文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > (英语)英语阅读理解练习题及答案

(英语)英语阅读理解练习题及答案

一、中考英语阅读理解汇编

1.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。

What will the world of the future be like? There are plenty of people who are happy to give their opinion of what we will be doing in 2050. Here are two predictions about the world of tomorrow.

(英语)英语阅读理解练习题及答案

When we dream about the future, many like to think of owning a personal flying car. The advantages are obvious. This technology would allow total freedom of movement. We could fly at 480 km per hour, avoiding traffic lights and busy roads. However, some people believe there will be problems with traffic control. If the cars become popular, there is likely to be air traffic jam. Another big problem is mechanical failure. What will happen if the cars stop working? These are problems we must expect if flying cars become a reality.

(英语)英语阅读理解练习题及答案

Three-dimensional printing is another new technology with exciting possibilities. 3D printers are used to build an object with liquid plastic.

They build the object layer by layer until it is complete. Car companies already use 3D printers to make life-size models of car parts, and medical companies use the technology to make man-made body parts. As we move into the future, 3D printing will revolutionize the way we shop, the way we manufacture and the way we treat sick people. The disadvantage is that such equipment will be extremely expensive.

So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where technology makes life easier and safer for millions of people.

(1)What is the passage mainly about?

A. Environmental protection.

B. The world of tomorrow.

C. Advantages of technology.

(2)What do we learn from the passage?

A. Some people think technology development may bring new problems

B. 3D printing can bring great changes to our life and its equipment is cheap.

C. The flying cars won't bring air traffic jam even when they become popular.

(3)What is the correct structure of the passage? (P1=Paragraph1)

A. B. C.

(4)What does the underlined word "they" refer to?

A. Car companies.

B. 3D print.

C. Body parts.

(5)We can infer that the writer ________ about the future life with technology.

A. doesn't care

B. feels hopeful

C. feels disappointed

【答案】(1)B

(2)A

(3)A

(4)B

(5)B

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍很多人对2050年对未来世界的两个预测。私人飞车和3D打印机。

(1)细节理解题。根据What will the world of the future be like? There are plenty of people who are happy to give their opinion of what we will be doing in 2050. Here are two predictions about the world of tomorrow.可知本段主要谈论的是未来的世界是什么样子,故选B。(2)细节理解题。根据some people believe there will be problems with traffic control. If the cars become popular, there is likely to be air traffic jam. Another big problem is mechanical failure. What will happen if the cars stop working? These are problems we must expect if flying cars become a reality.一些人认为交通管制会有问题。如果汽车变得流行,很可能会出现空中交通堵塞。另一个大问题是机械故障。如果汽车停止工作会发生什么?如果飞车成为现实,这些问题我们必须预料到。可知科技的发展将会带来新的问题,选项A符合文章内容,故选A;选项C,不符合文字内容,故排除C;The disadvantage is that such equipment will be extremely expensive.可知选项B不符合文章内容,故排除B;综上所述,故选A。(3)篇章结构题。根据Here are two predictions about the world of tomorrow.总说; When we dream about the future, many like to think of owning a personal flying car.和 Three-dimensional printing is another new technology with exciting possibilities. 3D printers are used to build an object with liquid plastic.分说;So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where technology makes life easier and safer for millions of people.总结。根据文章结构可知:总—分—总,故选A。

(4)代词指代题。根据下文They build the object layer by layer until it is complete.可知是指上文 3D printers,故选B。

(5)推理判断题。根据So in the future, we might be able to fly to work or print out new shoes. Although there are some problems to solve before this will be possible, we can certainly dream of a world where technology makes life easier and safer for millions of people.因此,在未来,我们可能会飞到工作或打印出新的鞋。尽管在这一切成为可能之前还有一些问题需要

解决,但我们当然可以梦想一个技术使数百万人的生活更容易、更安全的世界。可知推知作者对科技未来的生活充满希望,故选B。

【点评】考查阅读理解。要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。

2.阅读短文,判断短文后句子的意思是否与短文内容相符。

Carrots (胡萝卜) are grown on farms and in small family gardens all over the world. They are easy to plant and easy to harvest (收获). They have a good taste.

When people think about carrots, a picture of a long, thin, orange-colored vegetable usually comes into their minds. But carrots come in many different sizes and shapes. And not all carrots are orange.

Carrots should be grown in sandy soil that does not hold water for a long time. The earth also should not be too hard. To prepare your carrot garden, dig up the earth and turn it over (翻土).

