文档库 最新最全的文档下载
当前位置:文档库 › 2014年高考真题(英语)辽宁卷 纯Word版解析可编辑

2014年高考真题(英语)辽宁卷 纯Word版解析可编辑

2014年高考真题(英语)辽宁卷 纯Word版解析可编辑
2014年高考真题(英语)辽宁卷 纯Word版解析可编辑

2014·辽宁卷(英语)

第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

[2014·辽宁卷]

A

A new study shows students who write notes by hand during lectures perform better on exams than those who use laptops(笔记本电脑).

Students are increasingly using laptops for note-taking because of speed and legibility(清晰度).But the research has found laptop users are less able to remember and apply the concepts they have been taught.

Researchers performed experiments that aimed to find out whether using a laptop increased the tendency to make notes “mindlessl y” by taking down word for word what the professors said.

In the first experiment,students were given either a laptop or pen and paper.They listened to the same lectures and were told to use their usual note-taking skills.Thirty minutes after the talk,they were examined on their ability to remember facts and on how well they understood concepts.

The researchers found that laptop users took twice as many notes as those who wrote by hand.However,the typists performed worse at remembering and applying the concepts.Both groups scored similarly when it came to memorizing facts.

The researchers' report said,“While more notes are beneficial,if the notes are taken mindlessly,as is more likely the case on a laptop,the benefit disappears.”

In another experiment aimed at testing long-term memory,students took notes as before but were tested a week after the lecture.This time,the students who wrote notes by hand performed significantly better on the exam.

These two experiments suggest that handwritten notes are not only better for immediate learning and understanding,but that they also lead to superior revision in the future.

21.More and more students favour laptops for note-taking because they can ________.

A.write more notes B.digest concepts better

C.get higher scores D.understand lectures better

22.While taking notes,laptop users tend to be ________.

A.skilful B.mindless

C.thoughtful D.tireless

23.The author of the passage aims to ________.

A.examine the importance of long-term memory

B.stress the benefit of taking notes by hand

C.explain the process of taking notes

D.promote the use of laptops

24.The passage is likely to appear in ________.

A.a newspaper advertisement

B.a computer textbook

C.a science magazine

D.a finance report

【要点综述】本文是一篇议论文,主要讨论用笔记本电脑记笔记和手写记笔记的优劣。作者认为手写记笔记不仅更有利于立即记忆和理解,而且还有利于以后复习。

21.A细节理解题。根据第二段第一句以及第五段第一句“研究者发现笔记本电脑使用者记笔记的内容是手写记笔记者的两倍”可知选A。

22.B细节理解题。根据第五段第一、二句“笔记本电脑使用者记笔记的内容是手写记笔记者的两倍,但是在记忆和运用概念方面表现很差”可知选B。

23.B写作意图题。根据最后一段“两个实验表明,手写记笔记不仅更有利于立即记忆和理解,而且还有利于以后复习”可知,作者写这篇文章的目的是介绍手写记笔记的好处。

24.C推理判断题。这是一项关于怎样记笔记更有效的研究,所以可能出现在科学杂志上。

[2014·辽宁卷]

B

(Q=Question;A=Answer)

Situation Ⅰ

Q:If someone sits right next to me in an empty movie theatre,is it rude to move?

A:Maybe,but nobody will fault you for it.Chances are that the close sitter doesn't realize he disturbs you,so he may miss your annoyance.You undoubtedly aren't the first person he's met who needs enough room.Forgive his bad judgement,move quietly and enjoy the show.

Situation Ⅱ

Q:If I use the bathroom at a store,do I need to buy something?

A:Consider frequency and urgency.Is this a one-time thing or an emergency?If so,you don't have to buy anything,but it would be kind if you did.However,if you regularly use the bathroom at this place,then you are a customer,and you should act like one.

Situation Ⅲ

Q:If someone is talking loudly on the bus,is there a nice way to ask him to keep it down?

A:No.Try other means:1)Stare at him until he gets aware of it and quiets down.2)Lift your finger in a silence motion(动作) and smile.3)Put on earphones and ignore him.

Situation Ⅳ

Q:If I remember my friend's birthday a day late,should I apologize or just wish her a happy birthday like nothing happened?

