文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

一、听力-单选题(本大题共15小题,共15.0分)

1.听小对话,回答问题.

Whose can the mobile phone be?

A. Tom?s

B. Lucy?s

C. Nick?s

2.听小对话,回答问题.

What are the two speakers mainly talking about?

A. A speech.

B. A class.

C. A library.

3.听小对话,回答问题.

When will the boy take an art lesson?

A. This Friday.

B. This Saturday.

C. This Sunday.

4.听小对话,回答问题.

Where is the boy?s uncle now?

A. In the hospital.

B. At home.

C. In a hotel.

5.听小对话,回答问题.

What?s the relationship between th e two speakers?

A. Classmates

B. Neighbors

C. Strangers

听下面一段对话,回答下列小题.

6.Why can?t Miss Li speak to the man?

A. Because she is answering a call.

B. Because she is having a meeting.

C. Because she is making a new plan.

7.What is the man?s telephone number?

A. 674﹣3653.

B. 647﹣3653.

C. 674﹣3635.

听下面一段对话,回答下列小题.

8.How did Robert feel when Jenny saw him?

A. Sad

B. Happy

C. Worried

9.What?s the weather like in Toronto tomorrow?

A. Sunny

B. Cloudy

C. Snowy

10.What is Jack probably going to do next?

A. To sing with Jenny.

B. To go on holiday.

C. To go and find Robert.

听独白,回答问题.

11.What does Tina think of her school trip?

A. Relaxing

B. Terrible

C. Funny

12.How did Tina and her classmates travel from London to Paris?

A. By plane.

B. By bus.

C. By train.

13.What did Tina and her classmates do at the service station?

A. Sang songs.

B. Had lunch.

C. Told stories.

14.Who left the passports in the service station?

A. The teacher.

B. The driver.

C. The guide.

15.Why did Tina become ill?

A. Because she had a long trip.

B. Because she slept too much.

C. Because she ate some cream cakes.

二、完形填空(本大题共15小题,共22.5分)

A video showing a 12﹣year﹣old boy from Moche,Peru,doing his homework on the sidewalk,

under a streetlight,has been watched several million times on Facebook after

being __(16)__by local police.

Staff at the Moche police station first _(17)___ Victor Martin late last month,while checking security cameras (监控摄像).They found a young boy sitting on the sidewalk by __(18)__ at night.At first,they thought he was doing something bad,but later they realized he was __(19)__writing something in his notebook,taking advantage of the streetlight overhead.Moved by the boy?s__(20)__,the police shared the video on Facebook.

At the time of this writing,Victor?s heartwarming and__(21)__heartbreaking story has spread all around the world.Local TV station __(22)__ to find the boy and sat down with his mother to learn why he was doing his homework on the street instead of at home.

It turns out that the 12﹣year﹣old?s family is so__(23)__ that they couldn?t pay for electricity

(电),so they just depended on a __(24)_ during the night.Unluckily,Victor Martin could _(25)___finish his homework before the sun went down,and recently he

couldn?t_(26)___ the weak candlelight any more.

"One day,my son said __(27)__ I continue with the candle,I will be crazy! I?d better go outside to finish my homework,"Rosa Angulo Cordoba told Panamericana

TV.She __(28)__ that Victor?s neck would ofte n become hard to move because of tilting (倾斜)his head to let the candlelight through.

Victor?s mother said that although he__(29)__ housework and takes care of the family sheep every day,the sixth grader takes __(30)__ very seriously and gets good grades.

16. A. shared B. taken C. discussed D. praised

17. A. met B. interviewed C. noticed D. caught

18. A. itself B. yourself C. myself D. himself

19. A. shyly B. actually C. carelessly D. certainly

20. A. wish B. plan C. spirit D. hobby

21. A. by the way B. at least

C. at the same time

D. in the end

22. A. managed B. stopped C. promised D. refused

23. A. traditional B. popular C. special D. poor

24. A. flash B. candle C. camera D. fire

25. A. seldom B. even C. only D. still

26. A. change B. stand C. enjoy D. protect

27. A. Although B. Because C. If D. Until

28. A. added B. warned C. hoped D. lied

29. A. puts off B. worries about C. gives up D. helps with

30. A. health B. school C. friendship D. safety

三、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)

A

EXCITING NEW COMPETITION!

