文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 湖北省黄冈市2014年秋季高一期末考试英语试题

湖北省黄冈市2014年秋季高一期末考试英语试题

黄冈市2014年秋季高一年级期末考试

英语试题

第二节:完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)

阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Some time ago I discovered that one of my chairs had a 31 leg. I didn't think there be any 32 in getting it mended, as there are a whole lot of antique shops near my home. So I left home one morning 33 the chair with me. I went into the first shop expecting a friendly 34 . I was quite wrong. The man wouldn?t even 35 at my chair.

The second shop, though 36 more polite, was just the 37 same, and the third and the fourth — so I decided that my 38 must be wrong.

I enter the fifth shop with a(n) 39 in my mind. I pulled the chair on the floor and said to the 40 “Would you like to 41 a chair?” He look it ove r carefully and said, “Yes, not a 42 chair. How much do you want for it, sir?”“Twenty pounds.” I replied. “OK.” he said. “I will 43 you twenty pounds.”“It?s got a slightly broken leg,”I said, “Yes, I saw that, It's nothing.”

44 was going according to the plan and I was getting excited. “45 will you do with it?” I asked. “Oh, It will be easy to sell 46 the repair is done.”“I will buy it.”I said.” “What do you mean? You've just sold it to me.” he said. “Yes. I know, but I've 47 my mind. I am sorry, I will give you twenty-seven pounds for it.” “You must be 48 ,” he said. Then suddenly the penny dropped. “I know what you want. You want me to repair your chair.”“You are right,” I said. “And what would you have done if I had wa lked in and said …Would you mend this chair for me??” “I wouldn?t have 49 of doing it.” he said, “We don't do repairs, not enough money in it and too much trouble. But I will mend this for you, shall we say for a fiver?” He was a very 50 man and was greatly amused by the whole thing.

31. A. artificial B. broken C. tough D. flexible

32. A. difficulty B. possibility C. equipment D. potential

33. A. conveying B. equipping C. loading D. carrying

34. A. exhibition B. reception C. appreciation D. reputation

35. A. see B. glare C. glance D. stare

36. A. actually B. mildly C. roughly D. slightly

37. A. different B. similar C. same D. previous

38. A. approach B. judgement C. prejudice D. impression

39. A. idea B. plan C. trick D. aim

40. A. manager B. mender C. assistant D. shopkeeper

41. A. sell B. repair C. buy D. possess

42. A. bad B. tough C. good D. awkward

43. A. show B. charge C. provide D. give

44. A. Nothing B. Everything C. Something D. Anything

45. A. How B. When C. Why D. What

46. A. though B. unless C. once D. while

47. A. changed B. made C. devoted D. focused

48. A. embarrassed B. ridiculous C. crazy D. guilty

49. A. agreed B. approved C. subscribed D. promised

50. A. greedy B. mean C. nice D. cold

第三部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)

阅读下列短文,从每篇短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

Brother James Kimpton, an Englishman, has been planting trees for a lifetime and doesn't plan on stopping now. The founder of Reaching the Unreached (RTU) has been serving among the poorest and most disadvantaged communities of India for the last 50 years.

It's difficult to describe Brother Kimpton's work. He digs wells, builds homes, run schools, dresses wounds, helps the disabled, feeds the hungry, trains the unskilled, and shelters the abandoned. At 27, he was sent on foreign duty to Sri Lanka. For 12 year, he taught in the slums(贫民窟). In 1964 when the government ordered all foreigners to leave the country, he caught a ship to India and travelled to the city of Madurai. “The minute I got there I knew I?d come home.”

Brother Kimpton founded an orphanage(孤儿院)in Madurai, a huge organization modeled after Nebraska's Boys Town. But this was only a beginning. The suffering and helplessness he saw in India led him to start RTU. What began as a single, modest medical clinic has today developed into a diverse network of highly efficient programs aimed at comprehensive and sustainable (可持续的)rural development.

There're many wonders at RTU. As an architect, artist, educator,economist, medical worker, James did a lot: over 2000 wells have been dug in this area bringing clean, safe water to the villages; over 6000 homes have been built and given away to the very poor; daycare centers have been set up that now feed and treat close to 2000 poor children every day; over 2000 receive free education in the schools he built and runs...

