文档库

最新最全的文档下载
当前位置:文档库 > 状语从句专项练习

状语从句专项练习

状语从句练习专项练习

一、基础练习

1. We are watching TV ______ we caught sight of a friend of ours .

A. as soon as

B. while

C. when

D. once

2. The price of diamond rings has risen sharply ___ the price of gold rings has gone down.

A. when

B. as

C. while

D. otherwise

3. It is a long time since I last saw you . This sentence means _______

A. I had seen you for a long time

B. I have seen you for a long time

C. I haven’t seen you for a long time

D. I saw you again before long

4. _______ reason you may give , you ought not to have left homework unfinished.

A. What

B. No matter

C. However

D. Whatever

5. It seemed only several minutes _______ he finished this painting .

A. after

B. before

C. when

D. until

6. I’ll lend you my car _______ you return it intact.

A. so far as

B. as long as

C. unless

D. until

7. The secretary made a note of it _______ she should forget.

A. in order that

B. in case

C. So that

D. ever when

8. No matter ______ says no to us , we will return to our motherland.

A. whoever

B. who

C. what

D. whatever

9. It was _______ that they planned to have a picnic.

A. such fine weather

B. so fine a weather

C. such a fine weather as

D. such a fine weather

10. Smith has made _______ that we are all surprised . A. such much progress B. so fine a progress

C. such a great progress as

D. so much progress

11. We are going to have a barbecue _______ it rains .

A. if not

B. when

C. except that

D. unless

12. He wouldn’t give up smoking _______ his doctor told him it was a matter of life and death.

A. except

B. after

C. until

D. in case

13. I sent the letter early that morning _______ she got it that afternoon.

A. in order that

B. so that

C. for purpose that

D. in order for

14. ______ did it , I didn’t. A. Who B. Whoever C. No matter whom D. No matter when

15. _______I know , the computer can never take the place of the human brain.

A. As for

B. As long as

C. So far for

D. So /As far as

16. I paid only 5 pounds for the book , _______I expected it would cost.

A. not as many as

B. not so much as

C. cheaper than

D. not so expensive

17. _______ you have got used to it , you’ll like it .

A. While

B. On the condition

C. Once

D. Unless

18. We’ll carry the work through , cost _______ it may .

A. what

B. when

C. where

D. how

19. Persist to the end , _______ you are the only one left.

A. even if /though C. but V. however D. in spite of

20. He always talks _______ he had been to outer space.

A. like

B. as if /though

C. because of

D. as

21. Y ou’d better come back earlier _______ it is getting colder.

A. as

B. and

C. but

D. or

22. He was walking along the sands _______ he saw a big foot-print in the sand .

A. while

B. when D. as D. after

23. _______ he was sleeping , they stole his clothes.

A. While

B. When

C. As

D. Which

24. Jack was very tired _______ he played tennis all afternoon .

A. if

B. as soon as

C. because

D. before

25. ______ he finished his work , he left hurriedly.

A. As soon as

B. As if

C. Unless

D. In order that

26. Y ou’ll surly make progress _______ you work with a strong will.

A. unless

B. until

C. as long as

D. as well as

27. _______, I am sure that he is honest.

A. No matter people say

B. What people say

C. Whatever people say

D. It doesn’t matter people say

28. It won’t be long _______ you regret what you’ve done.

A. after

B. before

C. since

D. then

29. I’ll leave him a note _______ he’ll know where we are.

A. so that

B. so as

C. in order

D. for

30. It is often said that an American starts a speech with a joke , _______ a Japanese has an apology to make.

A. which

B. what

C. while

D. that

31. Eat less food _______ you want to put on weight .

A. if

B. unless

C. until

D. as soon as

32. Guilin is the most beautiful place _______ people all over the world want to visit.

A. where

B. which

C. what

D. that

33. —Did you remember to give her the book she asked for?

--_______I saw her , I remembered.

A. While

B. Suddenly

C. Right

D. The moment

34. I shall be surprised if he does this the same way _______ I do .

A. as

B. like

C. which

D. what

35. Robert is good at languages , _______ we all know .

A. because

B. for

C. as

D. since

36. It looks _______. It’s going to rain.

A. that

B. as

C. as if

D. that

37. _______ he is , he will be thinking of you .

A. Wherever

B. Where

C. Whether

D. What

38. _______ the film may be , I have no time to see it .