Give your workplace a spring facelift!

Living magazine is offering three prizes of between £10,000 and £50,00o to be spent on improving the school,college or office where you spend so many hours each day! If you win,the money will be yours to spend as you wish to make life more pleasant.

Just think! You could spend it on any of the following:

◇improving the look of the place (new wallpaper,tables or pictures).

◇better study places (a computer room,a language laboratory or a small library).

◇improving the outside area(making a garden or a car park for example).

◇better sports places (a small gym or a swimming pool).

To enter,all you have to do is to design:

◇five ways you plan to spend the money if you win.

◇what you want to include(for example,sofas in your new computer room).

◇why these changes will make your workplace a better place to be!

Email us your design at livingmagazine@hotmail.com before June 16th.

If you want to get more information,please contact us:

Tel+323﹣647﹣4200 Fax+323﹣647﹣4245

Don?t miss this great chance to improve your workplace!

31.The text tells us that the new competition____.

A. can help you get good grades

B. is organized by Living magazine

C. allows only students to enter

D. provides more than three prizes

32.Those who want to enter the competition are supposed to____.

A. describe how to spend the prize

B. mention the money they have

C. hand in their designs after June 16th.

D. visit Living magazine in person

33.What kind of writing is the text?____

A. An email.

B. A diary.

C. A note.

D. A poster.

B

A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera,making the audience (观众)enjoy his lively performance of the Monkey King.

Ghaffar Pourazar,born in Iran,said he has been a big fan of Bruce Lee since he was a child and is full of interest about China.In 1993,he happened to watch Beijing Opera performed in London by professionals from Jingju Theatre Company of Beijing.Ghaffar said he fell in love with the beautiful voices,colorful costumes,excellent shows and so on.So after one year,he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.

At the age of 32,he had to learn with teenage students every day,starting from the most basic training of the legs and waist.At the time,he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera.To him,it was the biggest obstacle.But he never gave up.

Four years later,he began to learn to perform the Monkey King,a traditional character from the Chinese classic story Journey to the West.He said he arrived in the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.

Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect (方言)but has also built a fame for Beijing Opera.He once got a top international prize for performing the Monkey King.

To help more people enjoy Beijing Opera,Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States,Britain and other countries.When he found that the language was difficult to understand,he started to translate Beijing Opera song lyrics.Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States.He also led a 48

﹣member team to perform in Malaysia.In the past 10 years,he has performed in more than 400 shows.

34.In the year of 1994,Ghaffar began to____.

A. make friends with Bruce Lee

B. take an interest in China

C. learn Beijing Opera in Beijing

D. act the part of the Monkey King

35.The underlined word "obstacle" in Paragraph 3 probably means "____".

A. chance

B. problem

C. topic

D. dream

36.It can be inferred from the passage that Ghaffar____.

A. is successful in performing Beijing Opera

B. has written some books about Beijing Opera

C. got a prize for translating Journey to the West

D. doesn?t need any more members in his team

37.The passage is most probably from the part of____ in a newspaper.

A. sports

B. business

C. culture

D. education

C

A zero﹣waste life is a lifestyle that hardly creates any rubbish.So,a zero﹣waste store is about providing a kind of everyday and pleasant﹣looking zero﹣waste products to help people start on a zero﹣waste life journey.

"Zero waste" or "danshari" was first suggested by a French woman called Bea Johnson.Her idea is:live a life and try not to create any rubbish;use different kinds of ways to save the

environment such as stopping the use of one﹣off objects;giving unwanted things to others or

giving them away to organizations like the Red Cross.

Yu Yuan,27,is deeply interested in this idea.She and her boyfriend have lived in Beijing for many years.And earlier she used to buy things without thinking about them carefully until she saw a video about "zero waste",in which a family of four placed the rubbish they produced every year in a jar (罐).After watching the video,Yu wanted to experience this

zero﹣waste lifestyle with her boyfriend.