Weather, soil, condition and time affect (影响)the taste of carrots. Warm days and cool nights are the best time to grow great delicious carrots.

The best way to decide if a carrot is ready to be harvested is by its color. Usually, the brighter the color is, the better the taste is.

Most people do not know that carrots can be grown during the winter months. If the winter is not cold enough to freeze the ground, you can grow and harvest carrots the same way as you do during the summer months.

Carrots are prepared and eaten in many different ways. They ate cut into thin pieces and cooked with other vegetables or meat. They are also washed and eaten just as they come out of the ground.

(1)Carrots are easy to plant but hard to harvest.

(2)Carrots should be grown in a field without water for a long time.

(3)The best way to decide if a carrot is ready to be harvested is by its size.

(4)Everyone knows that carrots can be grown during the winter months.

(5)We can prepare and eat carrots in many different ways.

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)0

(5)1

【解析】【分析】这篇短文主要介绍了胡萝卜的种植,生长及食用价值。

(1)细节题。根据 They are easy to plant and easy to harvest 它们易于种植和收获,可知胡萝卜容易种植,但很难收获是错的,故错误。

(2)细节题。根据 Carrots should be grown in sandy soil that does not hold water for a long time,可知胡萝卜应该长时间在无水的地里种植是对的,故正确。

(3)细节题。根据 The best way to decide if a carrot is ready to be harvested is by its color 决定胡萝卜是否可以收割的最好方法是根据它的颜色,可知决定胡萝卜是否可以收割的最好方法是根据它的大小是错的,故错误。

(4)细节题。根据Most people do not know that carrots can be grown during the winter months 大多数人不知道胡萝卜可以在冬季种植,可知每个人都知道胡萝卜可以在冬季种植是错的,故错误。

(5)细节题。根据 Carrots are prepared and eaten in many different ways,可知我们可以用许多不同的方式准备和吃胡萝卜是对的,故正确。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案,并判断对错。

3.根据短文内容,判断句子正误。

Alice was a student in a secondary school. The school was on the other side of the street from my house. Every day. I watched her play basketball after school from my house. She played very well, much better than any other of her classmates. And she never stopped. She practised over and over again, sometimes until it was very dark.

One day, I asked her, "why do you practise so hard? You are playing very well."

"That's because I want to play in the city basketball team," she looked at me and said proudly. "But I'm still not good enough. I must work hard." I was moved by her great courage.

Another day, I saw her crying on the grass, instead of playing basketball. I walked across the street and sat down by her side.

"Why are you crying, girl?" I asked.

"The coach of the city basketball team told me that I couldn't go on playing basketball because I was too short."

But some days later, I saw her playing basketball again, practising even harder than before. I was curious(好奇的) and asked her the reason. "My father told me if my dream is big enough, nothing can stop me." I was moved again.

(1)Alice's school was not far away from the writer's home.

(2)The writer was touched when he heard what Alice said in the third paragraph.

(3)From the passage we know Alice was a hard-working girl.

(4)Alice's father told her that she was too short to go on playing basketball.

(5)Alice might give up playing basketball according to the last paragraph.

【答案】(1)1

(2)1

(3)1

(4)0

(5)0

【解析】【分析】本文讲述了Alice因为不能继续打篮球,非常难过。

(1)推理题。根据I watched her play basketball after school from my house放学后,我在家看她打篮球,可知爱丽丝的学校离作家的家不远,故正确。

(2)细节题。根据I was moved by her great courage,可知当作者听到爱丽丝所说的话时,他很感动,故正确。

(3)推理题。根据She practised over and over again, sometimes until it was very dark 她一遍又一遍地练习,有时直到天黑,可知从文章中我们知道爱丽丝是一个勤奋的女孩,故正确。

(4)细节题。根据The coach of the city basketball team told me that I couldn't go on playing basketball because I was too short教练告诉我,我不能继续打篮球,因为我太矮了,可知爱丽丝的父亲告诉她,她太矮了,不能继续打篮球是错的,故错误。

(5)推理题。根据nothing can stop m没有什么能阻止我,可知爱丽丝可能会放弃打篮球是错的,故错误。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

4.阅读理解

John Brown, an office worker, lives in Washington. He inherited $1,000,000 after his parents died. He didn't feel happy at all. His college friends were looking for their first jobs, but he didn't have to. John decided to keep living a simple life like everyone else. He didn't tell any of his friends and gave$100,000 of his money to a charity that helped poor children. Today he is 36, and he still wears cheap clothes and drives a small car only, but he is much happier.

