文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 投资学第7版Test Bank答案06

投资学第7版Test Bank答案06

Multiple Choice Questions

1. Which of the following statements regarding risk-averse investors is true?

A) They only care about the rate of return.

B) They accept investments that are fair games.

C) They only accept risky investments that offer risk premiums over the risk-free rate.

D) They are willing to accept lower returns and high risk.

E) A and B.

Answer: C Difficulty: Moderate

2. Which of the following statements is (are) true?

I)Risk-averse investors reject investments that are fair games.

II)Risk-neutral investors judge risky investments only by the expected returns.

III)Risk-averse investors judge investments only by their riskiness.

IV)Risk-loving investors will not engage in fair games.

A) I only

B) II only

C) I and II only

D) II and III only

E) II, III, and IV only

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: Risk-averse investors consider a risky investment only if the investment

offers a risk premium. Risk-neutral investors look only at expected returns when

making an investment decision.

3. In the mean-standard deviation graph an indifference curve has a ________ slope.

A) negative

B) zero

C) positive

D) northeast

E) cannot be determined

Answer: C Difficulty: Easy

Rationale: The risk-return trade-off is one in which greater risk is taken if greater returns can be expected, resulting in a positive slope.

4. In the mean-standard deviation graph, which one of the following statements is true

regarding the indifference curve of a risk-averse investor?

A) It is the locus of portfolios that have the same expected rates of return and different

standard deviations.

B) It is the locus of portfolios that have the same standard deviations and different rates

of return.

C) It is the locus of portfolios that offer the same utility according to returns and

standard deviations.

D) It connects portfolios that offer increasing utilities according to returns and standard

deviations.

E) none of the above.

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: Indifference curves plot trade-off alternatives that provide equal utility to the individual (in this case, the trade-offs are the risk-return characteristics of the

portfolios).

5. In a return-standard deviation space, which of the following statements is (are) true for

risk-averse investors? (The vertical and horizontal lines are referred to as the expected return-axis and the standard deviation-axis, respectively.)

I)An investor's own indifference curves might intersect.

II)Indifference curves have negative slopes.

III)In a set of indifference curves, the highest offers the greatest utility.

IV)Indifference curves of two investors might intersect.

A) I and II only

B) II and III only

C) I and IV only

D) III and IV only

E) none of the above

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: An investor's indifference curves are parallel, and thus cannot intersect and have positive slopes. The highest indifference curve (the one in the most northwestern position) offers the greatest utility. Indifference curves of investors with similar

risk-return trade-offs might intersect.

6. Elias is a risk-averse investor. David is a less risk-averse investor than Elias.

Therefore,

A) for the same risk, David requires a higher rate of return than Elias.

B) for the same return, Elias tolerates higher risk than David.

C) for the same risk, Elias requires a lower rate of return than David.

D) for the same return, David tolerates higher risk than Elias.

E) cannot be determined.

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: The more risk averse the investor, the less risk that is tolerated, given a rate of return.

7. When an investment advisor attempts to determine an investor's risk tolerance, which

factor would they be least likely to assess?

A) the investor's prior investing experience

B) the investor's degree of financial security

C) the investor's tendency to make risky or conservative choices

D) the level of return the investor prefers

E) the investor's feeling about loss

Answer: D Difficulty: Moderate

Use the following to answer questions 8-9:

Assume an investor with the following utility function: U = E(r) - 3/2(s2).

8. To maximize her expected utility, she would choose the asset with an expected rate of

return of _______ and a standard deviation of ________, respectively.

A) 12%; 20%

B) 10%; 15%

C) 10%; 10%

D) 8%; 10%

E) none of the above

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: U = 0.10 - 3/2(0.10)2 = 8.5%; highest utility of choices.

9. To maximize her expected utility, which one of the following investment alternatives

would she choose?

A) A portfolio that pays 10 percent with a 60 percent probability or 5 percent with 40

percent probability.

B) A portfolio that pays 10 percent with 40 percent probability or 5 percent with a 60

percent probability.

C) A portfolio that pays 12 percent with 60 percent probability or 5 percent with 40

percent probability.

D) A portfolio that pays 12 percent with 40 percent probability or 5 percent with 60

percent probability.

E) none of the above.

Answer: C Difficulty: Difficult

Rationale: U(c) = 9.02%; highest utility of possibilities.

10. A portfolio has an expected rate of return of 0.15 and a standard deviation of 0.15. The

risk-free rate is 6 percent. An investor has the following utility function: U = E(r) - (A/2)s2. Which value of A makes this investor indifferent between the risky portfolio and the risk-free asset?

