文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 最新小学五年级上册英语阅读理解练习题及答案解析

最新小学五年级上册英语阅读理解练习题及答案解析

最新小学五年级上册英语阅读理解练习题及答案解析

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正确还是错误。

A dog has large piece of meat in his mouth. When he is walking on a small bridge, he looks down and sees himself in the water. He thinks it is another dog. That dog has also a large piece of meat in his mouth. He says to himself, I want to get his meat. Then I can have two pieces of meat. He opens his mouth to bark the dog in the water, and his meat falls into water.

(1)The dog has a small piece of meat.

(2)He wants to get two pieces of meat.

(3)He finds another dog in the water.

(4)The dog is standing on the grass.

(5)He has no meat at last.

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)0

(5)1

【解析】【分析】短文大意:一只狗嘴里叼着一大块肉。当它正走在一个小桥上的时候它看见水中的他自己。它认为这是另一只狗。那只狗的嘴里也有一大块肉。它对自己说:“我想得到他的肉,那么我就有两块肉了。”他张开嘴向河里的狗吠叫,然后他的肉掉进了水里。

(1)这只狗有一小块肉,错误。

(2)他想得到两块肉,正确。

(3)他发现水里有另一只狗,错误。

(4)这只狗站在草地上,错误。

(5)他最后一块肉都没有,正确。

【点评】本题考查的是学生综合运用英语的能力,要多读多练。需要学生有一定的语言积累。

2.阅读理解阅读下面的短文,判断对错。用“正确”或“错误”表示

(B)

Mr. Jones was angry with his wife, and his wife was angry with him, too. For three days they did not speak to each other. One evening Mr. Jones was very tired, so he went to bed very early. Of course he did not say anything to Mrs. Jones. When Mrs. Jones went to bed, she found a piece of paper on the small table near the bed. On it were th e words,” Wake me up at 7o'clock." When Mr. Jones woke up the next morning, it was nearly 8 o'clock. On the small table near his bed he saw another piece of paper. He took it and read three words:“Wake up. It's 7o'clock."

(1)Mr. and Mrs. Jones were angry with each other.

(2)They talked a lot to each other.

(3)Before Mr. Jones went to bed, he told his wife to wake him up at 7 the next morning.

(4)Mrs. Jones wrote "Wake up. It's 7o'clock." on a piece of paper.

(5)Mr. Jones didn't wake up at 7 the next morning.

【答案】(1)1

(2)0

(3)0

(4)1

(5)1

【解析】【分析】(1)根据Mr. Jones was angry with his wife, and his wife was angry with him, too. 知,他们都在生对方的气。故答案为正确。

(2)根据For three days they did not speak to each other.知,他们三天没有和对方说话了,而不是说了很多话。故答案为错误。

(3)根据On it were the words,” Wake me up at 7o'clock."知,琼斯先生写在了纸上,而不是当面告诉了琼斯太太。故答案为错误。

(4)根据He took it and read three words: “Wake up. It's 7o'clock."知,琼斯太太在纸上写了"Wake up. It's 7o'clock." ,故答案为正确。

(5)根据When Mr. Jones woke up the next morning, it was nearly 8 o'clock.知,琼斯先生没有七点起床。故答案为正确。

【点评】考查阅读及信息提取能力。

3.阅读理解阅读短文,选择最佳答案。

Toby is an eleven-year-old boy. He likes playing computer games. He doesn't like to do his homework. He goes to bed very late every evening. He can't get up early in the morning. He

doesn't brush his teeth or wash his face. He doesn't have breakfast, either.

On the way to school, he is always in a hurry. He rides his bicycle quickly. He doesn't look at the traffic light. The policeman says, "Look out, boy. It's dangerous." Sometimes he's late for school. He is always asleep when he has a lesson. He doesn't listen to the teacher carefully. His voice isn't loud when he reads the book. He always makes a lot of mistakes in his exercise book. His teacher, Miss Wang is very angry with him.

(1)Toby can't get up early because he ________.

A. goes to bed early

B. does his homework late

C. goes to bed late

(2)Toby goes to school ________.

A. on foot

B. by bike

C. by car

(3)Toby ________ early every day.

A. goes to school

B. gets up

C. doesn't go to bed

(4)Toby is ________ when he crosses the road.

A. careful

B. quietly

C. in a hurry

(5)"Look out." means ________.

A. Look at the policeman.

B. Be careful.

C. Be brave.

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

(4)C

(5)B

【解析】【分析】这是一篇介绍Toby的短文。

(1)根据短文叙述:He goes to bed very late every evening. He can't get up early in the morning(每天晚上他睡觉很晚。他在早上起不早。)可知是睡觉晚。C选项正确。故答案为:C.

(2)根据短文叙述He rides his bicycle quickly.(他骑自行车飞快。)可知是骑自行车。B选项是骑自行车。故答案为:B.

