文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 【初中英语语法专项练习】介词和介词短语专项练习

【初中英语语法专项练习】介词和介词短语专项练习

一、选择填空

( ) 1. It’s hot ________ summer in Beijing.

A. by

B. on

C. at

D. in

( ) 2. The desks and chairs are made ________ wood.

A. from

B. of

C. by

D. in

( ) 3. China is famous ________ her Great Wall.

A. as

B. for

C. to

D. of

( ) 4. What do you mean ________ saying so?

A. with

B. of

C. for

D. by

( ) 5. Taiwan is ________ the southeast of China.

A. in

B. to

C. on

D. at

( ) 6. Our teacher told us to look ________ the new words in the dictionary.

A. for

B. up

C. at

D. into

( ) 7. She was born ________ September, 1990.

A. at

B. on

C. in

D. to

( ) 8. These coats are different ________ the coats over there.

A. in

B. on

C. at

D. from

( ) 9. Thank you very much ________ leading the eraser ________ me.

A. for, at

B. to, to

C. for, to

D. to, for

( ) 10. Since you are ________ trouble, why not ask ________ help?

A. in, for

B. in, to

C. with, for

D. with, to ( ) 11. No one can stop her ________ leaving for China.

A. of

B. from

C. to

D. for

( ) 12. --- When did Mr. Green come back. --- ________ nine o’clock yesterday morning.

A. At

B. For

C. In

D. On

( ) 13. Mr. Ted taught English in China ________ 1999.

A. for

B. since

C. in

D. at

( ) 14. Don’t tell anybody about it. Keep it ________ you and me.

A. among

B. between

C. in

D. with ( ) 15. He is a good student. He gets ________ well ________ others.

A. up, on

B. in, on

C. on, with

D. on, at ( ) 16. My father often helps me ________ my maths.

A. of

B. to

C. on

D. with ( ) 17. Li Ping is good ________ maths, but he is weak ________ English.

A. at, at

B. at, in

C. in, in

D. in, at ( ) 18. The woman ________ a red dress is my aunt.

A. in

B. at

C. of

D. on ( ) 19. A new bridge was built ________ the river.

A. on

B. over

C. in

D. of ( ) 20. The girl often gets ________ school ________ 8:30.

A. at, in

B. to, on

C. at, at

D. to, at ( ) 21. Walk ________ the bridge and you’ll find the post office.

A. along

B. through

C. across

D. past ( ) 22. Can you write a letter ________ English?

A. with

B. in

C. by

D. from

( ) 23. “What’s wrong ________ you?” The doctor asked.

A. from

B. with

C. for

D. in

( ) 24. Grandma prefers tea ________ coffee.

A. about

B. to

C. on

D. of

( ) 25. You are getting too fat. Eating too much is bad ________ your health.

A. for

B. to

C. about

D. with

( ) 26. Yesterday it snowed. Now the roads are covered ________ snow.

A. with

B. by

C. for

D. in

( ) 27. It’s not good to be late ________ school.

A. on

B. for

C. in

D. to

( ) 28. Poor Tom fell ________ the ladder ________ the ground.

A. off, into

B. down, into

C. down, onto

D. off, onto

( ) 29. My father has gone to New York. He’ll be back ________ four months.

A. after

B. in

C. later

D. for

( ) 30. Is this kind of car made ________ Harbin?

A. of

B. in

C. by

D. from

( ) 31. It’s time ________ supper. Lucy and Lily are sitting ________ the table.

A. to, at

B. at, for

C. for, on

D. for, at

( ) 32. Their parents are waiting ________ a bus.

A. to

B. at

C. on

D. for

( ) 33. Be careful when you get ________ or ________ the bus.

A. in, off

B. on, off

C. on, from

D. in, from

( ) 34. Please don’t shout ________ the boy. He is right.

A. at

B. on

C. with

D. from

( ) 35. It is dangerous ________ children to play ________ fire.

A. for, with

B. for, /

C. to, with

D. to, /

( ) 36. y friend, Miss Chen, lives ________ the other side of the street.

A. by

B. for

C. in

D. on

( ) 37. How far is it ________ his hometown ________ Beijing?

A. between, or

B. either, or

C. both, and

D. from, to

( ) 38. John hit Bob ________.

A. in the face

B. on his face

C. in face

D. by the face

( ) 39. If you spend more time ________ your studies, I am sure you will do well ______ them.

A. in, in

B. on, on

C. on, in

D. in, on

( ) 40. Don’t read ________ the sun. It’s bad ________ your eyes.

