文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 高考总复习·英语(译林版)试题:第一部分基础考点聚焦模块3Unit2知能演练轻松闯关

高考总复习·英语(译林版)试题:第一部分基础考点聚焦模块3Unit2知能演练轻松闯关

Unit 2Language(A卷)

Ⅰ.单句语法填空

1.It is difficult ____________ (relate) cause and effect in this case.

答案:to relate

2.Your version of the accident differs ____________ mine.

答案:from

3.You should learn to keep your temper ____________ control.

答案:under

4.You can arrange the matter at your own ____________ (convenient).

答案:convenience

5.Among so many ____________ (distinguish) people, she felt quite out of it.

答案:distinguished

6.That we must combine theory ____________ practice is an important principle.

答案:with

7.I subscribe to a number of journals ____________ (concern) with my subject.

答案:concerned

8.What made you decide on this type of ____________ (occupy)?

答案:occupation

9.We are worrying about ____________ we should do next.

答案:what

10.It has not been decided yet ____________ will preside over the meeting.

答案:who

Ⅱ.阅读理解

A

(2016·临沂模拟)Hello everybody.You can use this website to learn English and other languages.Click the links below to explore our language learning resources.

Find an English conversation partner

You can speak English online with another person or practice any other language on our Live English Conversation Linkup service through Skype, Google Talk, MSN, etc.You can use the service to get information about travel, language, food, customs, climate, travel, business, work, study etc.Or, you can speak any foreign language on our Live Language Linkup page.

World English course

Learn English with our free World English Course.Listen, speak, read, write and understand English through our free weekly online activities and link-ups.Join the English Classroom!

English courses

Take a look at some of the courses we offer.

·Be Aware:Use this free English course to brush up your grammar, vocabulary, and writing skills.

·Interactive Stories:Learn a new technique for learning languages by using stories with this free English training course.

·The Business Trip:Develop your business English with this unique free business English course.

·The Water Car:A full-length interactive story English course for intermediate(中等的)level learners.

·The Children of Kenji Takeuchi:A full-length interactive story English course for

upper-intermediate level learners.

·World English:A free English course designed for topic-based discussions.

English dialogues

Follow a story in English through free English dialogues.There are three levels: ·Lower Intermediate:Hiromi’s Trip to Thailand

·Intermediate: Miyako’s Education

·Upper Intermediate: A New Life in Mosquito City

Real conversations

We provide recordings of real conversations and interviews, with transcripts(文字记录)of the conversations so you can read and listen at the same time.It is a good way to learn real English.

【语篇解读】这是一篇广告文体阅读。文章主要介绍了一个语言学习的网站,介绍了该网站的主要功能。

1.This website mainly provides users with ________.

A.free courses on traveling abroad

B.plenty of language resources

C.interesting conversations

D.1ots of amazing stories

B解析:细节理解题。根据文章第一段Click the links below to explore our language learning resources中的关键词可知与B项关键词language resources一致,故判断选B。

2.If one wants to enrich his grammar and words, he should click ________.

A.Be Aware

B.The Water Car

C.The Business Trip

D.Interactive Stories

A解析:细节理解题。根据题干关键词his grammar and words找到文章对应部分English courses的Be Aware中的Use this free English course to brush up your grammar, vocabulary, and writing skills关键词grammar, vocabulary与题干关键词一致,故选A。

3.Which of the following is designed for intermediate level learners?

A.The Children of Kenji Takeuehi.

B.A New Life in Mosquito City.

C.Hiromi’s Trip to Thailand.

D.Miyako’s Education.

D解析:细节理解题。根据题干关键词intermediate level learners找到文章对应部分English dialogues的Follow a story in English through free English dialogues.There are three levels中的Intermediate: Miyako’s Education可知选D。

4.Real conversations is a good way to learn real English because________.

