文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

北京市东城区2012—2013学年度第一学期高三年级期末考试

英语试卷

本试卷共150分。考试时长120分钟。

第一部分:听力理解(共三节,30分)

第一节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话或独白后,你将有10秒钟的时间回答有关小题和阅读下一小题。每段对话或独白你将听一遍。

例:What is the man going to read?

A. A newspaper.

B. A magazine.

C. A book.

答案是A。

1. What is the man’s brother doing?

A. Doing business.

B. Studying law.

C. Working as an engineer.

2. When will the woman pick up Julia?

A. At five o’clock.

B. At seven o’clock.

C. At eight o’clock.

3. How will the woman go to the football match?

A. On foot.

B. By car.

C. By bus.

4. What’s the man doing?

A. Giving advice.

B. Making a request.

C. Offering help.

5. Why does the girl feel excited?

A. She has won the first place.

B. She has got new running shoes.

C. She has been chosen for the race.

第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)

听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白你将听两遍。

听第6段材料,回答第6至7题。

6. How old is the man’s little brother?

A. 8.

B. 10.

C. 12.

7. Where does the conversation take place?

A. In a Cafe.

B. In a shop.

C. At a gym.

听第7段材料,回答第8至9题。

8. What is the possible relationship between the speakers?

A. Coach and player.

B. Director and secretary.

C. Headmaster and student.

9. How is the man feeling?

A. Annoyed.

B. Awkward.

C. Regretful.

听第8段材料,回答第10至12题。

10. Who are probably the listeners?

A. Old customers.

B. Old colleagues.

C. Old classmates.

11. When will the listeners have a chance to enjoy some music?

A. At 830 pm.

B. At 900 pm.

C. At 1000 am.

12. What do we know about the dinner?

A. It will be served before a slide show.

B. The dinner has been arranged in the park.

C. All the dishes are prepared by some guests.

听第9段材料,回答第13至15题。

13. What was the woman in the past?

A. A designer.

B. A nurse.

C. A painter.

14. Why did the woman leave her job?

A. Because it was less challenging.

B. Because she wanted a total change.

C. Because she was not in good health.

15. What does the woman think of her present work?

A. It gives her lots of confidence.

B. It brings in regular payments.

C. It puts less pressure on her.

第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

听下面一段独白,完成第16至20五道小题,每小题仅填写一个

..词。听独白前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段独白你将听两遍。

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

第二部分:知识运用(共两节,45分)

第一节单项填空(共15小题;每小题1分,共15分)

从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

例:It’s so nice to hear from her again. _____, we last met more than thirty years ago.

A. What’s more

B. That’s to say

C. In other words

D. Believe it or not

答案是D。

21. It was a small room, _____ it afforded a fine view of the old city.

A. so

B. for

C. or

D. but

22. We tried _____ the window, but it was still hot in the room.

A. to open

B. opening

C. open

D. opened

23. He doesn’t need to keep moving house, _____ his father did.

A. once

B. because

C. if

D. as

24. In general, most tennis _____ on hard courts or on clay.

A. plays

B. is played

C. has played

D. has been played

25. I asked for some more cake, but there was _____ left.

A. no one

B. none

C. a little

D. a few

26. The house was in such a mess—it looked as though a bomb _____ on it.

A. dropped

B. had dropped

C. would drop

D. would have dropped

27. He jumped out of bed and ran to the door to see _____ the parcel was for.

A. who

B. why

C. where

D. what

28. Look at this year’s sales figures _____ last year’s; they’re so much better.

A. against

B. from

C. with

D. between

29. We intend to go to India, even if air fares _____again between now and next summer.

A. went up

B. will go up

C. were going up

D. go up

30. With some books _____, he went into the bookstore on the way home.

A. bought

B. buying

C. to buy

D. to be bought

31. We went camping last Saturday. Unfortunately, the day, _____began brightly, ended with a violent storm.

A. when

B. where

C. which

D. that

32. Chris told Liz that he had a good job with a big salary, but he_____.

A. wasn’t

B. doesn’t

C. hadn’t

D. didn’t

33. According to the new law, people found _____ “harmful” advertisements on the streets will be punished strictly.

A. put up

B. to put up

C. putting up

D. having put up

34. If the island _____ a tourist attractio n, last week’s earthquake would have caused far more deaths.

A. remained

B. would remain

C. has remained

D. is to remain

35. —Mum, I’m tired.