In his last will, Brother Kimpton has requested to be buried at Anbu Illam. Speaking to the audience gathered to celebrate his 50th year of service in Asia, he said, “I'm an Indian by choice.”

He's smiling, but there's something touching in his words.

51. Which of the following is TRUE about James Kimpton?

A. He went to Madurai on a business trip.

B. He founded an orphanage in Sri Lanka.

C. He does many kinds of jobs to make a living.

D. He has devoted most of his life to helping others.

52. What did James Kimpton mean by saying “I knew I'd come home.”?

A. He was warmly welcomed there.

B. He fell in love with it.

C. He was familiar with it.

D. He was born there.

53. From the text, we can learn that RTU ______.

A. began as a medical school

B. was modeled after Nebraska's Boys Town.

C. focus on the development of rural areas in India.

D. aims at helping the poor around the world.

54. What is Paragraph 4 mainly about?

A. RTU's achievements

B. James Kimpton's plan

C. RTU's development

D. James Kimpton's success

B

When people want to know about the weather, they usually go to their radios, TVs, newspapers, or to the Internet. However, you can also find many weather signs among wildlife, because of their highly developed senses. Drops in air pressure produce an effect on small animals in many ways. Mice and deer are good weather indicators. People who spend a lot of time outdoors have observed that, before a storm, field mice come out of their holes and run around. Deer leave high ground and come down from the mountains.

Birds are especially good weather indicators because they also show the effect of a pressure drop in many ways. For example, some birds become irritable(急躁的) and quarrelsome and will fight over a piece of bread. Other birds chirp(叽叽喳喳) and sing just before a storm. It seems they know they won?t get another chance for an hour or two. Birds also look for safe places before a storm. You will sometimes see birds settling in trees or gathering together on a wire close to a building. Pre-storm low pressure make the air so thin that birds have difficulty flying.

It is unusual to see many birds flying overhead in the summertime, rather than during the periods in the spring or autumn. Watch for other weather signs if you see this. If they fly in the wrong direction, they may be flying ahead of a storm.

By paying closer attention to some important signs in nature, we can become better prepared for any kind of weather.

55. The word “indicators” in paragraph 1 probably means ______.

A. maps

B. services

C. stations

D. signs

56. There will be a storm if birds ______.

A. come down from tall trees

B. share a piece of bread

C. make more noise than usual

D. fly in different directions

57. How can birds sense the coming of a storm?

A. By noticing the movements of other animals.

B. By feeling a drop in air temperature.

C. By noticing the change of wind directions.

D. By feeling a drop in air pressure.

58.The best title for the text would be ______.

A. Drops in Air Pressure

B. Animals? Sharp Senses

C. Nature?s Weather Signs

D. Signs of a Storm

C

While most houses are built up from the ground, a geotect builds an earth-sheltered house in a shallow hole or against the side of a hill. The floor, walls and roof are made of concrete blocks instead of brick, stone, or wood. Large, strong windows brighten the sunniest side of the house. The house looks quite ordinary until a geotect hides it with a deep layer of earth. On top of the earth, a geotect may plant grass or a garden.

Modern geotects are not the first house-hiders. For thousands of years, people from China to North Africa to France have dug underground homes. The Anasazi, a Native American people, once lived round pus (坑) covered with logs and mud. Later, American pioneers like Lanura Ingalls Wilder made “dugout” homes in the banks of rivers.

Geotects work hard to make their houses bright an airy. They put fans in each room to draw fresh air. Large windows are designed so that sunlight pours through them; some windows rise above the roof like glass bowls. Earth-sheltered homes may have indoor gardens, even indoor swimming pools.

A geotect's job isn't easy. Each home he or she builds needs very strong walls to support the weigh of the earth will cover it. Channels and pipes must be laid around the house to suck away rain and ground water. The geotect then has to coat the walls and roof with a special waterproof (防水的)skin. Besides, geotects must also watch their windows — if they don't fit in their frames, spiders and other insects can slip in.

Despite the trouble, geotects love their homes because they're quiet, fireproof, and strong enough to last hundreds of years. Earth-sheltered houses also keep the countryside green and beautiful. Best of all, they help keep the air clean.

