文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 人文英语期末复习考试资料

人文英语期末复习考试资料

第二部分样题一

一、交际用语(共计10分,每小题2分)

1~5题:选择正确的语句完成下面的对话。

1.—Hi, Wang Xin, nice to meet you!

—Hi, Liu Hui.

A.Nice to meet you too.

B.How do you do?

C.I'm fine, thank you.

答案:A

解析:本题考查“互相问候”的交际用语。第一说话人以nice to meet you(见到你很高兴)问候对方时,答语应用nice to meet you too来回应,所以答案是A。

2.—How about going to the class together?

A.Of course not.

B.That sounds great.

C.I don't like it.

答案:B

解析:本题考查“提出建议”的交际用语。第一说话人提出一起去上课的建议,如果赞同,根据给出答案,答语应该是这听起来不错;如果不赞同,则应委婉礼貌地拒绝,C答案语气太强硬,不太礼貌,所以答案是B。3.—Thank you for sharing this with me.

A.Nothing.

B.You can share, too.

C.My pleasure!

答案:C

解析:本题考查“回复致谢”的交际用语。My pleasure是It's my pleasure的缩写,意为“不客气、很荣幸”。常见的表达“不客气”的短语还有:You are welcome/don't mention it/Sure thing等,所以答案是C。4.—What will you buy for the Spring Festival?

A.I will buy gifts for my family.

B.Clothes are on sale.

C.I want to go shopping.

答案:A

解析:本题考查“购物”的交际用语。“新年到了,你想买点儿什么呢”,应作出针对性的回答,即为A项:“我想买些礼物送给家人”;其余两项回答不够清晰,所以答案是A。

5.—

—It's dark brown.

A.How about his weight?

B.Is he a tall guy?

C.What color is his hair?

答案:C

解析:本题考查“表示询问”的交际用语。第二说话人回答的“dark brown深褐色”是颜色,因此推断出第一说话人应该是询问跟颜色有关的问题,所以答案是C。

二、词汇与结构(共计30分,每小题2分)

6~20题:阅读下面的句子,从A、B、C三个选项中选出一个能填入空白处的正确选项。

6.The case happened Tuesday afternoon.

A.in

B.on

C.at

答案:B

译文:这个案件发生在周二下午。

解析:英语中表示“在下午”要用“in the afternoon”,但是具体到某天的下午,用介词on,所以答案是B。7.The train is running fifty miles .

A.an hour

B.the hour

C.a hour

答案:A

译文:火车正以每小时50英里的速度行驶。

解析:表示“每个,”可以用不定冠词a/an,hour音标中以元音开头,要用an。所以答案是A。

8.You'll have your own room.

A.all

B.each

C.both

答案:B

译文:你们都会有自己的房间。

解析:根据后面的“your own room”可以看出,此处强调的是“每个人”,因此“each”最适合。所以答案是B。

9.Well, I heard him he'd cover the afternoon shift.

A.say

B.said

C.to say

答案:A

译文:我听他说他要上下午班。

解析:此处考查“感官动词加宾语再加动作”的基本句型。感官动词宾语后的动作可以接原形或者ing形式。类似的词还有see,watch,notice等。所以答案是A。

10.Jim is one of the most popular in my company.

A.classmates

B.citizens

C.colleagues

答案:C

译文:吉姆是我公司最受欢迎的同事之一。

解析:classmate意为“同学”;citizen意为“市民”;colleague意为“同事”。所以答案是C。

11.The traffic accident three days ago.

A.happens

B.took place

C.was occurred

答案:B

译文:这起交通事故发生在三天前。

解析:happen/take place/occur都有表示“发生”的意思。与three days ago时间短语相搭配使用的应为一般过去时,occur没有被动语态。所以答案是B。

12.Social workers should learn how to people.

A.look at

B.look into

C.look after

答案:C

译文:社工们应该学习怎样照顾他人。

解析:look after sb.意为“照顾某人”;look at sb.意为“看着某人”;look into意为“调查”。根据句意,应选择look after。所以答案是C。

13.They some social work at the weekends.

A.do

B.does

C.did

答案:A

译文:他们在周末做一些社工工作。

解析:句子主语是第三人称复数they,句子时态又是一般现在时,实意动词应用原形,所以答案是A。

14.I enjoy books in the library.