A:This is the reason why the word belated was invented.“Happy belated birthday!” is short for“Well,I know I forgot,but then I remembered.Forgive me and happy birthday.”

Situation Ⅴ

Q:Can I lie about seeing a text because I was too busy or lazy to respond(回复) to it?

A:Don't lie.Receiving a text does not mean you need to respond to it.Why waste a perfectly good lie when the truth will serve?“Yes,”you can say if ever asked,“I saw it.” No explanation is needed as to why you don't respond.

25.You will get annoyed in a theatre when ________.

A.a person is too active

B.a person is too rude to you

C.a person talks too loudly

D.a person sits too close to you

26.How will you quiet someone down in a public place?

2014年高考英语试题及答案全国卷2

2014年高考英语试题及答案全国卷2

2014年普通高等学校招生全国统一考试新课标II卷 英语 本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答案卡一并交回。 注意事项: 1.答第I卷前考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。 2.选出每小题答案前,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号框,不能答在本试卷上,否则无效。 第一部分阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分40分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑. A Arriving in Sydney on his own from India, my husband, Rashid, stayed in a hotel for a short time while looking for a short time while looking for a house for me and our children.

During the first week of his stay, he went out one day to do some shopping. He came back in the late afternoon to discover that his suitcase was gone. He was extremely worried as the suitcase had all his important papers, including his passport. He reported the case to the police and then sat there,lost and lonely in strange city, thinking of the terrible troubles of getting all the paperwork organized again from a distant country while trying to settle down in a new one. Late in the evening, the phone rang. It was a stranger. He was trying to pronounce my husband’s name and was asking him a lot of questions. Then he said they had found a pile of papers in their trash can(垃圾桶)that had been left out on the footpath. My husband rushed to their home to find a kind family holding all his papers and documents. Their young daughter had gone to the trash can and found a pile of unfamiliar papers. Her parents had carefully sorted them

2015年高考英语全国卷阅读解析

2015年高考英语全国卷 第二部分阅读理解 第一节 A 【语篇导读】这是一篇广告文体类阅读材料。介绍了四则伦敦运河博物馆每月(八月除外)的第一个星期四的报告主题。 21. C 事实细节题。由第一则报告的首句可知,Chris Lewis所做的报告“运河先驱”中,James Brindley被公认为早期最重要的运河设计师。由此可知C项正确。 22. D 事实细节题。由题干中的“February”可将答案锁定在“February 6th”的话题“An Update on the Costwold Canals”中。显然答案为D。 23. A 事实细节题。根据题干中的关键词islands, the Thames可知答案在“March 6th”中。Miranda Vickers 在其报告“Eyots and Aits—Thames Islands”中对泰晤士河中的岛屿做了一个全景的回顾。因此答案为A。 B 【语篇导读】这是一篇记叙文。“我”生活在美国东北部的纽约,那儿的冬季实在让人难以忍受。一次去佛罗里达的Sarasota度周末的机会让“我”深切感受到了宜人的气候是多么令人惬意。尤其是那又大、又软又圆的西红柿。 24. B.推理判断题。由第一段最后一句“dulled by months of cold-weather root vegetables”所提供的信息尤其是dulled一词的意义可以推测纽约寒冷的冬季是令人厌烦的。故答案为B。 25. D。事实细节题。根据首段末句可知,让作者最感惬意的事情是逛一逛早七点的农贸市场。因此D项为最佳答案。 26. B。推理判断题。根据第三段第二句可知,作者之所以不再购买冬季的西红柿是因为不论商店里的西红柿看起来多么诱人,买到家里就会变得又干又硬,索然无味。故选B项。 27. C。推理判断题。由最后一段所述可知,Brown’s Grove Farm是新开业的一家餐馆。Jack Dusty是供货方之一。再结合“I was planning to have dinner that very night.”一句可知作者打算去那儿用餐。因此答案为C。 C 【语篇导读】这篇短文主要介绍了现代著名艺术家Dali的作品风格及the world of Dali中的展品情况。28. B。推理判断题。短文首段介绍了艺术家Dali的作品。由“…with an exhibition bring together over 200 paintings, sculptures, drawings and more.”一句可知,Dali的作品众多,是一个多产画家。故答案为B。29. A。推理判断题。根据第一段“…the visitors will find the best pieces, most importantly the Persistence of Memory”可知,该作品在Dali的最佳作品中是最重要的,由此可以推断它是Dali的杰作之一。 30. D。事实细节题。根据第二段末句中的“…follo ws a path of time and subject.”可知,Dali的作品是按时间和主题进行布展的。答案选D。 31. A。词义猜测题。由最后一段可知,展出的作品主要来源于两个途径:一是与马德里的一家艺术馆密切合作;一是靠像Salvador Dali Museum这样的机构的捐赠。联系全文大意及前一分句不难推测其它机构捐赠的是艺术作品。因此答案为A。 D 【语篇导读】这是一篇议论文。作者从La Chope咖啡馆的经营特色谈起,介绍了巴黎的一些主题咖啡馆经营理念的变化及其大受欢迎的原因。 32. D。推理判断题。根据短文第一段第二句“”可知,顾客在这里可以学着与他们内心的真实情感取得联系。亦即将自己的真实情感表达出来。故答案为D。 33. A。推理判断题。由第二段“Over the years, Parisian cafes have fallen victim to changes in the French lifestyle…”一句可知,在过去的几年里,巴黎咖啡馆的生意因法国人生活方式的变化而受损。由此可以推断,人们不再那么频繁地光顾咖啡馆了。因此答案为A。

