文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

娄底市2015年初中毕业学业考试试题卷

英语

I.听力能力(共三节, 20小题, 计20分)

【2015湖南娄底】第一节听音辨图根据所听到的内容,选择相应的图画。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。(共5小题,计5分)

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

1.

. .

A B C

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2.

A B C

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

3.

A B C

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

4.

A B C

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

5.

A B C

【2015湖南娄底】第二节对话理解听下面的对话,每段对话后各有一个或几个小题,从题中所给的A、B、C3个选项中选出符合对话内容的最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。(共10小题,计10分)

听下面的对话,回答第6小题。

6. What kind of drinks does the woman want?

A. Water.

B. Orange juice.

C. Green tea.

听下面的对话,回答第7小题。

7. What’s the weather like today?

A. Cloudy.

B. Raining.

C. Sunny.

听下面的对话,回答第8小题。

8. Where does the woman live?

A. In Beijing.

B. In Changsha.

C. In Loudi.

听下面的对话,回答第9小题。

9. How often does the man visit his grandparents?

A. Once a week.

B. Once a month.

C. Once a year.

听下面的对话,回答第10小题。

10. Who is Xi Jinping?

A. Chinese president.

B. An artist.

C. A scientist.

听下面的对话,回答第11至12小题。

11. What festival is it today?

A. Spring Festival.

B. Mid-Autumn Day.

C. Dragon Boat Festival.

12. What will the man do this afternoon?

A. Eat dumplings.

B. Eat mooncakes.

C. Eat Zongzi and watch boat races.

听下面的对话,回答第13至15小题。

13. How many people are going to Qingdao?

A. Three.

B. Four.

C. Five.

14. How will they go there?

A. By train.

B. By plane.

C. By bus.

15. How long are they staying there?

A. About five days.

B. About a week.

C. About two weeks.

【2015湖南娄底】第三节笔录要点根据你所听到的独白内容,填写下面的表格,每空填1个或2个单词。听独白前,你有25秒钟时间阅读表格内容,听完独白后,你将有50

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

Woman:第一节听音辨图根据所听到的内容,选择相应的图画。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。现在你有5秒钟的时间阅读第一小题。

(停5’’)

1. W: (No.1)Good morning, boys and girls.

WM: Good morning.(男女两人一起答)

(停10’’)

2. M: (No.2) Do you like reading?

W: Yes, I like it very much.

(停10’’)

3. W: (No.3) What’s your favorite season?

M: Summer. Because I like swimming.

(停10’’)

4. M: (No.4) In 2016, the Olympic Games will be held in Riode Janeriro, Brazil. W: That’s great.

(停10’’)

5. W: (No.5) China is getting stronger and stronger.

M: That’s quite right.

(停7’’)

Woman: 第二节对话理解听下面的对话,每段对话后各有一个或几个小题,从题中所给的A、B、C3个选项中选出符合对话内容的最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。

(停5’’)

W: 听下面的对话,回答第6小题。

M: What kind of drinks would you like?

W: Orange juice.

(停2’’ 重复一遍)

(停10’’)

W: 听下面的对话,回答第7小题。

W: How’s the weather today?

M: It’s sunny.

(停2’’ 重复一遍)

(停10’’)

W: 听下面的对话,回答第8小题。

M: Where do you live?

W: I live in Loudi.

(停2’’ 重复一遍)

(停10’’)

W: 听下面的对话,回答第9小题。

W: How often do you visit your grandparents?

M: Once a month.

(停2’’ 重复一遍)

(停10’’)

W: 听下面的对话,回答第10小题。

M: Who is Xi Jinping?

W: He is our Chinese president.

(停2’’重复一遍)

(停15’’)

W: 听下面的对话,回答第11至12小题。

W: What festival is it today?

M: It’s Dragon Boat Festival.

W: What will you do this afternoon?

M: I’ll eat Zongzi and watch boat races with my family.

W: Me, too.

(停2’’ 重复一遍)

(停25’’)

W: 听下面的对话,回答第13至15小题。

M: Summer vacation is coming. I’m going to Qingdao.

W: Wow, are you going there with your friends?

M: No, I’m going there with my mom and dad.

W: How will you go there?

M: By plane.

W: Well, how long are you staying there?

M: About a week.

W: Have a good time!