A. in, to

B. under, to

C. in, for

D. under, for

( ) 41. She wanted Tom to sing ________ her friends.

A. to

B. for

C. at

D. into

( ) 42. Marx began to learn Russian ________ his fifties.

A. in

B. at

C. for

D. since

( ) 43. ________ his surprise, he found the child at home.

A. For

B. To

C. At

D. With

( ) 44. Our teachers are not only strict ______ their work, but also strict ______ their students.

A. in, with

B. with, in

C. in, in

D. with, with

( ) 45. How many songs had you learned ________ the end of last month?

A. at

B. on

C. by

D. in

( ) 46. Look ________ the blackboard. Don’t look out ________ the window.

A. in, from

B. to, with

C. to, to

D. at, of

( ) 47. Open your books and turn ________ page 10.

A. at

B. to

C. in

D. of

( ) 48. We have no lessons ________ Thursday afternoon.

A. on

B. in

C. /

D. at

( ) 49. Does he always go to work ________ bike or ________ foot?

A. by, by

B. on, on

C. by, on

D. on, by

( ) 50. Tom’s sister had breakfast ________ a hurry and went ________ school.

A. in, to

B. for, for

C. to, to

D. after, into

( ) 51. The doctor came ________ time to save her life.

A. in

B. on

C. at

D. before

( ) 52. There is a big lake ________ the foot ________ the mountain.

A. on, to

B. of, of

C. to, with

D. at, of

( ) 53. All the people were sad ________ the news.

A. to

B. for

C. at

D. with

( ) 54. I was good ________ learning ________ others.

A. in, to

B. in, in

C. at, from

D. at, /

( ) 55. It’s very important ________ me to say something ________ you.

A. for, for

B. to, to

C. for, to

D. to, for

( ) 56. There is a big hole ______ the front wall and two beautiful pictures ______ the back wall.

A. in, in

B. in, on

C. on, on

D. on, in

( ) 57. It is very kind ________ you to help me.

A. to

B. for

C. of

D. on

( ) 58. She arrived in Shanghai ________ the afternoon ________ her birthday.

A. in, of

B. on, of

C. on, to

D. at, in

( ) 59. My sister wanted to have a bike ________ her own.

A. on

B. to

C. of

D. by

( ) 60. The young man spent a lot of money ________ his clothes.

A. in

B. with

C. to

D. on

( ) 61. How are you getting ________ your work?

A. on with

B. up with

C. along for

D. among to

( ) 62. The boy asked his father ________ a bottle of water.

A. to

B. for

C. with

D. in

( ) 63. China is ________ East Asia. Japan is ________ the east of China.

A. in, to

B. to, in

C. on, to

D. on, in

( ) 64. There is nothing in our bedroom, ________ a new bed.

A. and

B. without

C. with

D. except

( ) 65. The bag ________ the way must be moved away.

A. in

B. by

C. on

D. at

( ) 66. The new houses were built ________ young trees.

A. among

B. on

C. with

D. into

( ) 67. Don’t write ________ black pencil or ________ blue ink.

A. in a, in

B. in, with

C. with, with

D. with a, in

( ) 68. The man turned the key ________ the lock and opened the door.

A. to

B. in

C. on

D. with

( ) 69. You can do the cleaning all ________ yourself.

A. by

B. to

C. for

D. with

( ) 70. There is something wrong with his bike, so he came here ________ his girlfriend’s.

A. by

B. in

C. with

D. on

( ) 71. Children in western countries can usually get all kinds of presents ________ Christmas and ________ their birthdays

A. on, on

B. in, at

C. at, on

D. by, on

( ) 72. The two rooms are ________ the same size.

A. at

B. for

C. on

D. of

( ) 73. About 100 people entered ________ the classroom.

A. to

B. in

C. into

D. /

( ) 74. Mr. Brown sat back ________ a smile ________ his face.

A. with, on

B. with, in

C. for, on

D. with, at

( ) 75. We can’t live ________ water ________ air.

A. with, and

B. without, or

C. for, on

D. with, at

( ) 76. Mary found a small bag ________ the ground ________ the way to school.

A. on, on

B. on, in

C. in, by

D. in, at

( ) 77. The boat is passing ________ the bridge.

A. across

B. through

C. into

D. cross

( ) 78. My room is ________ the second floor.

A. at

B. on

C. in

D. to

( ) 79. y uncle lives ________ 105 Beijing Street.