2014辽宁省高考压轴卷 英语试题 Word版含解析

2014辽宁省高考压轴卷 英语 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第I卷 注意事项: 1在答第I卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。 2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,不能答在本试卷上,否则无效。 第一部分听力(共两节,满分30 分)略 第二部分英语知识运用(共两节,满分40 分) 第一节(共15 小题;每小题2 分,满分30 分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 A Nearly two million drivers in the UK have had accidents due to “Baby on Board” signs and children’s toys that affect their view,according to alarming new research. One in 20 motorists says stickers and playtime paraphernalia (装备) are to blame for a collision—equiva lent to 1.85 million of Britain’s 37 million drivers. The discovery triggered a warning by a road safety charity—Brake to cut down on clutter (杂乱的东西) in the car. Deputy chief executive Julie Townsend sai d “Baby on Board” signs are very useful in alerting the emergency services that a child may be involved in case of a crash. “This help can become negative if drivers display signs when their child isn’t in the car,” she said.“Worse still is the danger tha t can be caused by drivers influencing their view by cluttering up (塞满) windows with lots of signs. Drivers’ priority should always be getting there safely without putting themselves,young passengers or other road users at risk.” A survey arranged by price comparison website https://www.wendangku.net/doc/ed4960999.html, found that 37 percent of parents have displayed signs and four out of five of them believe they improve safety. But 46 percent admit doing so at all times—regardless of whether or not their child is in the car—and 15 percent admit they only have them for their novelty (新奇) value. The poll of 2,000 drivers also found that 46 percent of drivers regard them as a risk and 33 percent say they are lacking in taste. “There are benefits and dangers to ‘Baby on Board’ signs. They can offer useful information for medical aid in case of a crash but having too many novelty

2013年全国高考英语试题及答案-辽宁卷

2013年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 英语 本试卷分第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一卷 注意事项: 1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。 2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净 后,再选其他答案标号,不能答在试卷上,否则无效。 第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题:每小题1. 5分,满分7. 5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 01.What does the man want to do? A.Take photos B. Buy a camera C. Help the woman. 02.What are the speakers talking about? A.A noisy night. B. Their life in town. C. A place of living. 03.Where is the man now? A.On his way B. In a restaurant. C. At home. 04.What will Celia do? A.Find a player. B. Watch a game. C. Play basketball. 05. What day is it when the conversation takes place? A. Saturday. B. Sunday. C. Monday. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分) 听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项,

