文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 高三语法专练虚拟语气(附答案)

高三语法专练虚拟语气(附答案)

虚拟语气

一、单项选择:(共18小题,每题1分)

1.If I had had enough time, I my work.[]

A.would finish

B.must have finished

C.would have finished

D.had finished

2.Ten minutes earlier, they the plane.[]

A.will catch

B.would catch

C.would have caught

D.will have caught

3.Mr Green requires that the students a composition every

otherweek.

A.write

B.writen

C.would write

D.will write

4.Had he studied hard, he the exam.[]

A.would pass

B.could pass

C.had passed

D.would have passed

5.I wish I what is happening there in his room.[]

A.know

B.known

C.knew

D.should know

6.It is important that you sports every day.[]

A.have

B.would have

C.must have

D.will have

7.If there were no water in the world, everything .[]

A.will die

B.would die

C.would have died

D.would have been dead

8.what was going to happen ,I would never have left her alone.

A.Had I known

B.If I know

C.If I knew

D.If had I known

9.He ordered that the work right away.[]

A.should finish

B.finished

C.would be finished

D.be finished

10.—Shall we go to the movie tonight?[]

—No, I'd rather at home with our baby. You'd better not leave it to the babysitter at night.

A.you stayed

B.you stay

C.stayed

D.stay

11.in your position, I would help him.[]

A.Was I

B.Were I

C.If I am

D.If I had been

12.I , but I was stopped by the heavy rain.[]

A.mean to come

B.meant to come

C.had meant to come

D.meant coming

13.Mrs Black insists in that old hotel.[]

A.not to stay

B.not staying

C.staying not

D.that she not stay

14.If you had spoken clearly, you would .[]

A.understand it

B.have understood

C.be understood

D.have been understood

15.If you that late movie last night, you wouldn't be so

sleepy.

A.haven't watched

B.hadn't watched

C.didn't watch

D.wouldn't have watched

16.The foreign friend speaks Chinese so well as if he a

Chinese.

A.is

B.be

C.should be

D.was

17.—If he , he that food.[]

—Luckily he was sent to the hospital immediately.

A.was warned; would not take

B.would be warned; had not taken

C.had been warned;would not have taken

D.would have been warned; had not taken

18.Without electronic computers, much of today's advanced technology

achieved.

A.will not be

B.would not be

C.would not have been

D.cannot have been

二、用括号中所给动词的适当形式填空:(共10小题,每题2分)

1.If you (arrive) ten minutes earlier, you could have seen them off.

2.It's time that we (go) to the railway station.

3.If they(not help) us ,our experiment would have failed.

4.You're five minutes late.I suggested that you (come )earlier tomorrow.

5.Mather often tells us that it is necessary that we (drink) a glass of water after we get up.

6.She insisted that she (send) to work in the faraway small town.

7.I not (forget) his telephone number,I would have rung him.

8.He is busy now. If he (be) free, he (go) with you.

9.The manager was in his office then. If he (be) here, everything (settle) in a minute.

10.Noisy as it was, he went on reading as if nothing (happen).

三、完成句子(每空一词):(共10个空,每空2分)

1.真想不到我们俩会在这里见面.

It's strange that we here.

2.如果没有参加玛丽的生日聚会的话,我们彼此就不会认识了.

If we hadn't taken part in Mary's birthday party, we each other.

3.—这么近的路,我们应该步行到车站来.

—是啊,根本没必要乘出租车.

—We to the station, it was so near.

—Yes. A taxi wasn't at all necessary.

4.万一明天下雨的话,我们将不得不推迟参观颐和园.

it rain tomorrow, we to put off the visit to the Summer Palace.

四、句型转换:(共28个空,每空1.5分)

1.It is necessary for college students to master at least one foreign language.

It is necessary college students at least one foreign language.

2.Without sunlight, there would be neither plants nor animals.

sunlight, there would be neither plants nor animals.

3.She insisted on translating the sentence this way.

She insisted that the sentence this way.

4.The students suggested going there on foot.

The students suggested there on foot.

5.She suggested that we should go to his help.

is that we to his help.

6.Lucy didn't come to class today because she didn't feel well.

she well, she to class today.

7.I don't know French, so I can't talk to the French friends.

If I French, I could talk to the French friends.

8.He didn't take his parents' advice and he is not a college student now.

If he his parents' advice, he

a college student now.

9.The professor helped me a lot and I finished the work.

I couldn't the work the professor's help.

一、1.C 2.C 3.A 4.D 5.C 6.A 7.B 8.A 9.D

10.A 11.B 12.C 13.D 14.D 15.B 16.D 17.C 18.C

二、1.had arrived

2.went (should go)

3.had not helped

4.(should) come

5.(should) drink

6.(should) be sent

7.Had; forgotten

8.were;would go

9.had been;would have been settled

10.were happening

三、1.meet 2.wouldn't have known

3.should have walked

4.Should; would have

四、 1.that; should master

2.If there were no

3.should be translated

4.they go

5.Her suggestion; go

6.Had; felt; would have come

7.knew

8.had taken; would be

9.have finished; without