文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 2014年高考辽宁英语试题及答案-(word版)

2014年高考辽宁英语试题及答案-(word版)

2014普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷)

英语

注意事项:

1.本试卷分第卷和第卷两部分。答卷前,考试务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。

2.作答时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。

3.考试结束后,将本试卷和卡题卡一并交回。

第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A, B, C和D)中.选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

A new study shows students who write notes by hand during lectures perform better on exams than those who use laptops(笔记本电脑).

Students arc increasingly using laptops for note-taking because of speed and legibility(清晰度).But the research has found laptop users are less able to remember and apply the concepts they have been taught.

Researchers performed experiments that aimed to find out whether using a laptop increased the tendency to make notes "mindlessly" by taking down word for word what the professors said In the first experiment, students were given either a laptop or pen and paper .They listened to the same lectures and were told to use their usual note-taking skills. Thirty minutes after the talk , they were examined on their ability to remember facts and on how well they understood concepts.

The researchers found that laptop users took twice as many notes as those who wrote by hand. However, the typists performed worse at remembering and applying the concepts. Both groups scored similarly when it came to memorizing facts.

The researchers' report said, "While more notes are beneficial, if the notes are taken mindlessly, as is more likely the case on a laptop, the benefit disappears."

In another experiment aimed at testing long-term memory, students took notes as before but were tested a

week after the lecture. This time, the students who wrote notes by hand performed significantly better on the exam.

These two experiments suggest that handwritten notes are not only better for immediate learning and understanding, but that they also lead to superior revision in the future.

21. More and more students favor laptops for note-taking because they can . .

A. write more notes

B. digest concepts better

C. get higher scores

D. understand lectures better

22. While taking notes, laptop users tend to be . .

A. skillful

B. mindless

C. thoughtful

D. tireless

23. The author of the passage aims to . .

A. examine the importance of long-term memory

B. stress the benefit of taking notes by hand

C. explain the process of taking notes

D. promote the use of laptops

24. The passage is likely to appear in . .

A. a newspaper advertisement

B. a computer textbook

C. a science magazine

D. a finance report

B

(Q = Question; A = Answer)

Situation I

Q: If someone sits right next to me in an empty movie theater, is it rude to move?

A: Maybe, but nobody will fault you for it. Chances are that close sitter doesn't realize he disturbs you, so he may

miss your annoyance. You undoubtedly aren't the first person he's met who needs enough room. Forgive his

bad judgment, move quietly and enjoy the show.

Situation II

Q: If I use the bathroom at a store, do I need to buy something?

A: Consider frequency and urgency. Is this a one-time or an emergency? If so, you don't have to buy anything, but

it would be kind if you did. However, if you regularly use the bathroom at this place, then you are a

customer,

and you should act like one.

Situation III

Q: If someone is talking loudly on the bus, is there a nice way to ask him to keep it down?

A: No. Try other means.1) Stare at him until he gets aware of it and quiets down. 2) Lift your finger in a silence

motion(动作)and smile. 3) Put on earphones and ignore him.

Situation IV

Q: If I remember my friend's birthday a day late, should I apologize or just wish her a happy birthday like nothing

happened?

A: This is the reason why the word belated was invented. "Happy belated birthday!" is short for: "Well, I know I

forgot, but then I remembered. Forgive me and happy birthday."

Situation V

Q: Can I lie about seeing a text because I was too busy or lazy to respond(回复) to it?

A: Don't lie. Receiving a text does not mean you need to respond to it. Why waste a perfectly good lie when the

truth will serve? "Yes," you can say if ever asked, "I saw it." No explanation is needed as to why you don't

respond.

25. You will get annoyed in a theater when . .

A. a person is too active

B. a person is too rude to you

C. a person talks too loudly

D. a person sits too close to you

26. How will you quiet someone down in a public place?

A. By making fun of him continuously.

B. By looking purposefully at him.

C. By talking to him directly.

D. By pointing angrily at him.

27. The underlined word "belated" in Situation IV probably means ..

A. predicted

B. returned

C. cancelled

D. delayed

28. What is the passage mainly about?

A. Modern ways to mind your manners.

B. Different ways to change others' manners.

C. Proper manners to offer help to others.

D. Good manners to talk to people.

C

Would it surprise you to learn that, like animals, trees communicate with each other and pass on their wealth to the next generation?

