文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 译林牛津版五年级下册英语阅读理解题及答案解析

译林牛津版五年级下册英语阅读理解题及答案解析

译林牛津版五年级下册英语阅读理解题及答案解析

一、阅读理解

1.阅读理解阅读理解

I am going to have a busy weekend! On Saturday, I'm going to clean my room and do homework. Then, in the evening, I'm going to the supermarket with my mother. On Saturday, I'm going to the bookstore on foot. I'm going to buy some books. Then, I'm going to go home and read the new books. In the evening, I'm going to watch TV. That will be fun!

阅读短文判断正误

(1)On Saturday, I'm going to clean my room and do homework.

(2)I 'm going to the supermarket with my mother.

(3)I'm going to go to the library and read the new books.

(4)I'm going to play football on Saturday.

(5)I'm going to watch TV in the evening.

【答案】(1)1

(2)1

(3)0

(4)0

(5)1

【解析】【分析】大意:短文讲述了我周末都做了什么事情。

(1)句意:星期六,我要打扫房间,做家庭作业。根据 On Saturday, I'm going to clean my room and do homework. 可知星期六,我要打扫房间做家庭作业。故答案为正确。

(2)句意:我要和妈妈一起去超市。根据 Then, in the evening, I'm going to the supermarket with my mother. 可知我要和妈妈一起去超市,故答案为正确。

(3)句意:我要去图书馆读新书。根据 I'm going to buy some books. Then, I'm going to go home and read the new books. 可知我去书店买一些书,然后回家看新书,故答案为错误。(4)句意:星期六我要去踢足球。根据短文,可知星期六我没有去踢足球,故答案为错误。

(5)句意:我晚上要看电视。根据 In the evening, I'm going to watch TV. 可知我晚上要看电视,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

2.阅读理解阅读理解

One day, my mother bought two little rabbits for me. I'm very happy.

From that on, the two little rabbits became my good friends. They have two little ears, red eyes, with white and fat baby. They're cute.

Every day, they play with each other happily. One day, I couldn't find them. I asked my mother: "Where are they?" My mother told me that she didn't know. At last, I found them in the grass. They were very dirty. I was angry, but when I looked at their lovely faces, I was happy again.

I love my little rabbits, and they love me. They are my good friends forever.

阅读短文判断正误

(1)My mother bought five little rabbits for me.

(2)They have two little ears, red eyes, with white and thin bodies.

(3)Every day, they play with each other happily.

(4)At last found them in the room.

(5)I love my little rabbits.

【答案】(1)0

(2)0

(3)1

(4)0

(5)1

【解析】【分析】大意:短文讲述了我的好朋友,两只小兔子的样子,我们每天玩得很高兴。

(1)句意:我妈妈给我买了五只小兔子。根据 One day, my mother bought two little rabbits for me. 可知我妈妈给我买了两只小兔子,故答案为错误。

(2)句意:它们有两只小耳朵,红眼睛,白而薄的身体。根据They have two little ears, red eyes, with white and fat baby. 可知它们有两只小耳朵,红眼睛,白胖的身体,故答案为错误。

(3)句意:每天,他们都在愉快地玩耍。根据 Every day, they play with each other happily. 可知每天,他们都在愉快地玩耍,故答案为正确。

(4)句意:终于在房间里找到了。根据 At last, I found them in the grass. 可知最后,我在草地上找到了它们,故答案为错误。

(5)句意:我爱我的小兔子。根据 I love my little rabbits, and they love me. 可知我爱我的小兔子,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

3.阅读理解阅读短文判断正误

Our classroom is bright and clean. But it is not big. There are twenty-three desks and chairs in it. They are new. There's a big desk in front of the classroom. It's for our teachers. There are five pictures on the right wall. There's a map of the world and a map of China on the left wall.

Near the window there's a bookshelf. There are many books on it. Our class-room is very nice. We have lessons here. We like our classroom.

(1)In the living room there is a table and seven chairs.

(2)There are some pictures on the wall.

(3)There's a map of the world and a map of China on the right wall.

(4)There are twenty-three desks and chairs in it.

(5)Near the window there's a bookshelf.

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1

【解析】【分析】大意:短文讲述了我们的教室的样子。

(1)句意:客厅里有一张桌子和七把椅子。根据 Our classroom is bright and clean. But it is not big. There are twenty-three desks and chairs in it. 可知教室里面有二十三张桌椅,故答案为错误。

(2)句意:墙上有一些图片。根据 There are five pictures on the right wall. There's a map of the world and a map of China on the left wall. 可知墙上有一些图片,故答案为正确。

(3)句意:右墙上有世界地图和中国地图。根据There's a map of the world and a map of China on the left wall. 可知左墙上有世界地图和中国地图,故答案为错误。

(4)句意:里面有二十三张桌椅。根据There are twenty-three desks and chairs in it. 可知里面有二十三张桌椅,故答案为正确。

(5)句意:靠近窗户有一个书架。根据 Near the window there's a bookshelf. 可知靠近窗户有一个书架,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

4.阅读理解阅读理解What are the children doing?

What are you doing, children? Oh, we are playing games. Look at Li Lei. He is throwing the frisby with Jim. What about the twins? They are flying kites. The kites are very nice. One like a bird, the other is like a plane. Li Tao is playing basketball with me. Han Mei and Ma Lin are singing an English song under a big tree.

(1)_______are throwing a frisby.

A. Li Lei and Li Tao

B. The twins

C. Jim and Li Lei

D. Jim and Li Tao

(2)Han Mei is singing with _______.

A. the twins

B. Ma Lin

C. some girls

D. an English boy (3)How many kites do the twins have?

A. Zero.

B. One

C. Two

D. Man y

(4)The twins' kite are _______.

A. like a bird.

B. like a plane

C. the same

D. very nice (5)_______Children are playing games now.

A. Eight

B. Seven

C. Six

D. Fiv e

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

(4)D