2014年全国卷高考英语试卷及答案

2014年普通高等学校招生全国统一考试(浙江) 英语试题 选择题部分(共80分) 第一部分:英语知识应用(共两节,满分30分) 第一节:单项填空(共20小题,每小题0.5分,满分10分) 从A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该选项标号涂黑。 1. ---I am going to Spain fort a holiday soon. --- ______. A. It’s my pleasure B. Never mind C. Leave it alone D. Good for you 2. The paper is due next month, and I am working seven days ______ week, often long into ______ night. A. a; the B. the; 不填 C. a; a D. 不填;the 3.An average of just 18.75cm of rain fell last year, making ______ the driest year since California became a state in 1850. A. each B. it C. this D. one 4.Joe is proud and ______, never admitting he is wrong and always looking for someone else to blame. A. strict B. sympathetic C. stubborn D. sensitive 5.I don’t become a serious climber until the fifth grade, ______ I went up to rescue a kite that was stuck in the branches of a tree. A. when B. where C. which D. why 6.We most prefer to say yes to the ______ of someone we know and like. A. attempts B. requests C. doubts D. promises https://www.wendangku.net/doc/ed4960999.html,st week a tennis ball hit me on the head, but I tried to _______ the pain, believing that it would go away sooner or later. A. share B. realize C. ignore D. cause 8.“Every time you eat a sweet, drink green tea.” This is _____ my mother used to tell me. A. what B. how C. that D. whether 9.No matter how carefully you plan your finances, no one can _____ when the unexpected will happen. A. prove B. imply C. demand D. predict 10.While staying in the village, James unselfishly shared whatever he had with the villagers without asking for anything ______ . A. in return B. in common C. in turn D. in place 11.Sofia looked around at all the faces: she had the impression that she _____ most of the guests

2015年高考英语全国卷1含答案

绝密★启用前 2015年普通高等学校招生全国统一考试 英语(全国Ⅰ卷) 第Ⅰ卷 第一部分听力(共两节,满分30分) 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 【A】1. What time is it now? A. 9:10. B. 9:50. C. 10:00. 【C】2. What does the woman think of the weather? A. It’s nice. B. It’s warm. C. It’s cold. 【A】3. What will the man do? A. Attend a meeting. B. Give a lecture. C. Leave his office. 【B】4. What is the woman’s opinion about the course? A. Too hard. B. Worth taking. C. Very easy. 【C】5. What does the woman want the man to do? A. Speak louder. B. Apologize to her. C. Turn off the radio. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。 【B】6. How long did Michael stay in China? A. Five days. B. One week. C. Two weeks. 【A】7. Where did Michael go last year? A. Russia. B. Norway. C. India. 听第7段材料,回答第8、9题。 【B】8. What food does Sally like?

2014年高考英语(辽宁卷)_word版

2014年辽宁高考英语试题 A A new study shows students who write notes by hand during lectures perform better on exames than those who use laptops(笔记本电脑). Students are increasingly using laptops for note-taking because of speed and legibility(清晰度).But the research has found laptop users are less able to remember and apply the concepts they have been taught. Researchers performed experiments that aimed to find out whether using a laptops increased the tendency to make notes “mindlessly” by taking down word for word what the professors said. In the first experiment, students were give either a laptop or pen and paper. They listened to the same lectures and were told to use their usual note-taking skills. Thirty minutes after the talk, they were examined on their ability to remember facts and on how well they understood concepts. The researchers found that laptop users took twice as many notes as those who wrote by hand. However, the typists performed worse at remembering and applying the concepts. Both groups scored similarly when it came to memorizing facts. The reseachers’ report said , “While more notes are beneficial, if the notes are taken mindlessly, as is more likely the case on a laptop, the benefit disapears.’’ In another experiment aimed at testing long- term memory, students took notes as before but were tested a week after the lecture. This time the students who wrote notes by hand performed significantly better on the exame. These two experiments suggest that handwritten notes are not only better for immediate learning and understanding, but that they also lead to superior revision in the future. 21. Most and more students favor laptops for note-taking because they can______. A. write more notes B. digest concepts better C. get higher scores D. understand lectures better 22. While taking notes, laptop users tend to be__________. A. skillful B. mindless C. thoughtful D. tireless 23. The author of the passage aims to_________. A. examine the importance of long-term memory B. stress the bebfit of taking notes by hand C. explain the process of taking notes D. promote the use of laptops 24. The passage is likely to appear in ________. A. a newspaper advertisement B. a computer textpaper C. a science magzine D. a finance report B (Q= Question; A= Answer) Situation Ⅰ Q: If someone sits right next to me in an empty movie theater, is it rude to move? A: Maybe, but nobody will faul t you for it. Chances are that the close sitter doesn’t realize he disturbs you, so he may miss your annoyance. You undoubtedly aren’t the first person he’s met who needs enough room. Forgive his bad judgment, move quietly and enjoy the show. SituationⅡ Q: If I use the bathroom at a store, do I need to buy something? A: Consider frequency and urgency. Is this a one-time thing or an emergency? If so, you don’t have to buy anything, but it would be kind if you did. However, if you regularly use the bathroom at this place, then you are a customer, and you should act like one. SituationⅢ Q: If someone is talking loudly on the bus, is there a nice way to ask him to keep it down? A: NO. Try other means: 1) Stare at him until he gets aware of it and quiets down. 2) Lift your finger in a silence motion(动作) and smile. 3) Put on earphones and ignore him. SituationⅣ Q: I f I remember my friend’s birthday a day late, should I apologize or just wish her a happy birthday like nothing happened. A: This is the reason why the word belated was invented. “Happy belated birthday!” is short for, “Well, I know I forgot, but then I remembered. Forgive me and happy birthday.” SituationⅤ Q: Can I lie about seeing a text because I was too busy or lazy to respond (回复)to it? A: Don’t lie. Receiving a text does not mean you need to respond to it. Why waste a perfectly go od lie when the

