文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 中考英语《主谓一致》带答案

中考英语《主谓一致》带答案

主谓一致

【考点直击】

1. 语法一致的原则

2. 意义一致的原则

3. 邻近一致的原则

【考点聚焦】主谓一致是初中阶段的重要语法项目之一,从近年来中考的试题来看,对主谓一致的考查主要集中在以下内容:

1、动名词、动词不定式、不定代词,时间,金钱,距离做主语谓语要用单数

2、由and或both……and连接的并列成分作主语时,谓语动词用复数。

3、一些只有复数形式的名词,如people, police, cattle, clothes等作主语时,谓语动词要用复数。

4、集体名词family, class, team, group 等看作整体时,谓语动词用单数;看作每一个成员时,谓语动词用复数。

5、当表示国家,城市,人名,书名,报纸,杂志,及组织机构等的专有名词做主语时,作为整体,谓语动词用单数形式。

The New York Times is reading all over the United States . 《纽约时报》

6、 news ,maths,physics ,politics等词貌似复数,实为单数,其谓语动词用单数.

7、“the +形容词”(如the poor ,the rich ,the young, the old , the dead ,the sick,the brave 等)作主语,谓语动词往往用复数

8、有两部分构成的物体的名词,如glasses, shoes, trousers, chopsticks, scissors 等作主语时,谓语动词用复数。

注意:如果这类名词前用了a pair of等,则谓语动词的单复数形式往往取决于pair的单复数形式。例如:Here are some new pairs of shoes.

My new pair of socks is on the bed.

9 、表时间、距离、价格、度量衡等的名词作主语时,谓语动词通常用单数。

10 、疑问代词作主语时,主语表示单数意义,则谓语动词用单数。Who is your brother?

11 、分数(百分数)+of +名词做主语时,谓语动词的单复数取决于of后面的名词的数。但要注意population 一词,用作整体时,谓语动词用单数,用其部分做主语时,谓语动词形式用复数。

Part of the work has been done by us .

Ten percent of the apples were bad .

The population of China is 13.6 billion and 70%of the population are peasants .

12 由连词not……but……, or, either……or, neither……nor, not only…but also,等连接的并列主语,如果一个是单数,一个是复数,则谓语动词按就近一致原则,与最靠近它的主语一致。

13 、There be句型、,开头的句子谓语动词和靠近的主语一致。

14 、a number of后面加复数名词或代词,其动词用复数形式;但the number of后面加复数名词或代词时,其谓语用单数。

15 、“one or two +复数名词”做主语,谓语动词用复数。.

16 、在定语从句中主语是关系代词who , that , which , 谓语动词的数应与先行词的数一致。

17 with , togther with, along with 等遵循就远原则

【中考演练】

一. 选择填空

1. They said the eighteenth and last lesson _______ quite easy.

A. is

B. was

C. are

D. were

2. ---When are you going to Kunming for your holidays?

---I haven’t decided. ______ this Sunday ______ next Sunday is OK.

A. Both; and

B. Either; or

C. Neither; nor

D. Not only; but also

3. ______ Helen ______ Joan speaks beautiful Chinese after they came to China.

A. Neither; nor

B. Not only; but also

C. Both; and

D. A and B

4. _______ of them has his own opinion.

A. Both

B. Some

C. Every

D. Each

5. Are there any _______ on the farm?

A. horse

B. duck

C. chicken

D. sheep

6. My shirt _____ white and my trousers _____ blue.

A. are; are

B. are; is

C. is; is

D. is; are

7. ------Two months _______ quite a long time.

------Yes. I’m afraid that he will miss a lot of lessons.

A. is

B. are

C. was

D. were

8. The old man has two children but _____ of them lives with him.

A. both

B. none

C. neither

D. all

9. Our knowledge of computer _____ growing all the time.

A. be

B. is

C. are

D. were

10. Everyone except Tom and John _____ there when the meeting began.

A. is

B. was

C. are

D. were

11. Most of the houses _______ this year.

A. has built

B. have built

C. has been built

D. have been built

12. I think maths _____ very difficult to learn.

A. is

B. are

C. has

D. have

13. A large number of students _____ to work in Xinjiang.

A. have gone

B. has gone

C. goes

D. is going

14. The number of the students in the class ______ small.

A. are

B. is

C. have

D. were

15. There _____ a lot of good news in today’s newspaper.

A. is

B. are

C. was

D. were

二. 用所给动词的适当形式填空

1. _____ (be) everything OK?