So far, John has helped 15 children from poor countries all over the world, $200 a month for each. The child does not receive the money in cash(现金). The money is paid for the child's education, food, medical care and clothing. John receives a report each year on the child's progress. They can write to each other, but usually the children do not speak English.

Once John went to meet a little girl he was helping in Africa. He said that the meeting was exciting." When I met her, I felt very happy. He said. "I saw that the money was used for a very good plan. It brought me closer to the child in a way that only giving money cannot." "I want to do everything I can. I will go on helping those children in need." he added.

(1)John is living a life.

A. poor

B. simple

C. hard

D. rich

(2)What does the underlined word "inherited "mean in Chinese?

A. 继承

B. 捡拾

C. 馈赠

D. 赚取(3)According to the passage, which of the following is TRUE?

A. The child can receive the money in cash.

B. John only helps the poor children in Africa.

C. John has never seen the children he is helping.

D. John has helped 15 children from different countries.

(4)Why did John think the meeting with the little girl was very exciting?

A. Because the girl came from Africa.

B. Because the girl could speak English.

C. Because he saw the money was well used.

D. Because he thought he had given money to the girl.

(5)Where can you probably read this passage?

A. In a newspaper.

B. In a science report.

C. In a novel.

D. In an ad.

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)C

(5)A

【解析】【分析】短文大意:文章讲述了John Brown继承了父母的财产后,过着简单的生活,容纳后捐钱做慈善去帮助穷孩子。

(1)细节理解题。根据John decided to keep living a simple life like everyone else约翰决定像其他人一样过简朴的生活。故选B。

(2)词意猜测题.根据 He inherited $1,000,000 after his parents died.他父母去世后继承了100万英镑.可知inherite意思是继承, 故选A。

(3)细节理解题。根据So far, John has helped 15 children from poor countries all over the world,到目前为止,约翰已经帮助了世界上15个贫穷国家的儿童。选D。

(4)细节理解题。根据 "I saw that the money was used for a very good plan."我看到钱被用于一个非常好的计划.可知是因为因为他看到钱用得很好。故选C。

(5)文章出处题。根据文章讲述了John Brown继承了父母的财产后帮助穷孩子的事,可知是从报纸上可以看到。故选A。

【点评】此题考查阅读理解。文章涉及到细节理解题,词意猜测题和文章出处题。对于细节理解题,要从文章的细节中找出问题的答案。对于词意猜测题,要根据上下文的联系推测划线部分的词在文章的意思。对于文章的出处题要根据文章的内容确定。

5.阅读理解

Tips for Living in China

⒈ Dinners

When you are invited to dinner, you don't have to eat everything. First, try a little of every dish by putting some on your plate or in a rice bowl. You don't have to eat it. But as a foreign guest, your're supposed to be served first. If you don't try something, your host will be embarrassed-and will put it on your plate for you.

⒉ Chopsticks

The main difference on the Chinese dinner table is that people use chopsticks instead of knife and fork. Remember don't point at others with chopsticks or wave them around when you talk at dinner. Never stick them upright in your rice bowl-that's how the Chinese honor the dead at graves(坟墓). Instead, you should put chopsticks beside the plate.

⒊ Bargaining

When you go to open-air markets or private stores, you need to bargain with the shop

assistants. Remember to establish a friendly relationship first. You are creating a relationship with the sellers, not a price war. Think of it this way: Shouting, arguing, and pointing are not good. Instead, you should smile, be friendly and offer to buy more for a better price. And don't be afraid to ask, "Can you offer me a better price?”

(1)When you are invited to dinner in China, .

A. you should not try anything

B. you'd better leave if you don't like the dishes

C. you need to cat all the dishes before you are served

D. you may take a little of every dish and put it on your own plate

(2)How do you use chopsticks properly in China?

A. If you are full, you may stick the chopsticks upright.

B. You may knock at the bowl with the chopsticks if you like the food.

C. When you finish eating, you may put the chopsticks next to the plate.

D. You may point at people with the chopsticks when you are talking at dinner.

(3)What's the meaning of the underlined word "bargain" in Chinese?