A) 5

B) 6

C) 7

D) 8

E) none of the above

Answer: D Difficulty: Difficult

Rationale: 0.06 = 0.15 - A/2(0.15)2; 0.06 - 0.15 = -A/2(0.0225); -0.09 = -0.01125A; A = 8; U = 0.15 - 8/2(0.15)2 = 6%; U(R f) = 6%.

11. According to the mean-variance criterion, which one of the following investments

dominates all others?

A) E(r) = 0.15; Variance = 0.20

B) E(r) = 0.10; Variance = 0.20

C) E(r) = 0.10; Variance = 0.25

D) E(r) = 0.15; Variance = 0.25

E) none of these dominates the other alternatives.

Answer: A Difficulty: Difficult

Rationale: A gives the highest return with the least risk; return per unit of risk is .75, which dominates the reward-risk ratio for the other choices.

12. Consider a risky portfolio, A, with an expected rate of return of 0.15 and a standard

deviation of 0.15, that lies on a given indifference curve. Which one of the following portfolios might lie on the same indifference curve?

A) E(r) = 0.15; Standard deviation = 0.20

B) E(r) = 0.15; Standard deviation = 0.10

C) E(r) = 0.10; Standard deviation = 0.10

D) E(r) = 0.20; Standard deviation = 0.15

E) E(r) = 0.10; Standard deviation = 0.20

Answer: C Difficulty: Difficult

Rationale: Portfolio A has a reward to risk ratio of 1.0; portfolio C is the only choice with the same risk-return tradeoff.

Use the following to answer questions 13-15:

投资学第7版Test Bank答案06

13. Based on the utility function above, which investment would you select?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) cannot tell from the information given

Answer: C Difficulty: Difficult

Rationale: U(c) = 0.21 - 4/2(0.16)2 = 15.88 (highest utility of choices).

14. Which investment would you select if you were risk neutral?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) cannot tell from the information given

Answer: D Difficulty: Difficult

Rationale: If you are risk neutral, your only concern is with return, not risk.

15. The variable (A) in the utility function represents the:

A) investor's return requirement.

B) investor's aversion to risk.

C) certainty-equivalent rate of the portfolio.

D) minimum required utility of the portfolio.

E) none of the above.

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: A is an arbitrary scale factor used to measure investor risk tolerance. The higher the value of A, the more risk averse the investor.

16. The exact indifference curves of different investors

A) cannot be known with perfect certainty.

B) can be calculated precisely with the use of advanced calculus.

C) although not known with perfect certainty, do allow the advisor to create more

suitable portfolios for the client.

D) A and C.

E) none of the above.

Answer: D Difficulty: Easy

Rationale: Indifference curves cannot be calculated precisely, but the theory does allow for the creation of more suitable portfolios for investors of differing levels of risk

tolerance.

17. The riskiness of individual assets

A) should be considered for the asset in isolation.

B) should be considered in the context of the effect on overall portfolio volatility.

C) combined with the riskiness of other individual assets (in the proportions these

assets constitute of the entire portfolio) should be the relevant risk measure.

D) B and C.

E) none of the above.

Answer: D Difficulty: Easy

Rationale: The relevant risk is portfolio risk; thus, the riskiness of an individual security should be considered in the context of the portfolio as a whole.

18. A fair game

A) will not be undertaken by a risk-averse investor.

B) is a risky investment with a zero risk premium.

C) is a riskless investment.

D) Both A and B are true.

E) Both A and C are true.

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: A fair game is a risky investment with a payoff exactly equal to its expected value. Since it offers no risk premium, it will not be acceptable to a risk-averse investor.

19. The presence of risk means that

A) investors will lose money.

B) more than one outcome is possible.

C) the standard deviation of the payoff is larger than its expected value.

D) final wealth will be greater than initial wealth.

E) terminal wealth will be less than initial wealth.

Answer: B Difficulty: Easy

Rationale: The presence of risk means that more than one outcome is possible.

20. The utility score an investor assigns to a particular portfolio, other things equal,

A) will decrease as the rate of return increases.

B) will decrease as the standard deviation increases.

C) will decrease as the variance increases.

D) will increase as the variance increases.

E) will increase as the rate of return increases.

Answer: E Difficulty: Easy

Rationale: Utility is enhanced by higher expected returns and diminished by higher risk.

21. The certainty equivalent rate of a portfolio is

A) the rate that a risk-free investment would need to offer with certainty to be

considered equally attractive as the risky portfolio.