2. Nobody _______ (know) the answer to the question.

3. Ten divided by two _______ (be) five.

4. Most of the drinking water ______ (be) from the Black River.

5. Not only she but also I _______ (do) morning exercises every day.

6. Either you or she _____ (have) made a wrong decision.

7. The family _____(be) spending the weekend together.

8. Bread and butter ______ (be) her daily breakfast.

9. The police _____ (be) trying to catch the thief.

10. The number of people invited _____ fifty, but a number of them ____ absent for different reasons.

三. 翻译下列句子

1.我们两个人都没有看这部电影。

___________________________.

2.我的茶杯里没有水了。

___________________________.

3.不是他就是我要到哪儿去。

___________________________.

4.学生们和老师都不知道这件事。

___________________________.

5.我们家正在一起度周末。

___________________________.

中考预测主谓一致专练

1. Neither of them ______ going to the cinema. Both of them _____ going to the cinema.

A. is ; are

B. is ; is

C. are ; was

D. are ; is

2. All but one _____ here just now. All that I want to say ____ this.

A. was; were

B. was; is B. were; is D. were; were

3. A number of students ____ gone for an outing. The number of the students ______ increasing year.

A. have; has

B. is; have

C. has; have

D. have; is

4. Some of the oranges ______ turned bad. Some of the milk _______ turned sour (酸).

A. have; has

B. have; have

C. has; have

D. have; is

5. Each student -____ got an English- Chinese dictionary. The students each ______ a dictionary.

A. have; has

B. has; have

C. have; have

D. has; has

6. There _____ a pen, an ink bottle, and some books on it. There ________ some bowls, plates

and a spoon on it.

A. is; are

B. are; are

C. are; is

D. is; is

7. Either the judge or the lawyers ________ wrong. Either you or he _______ to blame.

A. is; are

B. are; is

C. are; are

D. is; is

8. His family ______ all very wel l. His family _______ a “ five good” one.

A. are; is

B. is; is

C. are; are

D. is; are

9. My blue trousers ______ worn out. One pair of trousers ______ not enough.

A. is; are

B. are; are

C. is; is

D. are; is

10. Our League secretary and monitor ______ the lead in everything. Our League secretary and

the monitor ______ good friends.

A. take; are

B. take; is

C. takes; is

D. takes; are

11. The girl as well as his parents _______ a bike. Not only the students but also the professor

______ surprised at Mary’s answer.

A. have; was

B. have; were

C. has; was

D. has; were

12. Who _____ the girl singing in the next room? Who ______ these people over there?

A. are; are

B. are; is

C. is; are

D. is; is

13. Most of the students _____ boys. Most of his money _____ spent on books.

A. are; is

B. is ; is

C. are; are

D. is; are

14. The policeman ______ standing at the street corner. The police _____ searching for him.

A. are; is

B. are; are

C. is; are

D. is; is

15. The glasses ______ mine. That pair of glasses _____ my brother’s.

A. are; is

B. are; are

C. is; are

D. is; is

16. The news at six o’clock _____ not true. Those pieces of news _____ to be broadcasted.

A. are; is

B. are; are

C. is; are

D. is; is

17. Grandpa Wang and his two grandsons ______ taking a walk in the park now. Grandpa Wang,

together with his two grandsons, ____ taking a walk in the park now.

A. are; are

B. is; are

C. is; is

D. are; is

18. No one but Jane ______ the secret. Nobody but Mary and I ___ in the classroom at that time.

A. know; was

B. knows; was

C. know; were

D. knows; were

19. There _______ nothing but two looms in the hall. There _____ something wrong with the machine.

A. was; is

B. was; are

C. were; is

D. were; are

20. He is one of the boys who _____ never late for school. He is the only one of the boys who

_____ never late for school.

A. is; are

B. are; are

C. are; is

D. is; is

21. What they have done ______ of great use to us. What he says and what he does ___ agree.

A. i s; not

B. is; do not

C. are; does not

D. are; not

22. Every picture except these two _______. Everything around us _____ matter.

A. have been sold; is

B. have been sold; are

C. has been sold; is

D. has been sold; are

23. A woman with two children ______ coming up to us. Mary, along with her parents, ___

moved to Paris.

A. is; has

B. is; have

C. are; have

D. are; has

24. one sixth of our classmates _____ from peasant families. One fifth of her time ____ devoted

to writing.