A. 大喊大叫

B. 讨价还价

C. 指手画脚

D. 品头论足【答案】(1)D

(2)C

(3)B

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了中国人在就餐,使用筷子及购物讨价还价方面的一些风俗习惯。

(1)细节理解题。根据文中的语句When you are invited to dinner, you don't have to eat everything. First, try a little of every dish by putting some on your plate or in a rice bowl. 可知,在你的盘子里或饭碗里放一些,尝试每一道菜。故选D。

(2)细节理解题。根据文中的语句 Instead, you should put chopsticks beside the plate.可知,把筷子放在盘子或碗的旁边,故选C。

(3)词义推断题。根据文中的语句 Instead, you should smile, be friendly and offer to buy more for a better price. And don't be afraid to ask, "Can you offer me a better price?”理解可知,bargain的含义是讨价还价,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。

6.阅读理解

(英语)英语阅读理解练习题及答案

Need to buy something? Why go to a store? Buy it on the Internet! Need it now? Why wait? Ask for next-day delivery(投递)! Each day, more and more people try online shopping. But not

everyone is excited. Some scientists say online shopping is bad for the environment.

People are surprised to hear this. "They think, 'I don't need to drive, and the business doesn't need to build a store, so there will be less pollution,'" says Nuria Prost, an environmental scientist. "In fact, online shopping is wasteful. It also adds to air pollution."

In truth, the Internet is not always as good a friend to the environment as it seems. In the past, people bought things on the Internet that did not require much packing material, such as books and clothing. But now people also shop online for large, heavy products such as televisions, computers, and furniture. These products need to be packed in large amounts of plastic and paper, which creates a lot of waste.

Another problem caused by online shopping is air pollution. When customers buy products and ask for next-day delivery, companies have to send them by air.

Planes use much more fuel(燃料)than cars and produce more carbon dioxide(CO2). When people buy a lot of different things from different online businesses, this creates even more travel by plane.

Online product returns are also a problem. For example, an online shoe store may allow customers to return shoes without extra pay if they are the wrong size. This doubles the packing material and number of plane trips required to sell one pair of shoes.

"People need to ask themselves: Is this exactly what want? Do I really need it tomorrow, or can

I wait?" says Prost, "Online shopping is fast and easy but we can't forget the negative effects it has on the environment."

(1)According to the passage, Nuria Prost .

A. loves to shop online very much

B. pays close attention to environment

C. sells products on a online store

D. doesn't like to drive to work

(2)The third paragraph mainly shows that .

A. shopping on the Internet is good for the environment

B. people preferred to buy large things on the Internet

C. books and clothing don't need much packing material

D. too much packing material can cause lots of waste

(3)According to the passage, the companies meet the needs of the next-day delivery by .

A. sending the products by air

B. selling different things online

C. getting more workers to pack

D. offering customers more products

(4)Which is the best title for this passage?

A. A Good Deal to Make?

B. A Cool Lifestyle to Keep?

C. A Green Way to Shop?

D. A New Business to Start?

【答案】(1)B

(3)A

(4)C

【解析】【分析】文章大意:这篇文章主要介绍了越来越多的人尝试网上购物。事实上,网上销售在过去的十年里翻了一番。但并不是每个人都很兴奋。一些科学家现在认为,网上购物对环境有害。人们听到这个很惊讶,他们认为,"我不需要开车,业务交易不需要建立一个商店,所以将会有更少的污染,"环境科学家努力亚说,"但这并不是那么简单。事实上,网上购物是浪费。它也增加了空气污染。"事实上,互联网并不总是看起来对环境那么好。"网上购物方便快捷,"普罗斯特说,"但是我们不能忘记对环境的负面影响。"

(1)细节理解题。根据Some scientists say online shopping is bad for the environment.可知,科学家认为网购对环境有害,所以作者应该关心的是环境问题,故选B。

(2)主旨大意题。根据These products need to be packed in large amounts of plastic and paper, which creates a lot of waste.可知,产品需要塑料包装,所以造成了浪费,故选D。(3)细节题。根据When customers buy products and ask for next-day delivery, companies have to send them by air.可知,顾客急需货物,卖家会空运,故选A。

(4)主旨大意题。通读全文,文章主要讲绿色购物的方式问题,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

It seems that more and more Americans want schools to teach foreign languages to children under five years old. The most popular way to teach young children another language is called immersion (沉浸式语言教学法). Children in the immersion program hear only the new language in the classroom. The children play games, sing songs and talk to one another in the new language. Some experts (家)say the immersion program is the most effective (有效的) for young children to learn a language. But there can be a problem when children in the United States begin to learn another language at such an early age. Not many elementary schools continue to teach a foreign language. Only seven of the fifty states require (要求) schools to teach a foreign language to students between the ages of six and twelve. Language experts say it is easier for younger children to learn a language. Still, American schools generally do not begin to teach foreign languages until secondary school. By then, students are about thirteen years old.