UBC Professor Simard explains how trees are much more complex than most of us ever imagined. Although Charles Darwin thought that trees are competing for survival of the fittest, Simard shows just how wrong he was. In fact, the opposite is true: trees survive through their co-operation and support, passing around necessary nutrition "depending on who needs it".

Nitrogen (氮) and carbon are shared through miles of underground fungi (真菌) networks, making sure that all trees in the forest ecological system give and receive just the right amount to keep them all healthy. This hidden system works in a very similar way to the networks of neurons (神经元) in our brains, and when one tree is destroyed, it affects all.

Simard talks about "mother trees", usually the largest and oldest plants on which all other trees depend. She explains how dying trees pass on the wealth to the next generation, transporting important minerals to young trees so they may continue to grow. When humans cut down "mother trees" with no awareness of these highly complex "tree societies" or the networks on which they feed, we are reducing the chances of survival for the entire forest.

"We didn't take any notice of it" Simard says sadly. "Dying trees move nutrition into the young trees before dying, but we never give them chance." If we could put across the message to the forestry industry, we could make a huge difference towards our environmental protection efforts for the future.

29. The underlined sentence "the opposite is true" in Paragraph 2 probably means that trees .

A. compete for survival

B. protect their own wealth

C. depend on each other

D. provide support for dying trees

30. "Mother trees" are extremely important because they .

A. look the largest in size in the forest

B. pass on nutrition to young trees

C. seem more likely to be cut down by humans

D. know more about the complex "tree societies"

31. The underlined word "it" in the last paragraph refers to .

A. how "tree societies" work

B. how trees grow old

C. how forestry industry develops

D. how young trees survive

32. What would be the best title for the passage?

A. Old Trees Communicate Like Humans

B. Young Trees Are In Need Of Protection

C. Trees Are More Awesome Than You Think

D. Trees Contribute To Our Society

D

Travis is the manager of G&G where he is responsible for forty employees (雇员)and profits (利润) of over $2 million per year. He's never late to work. He does not get upset on the job. When one of his employees started crying after a customer screamed at her, Travis took her away. "Your working uniform is your shelter," he told her. "Nothing anyone says will ever hurt you. You will always be as strong as you want to be."

Travis picked up that lecture in one of his G&G training courses, an education program that began on his first day and continues throughout an employee's occupation. The training has, Travis says, changed his life. G&G has taught him how to live, how to focus, how to get to work on time, and how to master his emotions (情绪). Most importantly, it taught him willpower.

At the center of that education is an extreme focus on an all-important habit; willpower. Dozens of cases show that willpower is the single most important habit for a person's success.

And the best way to strengthen willpower is to make it into a habit. "Sometimes it looks like people with great self-control aren't working hard—but that's because they've made it automatic," Angela Duckworth, one of the University of Pennsylvania

researchers said. "Their willpower occurs without them having to think about it."

The company spent millions of dollars developing programs of study to train

employees on self-control. Managers wrote workbooks that serve as guides to how to make willpower a habit in workers' lives. Those courses arc, in part, why G&G has grown from a sleepy company into a large

one with more than seventeen thousand stores and profits of more than $10 billion a year.

33. We loam from Paragraph 2 that employees in G&G must .

A. learn to give lectures

B. attend education programs

C. design a working uniform

D. develop a common hobby

34. Willpower will become a habit when employees can .

A. focus on the profits

B. benefit from the job

C. protect themselves well

D. control their feeling well

35. What can we infer from the passage?

A. G&G has grown into a large company.

B. G&G will spend half its profits training employees.

C. G&G may become more successful in the future.

D. G&G has to produce more workbooks for managers.

第二节(共5小题;每小题2分, 满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。

Eyesight plays a very important role in our daily life. Every waking moment, the eyes are working to see the world around us. Over forty percent of Americans worry about losing eyesight, but it's easy to include steps into our daily life to ensure healthy eyes. Here are five suggestions for a lifetime of healthy eyesight:

?Schedule yearly exams. 36 Experts advise parents to bring babies 6 to 12 months of age to

the doctor for a careful check. The good news is that millions of children now can have yearly eye exams

and following treatment, including eyeglasses.