59. According to the text, a geotect refers to a person who _____.

A. studies underground houses

B. builds earth-sheltered houses

C. builds houses with logs and mud

D. volunteers to beautify the environment

60. Paragraph 3 is mainly about the earth-sheltered houses' ______.

A. popularity

B. advantages

C. history

D. applications

61. It can be inferred from Paragraph 4 that geotects' rooms _____.

A. are usually dark

B. have indoor garden normally

C. have door rising above the roof

D. rely on special tools to create fresh air

62. What do we know about earth-sheltered houses from the last two paragraph?

A. They are easy to set up

B. They are easy to catch fire

C. They are environmentally friendly.

D. They are unable to reduce the noise.

D

A rainforest is an area covered by tall trees with the total high rainfall spreading quite equally through the year and the temperature rarely dipping below l6℃. Rainforests have a great effect on the world environment because they can take in heat from the sun and adjust the climate. Without the forest cover,these areas would reflect more heat into the atmosphere,warming the rest of the world. Losing the rainforests may also influence wind and rainfall patterns,potentially causing certain natural disasters all over the world.

In the past hundred years,humans have begun destroying rainforests in search of three major resources(资源):land for crops,wood for paper and other products,land for raising farm animals. This action affects the environment as a whole. For example,a lot of carbon dioxide(二氧化碳)in the air comes from burning the rainforests. People obviously have a need for the resources we gain from cutting trees but we will suffer much more than we will benefit.

There are two main reasons for this. Firstly,when people cut down trees,generally they can only use the land for a year or two. Secondly,cutting large sections of rainforests may provide a good supply of wood right now,but in the long run it actually reduces the world?s wood supply.

Rainforests are often called the world?s drug store. More than 25%of the medicines we use today come from plants in rainforests. However,fewer than l%of rainforest plants have been examined for their medical value. It is extremely likely that our best chance to cure diseases lies somewhere in the world?s shrinking rainforests.

63. Rainforests can help to adjust the climate because they _____.

A. bring about high rainfall throughout the world

B. reflect more heat into the atmosphere

C. reduce the effect of heat from the sun on the earth

D. rarely cause the temperature to drop lower than l6℃

64. What does the word “this” underlined in the third paragraph refer to?

A. Humans have begun destroying rainforests.

B. People have a strong desire for resources.

C. Much carbon dioxide comes from burning rainforests.

D. We will lose much more than we can gain.

65. It can be inferred from the text that _____.

A. there is great medicine potential in rainforests

B. we can get enough resources without rainforests

C. the level of annual rainfall affects wind patterns

D. we will grow fewer kinds of crops in the gained land

66. What might be the best title for the text?

A. How to Save Rainforests

B. Rainforests and the Environment

C. How to Protect Nature

D. Rainforests and Medical Development

E

We experience different forms of the Sun?s energy every day. We can see its light and feel its warmth. The

Sun is the major source of energy for our planet. It causes the evaporation (蒸发) of water from the oceans and lakes. Sunlight also provides the energy used by green plants to make their own food. These green plants then provide food for all organisms(生物) on the Earth.

Much of the energy that comes from the Sun never reaches the Earth?s surface. It is either reflected or absorbed by the gases in the upper atmosphere. Of the energy that reaches the lower atmosphere,30% is reflected by clouds or the Earth?s surface. The remaining 70% warms the surface of the planet, causes water to evaporate, and provides energy for the water cycle and weather. Only a tiny part, approximately 0.023%, is actually used by green plants to produce food.

Many gases found in the atmosphere actually reflect heat energy escaping from the Earth?s surface back to the Earth. These gases act like the glass of a greenhouse in that they allow energy from the Sun to enter but prevent energy from leaving. They are therefore called greenhouse gases.

When sunlight strikes an object, some of the energy is absorbed and some is reflected. The amount reflected depends on the surface. For example, you?ve probably noticed how bright snow is when sunlight falls on it. Snow reflects most of the energy from the Sun, so it contributes to the low temperatures of winter. Dark-coloured surfaces, such as dark soil or forest, absorb more energy and help warm the surrounding air.