B) the rate that the investor must earn for certain to give up the use of his money.

C) the minimum rate guaranteed by institutions such as banks.

D) the rate that equates “A” in the utility fun ction with the average risk aversion

coefficient for all risk-averse investors.

E) represented by the scaling factor “-.005” in the utility function.

Answer: A Difficulty: Moderate

22. According to the mean-variance criterion, which of the statements below is correct?

投资学第7版Test Bank答案06

A) Investment B dominates Investment A.

B) Investment B dominates Investment C.

C) Investment D dominates all of the other investments.

D) Investment D dominates only Investment B.

E) Investment C dominates investment A.

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: This question tests the student's understanding of how to apply the

mean-variance criterion.

23. Steve is more risk-averse than Edie. On a graph that shows Steve and Edie's

indifference curves, which of the following is true? Assume that the graph shows

expected return on the vertical axis and standard deviation on the horizontal axis.

I)Steve and Edie's indifference curves might intersect.

II)Steve's indifference curves will have flatter slopes than Edie's.

III)Steve's indifference curves will have steeper slopes than Edie's.

IV)Steve and Edie's indifference curves will not intersect.

V)Steve's indifference curves will be downward sloping and Edie's will be upward sloping.

A) I and V

B) I and III

C) III and IV

D) I and II

E) II and IV

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: This question tests whether the student understands the graphical properties of indifference curves and how they relate to the degree of risk tolerance.

24. The Capital Allocation Line can be described as the

A) investment opportunity set formed with a risky asset and a risk-free asset.

B) investment opportunity set formed with two risky assets.

C) line on which lie all portfolios that offer the same utility to a particular investor.

D) line on which lie all portfolios with the same expected rate of return and different

standard deviations.

E) none of the above.

Answer: A Difficulty: Moderate

Rationale: The CAL has an intercept equal to the risk-free rate. It is a straight line

through the point representing the risk-free asset and the risky portfolio, in

expected-return/standard deviation space.

25. Which of the following statements regarding the Capital Allocation Line (CAL) is

false?

A) The CAL shows risk-return combinations.

B) The slope of the CAL equals the increase in the expected return of a risky portfolio

per unit of additional standard deviation.

C) The slope of the CAL is also called the reward-to-variability ratio.

D) The CAL is also called the efficient frontier of risky assets in the absence of a

risk-free asset.

E) Both A and D are true.

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: The CAL consists of combinations of a risky asset and a risk-free asset

whose slope is the reward-to-variability ratio; thus, all statements except d are true.

26. Given the capital allocation line, an investor's optimal portfolio is the portfolio that

A) maximizes her expected profit.

B) maximizes her risk.

C) minimizes both her risk and return.

D) maximizes her expected utility.

E) none of the above.

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: By maximizing expected utility, the investor is obtaining the best risk-return relationships possible and acceptable for her.

27. An investor invests 30 percent of his wealth in a risky asset with an expected rate of

return of 0.15 and a variance of 0.04 and 70 percent in a T-bill that pays 6 percent. His portfolio's expected return and standard deviation are __________ and __________,

respectively.

A) 0.114; 0.12

B) 0.087;0.06

C) 0.295; 0.12

D) 0.087; 0.12

E) none of the above

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: E(r P) = 0.3(15%) + 0.7(6%) = 8.7%; s P = 0.3(0.04)1/2 = 6%.

Use the following to answer questions 28-31:

You invest $100 in a risky asset with an expected rate of return of 0.12 and a standard deviation of 0.15 and a T-bill with a rate of return of 0.05.

28. What percentages of your money must be invested in the risky asset and the risk-free

asset, respectively, to form a portfolio with an expected return of 0.09?

A) 85% and 15%

B) 75% and 25%

C) 67% and 33%

D) 57% and 43%

E) cannot be determined

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: 9% = w1(12%) + (1 - w1)(5%); 9% = 12%w1 + 5% - 5%w1; 4% = 7%w1; w1 =

0.57; 1 - w1 = 0.43; 0.57(12%) + 0.43(5%) = 8.99%.

29. What percentages of your money must be invested in the risk-free asset and the risky

asset, respectively, to form a portfolio with a standard deviation of 0.06?

A) 30% and 70%

B) 50% and 50%

C) 60% and 40%

D) 40% and 60%

E) cannot be determined

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: 0.06 = x(0.15); x = 40% in risky asset.

30. A portfolio that has an expected outcome of $115 is formed by

A) investing $100 in the risky asset.