M: Thank you.

(停2’’ 重复一遍)

(停17’’)

Woman: 第三节笔录要点根据你所听到的独白内容,填写下面的表格,每空填1个或2个单词。听独白前,你有25秒钟时间阅读表格内容,听完独白后,你将有50秒钟的作答时间。

(停25’’)

W:

Hello, boys and girls! Here is some information about our trip. We’ll go there by bus. The bus will wait for you at the school gate at 7:00 tomorrow morning. We’ll take some bread, water and apples for lunch with us and we will eat together in a park. After that we will walk around the old market. You will be able to buy all your presents there. If you are lost, please give me a call. My phone number is 8326795. Any questions? OK. See you tomorrow.

(停2’’ M重复一遍)

(停52’’)

听力答案

01-05 ABCAB 06-10 BCCBA 11-15 CCABB

16. trip 17. 7:00/seven/7 (o’clock)

18. bread 19. park 20. 8326795

II、知识运用(共二节,20小题,计20分)

第一节单项选择从A、B、C3个选项中选出1个可填入所给句子空白处的最佳选项。(共10小题,计10分)

【2015湖南娄底】21. —I can play_______piano.

—Wow, you’re so great.

A. a

B. an

C. the

21. C

【2015湖南娄底】22. —Is this your schoolbag?

—No, it isn’t. _______is under the desk.

A. My

B. Mine

C. Me

22. B

【2015湖南娄底】23. —It’s reported that the Oriental Star Cruises (“东方之星”号游船)sank_______June 1st, 2015.

—I’m sorry to hear that.

A. on

B. in

C. at

23. A

【2015湖南娄底】24. —Would you like some _______for dinner?

—OK.

A. tomatos

B. tomato

C. tomatoes

24. C

【2015湖南娄底】25. —Have some ice cream, please.

—Mm, it tastes_______.

A. good

B. better

C. well

25 A

【2015湖南娄底】26. —I _______to the cinema yesterday.

—It’s a pity. You didn’t invite me.

A. go

B. went

C. have gone

26 B

【2015湖南娄底】27. —It is raining hard, _______the farmers are still working in the field.

—So they are.

A. and

B. but

C. so

26 B

【2015湖南娄底】28. —Must I clean the classroom now?

—No, you_______.

A. mustn’t

B. can’t

C. needn’t

28 C

【2015湖南娄底】29. —_______ nice day today!

—Yeah, let’s take a walk outside.

A. What a

B. What

C. How

29. A

【2015湖南娄底】30. —Do you know_______?

—Sorry, I don’t know.

A. how old is he

B. how old he is

C. how old does he

30. B

【2015湖南娄底】第二节完形填空通读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C 3个选项中,选出1个最佳答案。(共10小题,计10分)

One day, bus No.1 was going along Louxing Road. Suddenly the driver saw an old man 31 on the side of the road. A woman next to him was shouting for 32 .

The bus driver stopped the bus 33 thinking twice. He got off and asked the woman what happened. She said that the man had a heart problem and should go to the 34 . The driver knew he had to act 35 . He told the passengers that he must take the man to the hospital. He expected most or all of the passengers to 36 and wait for the next bus. But to his surprise, they all agreed to go with him. Some passengers helped the bus driver to move the man 37 the bus.

38 the bus driver and the passengers, the doctors saved the man in time. Now many people don’t want to help 39 because they don’t want any trouble. But the driver didn’t think about himself. He only thought about saving a 40 .

31. A. lay B. to lie C. lying

32. A. advice B. help C. people

33. A. without B. with C. for

34. A. park B. office C. hospital

35. A. quick B. quickly C. slowly

36. A. get off B. get on C. get up

37. A. from B. onto C. out of

38. A. Thanks B. Thanks for C. Thanks to

39. A. other B. others C. another

40. A. life B. passenger C. woman

31. C

32.B

33. A

34. C

35. B

36.A

37.B

38.C

39.B

40.A

III. 阅读理解(共四节,25小题,计50分)

【2015湖南娄底】第一节判断正误阅读下面短文,判断下列句子是否符合短文内容,符合的写(A),不符合的写(B)。(共5小题,计10分)

People in southern China like famous and expensive dish—shark fin soup, but no scientific studies have shown that shark fins are good for health. So why do they eat them? Do they realize that

they’re killing a whole shark each time they enjoy a bowl of shark fin soup?