67. Many gases found in the atmosphere are called greenhouse gases because _____.

A. they perform the same function as the glass of a greenhouse.

B. they stopped energy from the sun entering the earth.

C. they provide energy to warm the surface of the planet.

D. they reflect heat energy escaping from the earth back to the earth's surface.

68. According to the passage, the root cause for weather changes on the Earth is _____.

A. energy from the Sun

B. the atmosphere surrounding the Earth

C. greenhouse gases in the sky

D. water from oceans and lakes

69. Only a small part of the Sun's energy reaches the Earth's surface because most of it i s _____.

A. absorbed by the clouds in the lower atmosphere

B. lost in the upper and lower atmosphere

C. used to evaporate water from the oceans and lakes

D. reflected by the gases in the upper atmosphere

70. We learn from the passage that _____.

A. a forest looks dark in winter because it absorbs solar energy

B. greenhouse gases allow heat energy to escape from the Earth's surface

C. only 0.023% of the energy from the Sun is made use of on the Earth

D. all living things on the Earth depend on the Sun for their food

第二节: 短文写作(共1题;满分30分)

请你根据以下提示,并结合事例,用英语写一篇短文。

As the American talk show(脱口秀)host Oprah Winfrey put it, “Luck is a matter of preparation mee ting opportunity(机遇).” Luck is a gift for us. All of us want to catch it. But it only belongs to those who have made full preparations for what they want to achieve.

注意: ①无须写标题;

②除诗歌外,文体不限;

③内容必须结合你生活中的一个事例;

④文中不得透露个人姓名和学校名称;

⑤词数不少于120,如引用提示语则不计入总词数。

黄冈市2014年秋季高一期末考试

英语试题答案

三、完形填空答案及解析:31-35 BADBC 36-40 DCABD 41-45 CADBD 46-50 CACBC

文章讲述了作者一次修椅子的经历,通过自己换种思维来考虑问题,就能获得成功。

文章大意:不久前,作者发现他的一个椅子有一条腿坏掉了,因为在他家附近有很多古董店,作者认为修好这个椅子并不困难,因此,一天早上,作者带着这个椅子去修理,他进入第一家店时,希望得到一个友好的接待,但是,他错了,店主根本看都没看一下他的椅子,后来作者改变了方法,询问第五家店主是否购买它的椅子。这个店主花了20英镑买下了这个坏椅子。后来作者装作随意的样子问坏掉的椅子腿怎么办,店主说是很简单的事,修理后很容易卖掉,最后店主明白了作者的真实意图,the penny drop 有“恍然大悟”的意思。最后店主将会为作者修理这个椅子,并且收费5英镑。

31.B 从第三段最后两句对话可知答案为broken

32. A have some difficulty (in) doing something 为固定搭配,意思是“做某事有困难”。

33.D 从后面可知作者是带着椅子去那些古董店修理坏掉的腿,所以答案为carrying 携带。

34. B作者满心以为会受到友好接待。

35. C谁知店里的人根本连看都不看一眼我的椅子,显然店主根本不愿意修理。

36. D第二家店主尽管稍微礼貌些,但是还是一眼不愿意修理。

37. C情况跟第一家一样。38. A 后来经历了第三家和第四家我才得出结论:我的方法是错误的。

39. B 进入第五家之前我心里有主意了,换种方法去试试。40. D 进店去肯定是跟店主说。

41. C 从后面店主出20英镑就可知作者问店主愿意不愿意买这个椅子。

42. A 从店主答应给作者20英镑可以知道店主认为是不错的椅子。

43. D 店主答应了作者出的价格,显然就是愿意给20英镑。

44. B 按照计划一切都进展顺利45. D do是及物动词,故用疑问代词而不是疑问副词。

46. C一旦修理工作完成了这个椅子就很容易卖掉。47. A 我改变主意了,我告诉店主。

48. C 店主在恍然大悟前当然认为我疯了,后来才明白了我的目的。

49. B店主直接告诉作者:如果作者一进来就要店主修理,店主肯定也是不同意修理的。Approve of doing sth. 意思是同意做某事。

50. C 从上一句店主同意帮忙修理并且只收5英镑的修理费可以看出店主是个不错的人。

四、阅读理解及解析:51-54 DBCA 55-58 DCBC 59-62 BCDC 63-66 CDAB 67-70 AABD

A

人物故事,文章告诉我们Brother James Kimpton在印度所作的贡献。

51. D 考查细节理解能力。从第二段倒数第二句he travelled to the city of Madurai可知A是错误的,从第三段的第一句可知B是错误的,从全文可知他一生中做过很多事情,都是在帮助别人,而没有说是做过很多工作目的是为了谋生,故C也是错误的。