A zero﹣waste life follows the 6R rule﹣Refuse Reduce,Reuse,Repair,Recycle and Rot.Over August﹣October when Yu followed the rule of zero waste 6R,she and her boyfriend Joe Harvey both produced only two cans of rubbish.

Now,the couple have opened a small shop in Beijing,where they use wood products to take the place of plastic ones and cloth bags printed with environmentally friendly logos.Most

products sold in the store can be reused.The store also has second﹣hand books and CDs/DVDs

with,ideas to make the best of the used things.

"Those who once experienced the non﹣waste lifestyle have slowly changed their ideas," says Ya,"The zero﹣waste lifestyle is not for ascetics (苦行僧).It is just around us at our finger ﹣tips." Yu expects some of her friends to join her on the road to zero waste.

38.Bea Johnson suggests that people should____.

A. try to produce no rubbish in life

B. share objects with others

C. help their friends live comfortably

D. work hard for the Red Cross

39.We can see from the passage that Yu Yuan____.

A. offers plastic bags in her store

B. is influenced by the 6R rule

C. often buys things she doesn?t need

D. likes listening to CDs very much

40.What Yu Yuan says in the last paragraph probably means that____.

A. lots of people doubt the zero﹣waste lifestyle

B. she feels it hard to continue her lifestyle

C. her friends have followed her lifestyle

D. the zero﹣waste lifestyle is not difficult to live

41.Which of the following is the best title for the passage?____

A. Opening up a second﹣hand store

B. Recycling waste

C. Saving the environment

D. Joining the couple

D

To help Japanese companies better deal with the increasing number of foreigners visiting the country,Panasonic has created a megaphone (扩音器)which is able to smartly translate Japanese into English,Chinese and Korean.

Panasonic named the product "Megahonyaku".It is a term for the Japanese words for "megaphone" and "translate",which actually makes g lot of sense because it?s a megaphone that can translate Japanese into several other languages in real time.When a user speaks Japanese into the megaphone,it recognizes (辨认)and translates what is being said immediately,and outputs the words in English,Chinese or Korean.

It sounds amazing,and seeing it in action is wonderful,but Megahonyaku is not good enough.It cannot translate everything you say,as it only stores 300 common expressions,like "The train has been put off" or "Watch your step".However,the Japanese company behind Megahonyaku promises to add new expressions regularly,which users can get on the Internet.

The machine was designed to be used in places like transport stations,airports and places of interest where quick and exact announcements are needed most.Around 30 Japanese organizations,including the police and guides,have been trying out Megahonyaku for about one year,but Panasonic says it will come onto the market on December 20th.Instead of selling these speech translators,Panasonic plans on renting (出租)them out for less than

﹩183 a month on a three﹣year agreement,and offering users future improvements and necessary services.

Panasonic has also said that it may add support for other languages,like Russian,depending on customers?needs.Megahonyaku also includes a touch screen that allows users to choose the language they need their speech translated into.

42.Panasonic has produced Megahonyaku so that____.

A. guides can translate Chinese into Japanesefaster

B. Japanese companies can receive foreigners better

C. foreigners can talk with the Japanese freely

D. the Japanese can learn other languages easily

43.The third paragraph is mainly about the____of Megahonyaku.

A. invention

B. importance

C. disadvantage

D. history

44.It can be learnt from Paragraph 4that Megahonyaku____.

A. may be popular with the police

B. is widely used in private homes

C. will be sold on December 20th

D. stores about 30foreign languages

45.According to the passage,Panasonic will____in the future.

A. sell Megahonyaku to foreign visitors

B. bring down the price of Megahonyaku

C. change the screen of Megahonyaku

D. improve Megahonyaku regularly

四、任务型阅读(本大题共1小题,共2.0分)

46.

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

Public speaking is one of the top three fears among adults in both the UK and the

US.Here are some suggestions that deal with some of the most common problems people experience with public speaking.

Invite the attention in

Do you hate that moment when you stand up in front of a group to speak and everybody looks at you?____.It?s a sign that people are interested and want to hear what you have to say.Welcome those looks!