A.you can read while listening

B.you can see a native speaker

C.you can record your own voice and listen to it

D.you can transcribe every word of real speakers

A解析:细节理解题。根据题干关键词Real conversations找到文章对应段落Real conversations中的We provide recordings of real conversations and interviews, with transcripts(文字记录)of the conversations so you can read and listen at the same time可知点击Real Conversations可以边读边听。故选A。

B

高考总复习·英语(译林版)试题:第一部分基础考点聚焦模块3Unit2知能演练轻松闯关

(2016·河南洛阳统一考试)The world welcomes the new year! From New Zealand to New York, the world eagerly celebrated the New Year, hoping for a better future after a year of diseases, struggles and disasters.

The islands of Samoa and Tokelau in the Pacific Ocean and places located near the International Date Line mark the dawn of the New Year.As celebrations spread westward, fireworks lit up the night sky in towns and cities around the world, as celebrators partied on the streets.

In some parts of the world, the New Year’s celebrations were, let’s say, rather unusual.In many European countries as well as in Coney Island, New York, swimmers braved freezing water temperatures for a dip in the ocean or lake on January 1.In Rome, Italy, divers jumped off the 59-foot-high Cavour Bridge into the Tiber River.Londoners rang in the New Year with a massive fireworks display with dozens of rockets lighting up the night sky.The Scots’ celebration of New Year is also called “Hogmanay”.A torchlight procession led by men dressed as Vikings kicks off four days of Hogmanay celebrations in Edinburgh, Scotland.The procession ends with the burning of a Viking long ship.Hogmanay is the Scottish word for the last day of the year.Street festivals are held on each day culminating in a fireworks display.

In New York, hundreds of thousands gathered to witness a huge ball with more than 30, 000 lights descended at midnight.This tradition was adopted by The Ne w York Times (after whom the square is

named) in 1908 to attract crowds to celebrate the paper’s new headquarters.The ball has dropped every year since then except during the wartime years of 1942 and 1943.The first ball was made of iron, but now 2, 688 crystal(水晶) triangles decorate this lighted ball.

【语篇解读】本文列举了纽约、罗马以及伦敦等城市不同的庆祝新年的方式。

5.We can learn that people in the capital of Great Britain will celebrate the New Year by________.A.watching fireworks

B.jumping into water

C.jumping off bridges

D.partying on streets

A解析:细节理解题。根据第三段的“Londoners rang in the New Year with a massive fireworks display with dozens of rockets lighting up the night sky”可知,伦敦人通过观赏大规模的焰火表演的方式庆祝新年的到来,即A项正确。

6.The author mentioned the celebration called “Hogmanay”to clarify further that ________.A.the Scots are Vikings

B.the Scottish words are traditional

C.the display ends with a ship

D.the celebrations are varied

D解析:推理判断题。文章第三段讲到在伦敦人们通过观赏焰火庆祝新年,后面紧接着提到了苏格兰人是通过男人们装扮成海盗进行火炬游行庆祝新年,说明庆祝方式各不相同,故D 项正确。

7.From the last paragraph, we learn that the ball ________.

A.stopped dropping since 1942

B.started to drop in the 19th century

C.is made of iron now

D.is decorated by crystal now

D解析:细节理解题。根据文章最后一段最后一句中的“but now 2, 688 crystal(水晶)triangles decorate this lighted ball”可知,现在这个大球是用水晶做的,即D项正确。

8.Where does this text probably come from?

A.A news story.

B.A travel advertisement.

C.A book review.

D.A TV interview.

A解析:文章出处题。本文讲述了世界各地庆祝新年的方式,是一篇说明性报道,故这篇文章可能来自一篇新闻报道,即A项正确。

Unit 2Language(B卷)

Ⅰ.阅读理解

(2016·辽宁沈阳高三质检)If you bought some candy months ago but never ate it, how can you tell whether it is still safe to eat?The easiest way is to check the “use-by date” printed on the wrapper.If that date has already passed, you’re likely to throw the candy away.But is that really necessary?

According to a new report from the US Natural Resources Defense Council (NRDC), tons of food is wasted each year, largely because people don’t fully understand what expiration dates, or use-by dates, actually mean.