When people catch sharks, they cut off their fins and throw the shark back into the ocean. This is not only cruel, but also harmful to the environment. Without a fin, a shark can no longer swim and slowly dies. Sharks are at the top of the food chain in the ocean’s ecosystem. If their numbers drop too low, it will bring danger to all ocean life. In fact, around 70 million sharks are caught and traded in this industry every year. The numbers of some kinds of sharks have fallen by over 90 percent in the last 20 to 30 years. Help save the sharks!

41. Shark fin soup is popular in northern China.

42. No scientific studies show that shark fins are good for health.

43. Without a fin, a shark can’t swim any longer and slowly dies.

44. In fact, around 50 million sharks are caught and traded in this industry every year.

45. We should help save the sharks.

41. B

42.A

43.A

44.B

45.A

【2015湖南娄底】第二节阅读理解阅读下面A、B两篇材料并根据材料内容做后面的题目,从各题所给的A、B、C 3个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。(共10小题,计20分)

【2015湖南娄底】(A)

Yao Beina was not only a popular singer but also an energetic and

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

warm-hearted angel. She donated her corneas (眼角膜) to two men after

her death.

Yao was born in a music family in September 1981 in Wuhan. She

started to learn music at the age of 4, and she sang her first song on the

stage when she was 9. Yao did quite well in singing, so she took part in

the 13th Youth Singing Competition and won the first prize.

She became well-known to the public after making some songs for

the hit TV drama “The Legend of Zhenhuan”(甄嬛传), and the mandarin

version (中文版本) of “Let It Go” from Disney’s “Frozen”(冰雪奇缘).

In July 2013, she competed in The Voice of China II and finally got the

second place in Na Ying’s team. She had won many music prizes.

Yao Beina was unlucky to be diagnosed(诊断)with breast cancer (乳腺癌). She had a successful operation(手术)in 2011. She has fought against the illness for about four years while keeping singing, but sadly she failed. Although s he’s gone, her fans will remember her beautiful voice and kindness for ever.

46. How old was Yao Beina when she started to learn music?

A. Four.

B. Nine.

C. Thirteen.

47.Yao was born in a ________ family in September 1981 in Wuhan.

A. doctor

B. farmer

C. music

48.Yao was diagnosed(诊断)with___________.

A. stomach cancer

B. breast cancer

C. nose cancer

49. Which is TRUE about Yao Beina according to the passage?

A. She donated her corneas to help two men.

B. She had a great voice and won a few music prizes.

C. She won over the breast cancer in the end.

50. What’s the passage mainly about?

A. Yao Beina’s family.

B. Yao Beina’s illness.

C. Yao Beina’s art achievements.

46. B

47.C

49.A

50.C

【2015湖南娄底】(B)

Good books are like wise friends. They support you to walk forward, and help you

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

A. Parents.

B. Brothers and sisters.

C. Wise friends.

52. What’s the difference for Rose this summer?

A. She lost something important.

B. She can’t meet her friend.

C. Her parents keep fighting.

53. If you’re interested in the secret to immortality(永生), you can read______.

A. This One Summer

B. The Fourteenth Goldfish

C. Absolutely Almost

54. The book Absolutely Almost is written by_____.

A. Jillian Tamaki

B. Jennifer L. Holm

C. Lisa Graff

55. Which of the following is TRUE?

A. Ellie misses her dearly dead goldfish a lot.

B. Rose has the same summer as before.

C. Albie never does well in everything before.

51. C

52.C

53.B

54. C

55.A

【2015湖南娄底】第三节任务型阅读阅读下面短文内容,完成表格。(每空填1至3

个单词)(共5小题,计10分)

Some Advice on Safety

Always play in a safe place. A park is a safe place because there are no cars or trucks. But do not talk to strangers. Never go with a stranger into a car.

Before crossing the road, stop and look both ways. Look left, look right and look left again.

Keep away from houses or buildings that are being built or knocked down.Something might fall on your head, or you might cut yourself on broken glass.

Medicines or pills can be dangerous. Never swallow(吞下) any pills or medicines you find in the cupboard.

Don’t swim in the pool or river without adults. Wear a life jacket whenever you go out in a boat. Even if you are not in the open sea and the water is not deep, you should have your life jacket on. It's easy to fall out of a boat.