Beat the brain freeze

Have you ever been in the middle of speaking and suddenly……brain freeze!____.It is possible that you forgot something for the moment.And you are holding your breath!

All you need to do is to trust yourself,clear your mind,focus and breathe.The thoughts will come rushing back to your mind in no time.Phew!

Increase your confidence

Use this exercise to get in touch with the "naturally confident (自信的)you"

inside.Close your eyes and remember a special time you felt really relaxed and

confident.Imagine the feeling of relaxation rushing through your whole body.It will pass information to your brain that you are confident and happy.____Whether you are someone who just wants to move from good to great with your speaking,or someone who feels too afraid to stand up and speak,the great news is that you can move forward,be relaxed,and turn into a great speaker.____

Write down another suggestion on how to become a good speaker.(答案不多于5个单词)

五、信息匹配(本大题共4小题,共20.0分)

阅读下面短文,从方框中所给的A﹣E五个选项中选择正确的选项(其中一项是多余选项).

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

Public speaking is one of the top three fears among adults in both the UK and the US.Here are some suggestions that deal with some of the most common problems people experience with public speaking.

Invite the attention in

Do you hate that moment when you stand up in front of a group to speak and everybody looks at you?____.It?s a sign that people are interested and want to hear what you have to say.Welcome those looks!

Beat the brain freeze

Have you ever been in the middle of speaking and suddenly……brain freeze!____.It is possible that you forgot something for the moment.And you are holding your breath! All you need to do is to trust yourself,clear your mind,focus and breathe.The thoughts will come rushing back to your mind in no time.Phew!

Increase your confidence

Use this exercise to get in touch with the "naturally confident (自信的)you" inside.Close your eyes and remember a special time you felt really relaxed and confident.Imagine the feeling of relaxation rushing through your whole body.It will pass information to your brain that you are confident and happy.____Whether you are someone who just wants to move from good to great with your speaking,or someone who feels too afraid to stand up and speak,the great news is that you can move forward,be relaxed,and turn into a great speaker.____ 47. A. A B. B C. C D. D E.

E

48. A. A B. B C. C D. D E.

E

49. A. A B. B C. C D. D E.

E

50. A. A B. B C. C D. D E.

E

六、阅读填空(本大题共2小题,共20.0分)

51.阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式(每空一词).

A group of rubbish collectors in Turkey are recycling the books that people have thrown

away.They have __(1)__(已经)created a mobile library.There are now over 9,000 books,which are divided into 20 kinds,including _(2)___(医学的)care,politics,literature,history,healthy living and soon.The library is inside a _(3)___(卡车)that tours schools in the countryside.They hope to create a greater passion(热情)for reading books in children,__(4)__(尤其)in the age of mobile phones and computers.Many schools do not have a reading room or their __(5)__(自己的)library.

The library has got lots of attention in Turkey.People from all over Turkey are __

(6)__(送)their old books to the library.A _ (7)___(女士)working at the mobile library

said,"The interest is growing.Each day we have guests coming here to __ (8)__(借)books or have a quiet time to read."The director of the library said,"We have books here for kids aged from four to __ (9)__(十),and books for older children,like world classics and __ (10)__(诗).We hope that it will develop their love for books."

_________

_________

_________

_________

_________

_________

_________

_________

_________

_________

52.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式.

Tani,8 years old,ran away from Nigeria with his family two years ago.__(1)__they got to the United States,a churchman __(2)__(warm)helped place them in a homeless shelter(收容所)in New York.Tani?s dad worked as a driver.And his mom studied hard

(3)____(become)a nurse.Tani started going to Primary School

116.There,__(4)__learned to play the game that would change his life:chess.

On March 10 th,Tani _(5)___(win)a state champion(冠军)for little kids.He beat 73 other players.Some had practiced with private chess teachers,but Tani had practiced on _(6)___floor of the homeless shelter alone.

A reporter wrote an article about Tani.In three weeks,thousands __(7)__people gave

away ove﹩250,000 to Tani and his family on GoFundMe.Some also left _(8)___ (message)."Tani! You are a superstar!" one person wrote.