A.read

B.reading

C.to read

答案:B

译文:我喜欢在图书馆看书。

解析:动词enjoy后面要跟ing形式作宾语,所以答案是B。

15.—Are you a member of the ?

—I'm her brother.

A.house

B.household

C.home

答案:B

译文:—你是她的家人吗?

—我是她哥哥。

解析:“household”意思是“同住在一栋房子里的人”,一般指“家庭”“家庭成员”。“house”指“房子、住所”,而“home”指“家”“家乡”,偏重住所。所以答案是B。

16.The higher the temperature is, the liquid evaporates(蒸发).

A.the faster

B.faster

C.the slower

答案:A

译文:温度越高,液体蒸发得越快。

解析:“the+形容词或副词比较级……,the+形容词或副词比较级……”,表示“越……,越……”,所以答案是A。17.The couple was that they could not drive home.

A.so drunk

B.too drunk

C.drunk enough

答案:A

译文:那对夫妻喝得太醉以致无法开车回家。

解析:这题主要考查“so+adj.+that如此……以致……”的用法,本题是说那对夫妻醉得太厉害,无法开车回家,所以答案是A。

18.He suggested that the drunk driver .

A.be punished

B.to be punished

C.punished

答案:A

译文:他建议那个醉驾司机应该受到惩罚。

解析:suggest表示“建议”时,可接that宾语从句,that从句用should+动词原形,should可以省略,而drunk driver醉驾司机是punish惩罚这个动作的承受者,故要用被动语态,所以答案是A。

19.You are to finish your homework on time.

A.supposing

B.supposed

C.not supposed

答案:B

译文:你应该按时完成作业。

解析:be supposed to do意为“应该做某事”,be not supposed to do意为“不应该做某事”。所以答案是B。20.I want make difference in world.

A.the…a

B.a…the

C.a…a

答案:B

译文:我想对这个世界有所影响。

解析:make a difference为固定搭配,意为“有影响,起(重要)作用”。所以答案是B。

三、阅读理解(共40分,每小题4分)

21~25题:阅读下列短文,从A、B、C三个选项中选出一个正确答案。

Passage 1

Police Investigating Child Luring Case

Sank police were investigating a possible child luring case near a primary school.

It happened on Tuesday afternoon, during the lunch hour. Mary, a student of John Lake School was approached by two men in a black van. She refused and ran away. When she arrived at school, she reported it to the school staff.

The schools and the police took it seriously. The schools wrote a letter to parents immediately, informing them of the case and making safety suggestions. Police are looking into the matter.

Police responded to the case as soon as they received the report. "It's a matter of public safety," said the police spokesperson. "We want to make sure everybody, including kids, adults and people out and about are safe. So, we take this very seriously."

Police were making some safety suggestions for the students. Police asked students to always be on their guard when walking to school. Kids were encouraged to walk in pairs and walk in the daylight where it's well lit. One of the police officer said, "…Students should try to walk where there are people around, and always let somebody, your family or friends, know where you are going."

21.The two men in the black van .

A.knew Mary

B.was the school staff

C.probably wanted to lure Mary

22.Mary is probably a school student.

A.kindergarten(幼儿园)

B.primary school

C.middle school

23.too the case seriously.

A.The schools

B.The police

C.Both of the above

24.Inordertobesafewhengoingtoschool, kidsshould .

A.go to school on their own

B.take self-defense sprayers(自卫喷雾器)

C.not tell anyone where they’re going

25.This case indicated that should pay attention to the safety problems.

A.the public

B.the parents

C.only school kids

答案:21.C22.B23.C24.B25.A

解析:

21.这是一道推断题。本文第一段表明警察在调查一个潜在的诱拐小学生案件,第二段陈述案件发生的时间、地点、人物和经过,由此推断,该两名男子就是涉嫌诱拐小女孩的事主,所以选C。

22.这是一道推断题。本文第一段表明警察在调查一个发生在小学附近的案件,由此推断,Mary是小学生,所以选B。

23.这是一道细节题。第三段第一句表明学校和警方都非常重视该案件,所以选C。

24.这是一道推断题。文章第五段里警察列了一些安全建议,鼓励学生多成双结对,尽量结伴而行,走在人多的地方,避免阴暗地方,要让家人和朋友知道所踪,由此推断A和C答案不正确,自带防卫喷雾器是一种出现危险时自我保护的好方式,所以选B。