52. B 考查句意猜测能力。原文没有提到他到了Madurai 受到欢迎,故A是错误的;从第一段第一句可知他是英国人,故D是错误的;在斯里兰卡12年,受到政府驱赶,因此他来到了印度,故C说他熟悉印度是错误的。

53. C 考查推理判断能力。从第一段最后一句可知C是正确的。从第三段第四句可知A是错误的,不是medical school 而是modest medical clinic;

54. A 考查主旨大意。从第四段的第一句以及后面的一系列数字表明了RTU的成就。

B

科普文,文章告诉我们怎么学会从生活中观察动物行为的变化来预知天气的变化。

55. D考查词义猜测能力。根据第一段最后两句,可判断出indicators的意思是“指示者;指示物”。

56. C考查细节理解能力。根据第二段中的“...and sing just before a storm.”可判断出当暴风雨来临时,

鸟会发出比平常更加多的嘈杂声。

57. B考查细节理解能力。根据第二段中的“Pre-storm low pressure makes the air so thin that birds have difficulty flying.”可判断出鸟通过感觉空气气压下降而感觉到暴风雨即将来临。

58. C考查概括标题能力。这篇短文讲述了当暴风雨即将来临时动物的各种异常表现,由此人们可以通过观察这些异常表现而得出暴风雨即将来临的结论,所以这篇短文最好的题目是:Nature’s Weather Signs

C

说明文。文章介绍了earth-sheltered house的建设及发展历史以及其特点。

59. B 考查细节理解能力。从第二段第一句可知B是正确的。

60. C 考查主旨大意。从第三段的第一句以及后面的详细说明可知这段主要介绍其历史。

61. D 考查细节理解能力。从第四段第三句可知A是错误的;从第四段的第四句可知B是错误的,它只说may also have indoor gardens; 从第四段第三句可知C是错误的,它只说some windows rise above the roof而没有说door。

62. C 考查推理判断能力。从最后一段的最后一句可知C是正确的。

D

科普文,讲述热带雨林的作用以及保护热带雨林的重要性。

63. C考查细节理解能力。从第一段第二句话可知答案.

64. D考查词汇理解能力。从第三段后面的叙述中可知人们失去的会比得到的多.

65. A考查推理判断能力。从最后一段的数字例举中可知A答案最适合.

66. B考查主旨大意概括能力。本文是在向读者介绍热带雨林的减少会对环境造成的影响,呼吁人们要保护热带雨林,进而保护整个人类生存的环境。

E

科普文,讲述有关太阳能的问题。

67. A考查细节理解能力。根据第三段第二和第三句可知,A项正确,文中的in that 就是因为的意思,其他3项与文意不符。

68.A 考查学生的查寻具体信息的能力,细读全文可知,地球上天气变化的根源在于太阳能。

69.B考查细节理解能力,从文章第二段可知,太阳能只有小部分才能到达地表,大多被表层大气所反射或吸收。只有B项才概括全面。其中lose一词用的恰到好处,可以涵盖reflect和absorb之意。其他3个选项要么与文意不符要么不全面。

70.D考查学生的推理判断能力,从文章第一段最后2句可知,地球上所有生物均要依靠太阳能来间接为他们提供食物。B 、C、D 三项表述皆与文意相违。

六、作文范文:

One possible version:

Luck only belongs to those who have made full preparations for what they want to achieve. I learned this from one of my experiences that I went through during Senior One school life.

When hearing that I was not chosen as a member of the football team of our school for my poor performance in the tryout, I was so disappointed that I almost decided to give up playing football. However, my best friend Li Ping analyzed my problems, pointing out that my laziness and poor preparation led to my failure. From then on, I devoted my spare time to practicing playing every day. When another chance of trying out arrived, I got fully prepared and tried my best, as a result of which I was selected and became one of the most important players on our school team. How lucky I was!

From this story, I believe that we are able to seize an opportunity as long as we get well prepared, and that the better prepared we are, the more likely we are to achieve our goals.