Recently,Tani and his family _ (9)___(decide)to give away all the money."Thanks to others? help,we live much _ (10)__(happily)than before" Tani?s father,Kayoed,told TIME for Kids."Now we want to help poor people."

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

_______

七、选词填空-句子(本大题共1小题,共10.0分)

53.

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

Make sure the door is____when you leave the room.

It?s so cold today.The temperature may be the____this winter.

The pain in his leg made him cry____.

Mary always____so well that every one likes her.

When our washing machine broke,our neighbors let us use____.

八、书面表达(本大题共1小题,共20.0分)

54.学校是否有必要设立"无作业日"?对此,你在班中进行了调查.请你根据下表内容

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

注意:①短文必须包括表中所有内容,可适当增加细节;

②词数:80﹣100;

③短文首句仅供选择使用,不计入总词数.

参考词汇:无作业日Homework﹣free Day

短文首句:I?ve done a survey about whether it is necessary to have Homework﹣free Day.Here are the results._________.

答案和解析

1.【答案】C

【解析】

2.【答案】A

【解析】

3.【答案】B

【解析】

4.【答案】A

【解析】

5.【答案】C

【解析】

6.【答案】

【小题1】B 【小题2】A

【解析】

8.【答案】

【小题1】B 【小题2】C 【小题3】C

【解析】

11.【答案】

【小题1】B 【小题2】A 【小题3】B 【小题4】A 【小题5】C

【解析】

16.【答案】

【小题1】A 【小题2】C 【小题3】D 【小题4】B 【小题5】C 【小题6】C 【小题7】A 【小题8】D 【小题9】B 【小题10】A 【小题11】B 【小题12】C 【小题13】A 【小题14】D 【小题15】B

【解析】

1.

【文章大意】本文主要讲述了一个来自秘鲁莫切的12岁男孩在街灯下的人行

道上做作业,该视频在被当地警方分享后,在Facebook上被人们观看了数百万次的故事。

【关键词】boy; doing his homework on the sidewalk

shared 分享;taken 拿走;discussed讨论;praised表扬.句意:一个来自秘鲁莫切的12岁男孩在街灯下的人行道上做作业,该视频在被当地警方分享后,在Facebook上被人们观看了数百万次。根据上文" A video showing a 12﹣year﹣old boy from Moche, Peru, doing his homework on the sidewalk, under a streetlight"可知,只有被分享后才会在Facebook上被观看。故选A。

2.met 见到;interviewed面试(采访);noticed注意到;caught抓住。句意:莫切警察局的工作人员在检查安全摄像头时,第一次注意到维克多?马丁。根据下文"while checking security cameras",可知只有在检查摄像头时才会注意到,

故选C。

3.itself 它自己;yourself你自己;myself 我自己;himself他自己。句意:他们发现一个小男孩晚上独自坐在人行道上。根据"by oneself "意思是"单独地",

此处指a young boy ,要用himself,故选D。

4.shyly害羞地;actually实际上;carelessly粗心地;certainly当然。句意:起初,他们认为他在做坏事,但后来他们意识到他实际上是在用头顶上的路灯在笔记本上写东西。根据下文"writing something in his notebook,taking advantage of the streetlight overhead"可知,事实上在利用头顶上的路灯光写东西,故选B。

5.wish 希望;plan计划;spirit精神;hobby习惯。句意:警察被这个男孩的精神所感动,在Facebook上分享了这段视频。根据下文"the police shared the video on Facebook"可以推知分享的原因是被男孩的精神所感动,故选C。

6.by the way顺便问一下;at least 至少;at the same time同时;in the end最后

(终于)。句意:维克多的感人和心碎的故事同时也传遍了全世界。

由"Victor?s heartwarming and (6)heartbreaking story "可知感人和心碎是同时发生的,故选C。

7.managed设法(管理);stopped停止;promised承诺;refused拒绝。句意:当地电视台设法找到了这个男孩,并和他母亲坐下来,了解他为什么在街上而不是在家里做家庭作业。根据下文"…find the boy and sat down with his mother to learn why he was doing his homework on the street instead of at home" 才会有电视台设法找到他,了解到他为什么这样做,manage to do sth设法做某事,固定搭配。故选A。