—Well, if you _____ go to bed after midnight every night, what do you expect?

A. will

B. may

C. should

D. can

第二节完形填空(共20小题;每小题1.5分,共30分)

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中。

Coin confusion

Rachel looked through troubled eyes at his sister and said, “I wouldn’t have thought Eric would be a thief.” His sister Sarah replied, “Whoa, that’s a 36 accusation to make against your best friend!”

Rachel remembered two days ago when he had brought out his coin collection for Eric to 37 . At the end of that day, Rachel’s mother had asked him to do her a favor, so he had asked his friend, “Is it okay if I leave you for a few minutes?” Eric had said, “Go ahead. I’ll clean up here,” 38 at the piles of coins on the floor.

When Rachel had returned, it never occurred to him to 39 his coins until two days later that he realized some quarters were 40 .

Sarah said, “Why don’t you just ask him?”

“Ask him what? Hey, Best Friend, did you 41 my coin collection?” Rachel thought for a moment, 42 if that would be a good idea. The theft of his collection left him with a feeling of 43 . “How could I have misjudged my friend’s 44 ?”

The next day Rachel went over to Eric’s house. Eric was acting funny—sort of nervous, like he couldn’t be 45 . In fact, Rachel thought Eric acted like someone with a secret. Anger blossomed (产生)as Rachel watched Eric pretend to be kind, 46 Eric had obviously stolen from him. Rachel finally could not stand it anymore and stood up. Suddenly, Eric 47 , “I can’t stand it anymore!” Rachel was astonished at hearing his own 48 burst forth from his friend! Only, instead of sounding 49 , Eric sounded excited. He pulled something from underneath the chair.

“Go on—open it! I was going to wait until your birthday, but I can’t wait!” Slowly, Rachel lifted the top of the 50 . Laid out in front of him were all of the quarters from his coin collection. Each quarter was in its own 51 in a new collection case. Each quarter shone like it was new.

Rachel felt 52 rush over his neck and ears. He 53 said, “Thank you—this means…a great d eal to me.” He was grateful that Eric had cut him 54 before he said something he would 55 . Eric was exactly the type of person he wanted as a friend!

36. A. repeated B. false C. baseless D. serious

37. A. clean B. store C. choose D. see

38. A. working B. gesturing C. playing D. glaring

39. A. seek B. select C. check D. collect

40. A. destroyed B. messed C. missing D. decreasing

41. A. replace B. steal C. pick D. remove

42. A. deciding B. knowing C. asking D. minding

43. A. stupidity B. abandon C. failure D. betrayal

44. A. decision B. character C. appearance D. method

45. A. still B. confident C. generous D. silent

46. A. when B. so C. after D. if

47. A. expressed B. condemned C. yelled D. argued

48. A. purpose B. choices C. desire D. thoughts

49. A. shocked B. curious C. guilty D. cruel

50. A. jar B. box C. can D. bag

51. A. spot B. form C. condition D. style

52. A. air B. heat C. wind D. sweat

53. A. absently B. unwillingly C. weakly D. fearfully

54. A. off B. down C. in D. up

55. A. suspect B. explode C. tolerate D. regret

第三部分:阅读理解(共两节,40分)

第一节(共15小题;每小题2分,共30分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。

A

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

A. demand enough training

B. refuse to work with the equipment

C. ignore the instructions on the machine

D. ask for necessary protective tools

57. Which is an example of a precaution?

A. Choosing new materials.

B. Using iron ladders.

C. Reporting all injuries.

D. Wearing safety glasses.

58. What is most stressed in the Federal Child Labour Standards for Teenagers?

A. Safety measures.

B. Working hours.

C. Responsibilities.

D. Equipments.

B

The son of a piano producer, Elwyn Brooks White was born in Mount Vernon in a wealthy family. And he was raised with the mix of sophistication(富有经验)and common sense that would mark his writing.