A. on

B. at

C. to

D. of

( ) 80. He slept well ________ all the windows open.

A. when

B. while

C. with

D. because

( ) 81. I don’t think you can finish the work ________ my help.

A. since

B. because

C. without

D. until

( ) 82. His parents will be here ________ two o’clock.

A. in

B. on

C. to

D. around

( ) 83. The plane is flying ________ the clouds.

A. on

B. above

C. over

D. through

( ) 84. The children threw a stone ________ the flog.

A. at

B. for

C. on

D. cross

( ) 85. The old man sat ________ a big tree, keeping away ________ sunshine.

A. under, from

B. on, in

C. in, from

D. over, on

( ) 86. He arrived here ________ an old taxi.

A. by

B. in

C. into

D. with

( ) 87. He’s stayed here ________ 1995.

A. for

B. in

C. after

D. since

( ) 88. The field was full ________ sheep and they were lying ________ the ground.

A. with, on

B. of, on

C. with, in

D. of, onto

( ) 89. ________ the end of last year, they had had four English parties.

A. At

B. By

C. On

D. After

( ) 90. “We must hand in our composition ________ Thursday,” said the monitor.

A. before

B. since

C. after

D. in

( ) 91. New China was founded ________ 1949.

A. in

B. on

C. at

D. since

( ) 92. They say they will have a basketball match ________ school.

A. behind

B. after

C. around

D. about

( ) 93. Do you do your homework ________ home?

A. in

B. at

C. inside

D. on

( ) 94. She usually has lunch ________ school.

A. in

B. to

C. at

D. from

( ) 95. A group of people moved ________ the east ________ the Great Salt lake.

A. from…to

B. in….in

C. on….in

D. to….to

( ) 96. This kind of machine is made ________ China.

A. in

B. of

C. by

D. at

( ) 97. s there enough rain ________ your country?

A. about

B. around

C. in

D. at

( ) 98. Now we know there are no living things ________ the moon.

A. at

B. over

C. in

D. on

( ) 99. Li Ping is taller than Wnag Hai but shorter than Wu Dong. His seat is ________ Wang Hai’s ________ Wu Dong’s.

A. behind…in after

B. behind…in front of

C. in front of….behind

D. between…and ( ) 100. We saw them playing football ________ the playground.

A. on

B. near

C. round

D. over

( ) 101. Li Ping is good ________ English. He always works hard ________ it.

A. at….at

B. at…in

C. in…at

D. with…at ( ) 102. What’s the matter ________ you, Tom?

A. to

B. of

C. in

D. with

( ) 103. The Great Pyramid is made ________ stones.

A. by

B. of

C. in

D. with ( ) 104. ________ their joy, the seagulls came to eat not the crops, but the locusts.

A. With

B. To

C. For

D. Of

( ) 105. ________ all the stars the sun is the nearest to us.

A. Of

B. Among

C. Between

D. About ( ) 106. Young Tom became interested ________ science.

A. of

B. on

C. in

D. about ( ) 107. I have a few other friends ________ you.

A. besides

B. except

C. except for

D. but

( ) 108. Beijing is ________ the north of China.

A. in

B. to

C. on

D. of

( ) 109. Japan is ________ the east of China.

A. to

B. on

C. in

D. of

( ) 110. Healways goes out ________ a hat.

A. of

B. about

C. in

D. at

( ) 111. ________ the help of our teacher, his handwriting is getting better and better.

A. Under

B. In

C. With

D. On

( ) 112. Do you go to school ________ bus?

A. of

B. on

C. by

D. at

( ) 113. We go to school every day ________ Sunday.

A. besides

B. except

C. beside

D. except for ( ) 114. Under the table, there is a box ________ books.

A. filed of

B. full of

C. fill with

D. filled of

( ) 115. Can you come and stay ________ us for a time?

A. on

B. with

C. of

D. about

( ) 116. In a way I agree ________ you.

A. to

B. with

C. on

D. at

( ) 117. He died ________ overwork.

A. from

B. of

C. through

D. by

( ) 118. He said he would show the students ________ the factory.

A. about

B. around

C. on

D. of

( ) 119. The sun rises ________ the east and gets down ________ the west.

A. in, in

B. on, on

C. from, from

D. at, at

( ) 120. Guangzhou is a beautiful city ________ the south of China.

A. on

B. at

C. to

D. in

( ) 121. Who is knocking ________ the door?

A. at

B. in

C. of

D. to

( ) 122. I want to have a word ________ you.

