文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 高考英语二轮复习专题辅导突破:(十六)阅读理解提升练_推理判断题2

高考英语二轮复习专题辅导突破:(十六)阅读理解提升练_推理判断题2

精编优选练(十六)阅读理解——推理判断题2

(限时:25分钟)

A

Flat Holm is a picturesque landmass located in Britain's Bristol Channel. The area's low energy needs have therefore been fulfilled by using old-fashioned solar panels (太阳能电池板) and diesel generators (柴油发电机). The beautiful island is now, however, becoming increasingly popular with tourists wishing to explore the rural landscape and view the island's seabird colonies.

Though this is welcome news, meeting the island's growing energy needs without damaging its environment has been a challenge. Flat Holm team leader Natalie Taylor says,“It's really important that we have a really high functioning system. From an environmental point of view, we want to reduce the use of diesel generators so that we can have as small an ecological footprint as possible.”

Fortunately, UK-based startup R enovagen had the perfect solution. The company's Rapid Roll Solar PV system consists of flexible solar panels that can be unrolled like a carpet from a trailer (拖车) within two minutes and instantly put to work. According to the company, a small panel can provide 11kW of power.

The technology is the brainchild of Renovagen's Managing Director John Hingley, who came up with the idea after seeing something used as a backup battery for mobile devices about five years ago. In addition to being easy to unfold, the rollable panels are also more cost-effective to transport. Hingley says, “Compared with traditional rigid panels, we can fit up to 10 times the power in this size container. ”

The solar panel “carpets”, laid on the island in early October, are being used to provide electricity for its pub and lighthouse. In addition to providing power for remote islands like Flat Holm, Hingley hopes the Rapid Roll technology will be useful in areas affected by natural disasters. A good example is Puerto Rico, where most people have been without electricity since Hurricane Maria destroyed the power lines.

[语篇解读] 本文是一篇说明文,主要介绍了Renovagen公司发明的快速太阳能光伏系统,这种系统不仅给Flat Holm带来了能源,还有利于保护它的环境。

1.What leads to Flat Holm's increasing energy needs?

A.Its growing number of tourists.

B.Its remote location.

C.The damage to its environment.

D.The power system failure.

解析:细节理解题。根据第一段最后一句可知,Flat Holm吸引了越来越多的游客,再

结合第二段中的“Though this is welcome news,meeting the island's growing energy needs without damaging its environment has been a challenge.”可知,游客的增多导

致了Flat Holm日益增长的能源需求。

答案:A

2.Where does the difficulty lie to increase energy supply to Flat Holm?

A.Reusing diesel generators.

B.Protecting its environment.

C.Abandoning old solar panels.

D.Reducing the transport cost.

解析:推理判断题。根据第二段中的“without damaging its environment has been a challenge...From an environmental point of view,we want to reduce the use of diesel generators so that we can have as small an ecological footprint as po ssible.”

可知,要增加Flat Holm的能源供应,困难在于保护环境。

答案:B

3.How do the new solar panels differ from the old ones?

A.They cost less. B.They are smaller.

C.They are portable. D.They are hard to operate.

解析:推理判断题。根据第三段中的“The company's Rapid Roll Solar PV system consists of flexible solar panels that can be unrolled like a carpet from a trailer (拖车) within two minutes and instantly put to work.”及第四段中的“In addition to being easy to unfold”“Compared with traditional rigid panels,we can fit up to 10 times the power in this size container.”可知,新的太阳能电池板的不同之处

在于它们是便携的。

答案:C

4.What gave Hingley inspiration of the Rapid Roll technology?

A.A natural disaster. B.A similar invention.

C.His life on the island. D.Traditional rigid panels.

解析:推理判断题。根据第四段中的“The technology is the br ainchild of Renovagen's Managing Director John Hingley,who came up with the idea after seeing something used as a backup battery for mobile devices about five years ago.”可知,让John Hingley获得快速太阳能光伏系统的灵感的是一个类似的发明。

答案:B

B

Next month, I'm traveling to a remote area of Central Africa and my aim is to know enough Lingala—one of the local languages—to have a conversation.