2014高考英语全国卷1真题(完整版)

2014年普通高等学校招生全国统一考试(新课标I) 英语 注意事项: 1. 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第Ⅰ卷1页至10页,第Ⅱ卷11页至13页。 2. 答题前,考生务必将自己的姓名,准考证号填写在本试卷相应的位置。 3. 全部答案在答题卡上完成,搭载本试卷上无效。 4. 第Ⅰ卷听力部分满分30分,不计入总分,考试成绩录取时提供给高校作参考。 5. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第Ⅰ卷 第一部分听力(共两节,满分30分) 做题时,现将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt? A.£ 19.15 B.£ 9.18 C.£ 9.15 答案是C。 1.What does the woman want to do ? A. Find a place B. Buy a map C.Get an address 2. What will the man do for the woman? A. Repair her car B.Give her a ride C.Pick up a aunt 3. Who might Mr Peterson be? A. new professor B.A department head C.A company director 4. What does the man think of the book? A.Quite different B.Very interesting C.Too simple 5.What are the speakers talking about? A.Weather B.Clothes. C.News.

2015年高考全国卷2英语试题及答案解析(word精校版)

2015年高考全国卷2英语试题及答案(word精校版) 含详细解析 第Ⅰ卷 第一部分听力(共两节,满分30分)略 第二部分阅读理解(共两节,满分40分) A My color television has given me nothing but a headache. I was able to buy it a little over a year ago because I had my relatives give me money for my birthday instead of clothes that wouldn’t fit. I let a salesclerk fool me into buying a discontinued model. I realized this a day later, when I saw newspaper advertisements for the set at seventy-five dollars less than I had paid. The set worked so beautiful when I first got it home that I would keep it on until stations signed off for the night. Fortunately, I didn’t get any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed. Then I started developing a problem with the set that involved static(静电) noise. For some reason, when certain shows switched into a commercial, a loud noise would sound for a few seconds. Gradually, this noise began to appear during a show, and to get rid of it, I had to change to another channel and then change it back. Sometimes this technique would not work, and I had to pick up the set and shake it to remove the sound. I actually began to build up my arm muscles(肌肉) shaking my set. When neither of these methods removed the static noise, I would sit helplessly and wait for the noise to go away. At last I ended up hitting the set with my first, and it stopped working altogether. My trip to the repair shop cost me $62, and the sit is working well now, but I keep expecting more trouble. 21. Why did the author say he was fooled into buying the TV set? A.He got an older model than he had expected. B.He couldn’t return it when it was broken. C.He could have bought it at a lower price. D.He failed to find any movie shows on it. 22. Which of the following an best replace the phrase “signed off” in paragraph 1? A.ended all their programs

2014年高考辽宁卷英语试题解析(精编版)(解析版)