8.traditional传统的;popular流行的(受欢迎的);special特殊的;poor贫穷的。句意:结果发现,12岁的孩子家里太穷了,连电费都付不起。根据下文"they couldn?t pay for electricity " 可知,因支付不起电费才会在路灯下写作业,故选D。

9.flash动画;candle蜡烛;camera相机;fire火。句意:他们付不起电费,所以他们晚上只能靠蜡烛过夜。根据上文"they couldn?t pay for electricity"可知在夜里只能靠蜡烛照明,故选B。

10.seldom 很少;even甚至;only 仅仅;still还。句意:不幸的是,维克多?马丁很少能在太阳下山之前完成作业。根据" Unluckily "可知很少能在太阳落山时完成作业,故选A。

11.change改变;stand忍受;enjoy 喜欢;protect保护。句意:最近他再也受不了微弱的烛光了。根据下文"…I continue with the candle,I will be crazy"可知他再也不能忍受微弱的烛光了,故选B。

12.Although尽管;Because因为;If 如果;Until直到……为止。句意:有一天,我儿子说如果我继续用蜡烛,我会疯的!根据前后句的意思可知前句是后句

发生的条件,主句用一般将来时,从句用的是一般现在时。要用连词if,故选

C。

13.added加(补充);warned 警告;hoped希望;lied撒谎。句意:她补充说,维克多的脖子经常会因为倾斜头部让烛光穿过而变得难以移动。根据上文"One

day,my son said 12I continue with the candle,I will be crazy! I?d better go

outside to finish my homework " 可知这只是说明不用蜡烛的原因,另外又说明下儿子的脖子经常会因为倾斜头部让烛光穿过而变得难以移动。这是个补充说明,要用added,故选A。

14.puts off推迟;worries about 为……担心;gives up 放弃;helps with帮助。句意:维克多的母亲说,尽管他每天帮忙做家务,照顾家里的羊。根据下文"…takes care of the family sheep every day"可知他也会帮助做家务,故选D。

15.health健康;school 学习;friendship友谊;safety安全。句意:但六年级的孩子对学习非常认真,成绩也很好。根据句末"gets good grades"可知对学习一定非常认真才会有好的成绩,故选B。

31.【答案】

【小题1】B 【小题2】C 【小题3】D

【解析】

1.【文章大意】这是一篇应用文。本文主要介绍激动人心的新比赛!让你的工作场所焕然一新!由《生活》杂志提供了3个奖品,价值1万至5万英镑,用于改善学校、学院或办公室,每天花在那里的时间很多!如果你赢了,钱将是

你的,你想花多少就花多少,让生活更愉快和6月16日前,请将您的设计发送至livingmagazine@http://www.wendangku.net/doc/180a44a99a6648d7c1c708a1284ac850ac0204f6.html.如果您想了解更多信息,请联系我们:电话

+323-647-4200;传真+323-647-4245。

【关键词】EXCITING NEW COMPETITION;three prizes;design

根据Living magazine is offering three prizes of between £10, 000 and £50, 00o to be spent on improving the school, college or office where you spend so many

hours each day!《生活》杂志提供了3个奖品,价值1万至5万英镑,用于改善

学校、学院或办公室,每天花在那里的时间很多!可以推知此项比赛是由生活杂志社组织的,故选B。

2.根据Email us your design at livingmagazine@http://www.wendangku.net/doc/180a44a99a6648d7c1c708a1284ac850ac0204f6.html before June 16th.6月16日前,请将您的设计发送至livingmagazine@http://www.wendangku.net/doc/180a44a99a6648d7c1c708a1284ac850ac0204f6.html可知参加比赛