B) investing $80 in the risky asset and $20 in the risk-free asset.

C) borrowing $43 at the risk-free rate and investing the total amount ($143) in the risky

asset.

D) investing $43 in the risky asset and $57 in the riskless asset.

E) Such a portfolio cannot be formed.

Answer: C Difficulty: Difficult

Rationale: For $100, (115-100)/100=15%; .15 = w1(.12) + (1 - w1)(.05); .15 = .12w1 + .05 - .05w1; 0.10 = 0.07w1; w1 = 1.43($100) = $143; (1 - w1)$100 = -$43.

31. The slope of the Capital Allocation Line formed with the risky asset and the risk-free

asset is equal to

A) 0.4667.

B) 0.8000.

C) 2.14.

D) 0.41667.

E) Cannot be determined.

Answer: A Difficulty: Moderate

Rationale: (0.12 - 0.05)/0.15 = 0.4667.

32. Consider a T-bill with a rate of return of 5 percent and the following risky securities:

Security A: E(r) = 0.15; Variance = 0.04

Security B: E(r) = 0.10; Variance = 0.0225

Security C: E(r) = 0.12; Variance = 0.01

Security D: E(r) = 0.13; Variance = 0.0625

From which set of portfolios, formed with the T-bill and any one of the 4 risky securities, would a risk-averse investor always choose his portfolio?

A) The set of portfolios formed with the T-bill and security A.

B) The set of portfolios formed with the T-bill and security B.

C) The set of portfolios formed with the T-bill and security C.

D) The set of portfolios formed with the T-bill and security D.

E) Cannot be determined.

Answer: C Difficulty: Difficult

Rationale: Security C has the highest reward-to-volatility ratio.

Use the following to answer questions 33-36:

You are considering investing $1,000 in a T-bill that pays 0.05 and a risky portfolio, P, constructed with 2 risky securities, X and Y. The weights of X and Y in P are 0.60 and 0.40, respectively. X has an expected rate of return of 0.14 and variance of 0.01, and Y has an expected rate of return of 0.10 and a variance of 0.0081.

33. If you want to form a portfolio with an expected rate of return of 0.11, what percentages

of your money must you invest in the T-bill and P, respectively?

A) 0.25; 0.75

B) 0.19; 0.81

C) 0.65; 0.35

D) 0.50; 0.50

E) cannot be determined

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: E(r p) = 0.6(14%) + 0.4(10%) = 12.4%; 11% = 5x + 12.4(1 - x); x = 0.189

(T-bills) (1-x) =0.811 (risky asset).

34. If you want to form a portfolio with an expected rate of return of 0.10, what percentages

of your money must you invest in the T-bill, X, and Y, respectively if you keep X and Y in the same proportions to each other as in portfolio P?

A) 0.25; 0.45; 0.30

B) 0.19; 0.49; 0.32

C) 0.32; 0.41; 0.27

D) 0.50; 0.30; 0.20

E) cannot be determined

Answer: C Difficulty: Difficult

Rationale: E(r p) = .100.10 = 5w + 12.4(1 - w); x = 0.32 (weight of T-bills); As

composition of X and Y are .6 and .4 of P, respectively, then for 0.68 weight in P, the respective weights must be 0.41 and 0.27; .6(.68) = 41%; .4(.68) = 27%

35. What would be the dollar values of your positions in X and Y, respectively, if you

decide to hold 40% percent of your money in the risky portfolio and 60% in T-bills?

A) $240; $360

B) $360; $240

C) $100; $240

D) $240; $160

E) Cannot be determined

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: $400(0.6) = $240 in X; $400(0.4) = $160 in Y.

36. What would be the dollar value of your positions in X, Y, and the T-bills, respectively,

if you decide to hold a portfolio that has an expected outcome of $1,200?

A) Cannot be determined

B) $54; $568; $378

C) $568; $54; $378

D) $378; $54; $568

E) $108; $514; $378

Answer: B Difficulty: Difficult

Rationale: ($1,200 - $1,000)/$1,000 = 12%; (0.6)14% + (0.4)10% = 12.4%; 12% = w5% + 12.4%(1 - w);w=.054; 1-w=.946; w = 0.054($1,000) = $54 (T-bills); 1 - w = 1 -

0.054 = 0.946($1,000) = $946; $946 x 0.6 = $568 in X; $946 x 0.4 = $378 in Y.

37. A reward-to-volatility ratio is useful in:

A) measuring the standard deviation of returns.

B) understanding how returns increase relative to risk increases.