After graduation, White spent a year as a newspaper reporter in New York City, then decided to drive across the country with a friend. The trip gave White a lifetime of anecdotes. “When they ran out of money,” White’s friend, James Thurber, noted, “they played for their supper and their gasoline on an interesting musical instrument that White had made out of some pieces of wire and an old shoe.”

When White returned to New York City in the mid-1920s, he spent a few years bouncing between advertising jobs and unemployment before trying his hand again at writing. Not very seriously, he sent some essays to a new magazine called The New Yorker. Since its founding in 1925, the magazine had struggled to find its niche, and White's work helped put The New Yorker on the map. His essays were funny and sophisticated; they spoke equally to socialites(社会名流)and cab drivers, professors and repairmen. Through his essays, which he wrote for nearly 50 years, White helped give The New Yorker its voice and identity.

In 1945, already a leading literary figure, White switched to his second occupation writing children’s books. He moved from New York to a farm in Maine, where he raised chickens and geese. Seeking a way to amuse his nieces and nephews, White started to write stories for them. “Children were always after me to tell them a story and I found I couldn’t do it,” he said. “So I had to get it down on paper.”

By the time he died from Alzheimer’s disease in 1985,White’s essays had appeared in more literary collections in colleges than those of any other writer. Many said his essays matched his personality sophisticated without being simple, critical without being mean.

59. What do we learn from Paragraph 2?

A. White took the trip to realize his lifelong dream.

B. The trip had a lasting effect on White’s personality.

C. The travelling companion found White’s music talent.

D. White had many experiences to talk about after the trip.

60. The underlined part “its niche” means something that_____.

A. suits its sponsors’ tastes

B. protects its social identity

C. helps to build its own style

D. voices its authors’ concern

61. What do we know about White’s works?

A. They originally came from the stories told by his nieces.

B. They were intended for people of different social status.

C. They helped The New Yorker find its position on the map.

D. They were chosen by college textbooks when they came out.

C

Does style really sell?

How can the appearance of a product be more important than what it does? The battle between form and function rose again when James Dyson, British inventor of the Dyson vacuum(真空)cleaner that has sold in millions around the world, resigned as chairman of London’s Design Museum. It is widely believed that Mr. Dyson felt that the museum put too much stress on style and fashion at the expense of serious industrial design.

Mr. Dyson accused the museum of not keeping true to itself. He may be right, but these days, museums everywhere can no longer afford to be unique centers of scholarship and learning. Among competition for sponsorship, they must use exhibitions of populist culture, nice cafés and shops or, best of all, a new building by Frank Gehry to increase visitor numbers.

On the one hand, some producers can be too old-fashioned and too concerned with the importance of product engineering and the functionality of their goods. On the other hand there are those who believe that how a product looks is more important. Design is indeed a broad term, involving both function and form. Typically, in any given product area, it changes from the former to the latter. Clothing is a good example. But surely you would have to be a very shallow person to think something’s appearance was more important than what it did.

Today nearly all goods at any given price-point do much the same job. So almost the only way producers can differentiate their products from those of their competitors is to create some sort of emotional connection with the consumer, which could be through the visual appeal of the product or its packaging; or the imagery(意象)created by advertising.

And what of the Dyson vacuum cleaners? Mr. Dyson may believe that people buy these machines because of the graphs showing their superior suction, but most vacuum cleaners do a good job; the main reason people pay extra for a Dyson is because it is a vacuum cleaner with a trendy brand. With its inside

workings exposed, it is a bit like a Richard Rogers building with all its pipes shown in bright colors on the outside instead of being hidden inside. Functional it may be, but it is a bit of a trick, too.