2019年浙江省绍兴市中考英语试卷答案解析版

的人必须6月16日前,请将本人的设计发送至

可知,想要参赛必须在规定时间之内上交作品,故选C。

3.根据文章内容,可知主要介绍比赛的组织者、奖项的数量和用处及参赛者

的要求,可以推知这是一则海报,故选D。

34.【答案】

【小题1】C 【小题2】B 【小题3】A 【小题4】C

【解析】

1.【文章大意】本文是一篇记叙文。主要叙述出生在伊朗的英国人加法尔,他

从小就是李小龙的忠实粉丝,对中国充满兴趣,他爱上了美丽的声音、多彩

的服装、精彩的演出等等。后来,开始学习京剧。今天的加法尔不仅是一个讲北京话的好地方,而且还因京剧而出名。

【关键词】Beijing Opera; the Monkey King; perform

根据第二段句子after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.一年后,他独自来到中国,在北京的一所学校

学习京剧。可知1994年在北京学习京剧,故选C。

2.根据第三段句子At the time,he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera.当时,他主要为京剧的对白所困扰。可知对外国人来说对白是最大的

问题。A.chance机会;B.problem问题;C.topic题目;D.dream梦想。故选B。

3.根据倒数第二段句子Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.今天的加法尔不仅是一个讲北京话的好地方,而

且还因京剧而出名。他曾因表演《猴王》获得国际最高奖项。可以推知他在京

剧方面是成功的。故选A。

4.本文主要介绍加法尔他爱上了美丽的声音、多彩的服装、精彩的演出等等.开始学习京剧的过程并因京剧而出名。他曾因表演《猴王》获得国际最高

奖项。可以推知文章来自于报纸上的中国文化的一部分。故选C。

38.【答案】

【小题1】A 【小题2】B 【小题3】D 【小题4】C

【解析】

1.【文章大意】本文主要通过生活中零浪费人物法国人Bea Johnson和北京人Yu Yuan的实例来倡导零浪费的生活方式,包括零浪费的6R原则。

【关键词】A zero﹣waste life; Reduce;Reuse

根据原文Her idea is:live a life and try not to create any rubbish.(她的观点是:过一种生活,不要制造任何垃圾)。可知她的建议是在生活中尽量不产生垃圾。故选A。

2.根据原文Over August﹣October when Yu followed the rule of zero waste 6R,she and her boyfriend Joe Harvey both produced only two cans of rubbish.(从八月到十月当余遵循零浪费的6R规则时,她和她的男朋友乔?哈维都只生产了两罐垃圾。)可知她是个被6R原则影响的人。故选B。

3.根据原文The zero﹣waste lifedata-style is not for ascetics.It is just around us at our finger﹣tips.(零浪费生活方式不是做苦行家.它就在我们的身边指尖。),

可知零浪费的生活方式并不难。故选D。

4.本文介绍零浪费的生活方式就是在生活中尽量不产生垃圾,也就是保护我

们的环境。选项C符合文章的大意。故选C。

42.【答案】

【小题1】B 【小题2】C 【小题3】A 【小题4】D

【解析】

1.【文章大意】本文主要介绍日本松下公司为了帮助日本公司更好地应对越来

越多的外国人来日本访问,发明了一种扩音器,能够巧妙地将日语翻译成英

语、中文和韩语等及应用的地点和未来的改进。

【关键词】megaphone;translate;Megahonyaku;expressions...

根据To help Japanese companies better deal with the increasing number of foreigners visiting the country,Panasonic has created a megaphone (扩音器)

which is able to smartly translate Japanese into English, Chinese and Korean.为了

帮助日本公司更好地应对越来越多的外国人来日本旅游,松下公司发明了一

种扩音器,能够巧妙地将日语翻译成英语、中文和韩语,可知松下公司发明

了一种扩音器目的是为了帮助日本公司更好地应对越来越多的外国人来日

本旅游。故选B。

2.根据but Megahonyaku is not good enough. It cannot translate everything you say, as it only stores 300 common expressions, like "The train has been put off" or "Watch your step".但Megahonyaku还不够好.它不能翻译你所说的每一句话,

因为它只存储了300个常用的表达,比如"火车晚点了"或"注意脚下"。可知主

要说明Megahonyaku的不足之处.A:invention发明;B:importance重要性;C:

disadvantage劣势,短处;D:history历史。故选C。

3.根据Around 30 Japanese organizations, including the police and guides, have been trying out Megahonyaku for about one year.大约有30个日本组织,包括警察和导游,已经试用了一年左右,可知Megahonyaku可能也受到警察的欢迎。故选A。

