文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > ☆初中英语语法专项练习习题以及答案

☆初中英语语法专项练习习题以及答案

初中英语语法专练

冠词专项练习 (2)

名词专项练习 (7)

代词专项练习 (20)

情态动词专项练习 (33)

动词专项练习 (39)

非谓语动词专项练习 (60)

形容词和副词专项练习 (68)

介词和介词短语专项练习 (84)

连词专项练习 (93)

数词专项练习 (97)

There be句型专项练习 (101)

主谓一致练习 (104)

反意疑问句专项练习 (110)

并列句专项练习 (113)

感叹句专项练习 (116)

宾语从句专项练习 (118)

定语从句专项练习 (124)

状语从句专项练习 (126)

综合练习一 (130)

综合练习二 (135)

综合练习三 (140)

冠词专项练习

一、选择填空:

( ) 1. She is _______ girl. She is _______ English girl.

A. a…a

B. an….a

C. a….an

D. a…./ ( ) 2. Tom is _______ English. He is _______ English boy.

A. an….an

B. /….an

C. /…/

D. a…a ( ) 3. _______ live in Room 208.

A. The Green

B. Green

C. The Greens

D. Greens ( ) 4. January is _______ first month of the year.

A. a

B. /

C. an

D. the ( ) 5. We should think of _______ old and _______ sick.

A. a….a

B. an…a

C. the….the

D. /…./ ( ) 6. _______ number of the students in our class is 52.

A. A

B. An

C. The

D. /

( ) 7. She can play _______ piano, but she can't play _______ football.

A. the…the

B. the…/

C. /…the

D. a….a ( ) 8. There is _______ "s" in the word "six" and _______ "s" is the first letter of the word.

A. a…the

B. a….an

C. an…the

D. a…a ( ) 9. A horse is _______ useful animal.

A. an

B. a

C. the

D. this ( ) 10. He has already worked for _______ hour.

A. an

B. a

C. the

D. three ( ) 11. Lucy wants to become _______.

A. some teacher

B. a teacher

C. teacher

D. teachers

( ) 12. Hainan is _______ islands, isn't it?

A. the

B. one

C. a

D. an ( ) 13. What do you usually do after _______?

A. the class

B. class

C. the classes

D. a class

( ) 14. I'll have to buy _______ trousers.

A. a

B. two

C. a pair of

D. pair ( ) 15. I've thrown my old shoes away. I'll have to buy _______.

A. a new pair

B. a new one

C. some new

D. some new pair

( ) 16. My uncle told me he was going to visit _______.

A. the United State

B. the United States

C. United States

D. United

States

( ) 17. They failed six times, but they have decided to try _______.

A. seven times

B. the seven time

C. the seventh time

D. seventh time

( ) 18. Who are those boys? One is my brother and _______.

A. the big boy is Mike

B. a big boy is Mike

C. the big boy is a Peter

D. a big boy is a Peter

( ) 19. You will find _______ girl in black. She is _______ teacher.

A. a, the

B. the, a

C. a, a

D. the, the ( ) 20. _______ birds can fly every high in _______ sky.

A. The, the

B. The, a

C. An, the

D. A, the ( ) 21. I'm not looking at _______.

A. sun

B. sky

C. the sun

D. some sky

( ) 22. The little boy wishes to be _______.

A. Lei Feng

B. the Lei Feng

C. this Lei Feng

D. a Lei Feng

( ) 23. _______ have studied English in our school.

A. Most of students

B. The most students

C. Most of the students

D. Most student

( ) 24. Tom's brother hit Bob on _______ nose.

A. his

B. the

C. its

D. a ( ) 25. We are going to have an exam _______.

A. in the class

B. in a class

C. at the class

D. in class

( ) 26. We have had _______.

A. good dinner

B. a good dinner

C. the good dinner

D. good dinners

( ) 27. _______ fine weather we have today! Let's go swimming.

A. What a

B. How

C. What

D. How a ( ) 28. There's _______ apple tree behind _______ house.

A. an, the

B. a, a

C. an, a

D. the, the

( ) 29. We can see the sun in _______ daytime, but we can't see it at _______ night.

A. a, the

B. the, /

C. a, /

D. an, / ( ) 30. I saw _______ old man walking across the street and _______ old man looked worried.

A. an, an

B. the, the

C. an, the

D. the,

an

( ) 31. What _______ it is!

A. a heavy rain

B. heavy rain

C. a heavy rains

D. heavy rains

( ) 32. _______ time we had at the party!