62. Mr. Dyson left the Design Museum because he thought the museum _____.

A. didn’t increase the number of visitors

B. couldn’t provide scholarships for learners

C. wasn’t loyal to its original purpose of learning

D. hadn’t great app eal for serious industrial designs

63. Speaking of clothing, the underlined word “latter” refers to_____.

A. affording protection

B. providing warmth

C. indicating one’s identity

D. making someone beautiful

64. What is the author’s opinion in Pa ragraph 4?

A. A product with convenient packaging sells well.

B. The majority of consumers prefer to buy branded goods.

C. Most similarly priced products are of a comparable standard.

D. Emotion contributes much to the development of advertising industry.

65. The author believes that people buy the Dyson vacuum cleaner because_____.

A. it has very good suction

B. it has a fashionable range

C. it sells well around the world

D. it is invented by James Dyson

66. What is the author’s attitude towards the form o f a product?

A. Optimistic.

B. Sceptical.

C. Disapproving.

D. Objective.

D

In this section, we are concerned with reconstructive memory. Suppose you are trying to remember some event. Reconstructive memory would involve(涉及)combining the pieces of information about the event you can remember with your relevant knowledge and experience to reconstruct what probably happened. The concept of reconstructive memory is related to schema theory. A schema is an organized package of information containing your knowledge about the world; it helps us to make sense of it all. Schemas are stored in long-term memory. Your schemas tell you that if you were wearing a T-shirt it was likely to be summer. Bower, Black, and Turner showed that most people share similar schemas.

Most people listed the following as the most important events associated with having a restaurant meal sitting down, looking at the menu, ordering, eating, paying the bill, and leaving the restaurant.

In the early 1930s, it was generally assumed that memory simply involves remembering the information presented to us. However, Bartlett argued that memory was often more complex than that, in that previous knowledge in the form of schemas has influence on our memory. He thought what was of key importance was to ask participants to memorize a text selected to produce conflict between its contents and their knowledge of the world. As a result, the participants would connect their own schemas to the contents. This would result in misrepresentation of the material. For example, if people read a story taken from a different culture, then this would contain words and concepts that were foreign. It would be likely that the participants’ previous knowledge would influence the way this information was remembered, making it more acceptable from the standpoint of their own cultural background.

Bartlett’s work suggested that the process of remembering things is an active reconstruction of the bits that are stored. What is involved here has been compared to using a few dinosaur bones to reconstruct what the dinosaur probably looked like. When you learn something, it is actually only elements of the experience that are stored.

So reconstructions are made by combining the real elements of a memory with your knowledge of the world. Our prejudices will influence what we think we have seen, and how we later recall the information.

67. How does the author explain the schema theory in Paragraph 1?

A. By giving common examples.

B. By comparing different events.

C. By reporting experiment results.

D. By explaining principles in daily life.

68. What is schema?

A. Relevant information showing your understanding of the world.

B. An organized package of information that makes sense to people.

C. Pieces of information about the event you can remember.

D. The most important events associated with each other.

69. Bartlett believed that ______.

A. earlier experience would affect what people recalled

B. memory was more complex than what schema theory supported

C. conflict existed in people’s knowledge of the world

D. people tended to make information acceptable

70. What is the passage mainly about?

A. What helps regain memory.

B. How memory is reconstructed.

C. What the real elements of memory are.

D. How schema theory influences memory.

第二节(共5小题;每小题2分,共10分)

根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Nature’s cheats

Mary is digging in the ground for a potato, when along comes John. Seeing that there is no one in sight, John starts to scream. John’s angry mother rushes over and drives Mary away. Once his mum has gone, John helps himself to Mary’s potato.

We’ve all experienced similar annoying tricks when we were young—the brother who stole your ball and then got you into trouble by telling your parents you had hit him. But Mary and John are not humans. They’re African baboons(狒狒). 71

John’s scream and his mother’s attack on Mary could have been a matter of chance, but John was later seen playing the same tricks on others. 72

Studying behavior like this is complicated, but scientists discovered apes(猿)clearly showed that they intended to cheat and knew when they themselves had been cheated. 73 An ape was annoying him, so he tricked her into going away by pretending he had seen something interesting. When she found nothing, she “walked back, hit me over the head wit h her hand and ignored me for the rest of the day.”