Do not put your head out of a car, bus or train. Many children have been killed by doing

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

57. strangers

58. Both ways/left and right

59. boat

60. one’s/your/our head

【2015湖南娄底】第四节简答题阅读下面短文,根据短文回答问题。(共5小题,计10分)

Mom and dad are the most important people in your life. They have been looking after you since you were born, you should always love them. You should also get on well with them. But some children don't know how to do this. Here are some ways to help you.

Spend more time with your parents. Don't spend too much time playing computer games or watching TV. Ask your parents to play with you. Talk or go outside with them.

Be kind to your parents. You can make them happy with a smile when you come home. You can send your mother a card on Mothers' Day or tell your father a joke on his birthday. You can also clean your room by yourself.

Work hard.If you do your best in your studies, your parents will be proud of you.

61. Who are the most important people in your life?

62. You need to spend more time with your parents, don’t you?

63. What can you do on Mother’s Day?

64. Will your parents be proud of you if you work hard?

65. How many ways can you use to get on well with your parents in the passage?

61. Mom and dad.

62. Yes(, we do).

63. Send (mom) a card.

64. Yes(,they will).

65. Three/3.

Ⅳ、写作技能(共三节,10小题+书面表达,计30分)

【2015湖南娄底】第一节完成对话通读下列对话,然后根据上下文补全对话内容。(共5小题,计10分)

A: 66. ______________. Could you please tell me how to get to Wanhao Square?

B: Sure. Go along Changqing Street and turn left at the first crossing. Then go straight on, and you’ll see the KFC. The square is across from it.

A: 67._______________________________________?

B: It’s about 10 minutes’ walk.

A: I see. 68. ____________________________________?

B: Yes, you can. The No.3 bus will take you there.

A: By the way, is there a cinema near Wanhao Square?

B: 69.________________. Zuoan Cinema is on the top floor.

A: Thank you very much.

B: 70.____________________________

66. Excuse me.

67. What’s the distance?/ How far( is it from here)?

68. Can I take a bus to get/go there?/Can I get there by bus?

69. Yes(, there is).

70. You’re welcome.

【2015湖南娄底】第二节英汉互译阅读下面短文,将划线句子翻译成中文或英文。(共5小题,计10分)

71.Students these days often have a lot of worries. Sometimes they have problems with their schoolwork, and sometimes with their friends. 72.他们对此能做点什么呢? Some people believe the worst thing is to do nothing. Laura thinks 73.problems and worries are normal in life. She thinks talking to someone helps a lot. Unless we talk to someone, we’ll certainly feel worse.

Robert advises students about common problems. He thinks it is best not to run away from our problems. 74.我们应该尽力去解决它们。He thinks the first step is to find someone you trust to talk to. Students often forget that their parents are always there to help them. In English, we say that 75.sharing a problem is like cutting it in half. So you’re halfway to solving a problem just by talking to someone about it!

71. 近来,学生们经常有许多的担忧(困惑)。

72. What can they do with them?/Can they do something with them?

73. 问题和担忧生活中是(很)常见的。

74. We should try our best to solve them.

75. (与人)分享一个问题就如将问题分成两半(一人分担一分)。

【2015湖南娄底】第三节书面表达(计10分)

亲爱的同学们,三年的初中生活马上就要结束了,你们即将离开熟悉的母校和三年来朝夕相处并给予你们无尽关爱和帮助的老师们。请根据下面表格的内容,谈谈你熟悉的英语老师。

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

2015湖南娄底初中毕业学业考试试题解析

要求:1、文中不能出现真实学校和老师真实姓名。

2、语言要通顺,表达要正确。

3、文章要求包含表格中的所有提示。

4、词数不少于60个英语单词。

5、文章开头已给出,不计入词数。

I have met many excellent teachers in junior school. One of them is my English teacher. Her name is Ms. Li.

_______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________

【范文】

I have met many excellent teachers in junior school. One of them is my English teacher. Her name is Ms. Li. She is 35 years old. She is tall and beautiful. She has long curly hair. She teaches English very well. She also likes reading, singing, dancing, playing sports. She is patient, friendly and warm-hearted. She is a good teacher like not only a friend but also a mother. We all like her.