A. What wonderful

B. What a wonderful

C. How wonderful

D. How a wonderful

( ) 33. _______ tallest building in the town is _______ Bank of China.

A. The, the

B. A, a

C. The, a

D. A, the

( ) 34. Little Tom looked at the big shark _______.

A. in the surprise

B. in surprised

C. in surprise

D. at a surprise ( ) 35. _______ more carefully you ride, _______ fewer falls you'll get.

A. The, the

B. A, the

C. The, a

D. A, a ( ) 36. He has made _______ decision that he will be _______ inventor some time.

A. a, the

B. a, an

C. the, an

D. the, the

( ) 37. ---- We haven't seen for _______ long time. Where have you been?

---- I have been for _______ holiday with my parents.

---- Have _______ nice time! ----- Thank you.

A. a, the, a

B. the, a, a

C. a, a, a

D. a, the, the

( ) 38. ---- Excuse me, can you tell me way to _______ Xinhua Bookstore?

---- Go along this road, and then turn to _______ right at _______ first crossing, at_______ end of the street, you can find it.

A. the, a, the, the, the

B. a, the, the, a, the

C. the, the, the, a, the

D. the, the, the, the, the

( ) 39. Why not take _______ friend with you? That's _______ good idea.

A. a, the

B. the, the

C. a, a

D. the, a ( ) 40. Take the medicine three times _______ day.

A. a

B. the

C. an

D. /

( ) 41. English is _______ language. It is _______ important tool.

A. a, a

B. a, an

C. the, an

D. a, /

( ) 42. Meimei has _______ high fever and his mother is looking after her.

A. a

B. the

C. an

D. /

( ) 43. Lucy takes _______ walk after supper every day.

A. the

B. a

C. /

D. an

( ) 44. Paper is made of _______ wood.

A. a

B. the

C. /

D. that

( ) 45. _______ February is the second month of the year.

A. The

B. A

C. /

D. an

( ) 46. We have no classes on _______ Sundays.

A. the

B. a

C. an

D. /

( ) 47. I studied _______ English in _______ England.

A. / , /

B. an, the

C. an, an

D. /, the ( ) 48. We go to school by _______ bus.

A. /

B. a

C. the

D. an ( ) 49. These boys play _______ football after class.

A. a

B. the

C. an

D. /

( ) 50. There is _______ bridge over the river. _______ bridge is made of stone.

A. a, a

B. a, the

C. the, the

D. the, a ( ) 51. Sunday is _______ first day of the week.

A. the

B. /

C. a

D. an ( ) 52. _______ Greens were having breakfast at seven this morning.

A. A

B. An

C. /

D. The ( ) 53. She is one of _______ most popular teachers in this school. Every student loves her.

A. a

B. the

C. an

D. / ( ) 54. There is _______ 800-metre-long bridge over the river.

A. a

B. an

C. the

D. / ( ) 55. _______ number of the students are playing _______ basketball on the playground.

A. A, a

B. The, the

C. The, a

D. A, / ( ) 56. They often take a walk in _______ Bei Hai Park.

A. the

B. a

C. /

D. this ( ) 57. The old man was ill in _______ hospital.

A. the

B. /

C. a

D. an ( ) 58. There is no _______ book on the desk.

A. the

B. a

C. an

D. / ( ) 59. Beijing is _______ capital of _______ people's Republic of _______ China.

A. a, the, the

B. the, the, /

C. the, the, the

D. the, a, the

( ) 60. He started _______ school when he was seven.

A. the

B. a

C. an

D. / ( ) 61. He has _______ great deal of interest in _______ English.

A. a, an

B. the, the

C. a, /

D. a,

the

( ) 62. He is _______ cleverest boy in our school.

A. a

B. an

C. the

D. / ( ) 63. She often spends much _______ time reading.

A. a

B. an

C. the

D. / ( ) 64. Boys likes to go _______ boating.

A. a

B. an

C. /

D. the

二、用适当冠词填空。

1. Thomas Edison was one of _______ greatest inventors in world.

2. Man is _______ only animal that can talk.

3. Is this house _______ older of the two?

4. _______ earth moves around _______ sun.

5. I live in _______ northeast of China.

6. There are sixty micnutes in _______ hour.

7. _______ honest boy is Jim, _______ friend of mine.

8. Children usually go to _______ school at _______ age of seven.

9. Here is _______ useful book to read.

10. Would you like _______ rice or _______ bread for your breakfast?

11. _______ poor are always happier than _______ rich.

12. He took me by _______ hand.

13. They have _______ son and _______ daughter. _______ son is a doctor and

_______ daughter is a teacher.

14. _______ orange is orange.