Another way to decide whether an animal’s behavior is deliberate is to look for actions that are not normal for that animal. A zoo worker describes how an ape dealt with an enemy. “He slowly stole up behind the other ape, walking on tiptoe. When he got close to his enemy, he pushed him violently in the back, then ran indoors.” Wild apes do not normally walk on tiptoe. 74 But looking at the many cases of deliberate trickery in apes, it is impossible to explain them all as simple copying.

It seems that trickery does play an important part in ape societies. 75 Studying the intelligence of our closest relative could be the way to understand the development of human intelligence.

A. In most cases the animal probably doesn’t know it is cheating.

B. An amusing example of this comes from a psychologist working in Tanzania.

C. And playing tricks is as much a part of monkey behavior as it is of human behavior.

D. So the psychologists asked his colleagues if they had noticed this kind of trickery.

E. The ability of animals to cheat may be a better measure of their intelligence than their use of tools.

F. This use of a third individual to achieve a goal is only one of the many tricks commonly used by baboons.

G. Of course it’s possible that it could have learnt from humans that such behavior wor ks, without understanding why.

第四部分:书面表达(共两节,35分)

第一节情景作文(20分)

假设你是红星中学高三(1)班的学生李华,校报英语园地正在开展征稿活动。请根据以下四幅图的先后顺序,将你们班近期美化教室的活动记述下,向校报投稿。词数不少于60。

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

第二节开放作文(15分)

请根据下面提示,写一篇短文。词数不少于50。

In your spoken English class, your teacher shows you the following picture. You are asked to describe the picture and explain how you understand it.

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

【试题答案】

第一部分:听力理解(共三节,30分)

第一节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

1. A

2. B

3. A

4. B

5. C

第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)

6. C

7. B

8. A

9. A 10. C 11. B 12. C 13. B 14. C 15. A

第三节(共5小题;每小题1.5分,共7.5分)

每小题1.5分。如出现拼写错误不计分;出现大小写、单复数错误扣0.5分;如每小题超过一个词不计分。

16. Tuesday 17. March 18. 200 19. toys 20. special

第二部分:知识运用(共两节,45分)

第一节单项填空(共15小题;每小题1分,共15分)

21. D 22. B 23. D 24. B 25. B

26. B 27. A 28. A 29. D 30. C

31. C 32. D 33. C 34. A 35. A

第二节完形填空(共20小题;每小题1.5分,共30分)

36. D 37. D 38. B 39. C 40. C

41. B 42. A 43. D 44. B 45. A

46. A 47. C 48. D 49. C 50. B

51. A 52. B 53. C 54. A 55. D

第三部分:阅读理解(共两节,40分)

第一节(共15小题;每小题2分,共30分)

56. B 57. D 58. A 59. D 60. C

61. B 62. C 63. D 64. C 65. B

66. D 67. A 68. A 69. A 70. B

第二节(共5小题;每小题2分,共10分)

71. C 72. F 73. B 74. G 75. E

第四部分:书面表达(共两节,35分)

第一节情景作文(20分)

One possible version

Last month, our monitor suggested at a class meeting that we do something to decorate our classroom. Some classmates wanted to hang several pretty pictures on the wall, while others thought it would be great to put some plants in the classroom. Most of us preferred the second idea. In the following week, a variety of beautiful plants were brought to the school, which immediately created a relaxing atmosphere. Every day after class, we devoted our spare time into caring these plants, watering them regularly. With fragrant flowers around us, we felt at peace with ourselves and it surely helped us reduce some stress.

第二节开放作文(15分)

One possible version

In the picture, we can see that a group of people are trying to get to the final destination following the way directed by an arrow; while only one man is taking a short cut.

In our daily life, many people have got used to the common practices of settling problems. They just follow others, without thinking independently. They are unaware that there are better solutions, just like the majority of the people in the picture, none of whom has found the short cut. The only man, in contrast, has thought out of the box, which definitely saves him great effort and much time. So in my opinion, whatever we do, we should never stick to a fixed idea and then we can find out a most effective way.

附:听力录音材料

Text 1

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 2

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 3

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 4

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 5

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 6

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 7

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 8

【精选】北京市东城区 第一学期高三年级期末考试英语试卷(有答案)

Text 9