up to the time of his arrival in China on return.

A. effective

B. effecting

C. effect

D. effected

19. Enclosed are sample parts some of the problem we encountered.

A. show you

B. showing

C. will show

D. shown

20. Unless otherwise . we wish to take out an All Risks insurance policy for you the shipment.

A. instructed.., in

B. instructions.., for

C. instructed.., for

D. instruction.., on

第二部分非选择题

二、填空题(本大题共25 空,每空l 分,共25 分)请将答案填在相应的位置上。错填、不填均无分。

21. It is apparent that each sample has been subjected_ _to long periods

in extreme sunlight.

22. However, based on reports from our numerous sources of credit information, we can make shipments to you only when cash is received.

23. We regret that we have to complain about the way in which the consignment just received has been packed.

24. The goods should also be insured against breakage at your

cost.

25. on receipt of your L/C we shall make shipment immediately.

26. We apologize for the delay in shipment and hope you will understand that it

is entirely due the cause beyond our control.

27. The users are in urgent need of the machines contracted and are in

fact pressing us_for assurance of an early delivery.

28. The next direct steamer form Shanghai to your port sails at

the beginning of next month.

29. If the amount exceeds that figure, payment _by L/C will be required.

30. If our connoisseur coincides with our. consumers, the attractive designs and the superior quality will surely find a promising market in our local areas.

31. Such a growing demand can only result _in increased price.

32. The goods are packed in special waterproof-lined cases and will be loaded

_on board S. S. "Dongfang", which leaves _for New York on March 10.

33. I have looked into your order, and I can assure you that everything is schedule.

34. Your quoted price is out of line with the prevailing level. That is why

we feel confident that our suggestion of three percent off your present one is workable.

35. Our new low-cost solutions may be of particular interest to you.

三、英汉翻译(本大题共l0 小题,每小题 2 分,共20 分)

36. We no longer supply Model SB-95, but we have Model SB-99 in stock,

which is better in performance and more favorable in price.

37. Through lengthy and on-and-off negotiations we now finally have reached

an agreement.

38. We are a leading importer in surgical instruments and would like for our reference your sending us the latest catalogue, in which we are very much interested.

39. As requested, we are offering 5000 metric tons of soybean subject to your reply reaching here within one week starting from today.

40. Our proposal to cut down the price by 7% is reasonable, or else the buyer is entitled to return the goods and ask for compensation as stipulated in the contract.

41. We regret we can' t accept "Cash against Documents" on arrival of goods at destination.

42. The amount of this credit shall be restored automatically twice after negotiation.

43. Since the goods may be transshipped, please reinforce the seaworthy packing to avoid unnecessary damage to the goods from poor packing.

44. Items like this are net to be returned once they are accepted by purchasers. We have established this regulation for offering our customers the definite best quality products.

45. We hope that you' 11 pay more attention to the quality of your goods in the future.

四、汉英翻译(本大题共5 小题,每小题 3 分,共15 分)

46 .再说,这已经把价格压到接近生产成本了。

47..我们同意将即期信用证付款方式改为即期付款交单。

48..如合同所示,颜色方面的轻微差异是允许的。故此,你提出的问题依然属于正常现象。

49..假如你能把原来6、7 月各装运一半改为 6 月装运40%,其余的7 月装运,即期发货有望。

50..鉴于我们之间长久以来的贸易关系,特做此还盘。

五、撰写英文书信(本大题共20 分)

51.尊敬的先生:订单号789 ——自行车

我们已请洛杉矶大通银行(the Chase Bank of Los Angeles) 开立一张l0 万美元的信用证,

以贵行为受益人,有效期至 5 月30 日。信用证将由中国银行上海分行确认。该

行将凭单承兑

发票所开金额。

议付需要凭下列单证:商业发票一式三份;提单一式二份;保险单一份。

自行车装运后请立即通知我们。

×××谨上

参考答案

一、l.D 2.C 3.D 4.B 5.A 6.A 7.C 3.A 9.B l0.C ll.C l2.D l3 .C l4 .D l5.A l6.A 17 .C l8.A l9.B 20 .C

二、21.t0,in 22.on,to

23.about ,in 24.a gainst ,at

25.On/Upon 26.to,beyond

27.in,for 28.from ,at

29.by 30.with

31.in 32 .on .for

33.int0 .on 34 .of。off

35.of

三、36.尽管我方不再供应SB-95 型,我们备有SB-99 型的现货,其性能更佳,价格更

合理。

37 .经过长期断断续续的谈判,我们现在终于达成了协议。

38 .兹介绍,本公司是经营手术器械的重要进口商,希望贵方将最新目录寄来供我方参考,

我们非常感兴趣。

39 .按照你方要求,我们对5000 公吨大豆进行报盘,以自本日起一周之内你方复到为准。

40 .我们提出降价7 %完全是合理的,否则,按合同规定。买方有权退货并提出索赔。

41 .很抱歉,我们不能同意货抵目的地付款交单方式付款。

42 .本信用证项下金额于每次议付后自动循环两次。

43 .既然货物有可能转运,请加强适合海运的包装,以免包装不结实造成不必要的损失。

44 .此类商品一旦售出就不能退换。我们确立这一规章是为了向顾客提供质量绝对上等的

产品。

45 .希望贵方将来多注意产品的质量问题。

四、46.Moreover ,we have kept the price close to the costs of production .47 .We will agree to change the terms of payment from L /C at sight to D /P at sight .

48..As stipulated in the contract ,a minor discrepancy in

colors is permissible .That is why the case you brought up is still a

normal phenomenon .

49..The immediate shipment of your order can be expected if you modify

your usual delivery arrangements by shipping 40 %in June and the balance in July instead of two equal monthly shipments .

50..It is in view of Our long standing business relationship that we make

you such a counter —offer .

五、

51.Dear

Sirs ,

Our order N0 .789-Bicycles

We have instructed the ChaseBank of Los Angeles to open a credit for

US$100 ,000 in your favor ,valid until 30th May .The Credit will be confirmed by the Bank of China ,Shanghai ,who will accept your draft on them at sight for the mount of your invoice .

The documents required for negotiation are :

Commercial Invoice in triplicate

Bill of Lading in duplicate an Insurance Policy

Please advice US when the bicycles have been shipped .

Yours sincerely ,