American schools face difficult choices about the cost of educational programs. The government has increased support for foreign language study in its Education Law called "No Child Left Behind".

At college, the Modern Language Association says more students than ever are studying foreign languages and more languages are being studied now. Spanish is the most widely taught at American colleges and universities. French, German, Chinese and Italian are also popular.(1)Where is Spanish the most widely taught?

A. At American colleges and universities.

B. At American secondary schools. C At American high schools. D. At American elementary

(2)Students in the immersion program can do the following things EXCEPT ____.

A. hearing the new language

B. hearing their native language C playing games in the new language D. talking to one another in the new language?

(3)Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The government doesn't support this program.

B. All schools will take part in the immersion program.

C. It's not good for children to learn a foreign language at an early age.

D. Not many elementary schools continue to teach a foreign language.

(4)What is the passage mainly about?

A. Foreign language teaching in American families.

B. A foreign language teaching method in America.

C. Foreign language teaching at American universities.

D. Foreign language teaching at American high schools.

【答案】(1)A

(2)B

(3)B

(4)B

【解析】【分析】主要讲了美国最受欢迎的教孩子们外国语言的方法——沉浸式语言教学法。

(1)细节题。根据Spanish is the most widely taught at American colleges and universities.可知西班牙语是美国学院和大学最被广泛教的语言,故选A。

(2)细节题。根据Children in the immersion program hear only the new language in the classroom. The children play games, sing songs and talk to one another in the new language.可知孩子们在沉浸式语言教学法中听见新语言、用新语言玩游戏、唱歌和相互谈论,故选B。(3)细节题。根据Not many elementary schools continue to teach a foreign language.没有多少小学继续教授外语。故选D。

(4)主旨题。根据全文可知主要讲了美国最受欢迎的教孩子们外国语言的方法——沉浸式语言教学法。故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.阅读理解

SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS

(英语)英语阅读理解练习题及答案

At the station:

?Be patient. Line up on the platform(站台) and wait for the train.

?Be polite. Let passengers get off first.

?Do not rush onto the train. It is dangerous.

?When you hear a "beep" sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.

On the train:

?Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty.

?Do not run on the train.

?Give your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies.

A. be a careful driver

B. buy MTR tickets

C. be a good passenger

D. keep safe at home

(2)People who will get on the train should __________.

A. wait in line

B. open the door

C. ask for help

D. leave the seats (3)When you hear a "beep" sound, ____________.

A. close the door

B. rush onto the train

C. get off the train at once

D. stop and wait for the next train

(4)The text is probably a __________.

A. report

B. notice

C. diary

D. poem

【答案】(1)C

(2)A

(3)D

(4)B

【解析】【分析】文章介绍了地铁站的一些应遵守的规则。

(1)细节理解题。根据SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS可知,本文主要告诉读者如何成为一名乘客,故答案是C。

(2)细节理解题。根据Be patient. Line up on the platform(站台)and wait for the train.可知,上火车应该排队等候,故答案是A。

(3)细节理解题。根据When you hear a "beep" sound, do not get on the train.The door is closing. Wait for another train.可知,当你听到了警示声音,不能上车,要等下一趟车,故答案是D。

(4)主旨大意题。根据文章内容可知,这是一则通告或者告示,告诉乘客有关乘车安全事宜,故答案是B。

【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题和和主旨大意题。细节理解题比较简单,可知直接从文章中找到答案,主旨大意题则需要根据结合文章的主要内容确定中心意思。

9.阅读理解

Lots of people are afraid of speaking in public. According to a study, there are 3 of every 4

people having such a problem. The conclusion is a bit surprising and worrying, as most jobs require some speaking ability. The following will help you to make a speech better.

Write note cards. Write main ideas on your cards. You needn't write details. Just put in some fun facts, questions, and other activities on the cards to share with the class. You needn't look at your cards for a long time while speaking. Only have a quick look at the card for information instead of reading every last word if necessary.

Smile at your class. When it's time to speak, a good old-fashioned smile is the best to draw your class into your speech. Be happy, because you're about to teach your class something they don't know before. Studies have shown that smiles are infectious. That means once you smile, it's hard for everyone else not to smile. So if you want your speech to go off well, smile. That will make everyone smile and maybe those smiles will make you actually smile.

Make eyes contact. It's so boring to listen to a speaker who looks at the floor or at note cards. Relax. Your class is made up of your friends and you talk to them all the time. Talk the same way now. Have a look at every person in the classroom at least once. That way, everyone will feel like you're communicating with them. Also, you'll look like you know what you are talking about.