25.这是一道细节题。文章第四段表明,这不单单是小学生安全的问题,而是牵涉到公众安全的问题,所以警方很关注。所以选A。

26~30:请根据短文内容判断给出的语句是否正确,正确的写“T”,错误的写“F”。

Passage 2

In an extended family, all the people share one household. Apart from parents and children, there may be other family members:grandparents, aunts, uncles, cousins, etc. That is to say, a large family may have more than two generations, and often there are more than two adults from different generations of a family.

The family members live together for many reasons. They may help to bring up children or to take care of an ill relative. They may also help with saving money. Sometimes children are brought up by their grandparents, for their parents have died or can never take care of them. Many grandparents look after the children, particularly when both parents are busy working. This large family is called extended family. It can be found all over the world. The number of these families has increased by 40 percent in the past ten years. Most of such families live happily together.

26.In an extended family, people live in different houses.

27.An extend family includes at least three generations.

28.In an extended family, children are looked after by their grandparents because their parents are traveling around. 29.Extended families can be found all over the world.

30.Children can live happily with their parents and grandparents.

答案:26.F27.T28.F29.T30.T

解析:

26.这是一道细节题。文章第一段第一句话提到“all the people share one household”(所有成员都住在一栋房子里)。由此可知,题目中“住在不同的房子里”的表述是错误的。所以答案是F。

27.这是一道细节题。文中提到“more than two generations”意思是“超过两代人”,因此,题目中“至少三代人”的说法是正确的。所以答案是T。

28.这是一道推理题。从文章第二段中可以看到,祖父母照顾孩子的原因多种多样。题目中提到父母因为旅游(travel around)而将孩子托付给祖父母照看这一点文中并没有出现。因此,该说法错误。所以答案是F。29.这是一道细节题。文中倒数第三句话提到“It can be found all over the world”,所以答案是T。

30.这是一道推理题。从文中最后一句话中我们知道,大部分大家庭都很幸福,由此可以推知题目中的表述是正确的。所以答案是T。

四、翻译(共20分,每小题4分)

31~35:选出正确的译文。

31.Susan Brown was in a family way when she was seventeen and became a mother by eighteen.

A.苏珊·布朗17岁时才过上家庭生活,18岁时做了母亲。

B.苏珊·布朗17岁时进入到一个家庭,18岁时做了母亲。

C.苏珊·布朗17岁时怀孕,18岁时做了母亲。

答案:C

解析:be in a family way是委婉语,表示“怀孕”,而非其他意思。所以答案是C。

32.He focused his mind on his lesson.

A.他按时做功课。

B.他把心思集中在功课上。

C.他一直在做功课。

答案:B

解析:focus on意为“专注于,致力于”。所以答案是B。

33.Breaking ice is a good way to make friends.

A.打破僵局是交朋友的好办法。

B.打破冰面是交朋友的好办法

C.破冰是做朋友的好办法。

答案:A

解析:“break ice”意为“打破僵局”,“make friends”意为“交朋友”。所以答案是A。

34.I hope I can join your company when I graduate from Yale.

A.我希望我可以加入到你的公司,当我耶鲁大学毕业后。

B.当我耶鲁大学毕业后,我希望可以加入到你的公司。

C.我期待去你的公司工作,当我耶鲁毕业以后。

答案:B

解析:这是一个带有时间状语从句的复合句,在翻译的过程中,注意将时间状语从句按照汉语的表达习惯提到句首,本句中Yale为耶鲁大学。所以答案是B。

35.What are we supposed to do?

A.我们被支持做些什么?

B.我们该做些什么?

C.我们对什么吃惊?

答案:B

解析:suppose表示“认为,假定”等含义,其被动语态构成的短语“be supposed to”意为“应该做、理应做”。所以答案是B。

第三部分样题二

一、交际用语(共计10分,每小题2分)

1~5题:选择正确的语句完成下面的对话。

1.—What is your major?

A.Li Mei.

B.A fresh man.

C.Education.

答案:C

解析:本题考查“询问信息”情境下的交际用语。第一说话人询问对方专业是什么,答语应该是具体的专业,所以答案是C。

2.—I can show you around, if you like.