Food dating was introduced in the 1970s because consumers wanted more information about the things that they were eating. When they first showed up, use-by dates were only supposed to indicate freshness because producers wanted their products to be tasted in their best conditions.

But the truth is that these dates aren’t related to the risk of food poisoning or food-born illness, according to Time Ne w s.However, most customers misinterpreted use-by dates and related them to the safety of the food, and they still largely do now.

Eggs, for example, can still be eaten three to five weeks after purchase even though the use-by date is much earlier.When their use-by dates pass, strawberry-flavored drinks may lose their red color and

biscuits may lose their crunch(嘎吱嘎吱的声音), but they are not harmful.“It’s a confusing subject, the difference between food quality and food safety, ”said Jena Roberts, vice president of National Food Lab, a US food testing company. “Even in the food industry I have colleagues who get confused.”

This is why scientists are calling for a standard explanation to be printed following the use-by dates. “We want this to be clearly communicated so consumers are not misunderstanding the date and contributing to a lot of waste, ”said Dana Ganders, a staff scientist with the US NRDC.

But this won’t be a mistake that is easy to correct since people have believed it for so long.Another problem is that the quality levels of different foods change differently—some are still safe to eat long after their use-by dates while others are not.

As a result, food industry officials are now thinking of changing the use-by date to a date indicating when food is most likely to go bad.

【语篇解读】本文是一篇说明文。大多数人都认为保质期一到,食物就不能吃了。读过这篇文章后,你将发现事实并非如此。

1.The use-by date was first intended to________ .

A.tell the freshness of food

B.show the safety of food

C.give a warning of food poisoning

D.indicate the relation between food and illness

A解析:细节理解题。根据第三段第二句中的“When they first showed up, use-by dates were only supposed to indicate freshness”可知,应选A项。

2.The underlined word “misinterpreted”in Paragraph 4 probably means “________ ”.A.made guesses about

B.formed a wrong idea about

C.made wrong use of

D.took no notice of

B解析:词义猜测题。根据文章第四段的第一句和第六段的内容可知,此处指人们误以为这些日期和食品是否有毒或者过期后食用是否会导致疾病有关。故选B项。

3.Which of the following is TRUE?

A.Most customers understand what use-by dates mean.

B.Use-by dates have existed for more than 50 years.

C.Biscuits can’t be eaten when not as crunchy as they were bought.

D.Even after their use-by dates pass, some foods are still safe to eat.

D解析:正误判断题。根据第五段的内容可知,很多食品尽管过了保质期,但是仍然能吃,故选D项。

4.Scientists are calling for a standard explanation to be printed together with the use-by dates because________________________________________________________________________.

A.use-by dates are not helpful or reliable

B.more consumers get worried about food safety

C.most consumers often misunderstand use-by dates

D.the quality level of different foods changes differently

C解析:细节理解题。根据第六段的内容和第七段的第二句可知,科学家要求解释保质期是因为很多人误解了它的含义。故选C项。

Ⅱ.完形填空

(2016·宿州高三教学质量检测)I went to India for a 2-week vacation to visit my relatives.We stopped before a red light, and as always, there was a lot of activities outside the cars near the

__1__.People walked in between the cars __2__newspaper, water and a number of kids looked for a bit of charity from the car owners.It’s a familiar __3__ in most poor developing countries.

While we were __4__for the red light to turn green, I noticed a man outside a couple of __5__in front of ours trying to s ell bottles of water.It’s __6__unusual at first.He was a man in his 40s with relatively

__7__clothes.But he walked around in a strange way.He kind of __8__his way around the spaces.He was blind.

Carrying a couple of water bottles on one hand, he __9__got to the outside of our car.Out of __10__,my mum decided to buy one water bottle.As she gave the man the money, the light turned green.The cars

behind sounded loudly and __11__,trying to get ahead of traffic.Seeing this, my mum kindly told the man to __12__the change.However, with his superior sense of touch, he quickly __13__his shirt pocket and threw the money at my mum’s __14__.It was the exact change.The cars behind us were really getting out of control, __15__we decided to go on our way.