A. c omes; is

B. come; are

C. come; is

D. comes; are

25. Only 10 percent of the students in the class _____ League members. About 40% of Jim’s

income ________ to the rent (租金).

A. are; goes

B. are; go

C. is; goes

D. is; go

26. It is this teacher who ______ leaving for London. It is you who ____ next.

A. are; are

B. is; are

C. are; is

D. is; is

27. The population of the earth _____ increasing fast. One third of the population here _____ workers.

A. is; are

B. is; is

C. are; is

D. are; are

28. This kind of snakes _____ very dangerous. These kinds of metal _____ hard to find.

A. is; is

B. are; is

C. is; are

D. are; are

29. Half of the visitors _____ from Europe. Half of the fruit _____ bad.

A. is; are

B. is; is

C. are; is

D. are; are

30. Every man worker and every woman worker _____ free medical care. At Christmas each boy

and each girl _____ given a present.

A. e njoy; is

B. enjoy; are

C. enjoys; is

D. enjoys; are

31. Many a man ______ seen the wonderful film. Many men _____ seen the wonderful film.

A. has; has

B. has; have

C. have; has

D. have; have

32. Going to bed early and getting up early _____ a good habit. Singing and dancing _____ two

of the things that he likes best.

A. is; is

B. are; is

C. is; are

D. are; are

33. Such ______ Albert Einstein, a simple man of great achievements. Such ______ her words.

A. w ere; were

B. was; were

C. w ere; were

D. was; was

34. Besides Xiao Wang, Wiao Ma _____ willing to do the work. The factory, including its

machines _____ burnt last night.

A. was; is

B. were; is

C. was; are

D. were; are

35. If anybody _____, ask him to wait. _____ there anything I can do for you?

A. come; Is

B. come; Are

C. comes; Are

D. comes; Is

36. Chinese _____ not so difficult to learn. The Chinese people ________ brave and hard working.

A. is; is

B. are; is

C. is; are

D. are; are

37. Little _____ done to prevent the air from being polluted. Much _____ done to against fight

pollution.

A. h as been; have been

B. have; has

C. has been; has been

D. h ave been; have been

38. Do you know the singer and dancer who _____standing at the gate? China has thousands of

islands, the largest of which ____ Taiwan.

A. is; are

B. is ; is

C. are; is

D. are; are

39. Each of the girls ____ an orange. Each ______ his duty.

A. have; has

B. have; have

C. has; has

D. has; have

40. When we are to hold the sports meet ____ been decided. Whether he succeeds or fails

______ matter.

A. have; don’t

B. has; don’t

C. have; doesn’t

D. has; doesn’t

41. Her clothes ____ nearly worn out. His physics ______ weaker than others.

A. is; is

B. are; is

C. is; are

D. are; are

42. Five hundred dollars ______ more than he can afford.

A. is

B. are

C. was

D. were

43. Food and clothing ____ daily necessities for people. A. is B. are C. was D. were

44. The United Nations ___ trying to persuade the two countries.

A. is

B. are

C. was

D. were

45. Three kilometers ____ not a long distance. A. is B. are C. was D. were

46. To say something _______ one thing, to do it _____ another.

A. is; is

B. are; are

C. was

D. were

47. Reading English magazines and novels ____ helpful to your study of English.

A. is

B. are

C. was

D. were

48. He like you and Xiao Liu ______ very diligent. A. is B. are C. was D. were

49. Between the two buildings _____ a hospital. A. stand B. stands C. was D. were

50. How to get rid of these things ____ a big problem. A. are B. is C. was

D. were

中考演练答案:

一:1D 2B 3D 4D 5D 6D 7A 8C 9B 10B 11D 12A 13A 14B 15

二:用所给动词的适当形式填空:

1.is

2.knows

3.is

4.is

5.do

6.has

7.are

8.are

9.are 10.is are

三:翻译下列句子

1.neither of us has seen the film

2.there is no water in my cup

3.not he but I will go there

4.neithe students nor the teacher knows the thing

5.our family are spending weekends

中考预测主谓一致专练答案:

1A2B3D4A5B6A7B8A9D10D11C12C13A14C15A16C17D18B19C20 C21B22C23A24C25A26B27A28C29C30C31B32C33B34A35A36C37 C38B39C40D41B42A43B44A45A46A47A48A49B50B