I wasn't sure how I was going to manage this—until I discovered a way to learn all the vocabulary I'm going to need. Thanks to Memrise, the app (应用程序) I'm using. It feels just like a game.

“People often stop learning things because they feel they're not making progress or because it all feels like too much hard work,”says Ed Cooke, one of the people who created Memrise. “We're trying to crea te a form of learning experience that is fun and is something you'd want to do instead of watching TV.”

Memrise gives you a few new words to learn and these are “seeds” which you plant in your “greenhouse”. When you practice the words, you “water your plants”. When the app believes that you have really remembered a word, it moves the word to your “garden”. And if you forget to log on (登录), the app sends you emails that remind you to“water_your_plants”.

The app uses two principles about learning. The first is that people remember things better when they link them to a picture in their mind. Memrise translates words into your own lan guage, but it also encourages you to use: “means”.For example,I remembered motele,the Lingala word for “engine”,using a mem.I created — I imagined an old engine in a motel (汽车旅馆) room.

The second principle is that we need to stop after studying words and then repeat them again later, leaving time between study sessions. Memrise helps you with this, because it's the kind of app you only use for five or ten minutes a day.

I've learnt hundreds of Lingala words with Memrise. I know this won't make me a fluent speaker, but I hope I'll be able to do more than just smile when I meet people in Congo. Now, I need to go and water my vocabulary!

[语篇解读] 本文是一篇说明文。作者介绍了自己学习外语的一个好帮手——Memrise,它是一款手机应用软件,旨在帮助使用者记单词,其寓教于乐的学习方式很受作者的喜爱。

5.What does Ed Cooke make an effort to do with Memrise?

A.Create memorable experiences.

B.Make progress with hard work.

C.Master languages through games.

D.Combine study with entertainment.

解析:细节理解题。题干中的关键信息是Ed Cooke,由此可定位到文章的第二段。根据该段中的“Ed Cooke, one of the people who created Memrise.‘We' re trying to create a form of learning experience that is fun and is something you'd want to do instead of watching TV.’”可知,Ed Cooke创造Memrise的初衷就是使学习外语单词不再枯燥乏味,他们尝试用寓教于乐的方式让使用者更好地学习单词。

答案:D

6.What do the underlined words “water your plants” in Paragraph 3 refer to?

A.Learning new words.

B.Being a Memrise user.

C.Logging on to the app.

D.Taking care of your garden.

解析:推理判断题。由于题干中的water your plants在文中出现过两次,所以要想知道其真正含义应该仔细阅读原文中第一次出现这些词语的地方,即第三段中的“Memrise gives you a few new words to learn and these are ‘seeds’ which you plant in your ‘greenhouse’.When you practice the words,you ‘water your plants’.”由此可知,Memrise会给你一些“种子”(单词)让你学习,当你练习这些单词的时候,你就是在给你的“花园”里的“植物”(单词)“浇水”,所以这里“浇灌植物”指的是“学习新单词”。

答案:A

7.How does Memrise work?

A.By linking different mems together.

B.By putting knowledge into practice.

C.By offering human translation services.

D.By applying an associative memory approach.

解析:推理判断题。题干问的是Memrise的运行模式,因此可定位到第四段中的“The app uses two principles about learning.”根据该段中的“The first is that people remember things better when they link them to a picture in their mind.”及作者举的例子可知,该软件通过联想记忆的方法帮助使用者记单词。

答案:D

8.What is the author's attitude towards Memrise?

A.Positive. B.Doubtful.

C.Uncaring. D.Disapproving.

解析:观点态度题。该题问的是作者的态度,因此应该从文章中寻找作者使用该软件后

的心得、体会。从第一段中的“Thanks to Memrise,the app I'm using.It feels just like a game.”及最后一段中的“I've learnt hundreds of Lingala words with Memrise.”可知,作者通过Memrise学会了很多单词,而且学习的过程也充满乐趣,所以他对该软件的态度是认可的。

答案:A

C

I love the iPhone.I still remember the excitement I felt peeling back the protective plastic from my shiny new iPhone X. What a gorgeous piece of technology!That feeling didn't last.