(3)根据短文叙述He goes to bed very late every evening. (每天晚上他睡觉很晚。)可知是睡觉晚。C选项正确。故答案为:C.

(4)根据短文叙述On the way to school, he is always in a hurry. He rides his bicycle quickly. He doesn't look at the traffic light.(在他上学的路上,他经常匆匆忙忙。他骑自行车骑得飞快。他不看交通信号灯。)可知是匆匆忙忙。C选项正确。故答案为:C.

(5)根据后面句子“那太危险。”可知look out意思是:小心,B选项正确。故答案为:B.【点评】这是考查阅读理解的题目。要掌握短文内容,然后根据短文叙述来选择答案。

4.阅读理解阅读并选择正确答案。

Sea horses are small. They don't have legs or arms. They can't run. They don't live on the land, but live in the sea. Their heads look like the heads of horses. So people call them “sea horses”. The sea horses are small fish. They like to live in the warm water. Father sea horses carry the eggs to keep them safe (确保……安全) in their pouches (育儿袋) until they hatch (孵出,出壳).

(1)The sea horses are a kind of ___________.

A. horse

B. fish

C. plant

(2)The sea horse likes to live ___________.

A. on the land

B. in the cold water

C. in the warm water

(3)The sea horse's head looks like the ___________.

A. cat's

B. horse's

C. fish's

(4)A sea horse ___________.

A. has legs

B. has arms

C. can't run

(5)___________ carry the eggs.

A. Father sea horses

B. Mother sea horses

C. No sea horses.

【答案】(1)B

(2)C

(3)B

(4)C

(5)A

【解析】【分析】文章大意:本文主要详细介绍了一种动物,海马。

(1)根据The sea horses are small fish.知海马是小鱼,故答案为B.

(2)根据They like to live in the warm water.知海马喜欢生活在温暖的水里,故答案为C。(3)根据Their heads look like the heads of horses.知海马的头看起来像马的头,故答案为B。

(4)根据 They can't run. 知海马不能跑,故答案为C。

(5)根据 Father sea horses carry the eggs知海马爸爸搬运蛋,故答案为A。

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题在原文寻找问题所在的句子,选出答案。

5.阅读理解判断下列句子是否与短文相符。

Hi, I'm Tom. I'm a student. I'm eleven. My birthday is on 12th July. I go to school by bike. My father is a fireman. He uses water to put out fires. He's brave. He goes to work by bus. My mother is a doctor. She works in a hospital. She helps people. She goes to work by car. I like helping people, too. I want to be a doctor in the future. But my brother wants to fly a plane. He wants to be a pilot in the future.

(1)Tom is eleven. His birthday is on 12th June.

(2)Tom's father is a doctor. He helps people.

(3)Tom's mother is a doctor. She goes to work by car.

(4)Tom's brother wants to fly a plane. He wants to be a pilot.

【答案】(1)0

(2)0

(3)1

(4)1

【解析】【分析】短文描述了作者汤姆是一个十一岁学生,生日是在7月12日,他骑自行

车上学,父亲是一名消防员,他坐公共汽车去上班,妈妈是医生,在医院工作,开车去上班,作者也喜欢帮助别人,将来想成为一名医生,作者的哥哥想将来想当一名飞行员。(1)根据所给的短文,I'm Tom. I'm a student. I'm eleven. My birthday is on 12th July.我叫汤姆。我是一个学生。我十一岁了。我的生日是7月12日。可知汤姆11岁生日在7月12日,故答案为错误。

(2)根据所给的短文,My father is a fireman. 我父亲是一名消防员。可知汤姆的父亲是一名消防员,故答案为错误。

(3)根据所给的短文,My mother is a doctor. She works in a hospital. She helps people. She goes to work by car.我妈妈是医生。她在医院工作。她帮助别人。她开车去上班。可知汤姆的妈妈是一名医生,她乘小汽车去工作,故答案为正确。

(4)根据所给的短文,But my brother wants to fly a plane. He wants to be a pilot in the future.但是我哥哥想驾驶飞机。他将来想当一名飞行员。可知汤姆的哥哥想乘飞机想当飞行员,故答案为正确。

【点评】理清了线索,理解文章就不是问题,看题时注意确定关键词,然后在文章中定位,找到与选项的一致的内容,就可以轻松的判断句子是否正确。

6.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。

Little Red Riding Hood lives near a forest (森林). She often goes to visit her grandma. She usually brings her some food. One day, when she is on her way to her grandma's home, a wolf sees her. The wolf stops her and asks, “Where are you going?” “My grandma's home.” answers Little Red Riding Hood. The wolf suggests (建议)picking some flowers for her grandma. The wolf runs to her grandma's home first. He eats the grandma. He is lying (躺)in the grandma's bed. Little Red Riding Hood comes and the wolf wants to eat her. Little Red Riding Hood cries for help.

A hunter (猎人)comes quickly. The wolf is afraid, and he runs away.