?Protect against UV rays (紫外线). Long-term stay in the sun creates risk to your eyes. No matter what the

season is, it's extremely important to wear sunglasses. 37

?Give your eyes a break. Two-thirds of Americans spend up to seven hours a day using computers or

other

digital products. 38 Experts recommend that people practice the 20/20/20 rule: every 20

minutes, take a 20-second break and look at something 20 feet away.

?39 As part of a healthy diet, eat more fruits and vegetables each day. Vitamins(维生素) C and

E help protect eyesight and promote eye health.

?Practice safe wear and care of contact lenses (隐形眼镜). Many Americans use contact lenses to improve

their eyesight. While some follow the medical guidance for wearing contact lenses, many are breaking the

rules and putting their eyesight at risk. 40 Otherwise, you may have problems such as red

eyes, pain in the eyes, or a more serious condition.

A. Eat your greens.

B. Eye care should begin early in life.

C. They can properly protect your eyes.

D. Stay in good shape by taking more vitamins.

E. Parents usually don’t care about their own eyesight.

F. Always follow the doctor’s advice fo r appropriate wear.

G. This frequent eye activity increases the risk for eye tiredness.

第三部分语言知识运用(共两节,满分45分)

第一节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B, C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

It was already half past seven and I was running late again for the dinner appointment with my wife, Eleanor. We had 41 to meet at the restaurant at seven o'clock. I felt a little uneasy, but to my 42 ,

I had a good excuse: A business meeting had 43 and I'd wasted no time getting to the dinner.

When I arrived at the 44 , I apologized and told Eleanor I didn't mean to be late. She screamed, "You never mean to." Well, I 45 tell she was angry. "I'm sorry but it was not 46 , "I said. Then I told her about the business meeting. 47 , my explanation seemed to make things worse, which started to drive 48

mad as well.

Several weeks later, when I 49 the situation to my friend Ken Hardy, he smiled, "You 50 a classic mistake. You're stuck 51 your own way of thinking. You didn't 52 to be late. But that's not the point. What is 53 in your communication is how your lateness affected Eleanor." He pointed out that I focused on the intention 54 Eleanor focused on the result. Thus, 54 of us felt misunderstood and crazy.

Thinking more about Ken's words, I 56 recognized the root cause of such disagreement. It's the result of the action that really 57 . I should have started the conversation by expressing 58 my actions affected Eleanor and 59 the discussions about my intention for later, much later and even never.

Later on, after talking to Eleanor and really 60 her experience of the results of my lateness, I've managed to be on time a lot more frequently.

41. A. started B. agreed C. continued D. managed

42. A. relief B. surprise C. regret D. sorrow

43. A. broken out B. closed down C. faded away D. run over

44. A. house B. room C. restaurant D. supermarket

45. A. could B. must C.will D. might

46. A. movable B. comfortable C. acceptable D. avoidable

47. A. However B. Therefore C. Moreover D. Otherwise

48. A. her B. him C. me D. them

49. A. spread B. wrote C. translated D. described

50. A. knew B. made C. found D. took

51. A. in B. beyond C. for D. against

52. A. need B. prove C. pretend D. intend

53. A. funny B. important C. possible D. simple

54. A. while B. after C. until D. unless

55. A. all B. none C. both D. neither

56. A. usually B. merely C. hardly D. gradually

57. A. inspires B. matters C. improves D. challenges

58. A. how B. why C. when D. what

59. A. compared B. reported C. finished D. saved

60. A. showing B. satisfying C. understanding D. destroying

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。Jonny: Hey! I'm just practicing Tai Chi(太极).Would you like to join me?

Peter: I know nothing about it. Is it difficult?