A.I can't wait.

B.Sure. Thank you.

C.Let's go.

答案:B

解析:本题考查对别人主动提供帮助时的回答。“If you like”意为“如果你愿意”,是非常客气的说法。回答者应给出回应,可以用sure,why not,cool等词,当然别忘了致谢哦。A和C不够礼貌。所以答案是B。3.—Hi, Tom, how's everything with you?

—, and how are you?

A.don't mention it

B.Hm, not too bad

C.Thanks

答案:B

解析:本题考查“朋友见面问候”的交际用语。B选项最适合,表示“还可以,还不错”。A选项看起来很像正确答案,但是这句话的意思是“没关系”。所以答案是B。

4.—Are you ready to take a ride in my new sports car?

A.I don't like your sports car.

B.Yes, I'd love to.

C.No, I won't.

答案:B

解析:本题考查“表述同意”的交际用语。第一说话人诚意邀请第二说话人乘坐其新车,第二人用“Yes,I'd love to.”表示愿意更为礼貌和贴切。“I don't like your sports car.”和“No,I won't.”比较生硬地拒绝对方,显得不够礼貌,所以答案是B。

5.—

—Less than 50 miles per hour.

A.How fast were you driving?

B.Were you driving north?

C.How was the road?

答案:A

解析:本题考查“表示询问”的交际用语。第二说话人的回答是时速50公里,是针对特殊疑问句的有内容的回答,所以答案是A。

二、词汇与结构(共计30分,每小题2分)

6~20题:阅读下面的句子,从A、B、C三个选项中选出一个能填入空白处的正确选项。

6.People can't live without sun.

A.a

B.an

C.the

答案:C

译文:人们离开太阳无法生存。

解析:本题考查冠词的用法。太阳是独一无二的事物,因此要用定冠词the,所以答案是C。

7.She is General Manager of big company.

A.a, an

B.the, a

C.a, the

答案:B

译文:她是一家大公司的总经理。

解析:大公司可能有多家,所以用不定冠词a;而公司的总经理却只能有一位,因此用定冠词the,所以答案是B。

8.I saw him , and afterwards he was caught by the police.

A.steal

B.stole

C.stolen

答案:A

译文:我看到他盗窃,接着被警察抓到了。

解析:本题考查“感官动词加宾语再加动作”的基本句型。感官动词宾语后的动作可以接原形或者ing形式,所以答案是A。

9.You'd better the car because you are drunk.

A.let me drive

B.let me to drive

C.to let me drive

答案:A

译文:你最好让我开车,因为你已经醉了。

解析:had better后面跟动词原形,而动词let后面是不带to的不定式,用法为let sb. do sth.,所以答案是A。10.John three bottles of beer just now, so he can't drive himself home now.

A.does drink

B.did drink

C.do drink

答案:B

译文:约翰刚才确实喝了三瓶啤酒,所以现在他不能自己开车回家了。

解析:助动词do有时可以用于动词前,加强动词的语气,表示强调。用于表示强调的do可以有时态的变化,但其后的动词要用原形。句中“just now刚才”表示刚刚发生的事情,用一般过去时,所以答案是B。11.she wins loses, this is her last chance.

A.If…or

B.Whether…or

C.Whether…or not

答案:B

译文:不管是赢是输,这都是她的最后一次机会。

解析:whether…or…可以引导包含选择范围的让步状语从句,意为“不管……还是……”,所以B选项符合题意。if不能和or搭配使用。whether…or not意为“是否……”,用在此处不符合题意。

12.We can't afford a bicycle, a car.

A.even if

B.let alone

C.let out

答案:B

译文:我们连自行车也买不起,更不用说汽车了。

解析:even if意为“即使”,后面通常接句子;let alone意为“不管,更不用说”;let out意为“放出,释放”。所以答案是B。

13.He her a beautiful hat on her next birthday.

A.gives

B.is going to give

C.gave

答案:B

译文:他计划在她下一次生日时送她一顶漂亮的帽子。

解析:本题考查一般将来时的用法。首先根据next birthday可以判断这是未来要发生的事情。be going to do sth.有“计划/打算做某事”之意。所以答案是B。

14.The street is for five cars to go side by side.