2014普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 英语 【试题总评】 2014年的辽宁英语试题无论从题型设置上还是从试卷布局上都有较大的创新突破。辽宁英语试题正朝着考查能力和语言灵活运用方向迈进。“突出语篇,强调应用,注重交际”是高考命题的主导思想,“高中阶段侧重培养学生的阅读能力”是英语新课标的精神,因此,2014年的辽宁高考英语试题仍以考查阅读为主,能够全面考查考生理解语言、获取信息的能力以及综合而灵活准确地运用语言的能力。 完形填空是人生百味类文章,难易适中,题目设置上较全面,注重上下文的串联,需要考生有全篇意识,不能将句子独立开,考点非常全面,包括动词9题,名词、形容词、副词和代个2个,介词疑问词和连词各一个,文章278词,设题80词,完全符合《考试说明》要求。 阅读所用材料,语言原汁原味,文化信息丰富;材料内容健康,体裁多样、题材广泛,在命题上,注意难度、效度、区分度的把握,设题上充分考虑学生的认知特点,题目由易到难,循序渐进,A篇是科普类短文,B篇是日常生活类短文。阅读C篇文章是环保类短文。阅读D篇是经济文化类短文。其中阅读理解B篇以对话的形式出现,设置五个情境,通过问答,给出比较现代的解决问题采取行动的方法,形式新颖。试卷选材贴近生活,材料新颖,以说明文和记叙文为主,题材广泛。考查细节理解和推理判断为主,但兼顾考查主旨大意、词义猜测、句意理解、代词指代和标题概括,其中句意理解和代词指代是2014年辽宁高考新增的考点。信息匹配是和学生健康密切相关的视力问题,学生容易理解也有实用价值,考生要兼顾横线前后的信息,排除多余选项。 今年的试题取消了单项填空这个题型,取而代之的是语法填空题,分值相同,但考查方式更为灵活,对考生要求很高。这个题型要求考生在通读全文,了解文章大意之后,运用词汇和语法知识,将文章补全,达到文意通畅,逻辑合理。 短文改错考查高中阶段常见的语法现象,考查冠词,代词,名词,动词,副词,词组,主谓一致,非谓语动词,全面考查学生的知识面。 书面表达考查看图作文,书写应用文体中的书面通知。这篇书面表达不仅考查了考生读图和理解图片的能力,还要求考生把握图片给予的信息,并发挥合理想象,补充完善信息,丰满作文内容,形成信息齐全,语言流畅的文章。 第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

2014辽宁高考英语试卷 答案与解析

2014 辽宁高考英语卷 第二部分阅读理解 第一节(共15小题;每小题 2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项中(A,B,C,D)中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。 A A new study shows students who write notes by hand during lectures perform better on exams than those who use laptops. Students are increasingly using laptops for note-taking because of speed and legibility. But the research has found laptop users are less able to remember and apply the concepts they have been taught. Researchers performed experiments that aimed to find out whether using a laptop increased th e tendency to make notes ”mindlessly” by taking down word for word what the professors said. In the first experiment, students were given either a laptop or pen and paper. They listened to the same lectures and were examined on their ability and to remember facts and on how well they understood concept. The researchers found that laptop users took twice as many notes as those wrote by hand. However, the type is performed worse at remembering and applying the concepts. Both groups scored similarly when it comes to memorizing facts. The researchers’ report said, “ While more notes are beneficial, if the notes are taken mindlessly, as is more likely the case on a laptop, the benefit disappears. In another experiment aimed at testing long-term memory, students took notes as before but were tested a week after the lecture. This time, the students who wrote notes by hand performed significantly better on the exam. These two experiments suggest that handwritten notes are not only better for immediate learning and understanding, but that they also lead to superior revision in the future. 21. More and more students favor laptops for note-taking because they can___. A write more notes B digest concepts better C get higher scores D understand lectures better 22. While taking notes, laptops users tend to be___. A skillful B mindless C thoughtful D tireless 23. The author of the passage aims to ___. A examine the importance of long-term memory B stress the benefit of taking notes by hand C explain the process of taking notes D promote the use of laptops. 24. The passage is likely to appear in ___. A a newspaper advertisement B a computer textbook C a science magazine D a finance report

相关文档
相关文档 最新文档