Use hand motions. Move you hand along as you talk, using them to express your key points and keep the class interested. It will also lead your nervous energy into a better place.

(1)According to the passage, of people are afraid of speaking in public.

A. 25%

B. 50%

C. 100%

D. 75%

(2)The words "smiles are infectious" means .

A. smiles is a kind of illness

B. smiles keep people fit

C. your smiles can make others warm and want to smile too

D. it's hard to make others smile

(3)Which is the right picture to the last paragraph?

A. B. C. D.

(英语)英语阅读理解练习题及答案

(4)The passage mainly talks about .

A. a boy's speech in class

B. how to note cards

C. the fear of public speaking

D. how to make a speech better

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4)D

【解析】【分析】本文介绍了如何使得人们演讲能力很出色。

(1)细节题。根据文章提到的According to a study, there are 3 of every 4 people having

such a problem可知,一共有百分之75的人害怕在公众场合说话,故选D。

(2)细节题。根据文章提到的So if you want your speech to go off well, smile. That will make everyone smile and maybe those smiles will make you actually smile.可知,微笑可以给人温暖并且使得他人也笑,故选C。

(3)细节题。根据最后一段描述的是手势,可知所选的图片应该是手的图片,故选B。(4)主旨题。根据本文主要介绍了如何使得演讲更好,可知文章的大意为如何使得演讲更好,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

10.阅读理解

Australia is the largest island in the world. It is a little smaller than China. It is in the south of the earth. Australia is big, but its population is small. The population of Australia is nearly as large as that of Shanghai.

Enough laws(法律) have been made to fight against pollution. The cities in Australia have got little air or water pollution. The sky is blue and the water is clean. You can clearly see fish swimming in the rivers. Plants grow very well.

Last month we visited Perth, the biggest city in western Australia and went to a wild flowers exhibition.

There we saw a large number of wild flowers we had never seen before. We had a wonderful time. Perth is famous for its beautiful wild flowers. In spring every year, Perth has the wild flowers' exhibition. After visiting Perth, we spent a day in the countryside. We sat down and had a rest near a path at the foot of a hill. It was quiet and we enjoyed ourselves. Suddenly we heard bells ringing at the top of the hill. What we saw made us pick up all our things and run back to the car as quickly as we could. There were about three hundred sheep coming towards us down the path.

Australia is famous for its sheep and kangaroos. After a short drive from any town, you will find yourself in the middle of white sheep.

(1)Australia is .

A. the largest country in the world

B. larger than China

C. as large as Shanghai

D. not so large as China

(2)In Perth, you may visit a wild flowers' exhibition in .

A. October

B. January

C. May

D. July

(3)Which of the following sentences is TRUE?

A. All the big cities in Australia are seriously polluted.

B. Australia is famous for its sheep, kangaroos and large population.

C. We ran back to the car because we were in the middle of the white sheep.

D. If you go to the countryside in Australia, you will see a large number of white sheep.

【答案】(1)D

(2)A

(3)D

【解析】【分析】本文介绍了澳大利亚的人文环境和景色。

(1)细节题。根据文章提到的It is a little smaller than China.可知,它比中国小一点,故选D。

(2)推断题。根据文章提到的In spring every year, Perth has the wild flowers' exhibition可知,在春天,可以看花展,结合澳大利亚和北半球季节相反,可知它的春天在10月,故选A。

(3)细节题。根据文章提到的After a short drive from any town, you will find yourself in the middle of white sheep.可知,可以看到很多山羊,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

11.阅读理解

Miss Mitra didn't want to be a Sunday school teacher any longer. The students there were all rude and never listened to her. "I give up." She shouted at the students. "Cool." Rick said. He was the most impolite kid in this school. Two months later, Miss Betty Ray came to the school. She looked young. The students thought that she wouldn't stay very long.

"Have any of you ever been out of state?" She asked in a friendly tone. A few hands went up.

"Anyone has traveled to California?" One hand went up as the disrespectful(无礼的) laugh reduced.

"Anyone visited outside the country?" No hands went up now. The silent kids were puzzled.

Betty took a map of the world from her bag.

"What else do you have there? Lunch?" Someone cracked.

Betty smiled lightly and answered, "Cookies for later." "Cool," Rick quipped(困惑的).

Then she pointed at a place on the map, "I was born here, and I lived here until I was about your age."

"Is that Texas?" Someone asked.

"No. Quite a long way from here. It is Mumbai in India."