I __16__ and ev en cried when I got home.Here’s a blind man, born in __17__,trying to sell water bottles on the streets to make ends meet.He __18__our sympathy.Life hasn’t been __19__to him, yet he’s giving it his best shot.I think that is what __20__is all about, facing life bravely.

【语篇解读】本文是一篇记叙文。文中作者讲述了发生在十字路口的一个小故事:盲人为维持生计而勇敢地奋斗的故事。

1.A.signs B.crossroads

C.stations D.theatre

B解析:考查名词辨析。sign意为“迹象,符号”;crossroad意为“十字路口,交叉路口”;station意为“站,驻地”;theatre意为“电影院,戏院”。根据该句中的“We stopped before a red light”可知,作者在十字路口等红灯。故答案为B。

2.A.giving B.buying

C.selling D.throwing

C解析:考查动词辨析。根据第三段中的“my mum decided to buy one water bottle.As she gave the man the money, the light turned green.”可推知,此处应是有人在汽车周围卖报纸和水。故答案为C。

3.A.scene B.play

C.activity D.street

A解析:考查名词辨析。scene意为“场面,情景”;play意为“游戏,比赛,剧本”;activity意为“活动,行动”;street意为“街道”。根据上文语境可知,人们在汽车间卖报纸和水,孩子们跟司机们要点儿钱,这在大多数贫穷的发展中国家是常见的场景。故答案为A。

4.A.watching B.asking

C.waiting D.changing

C解析:考查动词辨析。根据该句中的“for the red light to turn green”可知,我们在等待红灯变绿。故答案为C。

5.A.blocks B.crossings

C.turns D.cars

D解析:考查名词辨析。根据语境可知,有人在我们前面的汽车外卖瓶装水。故答案为D。

6.A.everything B.something

C.anything D.nothing

D解析:考查代词辨析。下文发生了让作者感慨的故事,最初作者认为事情并没什么不寻常的。故答案为D。

7.A.expensive B.fashionable

C.ragged D.splendid

C解析:考查形容词辨析。expensive意为“昂贵的”;fashionable意为“流行的,时髦的”;ragged意为“衣衫褴褛的,粗糙的”;splendid意为“辉煌的,灿烂的”。在十字路口出售瓶装水的人通常是生活比较拮据的人,所以C项符合语境。故答案为C。

8.A.pushed B.drove

C.cleared D.felt

D解析:考查动词辨析。feel one’s way意为“谨慎小心地进行,摸索前进”。根据上文“But he walked around in a strange way.”及下文“He was blind.”可知,卖瓶装水的人走路奇怪,并且是个盲人,由此可推知,他应该摸索着走路。故答案为D。

9.A.eventually B.quickly

C.frequently D.happily

A解析:考查副词辨析。eventually意为“最后,终于”;quickly意为“快速地”;frequently意为“频繁地,经常地”;happily意为“快乐地,幸福地”。根据语境可知,由于是盲人,出售瓶装水的人一手携带好几瓶水,几番努力后终于到了我们车的外面。故答案为A。

10.A.curiosity B.sympathy

C.thirst D.politeness

B解析:考查名词辨析。curiosity意为“好奇,好奇心”;sympathy意为“同情,慰问”;thirst意为“口渴,渴望”;politeness意为“礼貌”。根据语境可知,因对方是盲人,出于同情,“我”妈妈决定买他的水。故答案为B。

11.A.impatiently B.casually

C.naturally D.carefully

A解析:考查副词辨析。impatiently意为“无耐心地”;casually意为“随便地,偶然地”;naturally意为“自然地”;carefully意为“小心地”。根据该句中的“The cars behind sounded loudly...trying to get ahead of traffic.”可知,其他司机开始不耐烦。故答案为A。