A. Although exciting

B. No matter exciting

C. Even if excited

D. However exciting

39. She was looking for her bicycle key _______ she thought she might have put it.

A. wherever

B. whenever

C. at which

D. no matter where

40. One feels it hard to fit in with a new culture _______ he has been accustomed to his won culture.

A. the moment

B. which

C. now that

D. as

41. It was _______ he was ill that he didn’t go to school.

A. since

B. as

C. because

D. though

42. _______ he said he wasn’t hungry , he ate the big breakfast.

A. Even

B. Unless

C. As

D. Although

43. Tired _______ he was , he decided not to trouble her.

A. as

B. although

C. unless

D. even if

44. _______ you go , you will be warmly welcomed .

A. No matter where

B. No matter what

C. Whichever

D. However

45. We’ll never give up _______ they may do or say .

A. although that

B. no matter how

C. whatever

D. however

46. No matter how hard he worked, ___ ____

A. he could not do any better

B. and he could not do any better

C. so he could not do any better

D. but he could not do any better

47. I’ll start early , _______I oversleep.

A. unless

B. though

C. if

D. whether

48. _______ you begin the work , you must carry it out through to the end.

A. When

B. Though

C. Sometimes

D. Once

49. I’ll start early , _______ it is dark or light .

A. however C. whether C. if D. though

50. He is so strongly built that he looks _______ he could lift an elephant.

A. if

B. as if

C. like D that

二、强化练习

1. _______ he’s old, he can still carry this heavy bag.

A. Though

B. Since

C. For

D. So

2. ---Do you know if he _______ to play basket ball with us?

---I think he will come if he ______ free tomorrow.

A. comes; is

B. comes; will be

C. will come; is

D. will come; will be

3. In the zoo if a child _____ into the water and can’t swim, the dolphins may come up ______ him.

A. will fall; to help

B. falls; to help

C. will fall; help

D. falls; helping

4. I don’t remember ________ he worked in that city when he was young.

A. what

B. which

C. where

D. who

5. We will stay at home if my aunt ________ to visit us tomorrow.

A. comes

B. come

C. will come

D. is coming

6. The police asked the children _______ cross the street ________ the traffic lights turned green.

A. not; before

B. don’t; when

C. not to; until

D. not; after

7. I was late for class yesterday _______ there was something wrong with my bike.

A. when

B. that

C. until

D. because

8. I’ll go swimming with you if I ________ free tomorrow.

A. will be

B. shall be

C. am

D. was

9. In the exam, the _______ you are, the _______ mistakes you will make.

A. careful; little

B. more careful; fewest

C. more careful; fewer

D. more careful; less

10. Y ou should finish your lessons _______ you go out to play.

A. before

B. after

C. when

D. while

11. I hurried _____ I wouldn’t be late for class.

A. since

B. so that

C. as if

D. unless

12. When you read the book, you’d better make a mark _______ you have any questions.

A. which

B. that

C. where

D. though

13. The teacher raised his voice _______ all the students could hear him.

A. for

B. so that

C. because

D. in order

14. He took off his coat _______ he felt hot.

A. because

B. as

C. if

D. since

15. It is ______ that we’d like to go out for a walk.

A. a lovely day

B. too lovely a day

C. so lovely a day

D. such lovely a day

16. Mary had ______ much work to do that she stayed at her office all day.

A. such

B. so

C. too

D. very

17. _______ I felt very tired, I tried to finish the work.

A. Although

B. Because

C. As

D. As if

18. ______ the day went on, the weather got worse. A. With B. Since C. While D. As

19. ______ well you can drive, you must drive carefully.

A. So long as

B. In order that

C. No matter how

D. The moment

20. Write to me as soon as you ________ to Beijing. A. will get B. get C. getting D. got

Key: http://www.wendangku.net/doc/f7273e1eff00bed5b8f31d05.htmlCDB 6.BBBBD 11.DCBBD 16.BCAAB 21.ABACA http://www.wendangku.net/doc/f7273e1eff00bed5b8f31d05.htmlBAC 31.BDDAC 36.CADAD 41.CDAAC 46.AADBB

参考答案:1.A 2.C 3.B 4.C 5.A 6.C 7.D 8.C 9.C 10.A

11.B 12.C 13.B 14.A 15.C 16.B 17.A 18.D 19.C 20.B