4.根据Panasonic has also said that it may add support for other languages, like Russian, depending on customers?needs. Megahonyaku also includes a touch screen that allows users to choose the language they need their speech translated into.松下还表示,它可能会根据客户的需要增加对其他语言(如俄语)的支持。

Megahonyaku还包括一个触摸屏,允许用户选择他们需要翻译成的语言。可

知松下公司会定期改进Megahonyaku的。故选D。

46.【答案】Make a speech every day.

【解析】

根据学习常识,要想成为优秀的演讲者,除以上的建议外,每天练习演讲,就

会达到孰能生巧的目的。故答案为Make a speech every day.

47.【答案】

【小题1】E 【小题2】C 【小题3】B 【小题4】A

【解析】

1. 【文章大意】本文主要介绍一些处理人们在公共演讲中遇到的一些最常见

问题的建议。

【关键词】Public speaking;suggestions

根据上文Do you hate that moment when you stand up in front of a group to speak and everybody looks at you?当你站在一群人面前说话,每个人都看着

你的时候,你讨厌那个时刻吗?可知,面对这种情况,只能勇敢的面对,应

说好吧,别这样!故选E。

2.根据Have you ever been in the middle of speaking and suddenly…brain freeze! 你有没有在说话的过程中突然……大脑冻结了!可知这种表现大脑思维已

停止,就是大脑一片空白。故选C。

3.根据上文Close your eyes and remember a special time you felt really relaxed and confident.It will pass information to your brain that you are confident and happy.闭上眼睛,记住一个特别的时刻,你感到非常放松和自信.想象一下

你全身放松的感觉.它会把你自信和快乐的信息传递给你的大脑.可知由闭

上眼睛到最后睁开眼睛过程,应说睁开眼睛,你就可以开始了!故选B。

4.根据上文Whether you are someone who just wants to move from good to great with your speaking,or someone who feels too afraid to stand up and speak,the great news is that you can move forward,be relaxed,and turn into a great speaker.无论你是一个只想在演讲中从优秀走向卓越的人,还是一个害怕站

起来说话的人,好消息是你可以向前迈进,放松下来,成为一个伟大的演说

家.可知这段主要说明每个人都要有理想,就会充满自信,应说记住每个人

都有希望!故选A。

51.【答案】【小题1】already

【小题2】medical

【小题3】truck

【小题4】especially

【小题5】own

【小题6】sending

【小题7】lady

【小题8】borrow

【小题9】ten

【小题10】poems

【解析】

1.句意:他们已经创建了一个移动图书馆。已经,already,副词,常与现在完成时连用,故填already。

2.句意:现在有9000多本书,分为医学护理、政治、文学、历史、健康生活等20种。medical,形容词,医学的,根据空格后care,照顾,护理,是名词,要用形容词修饰,故填medical。

3.句意:图书馆在一辆在农村学校旅行的卡车内。truck卡车,可数名词.根据空格前不定冠词a,要用可数名词单数,故填truck。

4. 句意:他们希望能给儿童创造更大的热情去阅读书籍,尤其是在手机和电脑时代。尤其,especially,副词,修饰介词短语做状语,故填especially。

5.句意:许多学校没有阅览室或自己的图书馆。自己的,own,形容词,用在形容词性物主代词之后,空格后有library,图书馆,名词,要用形容词修饰,故填own。

6.句意:来自土耳其各地的人们把他们的旧书送到图书馆。送,send,动词,空格前有are,要用现在进行时,结构是be+现在分词,send的现在分词sending,故填sending。

7.句意:一位在移动图书馆工作的女士说:"人们的兴趣在增长.每天我们都有客人来这里借书,或者有安静的时间来读书。"女士,lady,可数名词,根据空格前有不定冠词a,要用单数lady,故填lady。

8.句意:一位在移动图书馆工作的女士说:"人们的兴趣在增长.每天我们都有