12.A.keep B.return

C.borrow D.count

A解析:考查动词辨析。句意:看到这一切,“我”的妈妈告诉卖瓶装水的人不用找零钱。keep意为“留下,保留”,符合语境。故答案为A。

13.A.searched for B.went through

C.turned over D.looked for

B解析:考查动词短语辨析。go through意为“仔细检查,查看某事物”。根据语境可知,卖水人很快地从衬衫口袋掏出钱并扔在“我”妈妈的腿上。故答案为B。

14.A.hand B.arm

C.face D.lap

D解析:考查名词辨析。作者一家人坐在车里,所以钱很可能是扔在作者母亲的腿上。故答案为D。

15.A.still B.yet

C.so D.but

C解析:考查连词辨析。我们身后汽车的司机几乎失控,所以我们决定开车离开。该复合句的上下分句是因果关系,所以用连词so引出结果分句。故答案为C。

16.A.gave up B.set off

C.held on D.broke down

D解析:考查动词短语辨析。give up意为“放弃”;set off意为“出发,引起”;hold on意为“不挂断电话,等一下”;break down意为“失控痛哭”。根据语境可知,回家后,想起这段让人感慨的经历,“我”甚至失控痛哭。故答案为D。

17.A.pain B.poverty

C.sadness D.loneliness

B解析:考查名词辨析。pain意为“疼痛”;poverty意为“贫困,困难”;sadness意为“悲哀”;loneliness意为“寂寞,孤独”。根据下文“trying to sell water bottles on the streets to make ends meet”可知,卖瓶装水的人出身贫寒。故答案为B。

18.A.refused B.enjoyed

C.doubted D.cheated

A解析:考查动词辨析。refuse意为“拒绝”;enjoy意为“欣赏,享受”;doubt意为“怀疑,不信”;cheat意为“欺骗,骗取”。根据语境可知,靠卖瓶装水来维持生计的人拒绝了我们的同情。故答案为A。

19.A.rich B.unfair

C.kind D.bad

C 解析:考查形容词辨析。根据上文 “Here ’s a blind man, born in______, trying to sell water bottles on the streets to make ends meet.” 可知, 生活对于卖瓶装水来维持生计的人不好。故答案为C 。

20.A.kindness

B .courage

C .experience

D .challenge

B 解析:考查名词辨析。kindness 意为 “仁慈, 好意”; courage 意为 “勇气, 胆量”; experience 意为 “经验, 经历”; challenge 意为 “挑战, 怀疑”。根据下文 “facing life bravely ”可知, 作者认为卖瓶装水来维持生计的人的故事诠释了 “courage ” 的真谛。故答案为B 。

Ⅲ.短文改错

(2016·江西八所重点中学联考)It is reported that thirty cellphones taken away by teachers during the examination and were smashed(粉碎) in front of students and parents at a high school.As to this, we hold a heated discussion.There are two different viewpoints about them.

Some think it necessarily.Firstly, with cellphones, students would have focused their attention on studying instead of wasting their precious time reading junk message.Secondly, the examination will be fair if no one cheats by using cellphones.However, the others think it otherwise.For one thing, at the age of information, cellphones have become a necessity.For another, students can use cellphones for study.

Personally spoken, even if some students use cellphones for no good reason, we should educate them more than destroy cellphones in such an extreme way.

答案:

It is reported that thirty cellphoneswere ∧, taken away by teachers during the examination and were

smashed(粉碎) in front of students and parents at a high school.As to this, we hold held a heated

discussion.There are two different viewpoints about them it .

Some think it necessarily necessary .Firstly, with without . cellphones, students would have focused their

attention on studying instead of wasting their precious time reading junk message messages .Secondly, the

examination will be fair if no one cheats by using cellphones.However, the others think it otherwise.For

one thing, at

in the age of information, cellphones have become a necessity.For another, students can

use cellphones for study.

Personally

spoken

speaking, even if some students use cellphones for no good reason, we should educate

them more

rather than destroy cellphones in such an extreme way.