I could point out a list of complaints, like how Face ID is inconsistent, the bright metal casing is scratch-prone (易擦伤的), and the price tag is astronomical. But there's really one shortcoming that matters to me.

Though the phone is only a bit bigger than the iPhone 6, iPhone 7, and iPhone 8, the bigger screen dramatically changes how you interact with the device. The new gestures required by the notch at the top of the phone mean there's no way to look at my notifications (通知) or access the control center with only one hand. It considerably limits the usability of the phone when I'm on the go or when I have only one hand free. The top two rows of apps on the home screen are basically inaccessible without a sliding move, and it makes me paranoid (患妄想狂的) if I'm going to drop the $1,000 device. The fear of dropping the phone comes from the $549 bill spent on repairing the cracked glass on its back. I hate the idea of risking that just trying to see my notifications. With my previous iPhone, the iPhone 6, I could use my pinky (小手指) as a kind of shelf for the phone to sit on as I tapped away, texting, checking email, or changing songs on Spotify. The iPhone X's size doesn't let that happen. I envied my friend when she showed me her new iPhone 8.

At first, I thought it was just an adjustment period. I experienced something similar with my previous phone. Like the iPhone X's new shape, the iPhone 6 represented a dramatic departure in form from previous iPhones. When I upgraded to the iPhone 6 from my iPhone 4S, I had similar doubts about one-handed use. I ended up falling in love with the phone. That same thing did not happen with the iPhone X after a month into using it.Determined!

[语篇解读] 本文是一篇记叙文,讲述了作者买了一部新的iPhone X之后发现这部手机的诸多缺点。

9.According to the writer, what is exactly wrong with the iPhone X?

A.Its price is too high.

B.Its screen is a bit too big.

C.Its Face ID is inconsistent.

D.Its metal frame is easy to be scratched.

解析:细节理解题。根据文章第二段的第二句“But there's really one shortcoming that matters to me.”和第三段的描述可知,在作者看来,屏幕太大、难以操作是真正的不足之处,故选B项。

答案:B

10.How do you think the writer will look at the notifications for safe?

A.Use the pinky as a shelf.

B.Use the iPhone X with a sliding move.

C.Use the iPhone X with both hands.

D.Use the iPhone X with only one hand free.

解析:细节理解题。根据文章第三段中的“The new gestures required by the notch at the top of the phone mean there's no way to look at my notifications (通知)or access the control center with only one hand. It considerably limits the usability of the phone when I'm on the go or when I have only one hand free.”可知,作者查看通知时应是用两只手使用iPhone X手机,故选C项。

答案:C

11.How much has the writer spent on the iPhone X?

A.$451. B.$549.

C.$1,000. D.$1,549.

解析:推理判断题。上文讲了iPhone X手机诸多的缺点,特别是使用不方便,第三段提到“and it makes me paranoid(患妄想狂的)if I'm going to drop the $1,000 device...the $549 bill spent on repairing the cracked glass on its back”可知,iPhone X手机价格为1 000美元,而作者因为修它已花费了549美元,所以作者在这部手机上共花费了1 549美元,故选D项。

答案:D

12. What do you think the writer will do according to the passage?

A.Downgrade the iPhone X.

B.Change the using habits.

C.Stop using the iPhone.

D.Go on with the adjustment period.

解析:推理判断题。根据第四段中的“When I upgraded to the iPhone 6 from my iPhone 4S,I had similar doubts about one-handed use.I ended up falling in love with the phone.That same thing did not happen with the iPhone X after a month into using it.Determined.”并结合全文讲述iPhone X的诸多缺点可以推知,作者以前从iPhone 4S 升级成iPhone 6时,一开始也有类似的疑惑,但最后适应了;而这一次用了一个月也没有适应,所以作者要降级iPhone X手机,downgrade和upgrade是一对反义词,故选A项。

答案:A