A.wide

B.wide enough

C.enough wide

答案:B

译文:街道上面宽到足以能让五辆车并行。

解析:当一个副词修饰形容词时,这个副词要放在被修饰的形容词之后,所以答案是B。

15.When you feel , you should go to see a doctor.

A.sick

B.safe

C.sad

答案:A

译文:当你感到不舒服时,你应该去看医生。

解析:sick意为“恶心的;不舒服的”;safe意为“安全的”;sad意为“悲伤的”。根据题意,应选择sick。所以答案是A。

16.I would any weakness and any fear.

A.come

B.overcome

C.throw

答案:B

译文:我要克服所有的软弱和恐惧。

解析:overcome意为“克服”,可与problem or a feeling(如fear,despair等)搭配,符合题意;come意为“来”;throw意为“丢,抛”。所以答案是B。

17.They must try to the boundaries of knowledge.

A.extend

B.increase

C.enrich

答案:A

译文:他们必须试着扩展知识的边界。

解析:extend意为“延伸、延长”,与boundary(边界)搭配。increase一般指数量的增加,而enrich意为“使……丰富”“使……富裕”。所以答案是A。

18.The schools informed the parents the case immediately.

A.in

B.to

C.of

答案:C

译文:学校第一时间向家长报告了这个案件。

解析:本题主要考查“inform sb. of sth.通知某人某事”这个词组。所以答案是C。

19.I think we are friends colleagues.

A.as well as

B.as long as

C.as good as

答案:A

译文:我想我们既是同事又是朋友。

解析:“as well as”意为“既……又……”“除……之外(也)”。所以答案是A。

20.Let the victims know that you are to help.

A.average

B.needy

C.available

答案:C

译文:让受害者知道你可以帮助他们。

解析:available to do,表示:可以做某事,随时准备做某事。average意为“中等的,普通的”;needy意为“贫穷的,缺乏生活必需品的”。所以答案是C。

三、阅读理解(共40分,每小题4分)

21~25题:阅读下列短文,从A、B、C三个选项中选出一个正确答案。

Passage 1

Social Workers

Social workers help people overcome problems and make their lives better. If people are homeless, sick, or having family problems, social workers will work with them. If students have trouble in school, social workers help them too. Social workers help these people in different ways. One way is to find resources for people. They find out what kinds of help people need. Then, they set up programs to meet the needs of the individual. They may focus on child abuse, poverty, violence, and other problems. For someone with family difficulties, social workers may find a parenting class or a support group. For a homeless person, they mayfindaplaceforthemtoliveandacareertraining program. For astudent, they may find a mentor or a learning disability expert.

Many social workers give counseling. They talk to people about their lives and help them understand and solve their problems and to make plans.

Most social workers spend the day in an office. Some travel to the people they help. Sometimes, they meet with people in the evening or on weekends. Social workers can be very busy when they are helping many people at once. 21.According to the text, what is not social workers' job?

A.To help people with family problems.

B.To make people's lives better.

C.To do the housework for people.

22.Forsomeonewithfamilyproblems, socialworkerswill .

A.find them a place to live

B.find them a career training program

C.find them a parenting class

23.Social workers build to provide the help for people in need.

A.problems

B.days

C.resources

24.Which of the following sentence is NOT true?

A.Social workers give some advice to people.

B.Most social workers think of their job as boring.

C.Social workers may help many people at a time.

25.The main point of this passage is about .

A.how busy social workers are

B.how social workers do their job

C.how tired social workers are

答案:21.C22.C23.C24.B25.B

解析:

21.这是一道细节题。本题询问“社工们不做哪些工作”,第一段定义了社工的工作性质,即“帮助人们解决问题”和“使人们的生活变得更美好”,但没有找到“帮助人们做家务活”的工作内容,所以选C。

22.这是一道细节题。第二段倒数第三句话“对于问题家庭,社工们会为他们找一个亲子班或者支持机构”,所以选C。

23.这是一道推断题。第二段主要讲述社工们可以帮助人们解决各种问题,提供各种帮助的共同点就是寻找和构建针对问题的合适资源。因此,可以判断社工们主要通过构建资源来帮助需要帮助的人们,所以选C。24.这是一道细节题。文章并没有提及社工们对工作感到厌烦,所以选B。

25.这是一道主旨题。这篇小短文通过描述社工工作宗旨和工作方式以及如何帮助人们解决不同问题等介绍了社工们平时如何做自己的工作,所以选B。

26~30题:请根据短文内容判断给出的语句是否正确,正确的写“T”,错误的写“F”。

Passage 2

Hi, I am Zhao Xin from Beijing. I just enrolled at the Open University last month. Now I'm a freshman at the School of Social Work. As a social work major, I can help take care of the homeless and sick people, talk to them and accompany them, do the cleaning and other house chores. I enjoy helping people and want to live a meaningful life.

