文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 沪教版牛津上海小学六年级上册英语阅读理解练习题含答案解析

沪教版牛津上海小学六年级上册英语阅读理解练习题含答案解析

沪教版牛津上海小学六年级上册英语阅读理解练习题含答案解析

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文,完成问题。

It's an old story, in, is, there, a small town, a rich old man. One day, he meets three young men. They are a postman, a fisherman and a factory worker. The rich man gives them some bad seeds (种子) on purpose (故意) and tells them, "The one can have my money with the most beautiful flowers" After some days, the postman and the worker give the old man some flowers. But the fisherman gives nothing. At last, the fisherman gets the money because of his honesty (诚实). (1)将画线部分重新排序,组成一个句子。

________

(2)What are the three young men's jobs?

________

(3)The rich old man gives the three young men

A. some seeds

B. some flowers

C. some money

(4)The postman and the worker give the old man

A. some seeds

B. some flowers

C. some money

(5) gets the money.

A. The postman

B. The factory worker

C. The fisherman

【答案】(1)There is a rich old man in a small town.

(2)They are a postman, a fisherman and a factory worker.

(3)A

(4)B

(5)C

【解析】【分析】这篇短文讲述了一位富人给了三个人坏花籽, 来测试他们的诚实, 让他们种出最美丽的花. 最后没有种出花的那位诚实的渔民得到了奖赏.

(1)这是连词成句, in 在, is系动词, there这儿, a small town一座小镇, a rich old man一位年老的富人. 根据所给单词这是There be 句型, 组成句子: There is a rich old man in a small town. (在一个小镇有一位年老的富人.) 故答案为: There is a rich old man in a small town. (2)这是细节理解, 根据短文句子They are a postman, a fisherman and a factory worker. (他们是邮递员,渔民和工厂工人. )可知他们职业是a postman, a fisherman 和a factory worker. 故答案为: They are a postman, a fisherman and a factory worker.

(3)这是细节理解, 根据短文句子The rich man gives them some bad seeds(富人给了他们一些坏种子.)可知给了他们seeds. A选项是: 一些种子, B选项是: 一些花, C选项是: 一些钱. 故答案为: A.

(4)这是细节理解, 根据短文句子the postman and the worker give the old man some flowers.(邮递员和工人给了这位老人一些花.) 可知是给了some flowers. 根据选项, 答案为: B.(5)这是细节理解, 根据短文句子At last, the fisherman gets the money because of his honesty.(最后, 渔民因为他的诚实得到了钱.) 可知是渔民得到了钱. A选项是: 邮递员, B选项

是: 工厂工人, C选项是: 渔民., 答案为: C.

【点评】这是考查阅读能力的题目. 对于任务型阅读, 首先要掌握问题要求做什么, 然后根据问题找到答案.

2.阅读理解阅读理解

Dear Cindy,

Please come to my twelfth birthday party at 6:00 p.m. on Saturday. Now I will tell you how to come to my home.

Start from the hospital behind your home. Turn right at the hospital. Then go straight for 10 minutes. After that, turn left at the library. My home is near the library. It's in a yellow building. My home is on the ninth floor.

Yours,

Lucy

(1)Lucy is eleven years old.

(2)Cindy's home is in front of the hospital.

(3)Cindy should turn left at the hospital.

(4)Lucy's home is near the library.

(5)Lucy lives on the tenth floor.

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)0

【解析】【分析】这是一封露西给朋友辛迪的一封信,在信中她告诉辛迪怎样找到她的家。

⑴细节理解. 题意:露西十一岁了。由短文中的关键句"Please come to my twelfth birthday party at 6:00 p.m. on Saturday. "可知露西十二岁了。这与题意不符,故答案为:错误 .

⑵推理判断. 题意:辛蒂的家在医院的前面。由短文中的关键句"Start from the hospital behind your home. "可推知辛蒂的家在医院的前面。这与题意相符,故答案为:正确 .

⑶细节理解. 题意:辛蒂应该在医院左转。由短文中的关键句" Turn right at the hospital. '"可知辛蒂应该在医院右转。这与题意不符,故答案为:错误 .

⑷细节理解. 题意:露西的家是在图书馆附近。由短文中的关键句"My home is near the library."可知露西的家是在图书馆附近。这与题意相符,故答案为:正确 .

⑸细节理解. 题意:露西住在第十层。由短文中的关键句"'My home is on the ninth floor."可知露西住在第九层。这与题意不符,故答案为:错误 .

