文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 《语言学概论》课程第3次作业

《语言学概论》课程第3次作业

《语言学概论》课程第 3次作业及参考答案

I. There are four choices following each statement. Mark the choice that can best complete the statement.

1. The compound word “bookstore” is the place where books are sold. This indicates

that the meaning of a compound __________.

A. is the sum total of the meaning of its components

B. can always be worked out by looking at the meanings of morphemes

C. is the same as the meaning of a free phrase.

D. None of the above.

2. _______ are those that cannot be used independently but have to be combined with

other morphemes, either free or bound, to form a word.

A. Free morphemes

B. Bound morphemes

C. Bound words

D. Words

3. _________ is a branch of grammar which studies the internal structure of words

and the rules by which words are formed.

A. Syntax

B. Grammar

C. Morphology

D. Morpheme

4. The meaning carried by the inflectional morpheme is _______.

A. lexical

B. morphemic

C. grammatical

D. semantic

5. _________ are often thought to be the smallest meaningful units of language by the

linguists.

A. Words

B. Morphemes

C. Phonemes

D. Sentences

6. “-s” in the word “books” is _______.

A. a derivative affix

B. a stem

C. an inflectional affix

D. a root

7. Which two terms can best describe the following pairs of words: table---tables; day

break---daybreak?

A. Inflection and compound

B. Compound and derivation

C. Inflection and derivation

D. Derivation and inflection

8. The morpheme “vision” in the common word “television” is a(n) ______.

A. bound morpheme

B. bound form

C. inflectional morpheme

D. free morpheme

9. The word ______ is not a compound.

A. sunflower

B. friendship

C. moonwalk

D. miniskirt

10. In the words maps, dogs, and watches, each of /s/, /z/, /iz/ is a(an)_____ of the

plural form.

A. allomorph

B. allophone

C. similar phoneme

D. counter phoneme

II. Decide whether each of the following statements is True or False.

1. Words are the smallest meaningful units of language.

2. Open class words can accept new words regularly.

3. Just as a phoneme is the basic unit in the study of phonology, so is a morpheme the basic unit in the study of morphology.

4. Inflectional morphemes manifest various grammatical relations or grammatical categories such as number, tense, degree, and case.

5. Prefixes usually modify the part of speech of the original word, not the meaning of it.

6. The most important component of a word structure is the morpheme.

7. Bound morphemes include roots and affixes.

8. Derivational morphemes always change the grammatical class of words.

9. There are three morphemes in the word “reactivate”.

10. A morpheme is neither a meaning nor a stretch of sound, but a meaning and a stretch of sound joined together.

III. Fill in each of the following blanks with one word which begins with the letter given.

1. C________ is the combination of two or sometimes more than two words to create new words.

2. The rules that govern the formation of words are called m_________ rules.

3. Affixes are of two types: inflectional affixes and d_________ affixes.

4. C________ class words refer to the grammatical or functional words the number of which is small and stable since few new words are added.

5. When people wish to distinguish the sound of a morpheme from the entire morpheme, they may use the term m_________.

6. The r________ constitutes the core of the word and carries the major component of its meaning.

7. D__________ is an affixational process that forms a word with a meaning and/or category from that of its bases.

8. A morpheme which can be a word by itself is called a f_________ morphmem.

9. A_________ do not belong to a lexical category and are always bound morphemes.

10. The variant forms of a morpheme are called its a_________.

参考答案:

I. There are four choices following each statement. Mark the choice that can best complete the statement.

1. D

2. B

3. C

4. C

5. B

6. C

7. A

8. D

9. B 10. A

II. Decide whether each of the following statements is True or False.

1. F

2. T

3. T

4. T

5. F

6. T

7. F

8. F

9. F 10. T

III. Fill in each of the following blanks with one word which begins with the letter given.

1. Compound

2. morphological

3. derivational

4. closed

5. morph

6. root

7. Derivation 8. free 9. affixes 10. allomorphs