Jonny: It seems easy, but you need a lot of practice. You just follow me like this.

Peter: OK. Don't laugh 61 me. I may look funny.

Jonny: Bend your knees slightly and reach out your arms like tree branches, naturally and 62 (soft).

Try to keep your body straight. Move slowly , then be sure to keep your balance and don't let your

body shake.

Peter: I cannot control my body well. My legs become 63 (pain)

Jonny: Keep 64 (hold) your position for a while .It helps develop your strength and flexibility. Raise

your leg and let 65 stay in the air for seconds.

Peter: I feel my legs shaking. I cannot do this any longer.

Jonny: Be patient! Tai Chi 66 (call) “shadow boxing" in English. It asks you to act like water: to be

flexible as well 67 strong. In real competition, a Tai Chi master borrows the strength of the

competitor and uses this energy to fight back. The 68 (hard) you try to beat him, the more

likely you will get hit. He controls you!

Peter: Unbelievable! Oh..., 69 you don't mind, I'll stop and take a deep 70 .

第四部分写作(共两节,满分35分)

第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线( \ )划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词;

2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

Dear Jeremy and Alice,

Although we've been delighted to have you as neighbors, we're hoping to settle something that bothers to us. In a word, your dog—Cleo.

We've called several time about Cleo's early morning barking. It is difficult to understanding why she barks every minute she's outside. The early morning barking have been disturbing us as we are often up all night with the baby. Beside, Cleo tends to bark a average of six hours a day. This morning she starts barking even before 5

o'clock. That is too much for us, considering how closely the houses are.

We appreciate our apologies and goodwill, but we hope that you can figure a good way of settling the matter.

Sincerely,

Jack and

Rose

第二节书面表达(满分25分)

假定你是学生会主席李华。学校将举办一次以“校园生活·创意无限”(Innovations on Campus)为主

题的创意作品展评活动。请你根据以下图示,以短文形式用英语写一份书面通知。

注意: 1. 词数100左右;

2. 可以适当发挥,以使行文连贯;

3. 开头及结尾已为你写好,不计人总词数。

参考词汇: 校园campus 创意作品innovation 颁奖prize-giving

2014年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷)

英语试题参考答案

第一、第二、共部分:

1.A

2.b

3.c

4.b

5.a

6.b

7.c

8.a

9.c 10.a

11.A 12.c 13.b 14.c 15.a 16.c 17.b 18.c 19.a 20.b

21.A 22.b 23.b 24.c 25.d 26.b 27.d 28.a 29.c 30.b

31.a 32.c 33.b 34.d 35.c 36.b 37.c 38.G 39.a 40.F

41.B 42.a 43.d 44.c 45.a 46.d 47.a 48.c 49.D 50.B

51.a 52.d 53.b 54.a 55.c 56.d 57.b 58.a 59.d 60.c

61.at 62.Softly 63.painful 64.holding 65.it 66. is called 67.as 68.harder 69.if 70.bre

第四部分:

第一节:

Dear Jeremy and Alice,

Although we've been delighted to have you as neighbors, we're hoping to settle

something that bothers to us. In a word, your dog—Cleo.

We've called several time about Cleo's early morning barking. It is difficult to

times

understanding why she barks every minute she's outside. The early morning barking

understand

have been disturbing us as we are often up all night with the baby. Beside, Cleo tends to

Has

bark a average of six hours a day. This morning she starts barking even before 5

An started o'clock. That is too much for us, considering how closely the houses are.

Close

We appreciate our apologies and goodwill, but we hope that you can figure ∧ a

your

good way of settling the matter.

Sincerely,

Jack and Rose

第二节:

One Possible Version

Notice

An exciting event "Innovations on Campus" is around the corner. Everyone of you is expected to be

part of the event which encourages creative minds and gives full play to your DIY skills.

Note that your innovations must be school things. Along with your wonderful innovation, you need to hand

in a report, explaining how the idea occurs to you and what materials you use.