C) analyzing returns on variable rate bonds.

D) assessing the effects of inflation.

E) none of the above.

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: B is the only choice relevant to the reward-to-volatility ratio (risk and return).

38. The change from a straight to a kinked capital allocation line is a result of:

A) reward-to-volatility ratio increasing.

B) borrowing rate exceeding lending rate.

C) an investor's risk tolerance decreasing.

D) increase in the portfolio proportion of the risk-free asset.

E) none of the above.

Answer: B Difficulty: Difficult

Rationale: The linear capital allocation line assumes that the investor may borrow and lend at the same rate (the risk-free rate), which obviously is not true. Relaxing this assumption and incorporating the higher borrowing rates into the model results in the kinked capital allocation line.

39. The first major step in asset allocation is:

A) assessing risk tolerance.

B) analyzing financial statements.

C) estimating security betas.

D) identifying market anomalies.

E) none of the above.

Answer: A Difficulty: Moderate

Rationale: A should be the first consideration in asset allocation. B, C, and D refer to security selection.

40. Based on their relative degrees of risk tolerance

A) investors will hold varying amounts of the risky asset in their portfolios.

B) all investors will have the same portfolio asset allocations.

C) investors will hold varying amounts of the risk-free asset in their portfolios.

D) A and C.

E) none of the above.

Answer: D Difficulty: Easy

Rationale: By determining levels of risk tolerance, investors can select the optimum portfolio for their own needs; these asset allocations will vary between amounts of risk-free and risky assets based on risk tolerance.

41. Asset allocation

A) may involve the decision as to the allocation between a risk-free asset and a risky

asset.

B) may involve the decision as to the allocation among different risky assets.

C) may involve considerable security analysis.

D) A and B.

E) A and C.

Answer: D Difficulty: Easy

Rationale: A and B are possible steps in asset allocation. C is related to security

selection.

42. In the mean-standard deviation graph, the line that connects the risk-free rate and the

optimal risky portfolio, P, is called ______________.

A) the Security Market Line

B) the Capital Allocation Line

C) the Indifference Curve

D) the investor's utility line

E) none of the above

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: The Capital Allocation Line (CAL) illustrates the possible combinations of a risk-free asset and a risky asset available to the investor.

43. Treasury bills are commonly viewed as risk-free assets because

A) their short-term nature makes their values insensitive to interest rate fluctuations.

B) the inflation uncertainty over their time to maturity is negligible.

C) their term to maturity is identical to most investors' desired holding periods.

D) Both A and B are true.

E) Both B and C are true.

Answer: D Difficulty: Easy

Rationale: Treasury bills do not exactly match most investor's desired holding periods, but because they mature in only a few weeks or months they are relatively free of

interest rate sensitivity and inflation uncertainty.

Use the following to answer questions 44-47:

Your client, Bo Regard, holds a complete portfolio that consists of a portfolio of risky assets (P) and T-Bills. The information below refers to these assets.

投资学第7版Test Bank答案06

44. What is the expected return on Bo's complete portfolio?

A) 10.32%

B) 5.28%

C) 9.62%

D) 8.44%

E) 7.58%

Answer: A Difficulty: Easy

Rationale: E(r C) = .8*12.00% + .2*3.6% = 10.32%

45. What is the standard deviation of Bo's complete portfolio?

A) 7.20%

B) 5.40%

C) 6.92%

D) 4.98%

E) 5.76%

Answer: E Difficulty: Easy

Rationale: Std. Dev. of C = .8*7.20% = 5.76%

46. What is the equation of Bo's Capital Allocation Line?

A) E(r C) = 7.2 + 3.6 * Standard Deviation of C

B) E(r C) = 3.6 + 1.167 * Standard Deviation of C

C) E(r C) = 3.6 + 12.0 * Standard Deviation of C

D) E(r C) = 0.2 + 1.167 * Standard Deviation of C

E) E(r C) = 3.6 + 0.857 * Standard Deviation of C

Answer: B Difficulty: Moderate

Rationale: The intercept is the risk-free rate (3.60%) and the slope is

(12.00%-3.60%)/7.20% = 1.167.

47. What are the proportions of Stocks A, B, and C, respectively in Bo's complete portfolio?

A) 40%, 25%, 35%

B) 8%, 5%, 7%

C) 32%, 20%, 28%

D) 16%, 10%, 14%

E) 20%, 12.5%, 17.5%

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: Proportion in A = .8 * 40% = 32%; proportion in B = .8 * 25% = 20%;

proportion in C = .8 * 35% = 28%.