【点评】本题主要考查对文章的综合理解。做题时要把握文中的关键词句,在文章中找出正确的答案。

3.阅读理解阅读短文,选出正确选项。

My name is Betty. I live in China. I study in Shanghai No. 6 Primary School. Today is my birthday.

On my birthday, I often get up at 7:30. I buy a lot of food with my mother at the supermarket. Usually I have a good time on my birthday. In the afternoon, my family go and see a film. Then we go home. And we have a birthday party at 6:00 in the evening. At the party, we play games and eat a big birthday cake. I am so happy.

(1)When is Betty's birthday?

A. Today.

B. Tomorrow.

C. Yesterday.

(2)Where does Betty buy food?

A. At the supermarket.

B. At the cinema.

C. At school.

(3)Is Betty happy on her birthday?

A. No, she isn't.

B. Yes, she is.

C. We don't know.

(4)What do they do at the party?

A. They see a film.

B. They buy food.

C. They play games.

(5)Do they eat a big birthday cake?

A. Yes, they do.

B. No, they don't.

C. We don't know.

【答案】(1)A

(2)A

(3)B

(4)C

(5)A

【解析】【分析】该短文是Betty的自我介绍。

(1)细节阅读,根据Today is my birthday.得知今天是她的生日,故选A。

(2)细节阅读,根据I buy a lot of food with my mother at the supermarket.得知她在超市买的食物。故选A。

(3)细节阅读,根据 I am so happy.得知她很开心,故选B。

(4)细节阅读,根据At the party, we play games and eat a big birthday cake.得知他们玩游戏,故选C。

(5)细节阅读,根据At the party, we play games and eat a big birthday cake.得知他们吃大蛋糕,因此做肯定回答,故选A。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

4.阅读理解阅读对话,判断下列各句与对话内容是否相符。

Martin: What do you want to be when you grow up, Jiamin?

Jiamin: I want to be a fireman (消防员). I think the fireman is cool.

Martin: And you, Lily?

Lily: I like children. I want to be a teacher. What about you, Martin?

Martin: My father is a police officer. He can stop bad people. So I want to be a police officer. Jiamin: Police officers can help people. Your father is great, Martin.

Martin: Thanks. Look, Miss Wang is working hard. I think teachers are great, too.

(1)Jiamin wants to be a firefighter.

(2)Lily wants to be a doctor.

(3)Martin's father is a farmer.

(4)Police officers can stop bad people.

(5)Miss Wang is a teacher.

【答案】(1)1

(2)0

(3)0

(4)1

(5)1

【解析】【分析】大意:马丁,嘉敏和莉莉谈论长大后想做什么职业。

(1)句意:嘉敏想当一名消防员。根据Jiamin: I want to be a fireman. 可知嘉敏想当消防员。故答案为正确。

(2)句意:莉莉想当一名医生。根据 Lily: I like children. I want to be a teacher. 可知莉莉想当一名老师。故答案为错误。

(3)句意:马丁的父亲是一个农民。根据 Martin: My father is a police officer. 可知马丁的父亲是一名警察。故答案为错误。

(4)句意:警察可以制止坏人。根据 He can stop bad people. So I want to be a police officer. 可知警察可以制止坏人。故答案为正确。

(5)句意:王小姐是一名教师。根据Martin: Thanks. Look, Miss Wang is working hard. I think teachers are great, too. 可知王小姐是一名教师。故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译对话,然后根据对话内容,判断句子正确或错误。

5.阅读理解阅读短文,完成句子。

Amy's home is far from school. Every day she gets up early. First, she goes to the bus stop on foot at7: 10 a.m. Then she goes to the post office by bus. At last she goes to school on foot. (1)How does Amy go to school ?First, she goes to the bus stop ________.

Then, she goes to the post office ________.

At last she goes to school ________.

(2)Amy's school is ________ her home.

【答案】(1)on foot;by bus;on foot

(2)far from

【解析】【分析】这是讲述Amy如何去上学的短文。

(1)根据短文叙述First, she goes to the bus stop on foot at7: 10 a.m. Then she goes to the post office by bus. At last she goes to school on foot.(首先,她在上午7点10步行到汽车站。然后她到邮局去乘公交车。最后步行去学校。)可知第一空填上“on foot”步行,第二空填上“by bus”乘公交,第三空填上“on foot”步行。故答案为: on foot, by bus, on foot.(2)根据短文叙述 Amy's home is far from school. (Amy家远离学校。)应填far from“远离”。故答案为:far from.

【点评】这是考查阅读能力的题目。根据短文叙述找出问题相关句子,然后完成句子。