All the collections will be on show from June 16 to 18 in the gym. Looking forward to the prize-giving ceremony? Sure! It’ll be held from 15:00 to 17:00 on June 18. So don’t miss the chanc e of being the

winner. Your contribution will certainly make the event a huge success. For any questions, call Li Hua at 44876655.

Come on, everybody! It's your show time.

Student Union

2014年高考英语试题及答案(辽宁卷)
第二部分 阅读理解 2014 辽宁高考英语卷 第一节 (共 15 小题;每小题 ...
2014年高考英语真题-辽宁卷(含答案)
2014年高考英语真题-辽宁卷(含答案)_高考_高中教育_教育专区。2014 高考英语 修订 2014 普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷)英语注意事项: 1.本试卷分第卷和第......
2014年全国高考英语试题及答案-辽宁
2014年全国高考英语试题及答案-辽宁卷_高考_高中教育_教育专区。2014 普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 英 注意事项: 1.本试卷分第卷和第卷两部分。答卷前......
2014年高考英语试题及答案(辽宁卷)
2014 辽宁高考英语卷 第二部分 阅读理解 第一节 (共 15 小题;每小题 ...
2014辽宁高考英语试卷 答案与解析
第二部分 阅读理解 2014 辽宁高考英语卷 第一节 (共 15 小题;每小题 ...
2014-2015年辽宁省高考英语试题及答案
2014-2015年辽宁省高考英语试题及答案_高考_高中教育_教育专区。绝密 ★ 启用前 2014-2015 年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 英 注意事项: 语(含答案) ......
2014年高考英语辽宁及答案解析
2014年高考英语辽宁及答案解析
2014高考辽宁英语试题及答案
2014高考辽宁英语试题及答案_高考_高中教育_教育专区。精准校对、完美排版、直接打印 2014 普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 第二部分 阅读理解(共两节,满分......
2014年辽宁省高考英语真题试题(有答案)
2014年辽宁省高考英语真题试题(有答案)_英语_高中教育_教育专区。2014 普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 英 注意事项: 语 1.本试卷分第卷和第卷两部分。...
2014年辽宁高考英语试卷
2014年辽宁高考英语试卷_高考_高中教育_教育专区。2014 普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 英语注意事项: 1.本试卷分第卷和第卷两部分。答卷前,考试务必将......
2014辽宁省高考英语试卷答案及解析
2014辽宁省高考英语试卷答案及解析_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2014辽宁省高考英语试卷及解析 阅读理解【考点】考察科普知识类阅读 【文章大意】作者在本文中......
2014年高考真题英语解析答案
2014 普通高等学校招生全国统一考试 英语 2014 年辽宁高考英语试题解析 ...
2014年高考英语真题-辽宁
2014年高考英语真题-辽宁卷_高考_高中教育_教育专区。2014 普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 英语 注意事项: 1.本试卷分第卷和第卷两部分。答卷前,考试务必......
2014年高考真题英语(辽宁卷) 解析版 版含解析
2014 年辽宁高考英语试题解析 阅读理解(A) 阅读理解(B) 阅读理解(C)...
2014年高考英语辽宁答案(抢鲜版)
2014年高考英语辽宁卷答案(抢鲜版)_高考_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载 | 举报文档 2014年高考英语辽宁卷答案(抢鲜版)_高考_高中教育_教育专区......
2014年高考英语(辽宁卷)_word版
2014 年辽宁高考英语试题 A A new study shows stude...
2014年辽宁英语高考试卷word版附答案 2014年普通高等学校招生全国统一考 ...
2014年辽宁英语高考试卷word版附答案2014年普通高等学校招生全国统一考试英语(辽宁卷) 2014 年普通高等学校招生全国统一考试(江西卷) 英 第二部分 英语知识运用(共......
2014年高考英语辽宁真题(抢鲜版)
2014年高考英语辽宁卷真题(抢鲜版)_高考_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载 | 举报文档 2014年高考英语辽宁卷真题(抢鲜版)_高考_高中教育_教育专区......
2014辽宁省高考英语试卷答案及解析
2014 辽宁省高考英语试卷答案 及解析 阅读理解【考点】考察科普知识类阅读 【...