(1)Little Red Riding Hood often goes to visit her .

A. grandma

B. uncle

C. grandpa

(2)Little Red Riding Hood brings her grandma some food.

A. usually

B. never

C. sometimes

(3) is lying in the grandma's bed.

A. A girl

B. The wolf

C. A hunter

(4)The wolf wants to .

A. sleep

B. run with the grandma

C. eat Little Red Riding Hood

【答案】(1)A

(2)A

(3)B

(4)C

【解析】【分析】小红帽住在森林附近经常去看望奶奶,在路上遇上一只狼,狼问她去哪里,狼建议她摘些花给奶奶,然后狼先去把奶奶吃了,小红帽来了,狼想吃了她,小红帽喊救命,一个猎人来了,狼跑开了。

(1)根据所给的短文,Little Red Riding Hood lives near a forest (森林). She often goes to visit

her grandma.小红帽住在森林附近。她经常去看望奶奶。可知小红帽经常去看望奶奶,故答案为A.

(2)根据所给的短文,She usually brings her some food. 她通常给她带来一些食物。可知她通常给她的奶奶带来一些食物,故答案为A.

(3)根据所给的短文,He is lying in the grandma's bed. 他在躺在奶奶的床上。可知狼躺在奶奶的床上,故答案为B.

(4)根据所给的短文,Little Red Riding Hood comes and the wolf wants to eat her. 小红帽来了,狼想吃了她。可知狼想吃了小红帽,故答案为C.

【点评】阅读的关键在看懂短文,然后根据题目要求作答,经常鼓励学生背句子段落、整篇文章,都是出于要学生在上下文中理解并掌握词汇和短语,总之要求学生多掌握单词,对能够看懂短文打下基础,看懂文章后,才能选出合适选项回答问题。

7.阅读理解孩子们周六一起去拜访Miss Tam,他们正在做什么呢?根据要求做题

最新小学五年级上册英语阅读理解练习题及答案解析

(1)There are people in the picture.

A. six

B. seven

C. eight

(2)Miss Tam is orange juice.

A. drink

B. drinking

C. drinks

(3)Paul is eating a .

A. banana

B. cake

C. sandwich

(4) is making a phone call.

A. John

B. Jane

C. Ann

(5)Jane is talking to .

A. the bird

B. Ben

C. Sam

(6)Is John playing the guitar?________

(7)What are Ben and Sam doing?________

【答案】(1)B

(2)B

(3)C

(4)C

(6)No, he isn't. He's playing the violin.

(7)They're singing a song.

【解析】【分析】这是一张描述孩子们活动的图片.

(1)这是细节理解, 根据图片当中总共有7个人. 7是"seven". 故答案为: B.

(2)这是细节理解, 根据图片Miss Tom正在喝桔汁. 这是现在进行时的题目, 喝是"drink", 这里用现在分词drinking. 故答案为: B.

(3)这是细节理解, 根据图片Paul正在吃三明治. 三明治是"sandwich",故答案为: C.

(4)这是细节理解, 根据图片Ann正在打电话. 故答案为: C.

(5)这是细节理解, 根据图片Jane正在和鸟说话. 鸟是"bird", 故答案为: A.

(6)这是细节理解, 根据图片John正在拉小提琴. 回答用否定回答. 故答案为: No, he isn't. He's playing the violin.

(7)这是细节理解, 根据图片Ben和Sam正在唱歌. 这是现在进行时, 故答案为: They're singing a song.

【点评】这是考查阅读能力的题目. 仔细观察图片, 然后根据图片来解答题目的问题.

8.阅读理解看图,选择正确答案

最新小学五年级上册英语阅读理解练习题及答案解析

(1)Ken the plants.

A. is watering

B. waters

C. is water

(2)Paul is washing the dishes.

He is in the .

A. bathroom

B. kitchen

C. bedroom

(3)Dad is in the . He is making the bed.

A. living room

B. bathroom

C. bedroom

(4)Mum is TV in the living room.

A. watch

B. watching

C. watches

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

【解析】【分析】这是一张描述孩子们正在做什么的图片.

(1)这是细节理解, 根据图片Ken正在浇绿植. 正在做某事用现在进行时, 浇是"water", 句子主语是第三人称单数, 现在进行时用分词 is watering. 故答案为: A.

(2)这是细节理解, 根据图片Paul正在厨房里刷盘子. A选项是: 卧室; B选项是: 厨房; C选项是: 卧室. 根据图片答案为: B.

(3)这是细节理解, 根据图片爸爸正在卧室里整理床铺. A选项是: 客厅; B选项是: 浴室; C 选项是: 卧室. 根据图片答案为: C.

(4)这是细节理解, 根据图片妈妈正在客厅里看电视. 这是现在进行时, 看电视是"watch TV", watch用现在分词watching. 故答案为: B.

【点评】这是考查阅读能力的题目. 要仔细观察图片, 并且要注意现在进行时的结构.