Betty fumbled again in her bag, this time pulling out some old wrinkled pictures along with a box of chocolate chip cookies. They passed the pictures around, viewing each with great interest. The kids studied them as they bit into the sweets.

The hour quickly slid by as she told them her stories about faraway places and what the people were like there and how they lived.

"Wow, this is as exciting as TV!" One young girl told her.

Sunday after Sunday, Betty came to class, tying her lessons to their everyday lives. She told the kids how they could make a difference right now. The students grew to love her.

Betty taught that Sunday school class for thirty years. At last, her hair grew into a natural gray.

Every now and then, she received a letter from a former student. There was a doctor, a research scientist, a homemaker, a businessman, and many teachers among them. One day she pulled out a blue envelope from her mailbox. And there was a photo in it. Squinting her eyes, she smiled at the man in the photo, still seeing the boy in him. Standing in the rubble(瓦砾), in

the city of Delhi, India, he came to help the homeless people in the earthquake. Some words were written in the upper part of the photo, "Because of you, I am here now."

(1)It can be seen from the passage that Miss Betty Ray was born in _______ .

A. California

B. Texas

C. Delhi

D. Mumbai

(2)Why did Miss Betty Ray ask some questions and show the map of India in her first class?

A. To get more letters from her students.

B. To reduce students' disrespectful laugh.

C. To made students interested in her lessons.

D. To take students to travel around these cities.

(3)When she saw the man standing in the rubble in the photo, Miss Betty Ray _______ . A. thought it was as exciting as TV B. recalled what he was like in her class

C. took out more photos from her students

D. went to help the homeless people with him

(4)What influences(影响) did Miss Betty Ray have on her students?(至少三个方面)

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4) Miss Betty has changed the impolite and rude students into the well-educated and helpful ones. She has successfully made students interested in the Sunday school class. Also, thanks to her efforts, most students got nice jobs finally. They learned to help others and make a difference to the world.

【解析】【分析】主要讲了Betty怎样在周日辅导课教育一群无礼的学生的。

(1)细节题。根据No. Quite a long way from here. It is Mumbai in India.可知Betty来自印度Mumbai,故选D。

(2)细节题。根据Sunday after Sunday, Betty came to class, tying her lessons to their everyday lives. She told the kids how they could make a difference right now. The students grew to love her.可知Betty这样这样做的目的是让学生对她的课感兴趣,开始喜欢她的课,故选C。

(3)细节题。根据And there was a photo in it. Squinting her eyes, she smiled at the man in the photo, still seeing the boy in him.可知Betty看到这个照片时想起了学生在她班上的样子,故选B。

(4)细节题。根据全文可知Betty老师改变了无礼粗鲁的学生,把他们教育成有用的人,Betty老师乐于助人,对他人有影响,故填Miss Betty has changed the impolite and rude students into the well-educated and helpful ones. She has successfully made students interested in the Sunday school class. Also, thanks to her efforts, most students got nice jobs finally. They learned to help others and make a difference to the world.。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题。注意从文中仔细寻找答案。

12.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

(英语)英语阅读理解练习题及答案

At 8, 844, 43 meters high, Mount Qomolangma is the tallest mountain on Earth. While it is famous for its beautiful views, parts of the mountain are facing a problem: rubbish. Every year, thousands of visitors throw away tons of rubbish, such as bottles and plastic bags.

According to the UN, over 140 tons of rubbish has been left on the mountain. To reduce rubbish, China is limiting (限制) the number of people who are allowed to climb up the north

side of the mountain. Only 300 people will be allowed to climb it, and only during spring.

Local people cleaned the mountain last year, removing rubbish at a height of 5,200 meters.

They collected about 8.4 metric tons (公吨) of rubbish.

This year, the local government plans to spend 4 million yuan on a new clean-up activity. The

local government is also setting up stations to sort (分类), recycle and break down rubbish collected from the mountain. A group of artists will also try to turn the rubbish into art works.

They will show these works of art to remind people not to leave rubbish when climbing the mountain.

(1)What problem are parts of Mount Qomolangma facing?

A. Air pollution

B. Rubbish

C. Noise

D. Water pollution

(2)How many people will be allowed to climb up the north side of the mountain during spring?

A. 140

B. 5, 200

C. 4 million

D. 300

(3)The underlined word "removing" in Paragraph 3 probably means ________.

A. using up

B. making better

C. putting on

D. taking away

(4)The artists will show their art works in order to ________.

A. teach people to make works of art

B. help people to know about Qomolangma

C. encourage people to clean up Qomolangma

D. remind people not to throw rubbish on Qomolangma

(5)What kind of writing is this?