48. To build an indifference curve we can first find the utility of a portfolio with 100% in

the risk-free asset, then

A) find the utility of a portfolio with 0% in the risk-free asset.

B) change the expected return of the portfolio and equate the utility to the standard

deviation.

C) find another utility level with 0% risk.

D) change the standard deviation of the portfolio and find the expected return the

investor would require to maintain the same utility level.

E) change the risk-free rate and find the utility level that results in the same standard

deviation.

Answer: D Difficulty: Difficult

Rationale: This references the procedure described on page 207-208 of the text. The authors describe how to trace out indifference curves using a spreadsheet.

49. The Capital Market Line

I)is a special case of the Capital Allocation Line.

II)represents the opportunity set of a passive investment strategy.

III)has the one-month T-Bill rate as its intercept.

IV)uses a broad index of common stocks as its risky portfolio.

A) I, III, and IV

B) II, III, and IV

C) III and IV

D) I, II, and III

E) I, II, III, and IV

Answer: E Difficulty: Moderate

Rationale: 'The Capital Market Line is the Capital Allocation Line based on the

one-month T-Bill rate and a broad index of common stocks. It applies to an investor pursuing a passive management strategy.

50. An investor invests 40 percent of his wealth in a risky asset with an expected rate of

return of 0.18 and a variance of 0.10 and 60 percent in a T-bill that pays 4 percent. His portfolio's expected return and standard deviation are __________ and __________,

respectively.

A) 0.114; 0.112

B) 0.087; 0.063

C) 0.096; 0.126

D) 0.087; 0.144

E) none of the above

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: E(r P) = 0.4(18%) + 0.6(4%) = 9.6%; s P = 0.4(0.10)1/2 = 12.6%.

51. An investor invests 70 percent of his wealth in a risky asset with an expected rate of

return of 0.11 and a variance of 0.12 and 30 percent in a T-bill that pays 3 percent. His portfolio's expected return and standard deviation are __________ and __________,

respectively.

A) 0.086; 0.242

B) 0.087; 0.267

C) 0.295; 0.123

D) 0.087; 0.182

E) none of the above

Answer: A Difficulty: Moderate

Rationale: E(r P) = 0.7(11%) + 0.3(3%) = 8.6%; s P = 0.7(0.12)1/2 = 24.2%.

Use the following to answer questions 52-54:

You invest $100 in a risky asset with an expected rate of return of 0.11 and a standard deviation of 0.20 and a T-bill with a rate of return of 0.03.

52. What percentages of your money must be invested in the risky asset and the risk-free

asset, respectively, to form a portfolio with an expected return of 0.08?

A) 85% and 15%

B) 75% and 25%

C) 62.5% and 37.5%

D) 57% and 43%

E) cannot be determined

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: 8% = w1(11%) + (1 - w1)(3%); 8% = 11%w1 + 3% - 3%w1; 5% = 8%w1; w1 =

0.625; 1 - w1 = 0.375; 0.625(11%) + 0.375(3%) = 8.0%.

53. What percentages of your money must be invested in the risk-free asset and the risky

asset, respectively, to form a portfolio with a standard deviation of 0.08?

A) 30% and 70%

B) 50% and 50%

C) 60% and 40%

D) 40% and 60%

E) Cannot be determined.

Answer: C Difficulty: Moderate

Rationale: 0.08 = x(0.20); x = 40% in risky asset.

54. The slope of the Capital Allocation Line formed with the risky asset and the risk-free

asset is equal to

A) 0.47

B) 0.80

C) 2.14

D) 0.40

E) Cannot be determined.

Answer: D Difficulty: Moderate

Rationale: (0.11 - 0.03)/0.20 = 0.40.

Use the following to answer questions 55-57:

You invest $1000 in a risky asset with an expected rate of return of 0.17 and a standard deviation of 0.40 and a T-bill with a rate of return of 0.04.

55. What percentages of your money must be invested in the risky asset and the risk-free

asset, respectively, to form a portfolio with an expected return of 0.11?

A) 53.8% and 46.2%

B) 75% and 25%

C) 62.5% and 37.5%

D) 46.1% and 53.8%

E) Cannot be determined.

Answer: A Difficulty: Moderate

Rationale: 11% = w1(17%) + (1 - w1)(4%); 11% = 17%w1 + 4% - 4%w1; 7% = 13%w1;

w1 = 0.538; 1 - w1 = 0.461; 0.538(17%) + 0.462(4%) = 11.0%.