15. He watched the student from _______ head to _______ foot.

16. What _______ interesting book it is!

17. _______ clouds over _______ sea were lovely yesterday.

18. There is _______ little milk in the fridge, I'll go and boy sone.

参考答案:

一、1.C 2. B 3. C 4. D 5. C 6. C 7. B 8. C 9. B 10. A 11. B 12. B 13. B 14. C 15. A 16.

B 17.

C 18. A 19. B 20. A 21. C 22.

D 23. C 24. B 25. D 26. B 27. C 28. A 29. B 30. C 31.

A 32.

B 33. A 34.

C 35. A 36. B 37. C 38.

D 39. C 40. A 41. B 42. A 43. B 44. C 45. C 46.

D 47. A

48. A 49. D 50. B 51. A 52. D 53. B 54. B 55. D 56. C 57. B 58. D 59. B 60. D 61. C 62. C

63. D 64. C

二、1. the, the 2. the 3. the 4. The, the 5. the 6. an 7. The, a 8. /, the 9. a 10. /,/ 11. The, the 12. the 13. a, a The, the 14. An 15. /,/ 16. an 17. The, the 18. /

名词专项练习

一、选择填空

( ) 1. I want something to eat. Please give me a _______.

A. book

B. watch

C. shirt

D. cake

( ) 2. ---- What's the _______ like today? ---- Cloudy.

A. sky

B. air

C. land

D. weather

( ) 3. Which is the _______ to the bus stop, please?

A. road

B. way

C. street

D. address ( ) 4. _______ that pair of new _______ Mary’s?

A. Is, shoe

B. Are, shoe

C. Is, shoes

D. Are, shoes ( ) 5. I’m very thirsty. May I have _______, please?

A. two cups of teas

B. two cups of tea

C. two cup of teas

D. two cup of tea

( ) 6. March 8 is _______ Day.

A. Woman’s

B. Womans’

C. Woman of

D. Women’s ( ) 7. We should keep our _______ clean.

A. tooth

B. tooths

C. toothes

D. teeth

( ) 8. There are _______ workers in the factory.

A. thousand

B. thousands

C. thousand of

D. thousands of

( ) 9. Wu Dong won the girls’ _______ race in the school sports meeting last week.

A. 100 metres

B. 100-metres

C. 100 metre

D. 100-metre ( ) 10. How many _______ can you see in the picture?

A. tomatos

B. tomatoes

C. tomato

D. the tomato ( ) 11. Lucy tried her best to find a good job in the city, but she had no _______.

A. trouble

B. idea

C. luck

D. time

( ) 12. _______ foreigners visit the Great Wall every year.

A. Thousands of

B. Thousand

C. Thousands

D. Thousand of

( ) 13. Where are the students? They are in _______.

A. the Room 8

B. Room 8

C. the 8 Room

D. 8 Room ( ) 14. What’s your _______ for being late again?

A. idea

B. key

C. excuse

D. news ( ) 15. ---- I feel tired. I have so much work to do and don’t have much time for myself.

---- You should take _______, I think.

A. health

B. exercise

C. lesson

D. time ( ) 16. Can you see a little _______ in the picture?

A. sheep

B. dogs

C. pigs

D. horses

( ) 17. There are _______ on the table.

A. a glass of water

B. a glass of milk

C. two glasses of water

D. a glass of oranges

( ) 18. The sing “NUSINESS HOURS” can be seen in a _______.

A. shop

B. school

C. park

D. museum ( ) 19. Ask the boy not to make any _______. I can’t fall asleep.

A. voice

B. sound

C. noise

D. singing ( ) 20. Twelve _______ were hurt, but no _______ were lost in that accident.

A. person, life

B. people, lives

C. peopeles, lives

D. persons, life ( ) 21. The_______ are going to fly to Harbin.

A. Germen

B. Germany

C. Germanys

D. Germans ( ) 22. A group of _______ are talking with two _______.

A. Frenchmen, Germans

B. German, Frenchmen

C. Frenchmans, Germen

D. Germans, Frenchmans

( ) 23. ---- Please help me move the table in. ---- But there is not enough _______ for it.

A. place

B. floor

C. room

D. ground

( ) 24. Look, these _______ eating grass on the hill.

A. sheep is

B. sheeps is

C. sheep are

D. sheeps are ( ) 25. My father told me _______ just now.

A. two piece of news

B. two pieces of news

C. two news

D. two pieces of newses

( ) 26. May 1 is _______ Day.