A. A notice.

B. News.

C. A story.

D. An advertisement.

【答案】(1)B

(2)D

(3)D

(4)D

(5)B

【解析】【分析】本文介绍了珠穆朗玛峰部分山区正面临着一个垃圾问题,每年成千上万

的游客扔掉大量垃圾,一群艺术家也将试图把垃圾变成艺术品。

(1)细节题。根据 At 8, 844, 43 meters high, Mount Qomolangma is the tallest mountain on

Earth. While it is famous for its beautiful views, parts of the mountain are facing a problem: rubbish. 可知,珠穆朗玛峰的部分地区面临垃圾问题,故选B。

(2)细节题。根据 Only 300 people will be allowed to climb it, and only during spring. 可知,春天有300人将被允许爬上这座山的北边,故选D。

(3)词义猜测题。根据Local people cleaned the mountain last year, removing rubbish at a height of 5,200 meters. 可知cleaned清扫即是拿走垃圾的意思,removing的意思是taking away 带走,故选D。

(4)细节题。根据They will show these works of art to remind people not to leave rubbish when climbing the mountain 他们将展示这些艺术品来提醒人们爬山时不要留下垃圾可知,艺术家们将展示他们的艺术作品,以便提醒人们不要在珠穆朗玛峰扔垃圾,故选D。(5)主旨题。根据本文介绍了珠穆朗玛峰部分山区正面临着一个垃圾问题,每年成千上万的游客扔掉大量垃圾,一群艺术家也将试图把垃圾变成艺术品可知本文是新闻,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解

A doctor entered the hospital hurriedly after being called in for an important surgery(外科手术).He found the boy's father in the hall waiting worriedly.

On seeing him, the father cried out, "Why did you take all this time to come?Don't you know that my son is in danger?Don't you have any sense of duty?"

The doctor smiled and said, "I am sorry. I wasn't in the hospital and I came as fast as I could after receiving the call and now, I wish you'd calm down so that I can do my work."

"Calm down?!What if your son was in this room right now?Would you calm down?If your own son dies while waiting for a doctor, then what will you do?"said the father angrily. The doctor smiled again and replied, "We will do our best and you should also pray for your son's healthy life."

The surgery took some hours after which the doctor went out happily, "Thank goodness!Your son is saved!"And without waiting for the father's reply he carried on his way running by saying, "If you have any questions, ask the nurse."

"Couldn't he wait some minutes so that I can ask about my son's state?"shouted the father when seeing the nurse minutes after the doctor left.

The nurse answered, tears coming down her face, "His son died yesterday in a road accident. He was at the burial(葬礼)when we called him for your son's surgery. And now that he saved your son's life, he left running to finish his son's burial."

(1)What did the doctor do after he received the call for the surgery?

A. He asked another doctor to do his duty.

B. He went to the hospital as soon as possible.

C. He discussed the boy's state with the father.

D. He waited until his son's burial was finished.

(2)The father shouted at the doctor because he thought .

A. he had waited too long

B. no one cared for his son

C. the doctor was cold to him

D. the surgery took a long time

(3)Who told the truth to the father in the end?

A. The doctor.

B. The nurse.

C. His son.

D. A patient.(4)What is the best title for the text?

A. Seeing is believing

B. Time waits for no man

C. Practice makes perfect

D. Think before you decide

【答案】(1)B

(2)A

(3)B

(4)D

【解析】【分析】本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷血,做完手术后这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待人,不要武断。

(1)细节题。根据 A doctor entered the hospital hurriedly after being called in for an important surgery 一位医生在被叫去做一个重要的手术后匆忙进入医院可知,医生接到手术电话后他尽快去了医院,故选B。

(2)推理题。根据 the father cried out, "Why did you take all this time to come 父亲喊道,“你为什么花这么长时间来?,可知父亲对医生大喊大叫,因为他认为他等得太久了,故选A。

(3)推理题。根据The nurse answered, tears coming down her face 护士泪流满面的告诉他......,可知护士最后告诉了父亲真相,故选B。

(4)主旨题。根据本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷血,做完手术后这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待人,不要武断,可知 Think before you decide适合做标题,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

14.阅读理解

(英语)英语阅读理解练习题及答案

(1)According to the passage, the followings are bullying EXCEPT ____.

A. calling people mean names

B. hitting people

C. telling lies about people

D. laughing with people

(2)Cyberbullying means bullying ____.

A. at school

B. at home

C. on the street

D. on the Internet