A. to

B. with

C. for

D. at

( ) 123. ________ my way home, I met an old friend of mine.

A. In

B. By

C. On

D. At

( ) 124. ________ the way, where is Li Ping, do you know?

A. On

B. In

C. By

D. At

( ) 125. ________ their surprise, the farmers saw not locusts this time, but seagulls.

A. In

B. With

C. To

D. By

( ) 126. “How do you know I’m a scientist?” the man asked ________ surprise.

A. at

B. in

C. to

D. with ( ) 127. The old fisherman asked the Genie if he could change ________ smoke again.

A. into

B. in

C. to

D. about ( ) 128. Hurry up, or we’ll be late ________ the meeting.

A. to

B. of

C. at

D. for

( ) 129. Don’t read ________ the sun. It’s bad ________ your eyes.

A. in, for

B. under, to

C. in, with

D. under, for ( ) 130. You’d better come here ________ time tomorrow. Don’t keep us waiting.

A. at

B. on

C. by

D. before ( ) 131. The vet came ________ time to save the horse’s life.

A. in

B. on

C. at

D. before

( ) 132. boy put the picture book ________ the table.

A. on

B. about

C. to

D. of

( ) 133. It’s cold ________ winter in Harbin.

A. by

B. on

C. at

D. in

( ) 134. My parents took me to the zoo ________ the morning of June 1.

A. in

B. at

C. on

D. for

( ) 135. The beautiful sofa is made ________ wood.

A. from

B. of

C. by

D. in

( ) 136. Egypt is famous ________ her pyramids.

A. as

B. for

C. to

D. of

( ) 137. hat does Li Lei mean ________ saying so?

A. with

B. of

C. for

D. by

( ) 138. Hainan Island is ________ the south of China.

A. in

B. to

C. on

D. at

( ) 139. Our teacher told us to look ________ the information on the Internet.

A. for

B. up

C. at

D. into

( ) 140. e little girl was born ________ May, 2000.

A. at

B. on

C. in

D. to

( ) 141. I remember Susan left ________ a very cold morning of January.

A. in

B. on

C. at

D. from

( ) 142. These trousers are different ________ the trousers over there.

A. from

B. of

C. to

D. in

( ) 143. Thank you very much ________ taking the message ________ me.

A. for, at

B. to, to

C. for, to

D. to, for

( ) 144. Lucy and Lily are ________ trouble, why not ask ________ help?

A. in, for

B. in, to

C. with, for

D. with, to

( ) 145. students don’t go to school ________ Sundays.

A. on

B. in

C. at

D. with

( ) 146. The Great Green Wall stop the wind ________ blowing the earth.

A. of

B. from

C. to

D. for

( ) 147. ---- What time did Mrs. King come back? ---- _______ nine o’clock yesterday morning.

A. At

B. For

C. In

D. On

( ) 148. Mr. Brown taught English in Japan ________ 1980.

A. for

B. since

C. in

D. at

( ) 149. his special school has had more than 1, 000 students ________ 1990.

A. for

B. since

C. in

D. during

( ) 150. here was no air line ________ the two cities in the old days.

A. by

B. at

C. for

D. from

( ) 151. There was no air line ________ the two cities in the old days.

A. among

B. between

C. in

D. with

( ) 152. He is a good student. He gets ________ well ________ others.

A. up, on

B. in, on

C. on, with

D. on, at

( ) 153. Last week, I went to school ________.

A. by the bus

B. by foot

C. on the foot

D. by bus ( ) 154. Bill heard ________ his friends. They told him to study hard.

A. from

B. of

C. to

D. at ( ) 155. Tom is a boy ________ ten.

A. in

B. of

C. at

D. with ( ) 156. Mary, what’s this ________ Chinese?

A. in

B. with

C. on

D. for ( ) 157. Don’t laugh ________ others when they are in trouble.

A. in

B. to

C. of

D. at ( ) 158. The tiger jumped ________ him and began to hit him.

A. to

B. at

C. round

D. though ( ) 159. Drink ________ your milk.

A. off

B. up

C. away

D. in ( ) 160. We are leaving ________ London next week.

A. from

B. to

C. for

D. at ( ) 161. Go ________ the bridge and you’ll find the hospital on the left.

A. along

B. through

C. across

D. past ( ) 162. Do you feels ________ singing?

A. about

B. like

C. by

D. for ( ) 163. He will wait for you ________ the bus stop.

A. at

B. on

C. before

D. over ( ) 164.The girl ________ a red dress is my sister.

A. at

B. of

C. on

D. in

二、用适当的介词填空

1.Shall I see you ________ Sunday?