I love being a social worker. I used to look after the elderly at a nursing home when I was in middle school. It gives me

a feeling of pride to bring happiness to others. I want to make a difference in the world.

26.Zhao Xin is studying in the Open University now.

27.His major is marketing.

28.He is looking after the elderly at a nursing home nowadays.

29.He wants to change the world and make it better.

30.He is proud of being a social worker.

答案:26.T27.F28.F29.T30.T

解析:

26.这是一道推断题。从第一段第三句话“Now I'm a freshman…(目前我是一名新生……)”可以推断出主人公正在开放大学学习,所以选T。

27.这是一道细节题。第一段第四句话意为“作为社工专业的学生”,而非市场营销专业的学生,所以选F。28.这是一道词义辨析题。第二段第二句话“used to do sth.”表示过去习惯做某事,而题中的现在进行时则表示目前阶段正在做某事,与文中意思不符,所以选F。

29.这是一道推断题。第二段最后一句话中的“makea difference”意为“对世界起到影响”,由此判断,主人公想影响和改变世界,让世界变得更美好,所以选T。

30.这是一道推断题。最后一段倒数第二句话中主人公表达将幸福带给他人令他感到骄傲,而社工工作正是将幸福传递给他人,所以主人公很骄傲成为一名社工,所以选T。

四、翻译(共20分,每小题4分)

31~35:选择正确的译文。

31.She is a very worthy winner of this year's Teaching award.

A.就今年的教学奖来说,她是个有价值的赢家。

B.本年度的教学奖,她当之无愧。

C.她在今年教学奖中收获颇丰。

答案:B

解析:此句主要考查“worthy”的含义和翻译。“worthy”本身表示“有价值的”“值得尊敬的”“应受到赏识的”,与“winner”搭配,表示“实至名归”。B选项的译文最为贴切,所以答案是B。

32.Her father put Susan into the hands of her grandmother.

A.她的父亲将苏珊交给祖母抚养。

B.她的父亲将苏珊交到祖母手里。

C.她的父亲让苏珊赡养祖母。

答案:A

解析:“put sb. into sb's hands”字面意思是“将某人放到某人手里”,此处仍然是隐喻用法,指“将苏珊交给祖母抚养”。所以答案是A。

33.But you know, I had to give up the chance to work in a big company.

A.但是你是知道的,我不得不放弃在一家大公司工作的机会。

B.但是你是知道的,我要放弃机会,在大公司工作。

C.但是你是知道的,我要放弃机会,工作在一家大公司。

答案:A

解析:这是一个带有不定式作定语的句子。本句中,to work in a big company是作chance的定语,在译成汉语时,通常放在所修饰的词的前面,所以答案是A。

34.Abusers use fear, gulit, shame to wear you down and keep you under his or her thumb.

A.施暴者用恐吓、犯罪和羞辱来把你打倒在地,把你完全置于他(她)的掌控之下。

B.施暴者用恐吓、犯罪和羞辱来挫败你,把你完全置于他(她)的掌控之下。

C.施暴者用恐吓、犯罪和羞辱来挫败你,把你放于他(她)的拇指之下。

答案:B

解析:wear…down意为“使……斗志、消磨、挫败”;keep…under one's thumb意为“把……置于……的控制之下”。所以答案是B。

35.He has drunk too much to drive home safely.

A.他喝了太多酒去安全开车回家。

B.他喝了太多酒以致不能安全地开车回家。

C.他喝了太多酒也能安全开车回家。

答案:B

解析:too…to意为“太……以致不能……”,drunk意为“喝醉了的”,drive意为“驾驶,开车”,因此too drunk to drive应为“太醉了以致不能驾驶”,所以答案是B。