A. the Work People’s

B. the Working people

C. the Working People’s

D. the Worker’s

( ) 27. The _______ eat a lot of rice.

A. Japanese

B. Japan people

C. people of Japanese

D. Japaneses

( ) 28. Here come three _______.

A. woman teacher

B. women teacher

C. woman teachers

D. women teachers

( ) 29. _______ turn green in spring.

A. Leaf

B. Leaves

C. Leave

D. Leafs

( ) 30. Tables are made of _______.

A. wood

B. some woods

C. wooden

D. woods ( ) 31. If these trousers are too big, buy a smaller _______.

A. set

B. one

C. piece

D. pair

( ) 32. Father went to his doctor for _______ about his heart trouble.

A. an advice

B. advice

C. advices

D. the advices

( ) 33. We know _______ travels not so fast as light.

A. sound

B. sounds

C. the sounds

D. a sound ( ) 34. Will you make_______ with Tom?

A. friend

B. a friend

C. friends

D. the friend ( ) 35. Joan is _______.

A. Mary’s and Jack sister

B. Mary and Jack’s sister

C. Mary and Jack sister

D. Mary’s and Jack’s sister

( ) 36. Mr. Smith has _______ and he is quite able to pay for the house.

A. million dollars

B. millions of dollars

C. millions of dollar

D. million of dollars

( ) 37. The whole trip cost _______ about three thousand dollars.

A. the Smith’s

B. Smiths

C. the Smiths

D. the Smith ( ) 38. After that they had _______ sleep.

A. a night good

B. a night’s good

C. a good night

D. a good night’s

( ) 39. Yesterday we visited _______.

A. a friend of my uncle’s

B. uncle’s

C. uncle

D. my uncle’s

( ) 40. This is my _______ dictionary.

A. sister Mary

B. sister’s

C. sister Mary’s

D. sister’s Mary’s

( ) 41. Miss Smith is a friend of _______.

A. Mary’s mother’s

B. Mary’s mother

C. Mary mother’s

D. mother’s of Mary

( ) 42. This is a useful book for _______.

A. maths teacher

B. maths’s teachers

C. maths’ teachers

D. maths teachers

( ) 43. Help yourself to some _______, please.

A. fishes

B. fish meat

C. fish

D. fishs ( ) 44. There are _______ stamp collectors in our class.

A. a number

B. number

C. the number of

D. a number of

( ) 45. We had _______ for dinner yesterday evening.

A. chick

B. chicken

C. hen

D. cock ( ) 46. Would you please show me the way to the _______ shop?

A. shoe’s

B. shoes’

C. shoe

D. shoes ( ) 47. I’ve forgotten both of the _______.

A. room numbers

B. rooms number

C. rooms numbers

D. room number

( ) 48. We must make _______ for the old on the bus.

A. room

B. a room

C. seat

D. place ( ) 49. She is the tallest of _______ in the family.

A. any sister

B. all the sisters

C. all her sisters

D. any other sisters

( ) 50. _______ room is very nice.

A. Tom’s and Jim’s

B. Tom’s and Jim

C. Tom and Jim’s

D. Tom and Jim

( ) 51. September10 is _______ Day.

A. Teachers’

B. the Teachers’

C. a Teacher’s

D. Teacher’s

( ) 52. In _______ Harbin Daily Paper, there’s an article(文章)written by _______ uncle.

A. today, Tom

B. today’s, Toms’

C. today’s, Tom’s

D. today, Tom’s ( ) 53. What _______ we are having today!

A. fine weather

B. a fine weather

C. fine weathers

D. fine a weather ( ) 54. How many _______ are there in these _______?

A. tomatoes, photoes

B. tomatoes, photos

C. tomatos, photos

D. tomatoes, photo

( ) 55. Liu Mei is a _______ girl, she is a good student.

A. sixteen-years-old

B. sixteen-year old

C. sixteen-year-old

D.

sixteen-old-year

( ) 56. The trousers on the chair _______ Mr. Green’s.

A. is

B. are

C. was

D. were ( ) 57. Is this an _______ car?

A. Chinese

B. English

C. Japanese

D. Shanghai

( ) 58. Those boys are _______.

A. a American

B. an American

C. Amerias

D. Americans

( ) 59. Do you like _______?

A. the colour of these clothes

B. these clothes’ clour

C. these clothes colour

D. these clothes of the colour ( ) 60. Where are _______?

A. the teacher s’ rooms

B. the teacher’s rooms

C. the teacher’s room

D. the room of the teachers

( ) 61. Is your teacher _______?

A. a man, a woman

B. men or women

C. a man or a woman

D. man or