2.She has been to Shanghai ________ last week.

3.It’s a secret ________ you and me.

4.The bus arrives ________ a village in the evening.

5.ere does he come ________?

6.It’s very kind ________ you to help me with my English.

7.He has visited seven book shops ________ one ________ another.

8.I’m sorry I can’t say it ________ English.

9.The farmers are carrying baskets of apples ________ the truck.

10.There are a lot of leaves ________ the tree.

11.The girl ________ the hat is Lucy.

12.Give me a bottle ________ orange please.

13.What’s wrong ________ your TV?

14.I think the shop is closed ________ this time of day.

15.They have lunch ________ the middle of the day.

16.________ his way home, he met a strange man.

17.She was born ________ June 6, 1995.

18.What’s the time, please? It’s half ________ five.

19.hat are they talking ________?

20.He is sitting ________ the front of the bus.

21.Zhang Hong is ________ duty today.

22.Dong eye exercises is good ________ your eyes.

23.His pen is different ________ mine.

24.What’s the weather ________, today?

25.They have rice for supper ________ times.

26.Can you tell me the way ________ the post office?

27.He left Beijing ________ visit ________ London.

28.Don’t laugh at those ________ trouble.

29.sunshine can reach the vegetables ________ the glass.

30.We should learn ________ each other.

31.What do you mean ________ panda?

32.He goes to work ________ usual.

33.Li Lei went to the meeting instead ________ me.

34.I felt a little afraid ________ my father.

35.He doesn’t like eggs ________ all.

36.You’re just ________ time ________ the match.

37.I saw the news ________ a newspaper.

38.What do you think ________ the book? Interesting.

39.The moon moves ________ the earth.

40.Can you find the answer ________ the question?

41.A woman was standing ________ the corner of the street.

42.Here’s a page ________ a student’s diary.

43.Have you heard ________ your under yet?

44.The students walked ________ the gate with Uncle Wang.

45.hen he was ready, he jumped ________ the water.

46.Every morning on his way to school Jim walks ________ the little house.

47.We’re flying ________ the clouds.

48.There’s a bridge ________ the river.

49.She lives ________ 320 Liao He Road.

参考答案:

一、1. D 2. B 3. B 4. D 5. A 6. B 7. C 8. D 9. C 10. A 11. B 12. A 13. B 14. B 15. C 16. D 17. B 18.

A 19.

B 20. D 21.

C 22. B 23. B 24. B 25. A 26. A 27. B 28.

D 29. B 30. B 31. D 32. D 33. B 34. A

35. A 36. D 37. D 38. A 39. C 40. C 41. B 42. A 43. B 44. A 45. C 46. D 47. B 48. A 49. C 50. A 51. A 52. D 53. C 54. C 55. C 56. B 57. C 58. B 59. C 60. D 61. A 62. B 63. A 64. D 65. A 66. A 67. D 68. A 69. A 70. D 71. A 72. D 73. D 74. A 75. B 76. A 77. B 78. B 79. B 80. C 81. C 82. D 83. B 84. A 85. A 86. B 87. D 88. B 89. B 90. A 91. A 92. B 93. B 94. C 95. A 96. A 97. C 98. D

99. D 100. A 101. A 102. D 103. B 104. B 105. A 106. C 107. A 108. A 109. A 110. C 111. C 112.

C 113. B 114. B 115. B 116. B 117. A 118. B 119. A 120.

D 121. A 122. B 123. C 124. C 125. C 126. B 127. A 128. D 129. A 130. B 131. A 132. A 133. D 134. C 135. B 136. B 137. D 138. A 139.

B 140.

C 141. B 142. A 143. C 144. A 145. A 146. B 147. A 148. C 149. B 150. C 151. B 152. C 153.

D 154. A 155. B 156. A 157. D 158. B 159. B 160. C 161. C 162. B 163. A 164. D

二、1. on 2. since 3. between 4. at 5. from 6. of 7. from, to 8. in 9. onto 10. on 11. in 12. of 13. with 14. at 15. in 16. On 17. on 18. past 19. about 20. in 21. on 22. for 23. from 24. like 25. at 26. to 27. on, to 28. in 29. through 30. from 31. by 32. as 33. of 34. of 35. at 36. in, for 37. in 38.

of 39. round 40. to 41. at 42. from 473. through 45. into 46. by 47. above 48. over 49. at